Acil Servis Makaleleri
Farklı sebepler sonucu kişinin derisinin hasar aldığı ve deri bütünlüğünün bozulduğu durum olan Yanık, yanığın derecesine göre tedavi edilmektedir.
Vücutta kırmızı lekeler, farklı nedenler ile ortaya çıkan vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen lekeler olup altta yatan nedene göre tedavi edilir.
Mide kanaması, midede farklı nedenlerden dolayı kan toplanmasıdır. Mide kanamasını tedavi ederken, konservatif yönteme ve cerrahi yönteme başvurulur.
Kişilerin uzun süre yüksek güneş ışığı sıcaklığına maruz kalmasına ve vücudun dengeyi sağlayamaması durumu güneş çarpması olup tedavisinde nedene yönelik tedavi uygulanır.
Elektrik akımının temas halinde olan kişiye geçmesi ve buna bağlı olarak yaralanmalara ve hatta ölüme sebebiyet veren elektrik çarpmasına acil müdahale gereklidir.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.