Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Neonatoloji
Neonatoloji Bölümü Hakkında
Samanpazarı / Ankara
Neonatoloji bölümünde, yenidoğan bebeklerin, özel olarak da hasta olan yenidoğan bebeklerin ya da erken doğan prematüre bebeklerin hastalıkları ve tedavisi ile ilgili tıbbi bakımını üstlenen bir pediatri uzmanlık birimidir. Neonatoloji yenidoğan bakım ünitesi, hastane tabanlı olarak hizmet veren bir uzmanlık alanıdır. Bu alanda genel olarak da yenidoğan yoğun bakım ünitesi uygulanır.
Neonatoloji bölüm, aynı zamanda yenidoğan ünitesi ya da yenidoğan yoğun bakım olarak da isimlendirilmektedir. Bu noktada yenidoğan bebeklere sağlık durumları ile ilgili tıbbi hizmet sunan bir doğum hastalıkları birimi şeklinde sorumluluk alır. Bölüme adını veren "neonatal" kelimesi ise doğum sonrası geçirilen ilk 4 haftalık süreyi henüz doldurmamış durumdaki yenidoğan bebekleri tanımlamaktadır.
Neonatoloji Bölümünün İlgilendiği Alanlar
Neonatoloji olarak adlandırılan yenidoğan yoğun bakım servisi, çocuk hastalıkları ve sağlığı branşına bağlı olan tıbbi bir branştır. Bu branşta özellikle de beklenen zamandan daha erken şekilde dünyaya gözlerini açan veya riskli sorunlar ile doğan bebeklerin sağlık durumlarıyla ilgilenilmektedir.
Yenidoğan yoğun bakım ünitemizde bu sayede yeni doğmuş olan bebek hastaların ve prematüre doğanların problemlerinin ilerlemesi veya ölüm gibi ciddi şekilde sonuçlanması gibi olumsuz ve istenmeyen sonuçlar önlenebilir. Ayrıca neonatoloji birimi, bu sorun ve hastalıklar üzerine hasta tedavilerini gerçekleştirirken gerektiği zaman çocuk kardiyolojisi ile nörolojisi ve pediatrik cerrahi gibi dallarla iş birliği yaparak sağlık hizmeti vermektedir.
Neonatoloji Bölümü Tedavi Yöntemleri ve Cihazları
Neonatoloji tedavi yöntemleri ve cihazları, yeni doğan bebekler üzerinde ilk müdahale ve sonraki tedavi aşamaları için geliştirilmiştir. Buna göre bu branşta eğitim almış olan neonatolog uzmanlar tarafından uygulanan neonatoloji tedavi yolları arasında solunum desteği verilmesi, kan değişimi/transferi, ışık tedavisi, damar yolu ile besleme, (gerekli olduğunda) kateter uygulaması, iç organ muayenesi, (akciğerde kaçak olduğunda) toraks tüpü takılması, beyin gelişim muayenesi, göz muayenesi, kalp sağlığı takibi yer alır.
Ayrıca ani olarak gelişmiş komplikasyonlar için zaman kaybetmeden müdahale sağlanması, başarılı neticeler alınabilmesi ve bebeklere uygulanan müdahaleler sonrasında sağ kalma oranlarının yükseltilmesi amaçlı olarak tam donanımlı şekilde üretilmiş tıbbi cihazlar uygulanır.