Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İmmünoloji
İmmünoloji Bölümü Hakkında
Samanpazarı Mah. / Ankara
Bağışıklık sistemini etkileyen tüm hastalıklar, hastanelerin immünoloji bölümlerinde teşhis ve tedavi edilmektedir. İmmünoloji bölümü hastanelerde, “Alerji ve İmmünoloji” bölümü adı altında çalışmalarını yürütmektedir. İmmünoloji bölümünde görev yapan uzman hekimler, immünolog unvanını almaktadır.
İnsan vücudu; toksinler, bakteriler, virüsler, parazitler, tümör hücreleri, patojenler, zararlı bileşenlere yani kısacası antijenlere karşı, antikor üretimi yapmaktadır. Vücutta antikor üretimi, bağışıklık sisteminin (immun sistem) ana çalışma mekanizmasını oluşturmaktadır. İmmun sistem, antijenlere karşı önceden edinmiş olduğu bilgilerle vücudu koruma altına almaktadır. Bu savunma mekanizması, her hastalık için farklı çalışmakta ve hastalıklara karşı vücudun bağışıklık kazanmasını sağlamaktadır.
Hastanelerin immünoloji bölümleri kısaca, bağışıklık sisteminin sağlıklı vücut hücrelerine saldırmasına neden olan hastalıkların tanı, takip ve tedavi süreçlerini yürütmektedir. Bu hastalıklara tıpta otoimmün hastalıklar adı verilmektedir. İmmünoloji bölümü ayrıca, alerjik hastalıklar ve iltihaplanmaya neden olan bağışıklık sistemi problemlerinin tedavisini de üstlenmektedir.
İmmünoloji bölümünde uygulanan tedavi yöntemlerine, hastanın genel sağlık durumuna ve hastalığına göre uzman hekim tarafından karar verilmektedir. Ülkemizde pek çok hastanede bulunan immünoloji bölümünde en sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi, imünoterapi (İlaç tedavisinin yanıt vermediği alerji hastalıklarında kullanılır) ve yaşam tarzı düzenlemeleri yer alır.
Bölümün tedavi yöntemleri arasında yer alan yaşam tarzı düzenlemeleri, özellikle bağışıklık yetmezliğinin görüldüğü hastalarda uygulanmaktadır. Basit enfeksiyonlara karşı bile açık bir durumda olan vakalarda hastaların yaşam alanlarının sterilize edilmesi, vücut direncinin artırılması için uyku ve beslenme programlarının düzenlemesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması ve hastaların uzak durduğu alerjenlerin belirlenmesi de bölümün uyguladığı yaşam tarzı düzenlemeleri arasında yer almaktadır.
İmmünoloji bölümünde tedavisi yapılan hastalıklar, bazı durumlarda birden çok organda tahribata yol açabilmektedir. Böylesi durumlarda farklı branş hekimleri koordineli olarak iş birliği halinde çalışmaktadır.