Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma
Çoğunlukla 1-3 aylık bebeklerde, özellikle kafa derisinde görülen sarımsı renkte saç derisi pullanması konak olarak bilinmektedir. Tedavi genelde şampuan ve ilaç tedavisi olarak yapılır.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma Nedir?
Çoğunlukla 1-3 aylık bebeklerde, özellikle kafa derisinde görülen sarımsı renkte saç derisi pullanması konak olarak bilinmektedir. Saç derisinde kabuklanmanın nedeni bebeğin cildinde üretilen yağın birikmesidir. Bebeğin sağlık durumuna olumsuz etkisi olmamakla beraber gündelik konforunu olumsuz etkilememektedir. Çünkü konak acılı değildir, sadece bebekte huzursuzluk hissinin oluşmasına sebep olmaktadır. Çoğunlukla kendiliğinden iyileşen konak endişelenilmemesi gereken bir durumdur. Evde uygulanan yöntemlerle tedavisi yapılmaktadır.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde saç derisinde kabuklanma görüldüğünde birtakım semptomlar gösterir. Bu semptomların varlığı bebekte konak oluşumunun işaretçisi olabilmektedir. Bakım verenler bebeğin cildinde bu semptomların varlığını gördüklerinde konak ihtimalini göz önünde bulundurmalıdır.
Bebeklerde saç derisinde kabuklanma belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bebeklerde saç derisinde pullanma
- Katmanlar halinde pul pul kepek
- Kalın ve yağlı görünen saç derisine sahip olması
- Bebeğin derisinde kızarıklıklar
- Saç derisinde kötü koku oluşması
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma Nedenleri Nelerdir?
Konağın temel oluşum sebebi ciltte üretilen yağ birikimidir. Bebeğin derisinin altındaki yağ bezlerinin aşırı çalışması durumunda fazla miktarda yağ üretilir. Oluşan yağ tabakası konak olarak adlandırılan saç derisinde kabuklanmaya neden olmaktadır.
Bebeğin cildindeki kabuklanma nedeni olan fazla yağ üretimi haricinde başlıca bazı sebepleri de mevcuttur.
Bunlara örnek verecek olursak:
- Bebek banyo yaptırıldıktan sonra saçlarının nemli kalması,
- Doğumla beraber anneden bebeğe hormon geçmesi,
- Bebekte konak durumuna genetik yatkınlığı olması,
- Bebeğin cildini tahriş edebilecek kimyasallar kullanılması,
- Bebeğin başının kapalı tutularak hava ile temasının kesilmesi,
- Bebekte vitamin eksikliği görülmesi,
- Oda sıcaklığının uygun olmaması.
Bebeklerde saç derisinde kabuklanma genellikle doğumdan 1 ay sonra oluşmaya başlar. Görüntüsü sebebiyle aileyi endişelendiren bir rahatsızlıktır. Konak bebeğin sağlığını etkilemeyen ve kendiliğinden iyileşme gösteren bir durumdur.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma Teşhisi
Bebeklerde saç derisinde anormallik gözleyen aile bireyleri, kızarıklık, kanama, kötü koku gibi bazı olumsuz semptomların varlığını fark ettiklerinde tedavi sürecinin başlaması için doktora gözükmesi gerekmektedir. İlgili hekim bazı teşhislerin ardından uygun gördüğü tedavi sürecini başlatacaktır.
Doktor bebekte saç derisi şüphesi ile gelindiğinde uyguladığı tedavi yönteminden bahsedecek olursak:
- Fiziksel Muayene: Bebeğin cildinde kabuklanma olan bölgenin göz ile muayenesinden sonra konak teşhisi konulmaktadır. Eğer bebeğin saç derisinde kızarma, akıntı, kanama, sivilce benzeri görünümler mevcut ise bu durumda hekim enfeksiyon tehdidi için uygun tedavi yöntemi belirlemektedir.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma Tedavisi
Bebeklerde görülen konak kendiliğinden birkaç ay içerisinde iyileşme göstermektedir. Ancak bazı nadir durumlarda iyileşme süreci oldukça uzayabilir. 1 seneye kadar uzama gösterebilir. Aile bu durumda saç derisindeki kabuklanmanın önüne geçememektedir. Bu durumda doktor bebekler için özel üretilen pullanmaya karşı bakım kremi ya da konak önleyici bebek şampuanını aileye önermektedir.
Şampuan ve kremin kullanımı aşağıdaki gibidir:
- Verilen bakım kremini aile bebeğe hafif şekilde kafasına masaj yaparak uygulamaktadır. Bebeğin bıngıldağa sahip olması bazı durumlarda aileler için kremi sürerken çekinmesine neden olmaktadır. Fakat çok yumuşak hareketlerle yapılan masajın hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Bebeklerin cilt hassaslığı ve tedavi sürecinin olumsuz ilerlememesi açısından konak şampuan doktorun önerdiği marka ve türde olmasına dikkat edilmelidir.
- Bebek konak önleyici şampuan ile sık sık yıkanarak pulların çıkarılması sağlanmalıdır. Fakat şampuan kabuklanmaya el değmeyecek şekilde bir fırça yardımı ile yapılmalıdır.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma Tedavi Edilmezse
Bebeklerde görülen konak oldukça hafif bir rahatsızlıktır. Genellikle maksimum 6 ay ile 1 yıl içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Eğer bu süreç içerisinde bebeğin cildinde şiddetli kızarıklık, akıntı, kanama, kötü koku, sivilce benzeri oluşumlar, huysuzluk, ciltte ısı artışı ve iltihap gibi belirtiler görülüyor ise bunun tedavi süreci için doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktorun önerdiği tedavi yöntemleri ile konak tedavisi tamamlanmış olacaktır.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma Ne İyi Gelir?
Bebeğin saç derisinde görülen kabuklanma kendiliğinden iyileşme gösteren bir süreçtir. Bebeğe bakım veren kişi evde dikkat edeceği bazı hususlar ile bu süreci kısaltacak ya da ciltte görülen rahatsızlığın artmasını engelleyecektir.
Bebeklerde saç derisinde kabuklanma görülmesi durumunda uygulandığı takdirde bebeğe iyi gelecek olan bazı noktalara değinecek olursak:
- Konak tarağı ile bebeğin saçını tarayarak yumuşayan kabukları ciltten uzaklaştırmak da bebeğe iyi gelecektir.
- Bebeğe sık sık banyo yaptırmak da deride oluşan kabuklanma için faydalı bir diğer yöntemdir.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma Ne İyi Gelmez?
İstemeyerek ya da bilinçsizce yapılan bazı hareketler bebeğin cildindeki kabuklanmanın artışına ya da konağın enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedir. Ailenin bu durumda bebeğin cildinin iyileşme sürecini olumsuz etkileyecek hususları bilmesi ve uygulamaktan kaçınması gerekmektedir.
Bebeklerde saç derisinde kabuklanma görüldüğünde, uygulanması bebek için olumsuz sonuçlar doğuracak durumlara şu şekilde örnek verebiliriz:
- Tırnakla kazımak konağın yayılmasını sağlamaktadır.
- Kabuğa el ile müdahale etmek konakta enfeksiyon riski oluşumuna sebep olabilmektedir.
- Bebeğin başını terli bırakmak oluşan nem ortamı sebebiyle konağın yayılımını arttıracak sebeplerden biridir.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeğin saç derisinde kabuklanma olması zararsız ve kendi haline bırakıldığında 3-4 aylık bir süreç içerisinde iyileşme göstermektedir. Fakat bazı durumlarda aile bireyleri bebeğin cildindeki kabuklanmanın üstesinden gelememektedir.
Bebeğin saç derisi üzerinde iltihap, ısı artışı, sivilce, kötü koku, kanama, akıntı, kızarıklık gibi belirtilerin görülmesi halinde çocuk doktoruna veya dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Bu belirtiler, saç bölgesinde enfeksiyonun varlığını işaret etmektedir.
Bebeklerde Saç Derisinde Kabuklanma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde konak ne zaman olur?
Bebeklerde konak görülmesi oldukça normal bir durumdur. Çoğunlukla kendiliğinden tedavisi sağlanan bir problemdir. Bazı bebeklerde ilk 3 ayın içerisindeyken başlar, 1 yaşına kadar devam edebilir. Bazı bebeklerde ise 6. aydan sonra kendiliğinden kaybolur. Çok nadir durumlarda uzun sürerek 1 yaşına kadar devam edebilmektedir.
Bebeklerde konak nasıl temizlenir?
Bebeğin cildinde görülen kabuklanma ailelerde endişe yaratmaktadır. Fakat endişe göstermemesi gereken bir durumdur. Çünkü kendi haline bırakıldığında ilerleyen süreçlerde iyileşme gösterecektir. Aile bireyleri bu süreci evde uygulayabilecekleri yöntemler ile hızlandırabilmektedir. Evde bebeğin cildindeki rahatsızlığa iyi gelecek bazı teknikler mevcuttur. Bunlar bebeğin kabuklanmaya sahip olduğu bölgeye el değmemek, bebeğe sıklıkla banyo yaptırmak ve oda sıcaklığının ayarını kontrol altına almak olabilmektedir. Kendiliğinden iyileşme gösteren konak da eğer enfeksiyon belirtileri gözlenirse doktora görünmek gerekmektedir.