Aile Hekimliği Makaleleri
Kanda yüksek çıkan ve organda bir hasar olduğunun göstergesi olan LDH Yüksekliği, ilaç kullanımı, cerrahi operasyon, kemoterapi gibi yöntemler ile tedavi edilmektedir.
Kulak mantarı, dış kulak denilen bölgenin asidik yapısının bozulmasından dolayı oluşur. Tedavisinde, bazı alışkanlıkları değiştirme yöntemi, ilaç ve merhem kullanılır.
Tinea corporis, vücut derisinde görülen küçük, çember şeklinde kızarık döküntüler olup tedavisinde; cilde sürülebilen krem ya da ilaç yöntemi uygulanır.
Saç tellerine renk veren maddenin, görevini yerine getirememesi sonucunda oluşan Saç Beyazlaması için kozmetik çözümler ve PRP tedavisi mevcuttur.
Kişinin başının çevresinde bir bantla sıkılmış gibi basınç hissi oluşması durumu olan Gerilim Tipi Baş Ağrısı, ilaç kullanımı ile tedavi edilebilir.
Aile hekimin değiştirilmesi için E-Devlet uygulamasına giriş yapmak ve arama çubuğuna “Aile Hekimi” yazmak gerekir. İlgili form doldurulduktan kısa süre içerisinde yeni aile hekiminize muayene olabilirsiniz.
Aile hekimleri, hastanın genel sağlık durumunun uygun olması halinde sağlık raporu verebilir. Bir defada verilebilen en uzun rapor süresi 10 gün ile sınırlıdır. Toplamda ise 20 günü geçmeyecek şekilde rapor yazılabilir.
Hastanın uzman bir doktora erişimi mümkün değilse, uzman bir hekim tarafından raporla birlikte reçete edilen ve düzenli kullanılması gereken ilaçlar bulunuyorsa ya da 3 aydan daha uzun süre devam etmeyecek olan antidepresan ilaç kullanımına gerek görülüyorsa aile hekimleri psikiyatri ilaçlarını reçete edebilir.
Aile hekimleri kan tahlili yapabildikleri için hormon testi de yapabilirler. Ancak çok detaylı bir tarama yapılamayacağı için, kan değerlerinde görülen anomalilere bağlı olarak donanımlı bir hastaneye sevk uygulaması yapılabilir.
Aile hekimleri birçok ilacı yazabilmekle birlikte uzman onayı gerektiren psikiyatri, göz hastalıkları ve cilt hastalıkları gibi alanlarda reçete yazamazlar. Bu ilaçlar yalnızca uzman hekimler tarafından reçete edilebilir.
Hasta kişi ikamet adresinden uzakta bulunuyorsa ve kendisini iyi hissetmiyorsa en yakın Aile Sağlık Merkezine başvurabilir. Misafir hasta olarak gelen tüm hastaların bakımı, aile hekiminin sorumluluğu dahilindedir.
Aile hekimleri resmi tatillerde, cumartesi ve pazar günlerinde hizmet vermezler. Çalışma saatleri ise 08:00-12:00 ila 13:00-17:00 aralığındadır. Bu saatler yöresel olarak, en fazla 1 saat değişiklik gösterecek şekilde erkene ya da geçe alınabilir.
Aile hekimleri raporu bulunan ve düzenli kullanılması gereken ilaçları reçete edebilirler. Ancak bunun için uzman doktorun belirlediği rapor süresinin dolmamış olması gerekir. Rapor süresi dolduğu taktirde aile hekimi raporu yazamaz.
Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak kulak yıkanması gibi işlemler, Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Aile hekimleri suni gözyaşı ya da dezenfektan içeren damlaları reçete edebilir. Bu damlalar genellikle göz kuruluğu ya da alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişen semptomların yatıştırılması için kullanılır. Göz enfeksiyonları ya da diğer hastalıklar için reçete edilmesi gereken ilaçlar varsa, uzman bir doktorun muayene yapması gerekir.
Aile hekimleri koruyucu aşı uygulamalarını vurabilirler. Aile hekimleri başta tetanoz aşısı olmak üzere boğmaca, difteri, karma, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, kuduz, grip ve hepatit gibi tüm koruyucu aşı uygulamalarını yapabilirler.
Aile hekimlerinin tüm göz muayenelerini yapabilecekleri gerekli araçları bulunmamaktadır. Aile hekimleri, hastanın genel takibini yapmak ya da sağlık raporlarını onaylamak için okuma tablosundan yararlanırlar. Daha ileri tetkikler ise uzman doktorlar tarafından, donanımlı hastanelerde gerçekleştirilir.