Deri Altı Sivilce
Deri altı sivilcesi; cilt gözeneğinin kirli, yağlı olmasından dolayı cildin dışında ucu bulunmayan sivilce olup, cilt temizliği ve ilaç tedavisi ile iyileşme sağlanmaktadır.
Deri Altı Sivilce Nedir?
Cilt gözeneklerinde kirlerin, ölü dokuların ve yağın toplanmasına ve bir bölgede sınırlanmasına bağlı olarak akneler oluşabilmektedir. Kör sivilce olarak da bilinen deri altı sivilce, akneler arasında en ciddi sorunlara yol açabilen gruptur.
Bu sivilcelerin dışarıya açılan bir ucu bulunmamaktadır. Sivilce tamamen derinin altında bulunur ve dıştan bakıldığında cilt yüzeyinde beyaz veya kırmızı bir tümsek şeklinde görülür.
Deri altı sivilceler sıklıkla ergenlik döneminde ve kadınlarda ortaya çıkmaktadır. İnsanların çoğu aknelerinden kurtulmak için aknelerin irinli içeriğini boşaltma yoluna gitmektedir. Ancak deri altı sivilcelerin cilt yüzeyine açılan bir bölümü bulunmaz.
Ayrıca bu sivilceler yağ ve kir birikmiş gözeneklerdeki bakterileri içinde barındırıyor olabilir. Deri altı sivilceler ile oynanması ve içlerinin açılması, bakterilerin bütün cilde yayılmasına sebep olabilir. Bu durumda ciltte daha çok akne oluşabilir ve akne tedavisi zorlaşabilir.
Yüz bölgesinde çıkan deri altı sivilceler daha çok rahatsızlığa sebep olduğu için sivilcelerin sıklıkla yüz bölgesinde çıktığı düşünülse de deri altı sivilceler vücudun her yerinde çıkabilmektedir.
En sık olarak yüz, boyun, kulak arkası, kasık bölgesi, uylukların arka bölümü, sırt ve çenede deri altı sivilce görülmektedir. Deri altı sivilcelerin yağ oranı yüksek kişilerde ve vücudun yağ oranı yüksek bölgelerinde çıkması daha olasıdır.
Deri altı sivilceler kozmetik bir problemden daha fazlasına sebep olabilmektedir. Bu sivilcelerin bakteri içeriğinin yayılması kişide aknelerin artışına sebep olabilir.
Deri altı sivilceler, kişide en çok ağrıya sebep olan sivilcelerdir. Bu sebeple deri altı sivilceleri olan kişilerin yüzünü temizlemesi, sırtında veya bacağında sivilceleri olduğu durumlarda oturması ve yaslanması bile acı verici olabilmektedir.
Ancak bu aknelere acıya sebep olmayacak yumuşak hareketlerle müdahale edilmesi sorunun ortadan kaldırılması için çok önemlidir.
Deri Altı Sivilce Belirtileri Nelerdir?
Deri altı sivilce çıkmadan önce kişi deri altı sivilce çıkacağını hissedebilir.
Deri altı sivilceler çıkmadan önce bile kişide çeşitli sorunlara yol açabilmektedir:
- Deri altı sivilcenin çıkacağı bölgede sivilcenin çıkmasından önce ağrı hissedilmeye başlayabilir.
- Deri altı sivilcenin çıkacağı bölgede renk değişimleri görülebilir. Deri altı sivilcelerin görüldüğü yerlerin genellikle fazla kanlanmaktadır. Bu sebeple bu bölgeler sivilcenin gelişmesinden önce kızarmaya başlayabilir.
- Deri altı sivilceler derinin altında ağrılı şişlikler olarak hissedilir. Deri altı sivilcelerin çıkacağı bölgelerde deri altı sivilce şişlikleri görülür. Bunlar cilt yüzeyinde hafif tümseklerdir.
- Deri altı sivilceler bölgedeki yağ ve kir tabakası zemininde gelişebilir ve bu sebeple vücutta görece daha az temizlenen bölgelerde gözeneklerin daha tıkalı olması deri altı sivilceleri gelişiminin habercisi olabilir.
Deri Altı Sivilce Nedenleri Nelerdir?
Deri altı sivilceler, cilt gözeneklerinde biriken yağ, kir ve ölü dokuların cilt tarafından sarılmasıyla oluşur. Bazı hormonların salgılanması veya yağ ağırlıklı diyetler kişide deri altı sivilcesi gelişimini tetikleyebilmektedir.
Deri altı sivilcesine neden olduğu tespit edilen durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Polikistik Over Sendromu: Polikistik over sendromu, kadınların yumurtalıklarında yumurtaların gelişiminin tamamlanamadığı bir sendromdur. Yumurtaların gelişimini tamamlayamaması, bu sendroma sahip kişilerin hormon dengesinde bozulmalara sebep olmaktadır. Gelişen yumurtalardan salgılanması gereken hormonların eksikliği, kişinin cildini akne oluşumuna yatkın hale getirmektedir.
- Cilt Tahrişi: Uzun süre yapılan telefon konuşmaları sırasında telefonun yüze sürtünmesi, uzun süre taşınan sırt çantalarının sırta sürtünmesi gibi durumlar ciltte tahriş yaratarak bölgede deri altı sivilcelerinin oluşmasına zemin hazırlayabilir.
- Genetik: Deri altı sivilce oluşumunun hormonal ve cilt özelliklerine ilişkin sebepleri, genlerden kaynaklanabilir ve genetik olarak sonraki kuşaklara aktarılabilir. Kişide başka bir hormonal hastalık olmasa da hormonların salgılanma şekilleri ve kişinin yağlı cilt tipine sahip olması kişide deri altı sivilce oluşumuna sebep olabilir.
- Uygun Olmayan Cilt Bakım Ürünleri: Bazı ürünlerin cilt üzerinde kullanımı, kişide deri altı sivilcesi gelişimine sebep olabilir. Makyaj malzemeleri ciltte yer alan gözenekleri kapatarak buralarda kir birikmesine ve deri altı sivilcelerin oluşmasına sebep olabilir. Deri altı sivilce sorunu yaşayan kişiler cildin nefes almasına izin veren özel makyaj malzemeleri kullanmaya özen göstermelidir. Cildin tipine uygun olmayan, kuru ciltler için geliştirilmiş ürünlerin karma ve yağlı ciltlere uygulanması cildin aşırı yağlanmasına ve deri altı sivilcelerinin gelişmesine sebep olabilir.
- Ergenlik: Ergenlik döneminde kişinin vücudunda daha önce salgılanmayan hormonlar salgılanmaya başlar. Bu hormonların düzenli bir şekilde salgılanması biraz zaman alabilmektedir. Bu sebeple hormonların düzensiz salınmasına bağlı olarak ergenlik dönemindeki kişilerde deri altı sivilceleri görülmesi olasıdır.
- Stres: Stres tek başına aknelerin oluşmasına sebep olmaz. Ancak stres durumu hormon salınımı çok düzenli olmayan kişilerde hormon seviyeleri üzerinde bariz oynamalara sebep olabilmektedir. Ayrıca stres durumu insanlarda iştahın açılmasına ve yağlı yiyeceklerin yüksek oranlarda tüketilmesine sebep olabilir. Stres durumu kişide deri altı sivilceleri artırabilir.
Deri Altı Sivilce Risk Faktörleri Nelerdir?
Deri altı sivilceler herkeste ve vücudun her bölgesinde çıkabilmektedir. Ancak bazı durumlar kişiyi deri altı sivilce oluşumu açısından risk grubuna sokmaktadır. Kadınlarda ve ergenlik dönemindeki kişilerde deri altı sivilce erkekler ve ileri yaştaki kişilerden daha yaygındır.
Deri altı sivilceler çocuklarda genellikle görülmemektedir. Yağ oranının yüksek olması, kişide deri altı sivilce oluşmasına sebep olabilecek bir başka durumdur. Bazı kişilerin vücutları yağa diğer kişilerden daha hassas olabilmektedir.
Bu durumda birkaç öğün yağlı besinlerin tüketilmesi sivilcelerin oluşması için yeterli olabilir İleri yaşlarda deri altı sivilce gelişimi genellikle hormonal bozukluklara bağlı olarak görülmektedir.
Bu durumda deri altı sivilce görülmesi daha olası kişiler şu şekildedir:
- Kadınlar
- 15-25 yaş arasında bulunanlar
- Vücut kitle indeksine göre normal kilonun üst sınırında veya fazla kilolu olanlar
- Yağlı besinler tüketenler
- Hormonal dengesizliklere sebep olan hastalıkları bulunanlar
- Cildin hava almasını engelleyen kozmetik malzemeler kullananlar
- Cilt temizliği yetersiz olanlar
- Yakınlarında deri altı sivilceleri görülenler
Deri Altı Sivilce Teşhisi
Kişide deri altı sivilcelerin varlığı cildin incelenmesiyle fark edilebilecek bir bulgudur. Deri altı sivilcelerinin büyüklüğü, rengi, şekli ve cilt üzerindeki yoğunluğu, uygulanacak yaklaşım için yol göstericidir.
Az miktarda, küçük, kişide ciddi ağrıya sebep olmayan deri altı sivilceler için yalnızca cilt temizliğinin önerilmesi ve sonrasında kişinin tekrar değerlendirilmesi yeterlidir.
Ancak deri altı sivilcelerin çok, büyük, ağrılı, patlamış, renk değiştirmiş olması ve deri altı sivilceler ile birlikte kişide başka rahatsızlıkların bulunması deri altı sivilcelerinin sebebinin detaylı araştırılmasını gerektirebilir.
- Kadında deri altı sivilceleri on ila on beş yaşları arasında oluşmaya başlamışsa, yoğunsa, kişi on beş yaşını geçmiş olduğu halde düzenli adet olmaya başlamamışsa kişide polikistik over sendromu varlığı düşünülür ve kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde incelenmesi önerilir.
- Deri altı sivilcelerinin ileri yaşlarda görülmesi durumunda kan hormon seviyelerine bakılır. İleri yaşlarda deri altı sivilce oluşumunun en sık sebebi hormonal dengesizliklerdir. Özellikle testosteron hormonunun yükselmesi, aknelerle ilişkilendirilmiştir.
Deri Altı Sivilce Tedavisi
Kendiliğinden düzelebilen deri altı sivilceler olduğu gibi tıbbi yardım gerektiren deri altı sivilce sorunları da olabilmektedir. Deri altı sivilcelerin genellikle kozmetik sorun olarak algılanması sebebiyle deri altı sivilce sorunu yaşayan pek çok kişi tıbbi yardım almadan önce evde yapılan uygulamaları denemektedir.
Yüzü temiz tutmak, cildin yağlanmasını engelleyen ürünler kullanmak deri altı sivilcelerin tedavisini sağlayabilse de bazı durumlarda yanlış uygulamalar deri altı sivilcelerin yayılmasına sebep olur veya deri altı sivilcelerin gelişimine sebep olan hormonal sorunların teşhisinde gecikmelere yol açar.
Deri altı sivilceler ilaçla tedavi edilmektedir. Deri altı sivilcelerden kurtulmak için herhangi bir cerrahi operasyon gerekmemektedir. Sivilceler için verilecek ilaçlar pek çok farklı yolla verilebilir ve ilaçlar pek çok farklı şekilde etki gösteriyor olabilir.
En uygun tedavi, farklı yollardan etki gösteren ürünlerin birlikte kullanılması ve deri altı sivilcelerin gelişiminin her yönden engellenmesinin sağlanmasıdır.
Deri altı sivilceler için kullanılan ilaçların etken maddeleri bazı durumlarda kişi için tehlikeli olabilir.
A vitamininin besinlerle ve A vitamini içeren ilaçlarla alımı deri altı sivilcelerin iyileşmesinde önemli bir yere sahip olmakla beraber gebelerin deri altı sivilcesinin tedavisini sağlayan dozlarda A vitamini kullanması anne karnındaki bebekler açısından risklidir.
Asit içerikli yüz temizleyiciler deri altı sivilcelerin iyileşmesinde diğer temizleyicilerden daha etkilidir. Ancak ağda ve lazer uygulanmış, üzerinde çeşitli enfeksiyonlar gelişmiş ve benzeri sebeplerle hasarlanmış ciltlere asit uygulanması cildin tahriş olmasına sebep olabilir.
Deri altı sivilceler için uygulanan tedavi yöntemleri kişinin genel sağlık durumu ve cilt tipi ile yakından ilişkilidir ve özellikle hassas cilde sahip olan, gebe olan veya gebelik düşünenlerin tedavi planlamasını uzmanlarla yapması gerekmektedir.
Deri Altı Sivilce Tedavi Edilmezse
Bazı durumlarda deri altı sivilceler kendiliğinden iyileşebilse de deri altı sivilcelerin gelişmesi hormonal bozukluklar gibi ciddi sorunlar sebebiyle görüldüğünde bu pek mümkün olmamaktadır.
Deri altı sivilce sorununun devam etmesi durumunda uzman desteği alınmaması, deri altı sivilcenin altında yatan sorunların tespitini ve tedavisini engellemekte ve kişiyi ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmak zorunda bırakabilmektedir.
Deri altı sivilceleri kişinin rahatsız hissetmesine sebep olabilmekte ve kişinin sivilce ile ilgilenmesi sonucunda yayılarak daha büyük bir sorun haline gelebilmektedir.
Deri altı sivilcelerin kişi tarafından patlatılması vücutta geçmeyecek yara izleri kalmasına sebep olabilir.
Deri Altı Sivilcelere Ne İyi Gelir?
- Deri altı sivilceler gelişimleri sırasında ağrıya sebep olarak vücutta oluşacaklarını belli edebilirler. Bu durumda sivilcenin gelişmekte olduğu bölgeye soğuk uygulanması gerekmektedir. Bölgeye buz bastırılması, ciltteki kan damarlarının büzüşmesine ve o bölgenin daha az kanlanmasına sebep olacaktır. Kanlanması az olan bölgede şişlik fazla büyümez ve renk değişimi çok yoğun olmaz. Sivilcenin çıkma sürecinde bölgeye soğuk kompresyon uygulanması deri altı sivilcelerin yarattığı kozmetik sorunların en aza indirilmesini sağlar ve bölgedeki ağrı hissini azaltır.
- Deri altı sivilceler yağlı ve gözenekleri kapalı ciltlerde oluşmaya daha eğilimlidir. Piyasada bulunan cildin yağlanmasını önleyen ve gözenekleri açan maskeler sivilcelerin gelişmemesi için deri altı sivilce maskeleri olarak uygulanabilir.
Deri Altı Sivilcelere Ne İyi Gelmez?
Deri altı sivilceler akneler arasında en ciddi sorunlara yol açabilen gruptur. Bu sivilceler oluştuğunda kişiye acı verebilir ve kişide sivilcenin oluştuğu bölgeye dokunma isteği uyandırabilir.
Ancak deri altı sivilcelerinin patlatılması sivilcenin içerdiği iltihabın cilde yayılmasına sebep olur. Sivilceler ile oynanmamalı, dağılmalarına sebep olunmamalıdır.
Sivilcelerin üzerine içeriğinden emin olunmayan bitkisel ürünler sürülmemeli, sivilceler artar ve sorun uzun sürerse uzman desteği alınmalıdır.
Deri Altı Sivilce İlaçları
Deri altı sivilceler için kullanılabilecek çeşitli ilaçlar ve uygulama yöntemleri vardır.
Her ilaç herkes için ve her durumda uygun olmamaktadır ve çok uzun süreler kullanılmaları kişide sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
- Antibiyotikler: Antibiyotiklerin gereksiz kullanılması kişinin gelecekteki enfeksiyonlarda tedavi olmasını zorlaştırmaktadır. Ancak bazı durumlarda deri altı sivilcelerin bakteri içeriği kişinin bütün sistemlerine yayılabilir. Yoğun deri altı sivilcelerin varlığında ağızdan kısa süreli antibiyotik alımı sivilcelerin iltihaplı içeriklerinin kurumasını ve deri altı sivilcelerin tedavisini sağlayabilir.
- Doğum kontrol hapları: Yakın bir gelecek için çocuk isteği olmayan kadın hastalar için doğum kontrol haplarının kullanımı deri altı sivilcelerin tedavisinde çok etkili bir tercih olabilmektedir. Doğum kontrol hapları, deri altı sivilcelerin oluşumunda hormon düzensizliği rol aldığında hormonları düzenleyerek etkili olur ve hormon düzeylerini bilmeyen kişiler deri altı sivilcelerinin kontrolü için uzman tavsiyesi olmadan bu ilaçları kullanmamalıdır.
- Benzoil Peroksit: Benzoil peroksit, yüz temizleme ürünlerinin içeriğinde bulunan bir etken maddedir. Cilt üzerine doğrudan uygulanması ile (topikal uygulama) ciltteki bakterilerin öldürülmesini sağlar ve deri altı sivilcenin ölü doku, bakteri ve vücudun iltihap cevabından oluşan içeriğinin gelişmesini engeller. Cildin temiz tutulmasını sağlar.
- Retinoid: Retinoid, A vitamininin cilt üzerinde etkili bir formudur. Retinoid antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında antibiyotiklerin etkinliğini artırır. Gözeneklerin açılmasında etkilidir.
- İsotretinoin: Bir retinoiddir. Uzun süreli kullanımı önerilmeyen ve yan etkisi yüksek bir maddedir. Gebelerde kullanılması önerilmez. Akneler ciltte kalıcı yara izleri bırakabilmektedir. Ciltte uzun süreli bulunmasıyla yara izlerine sebep olabilecek aknelerin varlığında ya da benzoil peroksit gibi maddelerin etkisiz kaldığı durumlarda kısa süreli isotretinoin tedavisi aknelerin yara izi bırakmadan kaybolmasını sağlar.
- Spironolakton: Deri altı sivilcesi oluşumda önemli bir risk faktörü olan ciltteki fazla miktarda yağın azaltılmasını sağlar. Erkeklerde hormonal düzensizliklere yol açabileceği için yalnızca kadınlarda kullanılır.
- Steroid: Ciltte yeni gelişen deri altı sivilcelere uzmanlar tarafından steroid içeren ilaçların enjekte edilmesi, deri altı sivilcelerin gelişiminin durmasını ve soruna sebep olmadan ortadan kalkmasını sağlayabilir. Steroid enjeksiyonlarının etkili olması için deri altı sivilceler çok büyümeden ilacın uygulanması gerekmektedir.
Deri Altı Sivilce için Hangi Doktora Gidilir?
Deri altı sivilceler hormonal dengesizliklere bağlı olarak oluşabileceği gibi cilt yüzeyindeki kirlere bağlı olarak da gelişebilmektedir.
Yüzün yıkanması, temizleyici kullanılması gibi işlemlerle çözülebilecek deri altı sivilceleri olduğu gibi hormonların düzenlenmesi ile iyileşecek deri altı sivilceleri de bulunmaktadır.
Cilt bakımı ve beslenmeye özen gösterilmesine rağmen geçmeyen deri altı sivilceleri için Dermatoloji kliniğine başvurulmalıdır.
Bazı durumlarda iyileşen sivilceler yara izleri bırakabilir. Yara izlerinin tedavisi yine dermatoloji kliniklerinde yapılmaktadır.
Deri altı sivilce ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Deri Altı Sivilce Nasıl Patlatılır?
Deri altı sivilcelerde, diğer sivilcelerden farklı olarak deri yüzeyine açılan yapılar bulunmaz. Bu sebeple deri altı sivilceler diğer sivilceler gibi patlatılamaz. Sivilcelerin patlatılmaya çalışılması, sivilcenin içerdiği iltihabın vücuda yayılmasına ve daha çok sivilce oluşumuna sebep olur. Bu nedenle sivilcelerle oynanmamalıdır.
Kör Sivilce Kaç Günde Geçer?
Deri altı sivilceler birbirinden farklı özellikler gösterebilmektedir. Deri altı sivilcelerle oynanması ve sivilcelerin sıkılması iyileşmesini sağlamaz. Deri altı sivilceler kendiliğinden geçebilmektedir; ancak yayılması, büyümesi, renk değiştirmesi ve aylar süresince geçmemesi de mümkündür. Bu durumda dermatoloji uzmanlarına başvurulması ve uygun tedavinin alınması sivilcenin kısa sürede iyileşmesini sağlayabilir.