Guatr Ameliyatı Nedir?

Guatr ameliyatı, tiroit bezinin olması gerekenden daha büyük olması durumunda fazla olan kısmın alınması işlemidir.

Guatr tiroid beziyle ilgili rahatsızlıklardır. Tiroit bezinin olması gerekenden daha büyük olması guatr hastalığına sebep olmaktadır. Guatr hastalığının tedavi veya müdahale edilmediği durumlarda hipotiroit veya hipertiroidi rahatsızlığını ortaya çıkarır. Bu çerçevede bu müdahalenin ameliyat şeklinde olması aşırı büyüyen tiroit bezinin diğer organları baskılaması neticesinde belirlenir.

Guatr ameliyatıyla normalinden fazla büyüyen tiroit bezinin fazla olan kısımları alınır. Bununla birlikte ameliyat esnasında tiroit bezinin ne kadarının alınacağı yapılan tetkikler neticesinde doktorlar tarafından belirlenir. Riskli durum görüldüğü takdirde tiroit bezinin tamamının da alınması mümkündür. Ameliyat genel anestezi uygulanarak yapılır. Guatr ameliyatında genel anestezi hem hasta için hem de doktor için büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu çerçevede ses tellerinin zarar görmesine sebep olabilen ameliyatın uzman bir doktor tarafından yapılması şarttır.

Guatr Ameliyatı Çeşitleri

Guatr ameliyatı tiroit bezinin beklenenden fazla büyümesi durumunda yapılır. Bu çerçevede tiroit bezinin fazla büyümesi, salgıladığı hormonların vücut sağlığını tehlikeye atacak şekilde çoğalması ve tiroit bezinde farklı komplikasyonların görülmesi guatr ameliyatının farklı şekillerde yapılmasına sebep olmaktadır. Bu çerçevede guatr türlerine bağlı olarak kendi içinde de ameliyat türlerine ayrılan guatr ameliyatının şu çeşitleri mevcuttur:

Zehirli Guatr Ameliyatı

Aşırı büyüyen tiroit bezi tarafından salgılanan hormonlar aşırı bir seviyeye ulaşmışsa bu durum zehirli guatr olarak adlandırılır. Tiroit hormonunun oldukça fazla salgılanması vücut dengesinde de değişikliklere yol açar. Bununla birlikte ortaya çıkan olumsuz durumlar ciddi rahatsızlıkları tetiklemektedir. İç guatr olarak da adlandırılan zehirli guatrın tedavisinde erken teşhis ve tanı büyük önem arz eder. Erken tanı sonucunda cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi etmek mümkündür. Ancak geç kalındığı taktirde zehirli guatr iç guatr ameliyatı ile tedavi edilmektedir.

Nodüler Guatr Ameliyatı

Tiroit bezinin içinde normal tiroid dokusundan farklı olarak ceviz ve bazen de portakal büyüklüğüne kadar çıkan doku büyümelerine nodül adı verilmektedir. Büyüyen bu nodüllerle birlikte çoğu zaman tiroit bezi de büyür. Bu sebeple bu hastalık nodüler guatr olarak bilinir. Bu çerçevede nodüler guatr ameliyatı yapılarak hastalığın tedavisi gerçekleştirilmiş olur.

Multinodüler Guatr Ameliyatı

Tiroit bezinde salgılanan nodüllerin oldukça fazla olması multinodüler guatr olarak adlandırılır. Tiroit bezindeki bu nodüllerin fazla olması iyot eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda beslenmelerde tüketilen iyot miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Yapılan tetkikler neticesinde kişinin tiroidinde nodül olmaması ileride olmayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden özellikle ilerleyen yaşlarda tiroit rahatsızlığı olan kişilerde nodüllerin sayısının artarak multinodüler guatra dönüşmesi mümkündür. Bu durum ise uzman doktorlar tarafından multinodüler guatr ameliyatı yapılarak tedavi edilmektedir.

Lazerle Guatr Ameliyatı

Guatr ameliyatlarında tiroit bezi kısmen veya tamamen alınmaktadır. Tiroit bezi tamamen alınan hastalar ömür boyu ilaç tedavisi görmektedirler. Tiroit bezinin kısmen alındığı hastalarda ise tiroit nodülleri iki üç sene içerisinde nüksedebilir. Bu çerçevede uygulamaya konan lazerle guatr ameliyatı nükseden nodüllerin cerrahi müdahale olmadan yakılmasını sağlamaktadır.

Birden fazla guatr ameliyatı olan kişilerin daha fazla sayıda cerrahi müdahaleye maruz kalması hem ses telleri açısından hem de ameliyatın komplikasyonları açısından büyük risk taşır. Lazerle guatr ameliyatı bu riskleri en aza indirerek tiroid nodüllerinin tedavi edilmesini sağlamaktadır.

Guatr Ameliyatının Yapıldığı Kişiler

Guatr ameliyatı tiroid bezlerinde yapısal ve işlevsel bozuklukların giderilmesi için yapılan cerrahi yöntemdir. Bu çerçevede aşağıdaki kişilere tiroid bozukluğu sebebiyle guatr ameliyatı yapılır:

  • Boyna baskı yapıp normalinden fazla tiroid bezi büyümesi olan kişiler,
  • Tiroid hormonlarının düzeltilmesi için uzun süre ilaç tedavisi görüp sonuç alınamayan hastalar,
  • Tiroid bezleri 23 cm üzerinde olan hastalar,
  • Nodül sayıları az ve küçük olsa bile yapılan tetkikler sonucunda kanser riski taşıyan kişiler,
  • Boyun bölgesinde tiroid bozukluğu sebebiyle şişlikler olan ve estetik açıdan da rahatsızlık veren hastalara guatr ameliyatı yapılmaktadır.

Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Guatr ameliyatı ağır bir ameliyat türüdür. Yaklaşık iki saat süren ameliyat şu aşamalarla yapılır:

  • Ameliyatın sağlam ve sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için hasta genel anesteziyle uyutulur.
  • Ameliyata başlanırken boynun ön kısmına 5 veya 6 cm uzunluğunda bir kesik atılır. Bu kesik sayesinde tiroid bezine ulaşılır.
  • Bu aşamada, tiroid bezinin damarları kan kaybını önlemek için önce bağlanır ve sonra kesilir.
  • Kesilen kısım tedavi için yeterliyse tiroid bezinin o kısmı alınır. Değilse tiroid bezinin tamamı çıkarılır.
  • Yine ameliyatın bu aşamasında tiroid bezine oldukça yakın olan ses tellerinin ve diğer sinirlerin zarar görmemesi için azami dikkat gereklidir.
  • Tiroid bezinin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasından sonra kesik atılan yer dikiş atılarak kapatılır ve hasta uyandırılır.
  • Ameliyat sonrasında genelde hastanede bir gün boyunca hasta müşahede altında tutulur.

Guatr Ameliyatı Riskleri

Guatr ameliyatı titiz bir şekilde yapılan ameliyat olsa da bazı riskler taşımaktadır. Hemen her ameliyatta görülebilen bu riskler guatr ameliyatında aşağıdaki gibi görülmektedir:

  • Guatr ameliyatı sırasında hastanın ses telleri zarar görebilir. Son dönemlerde yapılan operasyonlarda bu ihtimal azaltılmış olsa da risk durumu bulunmaktadır.
  • Ameliyat esnasında tiroid bezine oldukça yakın olan paratiroit bezinin (vücut için gerekli olan kalsiyumu düzenleyen bez) zarar görme ihtimali bulunur. Bu iki durum, guatr ameliyatı riskleri arasında büyük önem taşır.
  • Guatr ameliyatı sonrasında ameliyat bölgesinde kanamaların devam etmesi de riskler arasındadır.
  • Ameliyatla nodüllerden temizlenmeye çalışılan tiroid bezinde az miktarda nodülün kalmış olması, guatr ameliyatının riskleri arasındadır.
  • Bütün bunlarla birlikte önemli bir risk de hatalı yapılan ve uzman olmayan ellerle gerçekleşen müdahalenin guatr ameliyatı ölüm riski getirebilmesidir.

Guatr Ameliyatının Yan Etkileri

Guatr ameliyatı sonrasında bazı hafif yan etkiler görmek mümkündür. Bu yan etkiler;

  • Ameliyatlı olan bölgede hassasiyet
  • Ameliyata bağlı olarak boğaz bölgesinde yanma
  • Aşırı halsizlik ve yorgunluk

Bu yan etkiler geçici sürelidir. Boğaz yanması hekimler tarafından uygulanan ilaç tedavisiyle kısa sürede geçer. Ameliyat bölgesinde hassasiyet duyulması ise kendisini hafif ağrı ve yanma olarak gösterir. Ancak bu durum kısa sürede geçmektedir. Aşırı halsizlik ve yorgunluk ise genel anestezi almış vücut için normal kabul edilir. Bu çerçevede hastanın yorgunluğu ameliyattan sonraki iki üç gün içinde geçmektedir.

Guatr Ameliyatı Sonrası

Guatr ameliyatı ciddi bir ameliyattır. Bu çerçevede ameliyat sonrasında birçok faktöre dikkat edilmesi gerekir. Hastalığın tekrar etmesi veya yapılan müdahalenin başarılı olması için ameliyat sonrası süreç oldukça önemlidir.

Ameliyat sonrasında yaralı olan bölgenin herhangi bir enfeksiyon kapma riskine karşı en az iki gün kapalı tutulması gerekir. Ameliyat sonrasında iş hayatına dönmek için bir haftalık süre yeterli olmaktadır.

Bunlarla birlikte guatr ameliyatı sonrasında birçok faktöre de dikkat etmek gerekir. Bu faktörleri şu şekilde sıralanmaktadır:

Guatr Ameliyatı Sonrası Beslenme

Guatr ameliyatı sonrasında doktorlar tarafından hastaya özel beslenme listesi verilir. İlk bir hafta boğaz bölgesinin fazla yorulmaması için sıvı ağırlıklı gıdalar tüketilir. Bununla birlikte doktor tavsiyesiyle hazırlanan besin listelerinde iyot ağırlıklı gıdalar yer alır. İyot eksikliği guatrı tetikleyen en önemli faktör olarak bilinir. Bununla birlikte demir eksikliğine karşı da demir içeren gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Guatr Ameliyatı Sonrası Nefes Darlığı

Guatr ameliyatının gerçekleştirildiği bölge hem ses tellerine hem de nefes borusuna yakın bir bölge olduğu için ameliyat sonrasında nefes darlığı olabilmektedir. Kalıcı veya geçici olabilen bu durum için doktora başvurmak gerekir.

Guatr Ameliyatı Sonrası Ses Kısıklığı

Guatr ameliyatı olanlar ses tellerinde de sıkıntı yaşayabilirler. Tiroid bezinin ses tellerine yakın bir noktada yer alması ve ameliyat sırasında ses tellerinin zarar görmesi geçici ses kısıklığına sebep olabileceği gibi kalıcı ses kaybına da neden olmaktadır. Guatr ameliyatı sonrası ses teli felci olarak adlandırılan bu durum risk faktörleri arasındadır. Hastada geçici ses kısıklığı oluşmuş ise birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelmektedir.

Guatr Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Guatr ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Ameliyatlı bölgenin kanama, akıntı ve enfeksiyon kapma ihtimaline karşı en az 3 gün kapalı tutulması gerekir.
  • Guatr ameliyatı sonrasında boğazda ağrı olması normaldir. Ağrıyı hafifletmek için doktor tarafından ilaç tedavisi de uygulanır.
  • Guatr ameliyatı sonrasında normal hayata dönmek için bir haftalık süreye ihtiyaç vardır. Bir hafta sonra kişi iş hayatına dönebilir.
  • Guatr ameliyatı sonrası cinsel ilişki ameliyattan 10 gün sonra yapılabilir. Ancak ilişki esnasında boyun ve ameliyat bölgesinin zorlanmaması gerekir.
  • Guatr ameliyatı sonrası hamilelik riskli olabilir. Ameliyat sonrası kullanılan ilaçlar gebelik döneminde hem anne hem de bebek için riskli olabilir. Bu yüzden guatr ameliyatından hemen sonra gebelik, doktorlar tarafından önerilmemektedir.
  • Tiroid bezlerinin normalden fazla büyümesi sebebiyle gerçekleşen guatr ameliyatı sonrası kalsiyum eksikliği görülmesi durumunda kalsiyum takviyesi doktorlar tarafından önerilmektedir.
  • Guatr ameliyatı sonrası ellerde uyuşma olması da mümkündür. Bu çerçevede ellerde olan uyuşma, bir hafta içinde kendiliğinden geçmektedir.
  • Guatr ameliyatı sonrasında şişlik nedenleri arasında tiroid bezinin tamamen ortadan kalkması ve hormonların çalışmaması vardır ve ilaç tedavisi gerekir. İlaç tedavisinin yapılmadığı durumlarda şişlik görülmektedir.

Bebeklerde Guatr

Anne karnında tiroid bezinin oluşmaması veya normalden küçük olarak gelişmesi yeni doğan bebeklerde tiroid rahatsızlıklarına sebep olur. Bununla birlikte tiroid bezi normal olan bebeklerde yeteri kadar hormonun salgılanamaması sebebiyle yine tiroid rahatsızlıkları görülmektedir. Bebeklerin beyin gelişimi için oldukça önemli olan tiroid rahatsızlığının erken tanısı tedavi ve bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bununla birlikte bebeklerde tiroid rahatsızlığının belirtileri ise şunlardır:

  • Boynun ön kısmında yaygın bir şekilde şişlik görülmesi
  • Nodüllerin boyutuna göre nefes sıkışıklığı ve ses kısıklığı görülmesi
  • Tiroid bezinin fazla ve hızlı çalışması sebebiyle zayıflama, sinirlilik, çarpıntı ve ellerde titreme ve ishaldir
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Guatr Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Guatr ameliyatı kaç saat sürer?

Guatr ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi uygulanır. Hastanın uyutulması ameliyatın gerçekleşmesi ve anestezi sonrası hastanın tekrar uyandırılmasına kadar geçen süre 90 ile 120 dakika arasındadır. Bu çerçevede guatr ameliyatı en fazla iki saat sürmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Guatr ameliyatı fiyatları nedir?

Guatr ameliyatı birçok test ve tahlilden sonra karar verilen bir ameliyattır. Bu çerçevede guatr ameliyatı fiyatları da değişkenlik göstermektedir. Kamu hastanelerinde yapılan ameliyatlar sigorta kapsamında devlet tarafından karşılanırken özel hastanelerde yapılan ameliyatların fiyatı ise farklılık göstermektedir. Guatr ameliyatı fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için randevu alınmalı ve muayene olunmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Guatr ameliyatı sonrası kilo alınır mı?

Guatr ameliyatı sonrasında hastaların hareketleri kısıtlandığından ve bir müddet istirahat etmeleri gerektiğinden kilo alımı olmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrasında doktorların hazırlayacağı beslenme listeleri hastaların ameliyat sonrasında 5 kiloya kadar almalarına sebep olabilir. Ameliyat sonrası beslenme programına uyarak hareket edilmelidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Guatr ameliyatı zor mu?

Boğaz bölgesinden yapılması, nefes borusuna yakın noktada yer alması, ameliyat sırasında ses tellerinin zarar görmesi risklerine sahip olan guatr ameliyatı teknik olarak zor bir ameliyattır. Risk faktörlerini içeren bu ameliyat türü, son dönemlerde görülen gelişim sayesinde bu durumları minimum seviyeye indirmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Guatr ameliyatı kaç günde iyileşir?

Guatr ameliyatı zor bir ameliyattır. Bu çerçevede ameliyat sonrasında bir gün boyunca hastanede müşahede altında tutulan hasta daha sonra taburcu edilir. Taburcu olduktan sonra bir hafta içinde hasta normal hayatına dönmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Guatr ameliyatı sonrası sigara içilir mi?

Guatr ameliyatı sonrasında sigara içmek tavsiye edilmemektedir. Sigara ameliyat bölgesini tahrip etmekle beraber vücudun geneline de zarar veren bir maddedir. Ameliyat sonrası sigaraya devam etmek iyileşme sürecini de oldukça uzatmaktadır. Bu sebeple guatr ameliyatı olan hastaların sigarayı bırakması, bırakamıyorsa en az iki ay içmemesi gerekir.

Int. Dr. Sinem Köse

Guatr ameliyatı ne zaman yapılır?

Tiroid nodüllerinin artması ve multinodüllere dönüşmesi sonucunda hormonların bozulduğu görüldüğünde guatr ameliyatı yapılmaktadır. İlaç ve diğer ameliyat tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığı takdirde guatr ameliyatına başvurulmaktadır. Test ve tetkiklerin sonucunda gerekli görülmesi halinde guatr ameliyatı yapılabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Guatr ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Guatr ameliyatı yapılırken boynun ön kısmına bir kesik atılır. Bakılınca rahatlıkla görülebilen bu kesik ameliyat sonrasında kapatılır. Kapatılsa da kesik izi yine de görülür. Ameliyat sonrasında estetik müdahaleyle kesik izi tamamen kapatılmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse