Berard Metodu Nedir?
Berard metodunun temel prensibi, sağ kulağın baskınlaştırılarak, beynin öğrenme mekanizması olan sol beyne ulaşmak üzerine kurulmuştur.
Berard metodu dünyada 1996 yılından beri uygulanmaktadır. Yöntemin kısa adı Berard AİT yani Auditory Integration Training kelimelerinin kısaltması şeklindedir. Berard yöntemi bir diğer adı olan “İşitsel Algı Yönetimi”ni bu İngilizce kelimelerin Türkçe karşılığından almaktadır.
İşitsel bir algı modeli olan Berard yöntemi, ülkemizde ise 2004 yılından bu yana kullanılmaktadır. Yöntemin geliştiricisinin Doktor Guy Berard olduğu bilinmektedir. Berard metodunun çıkış amacı kulak çınlamalarına bir çözüm bulmak şeklinde olmuştur ancak zaman içinde yöntemin; otizm, konuşma gecikmesi, kekemelik ve sınav kaygısı gibi problemlere de etkili olduğu görülmüştür.
Berard metodunun temel prensibi, sağ kulağın baskınlaştırılarak, beynin öğrenme mekanizması olan sol beyne ulaşmak üzerine kurulmuştur. Guy Berard, yöntem üzerine yaptığı 10 yılı aşkın çalışmada, sol beyne ulaşmanın en kısa yolunun sağ kulak olduğunu ileri sürmektedir. Bunun nedeni ise yönteme göre; beynin çaprazlama çalışması olarak açıklanmaktadır. Yani beyin sağ kulaktan aldığı bilgiyi doğrudan sol beyne taşımakta ancak sol kulaktan aldığı bilgiyi ise önce sağ beyne taşımakta ve sonrasında sol beyne ulaşmaktadır varsayımına dayanmaktadır.
Doktor Guy Berard, yöntemi kendi kulak çınlamasını tedavi edebilmek adına geliştirmiş olsa da şu an kullanım alanı oldukça farklıdır. Dr. Berard bu metodun üzerinde uzun yıllar çalışarak, şimdiki yöntemlerin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Dr. Berard’a göre öğrenmenin olabilmesi için, işitmenin olması gerekmektedir. Berard metodu, öğrenmenin kulakta başladığı görüşünü savunmaktadır. Bu nedenle öğrenme, konsantrasyon gibi önemli konularda işitmenin temel alındığı metot yıllardır uygulanmaktadır.
Berard Metodu Nasıl Uygulanır?
- Berard metodunda uygulamalar sağ kulak ve sol zihin bağlantısının güçlendirilmesi üzerine odaklanmıştır.
- Berard yöntemi uygulamalarında kişilere yarım saatlik dinletiler yapılmaktadır.
- Metodun etkili hale gelebilmesi için 20 kez tekrarlanması ve bir süreklilik kazanması gerekmektedir.
- Metodun uygulanış biçimi kişilere bırakılmıştır.
- Dinletiler 10 gün içerisinde, aralarında 3 saat olması koşuluyla günde 2 kez tekrarlanabilir.
- Bunun yanı sıra metot günde 1 kez tekrarlanarak 20 berard yöntemini tercih eden kişilerin, evde ekstra yapmaları gereken herhangi bir şey bulunmamaktadır.
- Yöntem uygulanırken kulaklık kullanılması gerekmektedir.
- Berard metodunda, Earducator adı verilen bir cihaz kullanılmaktadır. Bu cihaz, yalnızca eğitim alanında kullanılmakta ve müziğin yönteme uygun olarak dinlenmesini sağlamaktadır. Cihazın adı İngilizce ear yani kulak ve education yani eğitim kelimelerinin birleşmesiyle oluşmaktadır. Bu cihaz medikal bir ürün değildir ve hastanelerde kullanılmamaktadır.
- Berard yönteminde her dinleti farklıdır. Bu dinletiler müzik frekans yelpazesine göre özel olarak hazırlanmaktadır. Metodun uygulanmasında süreklilik ve istikrar oldukça önemlidir. Bu nedenle ilk 5 dinleti art arda yapılmaktadır.
- Berard metodu, tamamen kişilere özel olarak uygulanmaktadır. Kişiler Mozart Etkisi şeklinde adlandırılan dinletiler bireylere özgü frekanslarda hazırlanmaktadır. Çünkü herkesin sese olan duyarlılığı ve sesin frekansı farklıdır.
- Berard yönteminde dinletilen sesler, kişilerin her yerde karşılarına çıkabilecek seslerdir.
- Berard metodu uygulanan kişilerin, gündelik hayatlarında; evde, sokakta ya da yolda giderken duydukları ses ve gürültülerin çalışmayı tamamlayıcı etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu sayede kişiler 6 ay boyunca gelişimini doğal akış içerisinde sürdürmektedir.
- Berard metodunu uygulayan kişilerin, 6 ay boyunca çok yüksek sesle ve kulaklıkla müzik dinlemeleri önerilmemektedir. Aynı zamanda bilgisayarda yüksek sesli oyunların kulaklıkla oynanması da Mozart etkisini zayıflatacağı düşünüldüğü için tavsiye edilmemektedir.
Berard Metodu Hangi Durumlarda Kullanılır?
Berard metodu, 3 yaşından sonra herkese uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra özel gereksinim ihtiyacı olan bireylerde de Berard yöntemi kullanılarak ilerleme kat edilmektedir. Berard metodu şu durumlarda kullanılmaktadır;
- Otizm spektrum bozukluğu
- Dikkat eksikliği
- Sınav kaygısı
- Kekemelik
- Geç konuşma
- Disleksi
Bu problemlerin yanı sıra, ilerleyen yaşlarda dil öğrenmek isteyen kişiler de Berard yönteminden faydalanabilmektedir. Ayrıca isim ve yüz hafızasının zaman içinde zayıflamasına da bu yöntem ile çare aranmaktadır.
Berard Metodu Faydaları
Berard yöntemi, bir tedavi değil eğitim süreci olarak değerlendirilmelidir. Metodu uygulayan kişilerde şu gelişmelerin görüldüğü araştırmalar tarafından ortaya konulmuştur;
Çocuklarda Berard Metodu Faydaları
- Konsantrasyonu artırır.
- Algının açılmasını sağlar.
- Öğrenme sürecini kolaylaştırır.
- Çocukların aile ile iş birliği artar.
- Okuma ve konuşma becerisinde artış olur.
- Özgüven artar.
- Yabancı dil öğrenimi kolaylaşır.
- Motor hareketlerin gelişmesine destek olur.
- İletişim gelişir.
Öğrencilerde Berard Metodu Faydaları
- Derslerdeki konsantrasyon artar.
- Dikkat yoğunlaşır.
- Sözel ve yazılı ifade güçlenir.
- Dikkat dağıtıcı seslere karşı koyma artar.
- Sınav stresi azalır.
- Derslerde dikkatsizliğe bağlı yapılan hatalar azalır.
- Hafıza kuvvetlenir.
Yetişkinlerde Berard Metodu Faydaları
- Özgüven artar.
- Yaşam kalitesi yükselir.
- İsim ve yüz hafızası kuvvetlenir.
- Günlük hayatta stres yönetimi kolaylaşır.
- Endişe problemi azalır.
- Dikkatin aynı anda birden fazla işe verilmesi sağlanır.
- Uyku düzeni sağlanır.
Özel Gereksinimli Bireylerde Berard Metodu Faydaları
Özellikle otizmli bireylerde Berard metodundan sıklıkla yararlanılmaktadır. Otizmde Berard metodu etkileri şu şekildedir;
- Anlama ve ifade etme becerisi gelişir.
- Dikkat arttığı için göz kontağı kurulması kolaylaşır.
- Yönlendirmelere daha çok uyum sağlama eğilimi görülür.
- Algı artar.
- Otizmli çocuklarda oyun oynamada ve oyuna katılımda artış gözlemlenir.
- Sakinleşme sağlanır.
Bunun yanı sıra Berard metodu disleksisi olan kişilerde de kullanılmaktadır. Bir diğer adı özgül öğrenme güçlüğü olan disleksi de Berard metodu şu faydaları göstermektedir;
- Ebeveyn ve eğitmenlerle iş birliği artar.
- Uyku düzeni sağlanır.
- Hafıza güçlenir.
- Akranlarıyla iletişimi güçlenir.
- Ödevleri yapma eğilimi artar.
- Dikkat artar.
- Eğitime direnç gösteren çocuklarda, bu direnç kırılır.
- Okuma becerisi artar.
- Konuşma becerisi artar.
- Kaygı ve korkular azalır.
Berard Metodu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Berard metodu fiyatı ne kadar?
Yöntemin fiyatı uygulamanın yapılacağı terapi merkezine göre değişiklik göstermektedir. Berard metodu, devlet kurumlarında uygulanmamaktadır. Bu nedenle yalnızca özel terapi merkezlerinde uygulama imkanı bulunmaktadır. Bu nedenle terapi merkezlerinin fiyat politikalarına göre ödenecek ücret farklı olmaktadır.
Berard metodunun tekrarlanması gerekir mi?
Metot eğer ilköğretim çağındaki öğrencilere uygulandıysa, ilerleyen yıllarda tekrarlanmasında herhangi bir sakınca yoktur. İlk kez lise çağındaki öğrencilere uygulandığında ise tekrarlanması kişinin isteğine bağlıdır ancak gerek görülmemektedir. Öte yandan otizm ya da disleksi gibi rahatsızlıkları olan kişilerde ise belirli aralıklarla Berard yönteminin uygulanması, alınacak verimin artış göstermesini sağlamaktadır.
Berard metodu hangi yaş aralığında uygulanır?
Berard yöntemi, 3 yaşını tamamlamış herkese uygulanabilmektedir. Özellikle okul çağındaki çocukların sınav dönemlerinde etkisinin oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, lise ya da üniversite sınavına girecek öğrencilere uygulanması tavsiye edilmektedir. Ayrıca otizm ya da disleksi gibi özel problemleri olan çocuklarda ise 3 yaşından itibaren çalışmaya başlanılmasının etkiyi artırdığı söylenmektedir.
Berard metodu etkisini ne zaman gösterir?
Berard yöntemi uygulanan kişilerde maksimum orandaki etki 6 ayın sonunda görülmektedir. Ancak bu süreç kademeli olarak devam etmektedir. Yani metot uygulanmaya başladıktan sonra etkisini göstermeye başlamaktadır.
Berard metodu nerede uygulanır?
Berard metodu özel terapi merkezlerinde uygulanmaktadır. Ülkemizde pek çok terapi kurumunda, Berard metodu ile eğitim sürecinin desteklenmesi uygulamasına yer verilmektedir. Yöntemde ev ödevlerine yer yoktur. Bu nedenle sadece terapi merkezlerinde uygulama yapılması yeterli olmaktadır.