Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Makaleleri
Diş eti hastalıkları, dişi sarmalayan diş eti dokusunun diğer ağız içi dokularla birlikte veya onlardan ayrı olarak iltihaplanmasıdır. Diş taşı temizliği, antibiyotik yada cerrahi müdahale gibi birçok tedavi seçenekleri vardır.
Gömülü diş, mandibula ya da maksilla kavsi üzerinde sürmesi gerektiği halde, kavsin içinde kalan ya da yarı gömük olarak bulunan diş veya diş gruplarına denir. Tedavide cerrahi ve ortodontik müdahale ile sağlanır.
Dişi en dıştan koruyan katman olan mine ise kişilerin yaşlanması ile birlikte incelir ve sarı renkteki dentin ortaya çıkmaya başlar. Diş beyazlatıcı tedavide ağartıcı olarak hidrojen peroksit veya karbamid peroksit kullanılır.
Diş sallanması, dişleri destekleyen dokuların ve kemik yapısının hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Tedavi altta yatan sebebe göre değişkenlik göstermektedir.
Alt çenenin üst çeneden daha önde olması prognati olarak adlandırılır. Dişler normal teması anlamına gelen oklüzyonu sağlamak, dış görünüşü düzeltmek, çene fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek tedavinin temel hedeflerindendir.
Çene cerrahları özel hastanelerde, il ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, devlet hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde, özel diş hekimi kliniklerinde ya da diş hastanelerinde görev yapmaktadır. Çene cerrahının hizmet verebilmesi için sağlık kuruluşlarında ağız, diş ve çene cerrahisi bölümü bulunmalıdır.