Hamilelikte Akıntı
Hamilelik döneminde vajinal akıntı sık rastlanan bir durumdur ve akıntı çoğu zaman normal kabul edilmektedir. Çoğu zaman tedavi gerekmez ancak fitil kullanımı ve krem tedavisi önerilmektedir.
Hamilelikte Akıntı Nedir?
Hamilelik döneminde vajinal akıntı sık rastlanan bir durumdur. Bu dönemde vücutta yaşanan pek çok değişim endişeye neden olabilmektedir. Ancak akıntı çoğu zaman normal kabul edilmektedir. Bazen de bazı sorunlar nedeniyle görülebilmektedir. Bu nedenle akıntının türü önem kazanmaktadır. Hamilelikte normal kabul edilen akıntılar lökore adı verilen beyaz renkli ya da şeffaf akıntılardır. Gebelikte akıntı çeşitleri aşağıda belirtilmiştir:
- Hamilelikte kahverengi akıntının lekelenme şeklinde meydana gelmesi normal kabul edilmektedir. Ancak buna kötü kokunun da eşlik etmesi halinde bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilebilir. Hamilelikte kahverengi akıntı nedenlerinden en önemlisi döllenen yumurtanın rahim astarına yerleşmesidir. Bu durum hamilelikte kanlı akıntı olarak da bilinmektedir.
- Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı normal kabul edilen ve gerekli olan bir akıntıdır. Hamileliğin son dönemlerinde artış görülebilir.
- Hamilelikte yeşil akıntı bir bakteriyel enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilebilir.
- Gebelikte sarı akıntıya genellikle kötü koku da eşlik etmekte ve enfeksiyon belirtisi olarak düşünülebilir. Hamilelikte sarı sümüksü akıntı da bir bakteriyel enfeksiyon belirtisi olarak düşünülür.
- Gebelikte pembe vajinal akıntı genellikle lekelenme şeklinde meydana gelmektedir. İmplantasyon kanaması adı verilen bu durum hamilelikte kanla karışık akıntı olarak da bilinmektedir. Bu tür akıntılar gebeliğin başlarında normal kabul edilir. Ancak ilerleyen dönemlerde birtakım sorunların işareti olarak değerlendirilebilir.
- Hamilelikte koyu akıntı genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle gebelikte siyah akıntı gibi koyu akıntılar ile karşılaşılması halinde doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte Akıntı Belirtileri Nelerdir?
Genellikle hamilelikte beyaz akıntı görülmektedir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında sarı ya da koyu renkli akıntılar da meydana gelebilmektedir. Ancak renkli akıntılar enfeksiyon belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle gebelikte akıntı çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunmasında fayda vardır.
Hamilelikte Akıntı Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte östrojen ve progesteron düzeyleri değişmektedir. Gebelikte akıntı da genellikle bu değişimler ve bebeğin yerleşmesi nedeniyle meydana gelmektedir. İlerleyen dönemlerde rahmin genişlemesine ve idrar kesesine baskı yapmasına bağlı olarak anne adayları idrar kaçırabilmektedir. Bu nedenle hamilelikte beyaz sulu akıntı da görülebilmektedir.
Hamilelikte Akıntı Teşhisi
Hamilelikte vajinal akıntı şikayeti ile doktora başvuranlarda muayene iki aşamadan oluşmaktadır.
- Hastalık Öyküsü: Öncelikle hastanın genel durumu, kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetleri ve akıntının rengi, kıvamı ve kokusu hakkında bilgi alınır.
- Smear Testi: Vajinadan bir fırça yardımıyla sürüntü alınır. Daha sonra alınan akıntı örneği incelenir.
Hamilelikte Akıntı Tedavisi
Hamilelikte beyaz renkli ve kokusuz akıntılar için herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır. Ancak anormal akıntılara neden olan hastalıkların tedavi edilmesi gerekmektedir. Hamilelikte hap kullanımı hamileliği ve bebeği olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle gebelikte akıntı için fitil kullanımı ve krem tedavisi önerilmektedir.
Hamilelikte Akıntı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hamilelikte görülen her akıntının tedavi edilmesi gerekmemektedir. Ancak bazı akıntılar enfeksiyon gibi sorunlar nedeniyle meydana gelmektedir. Bu dönemde anne adayları enfeksiyonlara daha açık hale gelmektedir. Enfeksiyonlar ise tedavi edilmemesi halinde ciddi komplikasyonlara yol açabilmekte ve düşük yapmakla dahi sonuçlanabilmektedir.
Hamilelikte Akıntıya Ne İyi Gelir?
Hamilelikte akıntı için evde yapılabilecek bazı uygulamalar bulunmaktadır. Hamilelikte akıntıya iyi gelen uygulamalar aşağıdaki gibidir:
- Vajina florasının korunması gerekmektedir. Bu nedenle vajinal duş alınmamalıdır.
- Pamuklu iç çamaşırları giyilmelidir.
- Dar pantolonlar giyilmemesi önerilir.
- Şekerli gıdalar tüketmekten kaçınılmalıdır.
- Parfümsüz günlük pedler kullanılabilir. Ancak bu pedlerin evdeyken çıkarılması önerilir.
Hamilelikte Akıntı için Hangi Doktora Gidilir?
Bu dönemde beyaz renkli akıntılar normal kabul edilmektedir. Ancak hamilelikte kokulu akıntı ya da farklı renklerde akıntı meydana gelmesi halinde doktora danışılmalıdır. Hamilelikte kahverengi akıntı ve kasık ağrısının birlikte görülmesi ve bu lekelenmenin 1 günden uzun sürmesi birtakım sorunların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar ile karşılaşılması halinde hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum bölümlerine ya da jinekologlara başvurulmalıdır.
Hamilelikte Akıntı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gebelikte şeffaf sümüksü akıntı neden olur?
Hamilelikte sümüksü akıntı gelmesi normal kabul edilen bir durumdur. Bu tip akıntılar genellikle idrar kaçağı olarak değerlendirilir. Ancak bebeğin yerleşmesi ve hormon dalgalanmaları nedeniyle meydana gelen akıntı ile birleştiği için sümüksü bir kıvam alabilir. Gebelikte sümüksü akıntı doğum habercisi de olabilir. Ancak bu tip akıntılar genellikle kanlı olmaktadır.
Hamilelikte akıntı ne zaman başlar?
Hamileliğin ilk iki ayında önemli hormonal değişimler meydana gelmektedir. Bu nedenle akıntıların da ilk 6 – 8 hafta içinde başlaması beklenir. Hamileliğin sonuna kadar devam eder.
Hamilelikte akıntı olur mu?
Hamilelikte akıntı olur. Beyaz renkli ya da saydam olan kokusuz akıntılar normal ve sağlıklı kabul edilmektedir. Ancak gebelikte iltihaplı akıntı ya da yeşil ve sarı renklerde akıntı enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu nedenle anormal olduğu düşünülen akıntılar için doktora danışmakta fayda vardır.
Erken gebelikte akıntı nasıl olur?
Gebelikte akıntı renklerinin beyaz ve kahverengi olması normal kabul edilmektedir. Erken dönem hamilelikte süt gibi akıntı görülmesi beklenir. Bazen de lekelenme şeklinde hafif kanamalar görülebilir. Ancak bunlar dışındaki akıntılar için doktora danışılmalıdır.
Gebelikte sarı akıntı bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte sarı akıntı gelmesi beklenen bir durum değildir. Genellikle enfeksiyon belirtisi olduğu düşünülür. Enfeksiyonlar da tedavi edilmemesi halinde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle mutlaka doktora danışılmalıdır.
Gebelikte kahverengi akıntı normal mi?
Hamilelikte kahverengi akıntı gelmesi çoğu zaman normal kabul edilmektedir. Ancak kahverengi akıntıya farklı şikayetlerin de eşlik etmediğinden emin olunmalıdır. Hamilelikte karın ağrısı ve akıntının aynı anda görülmesi, akıntının yoğun kıvamlı ya da kokulu olması gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır.
Gebelikte kahverengi akıntı kaç gün sürer?
Gebelikte kahverengi akıntı genellikle 5 – 6 gün sürmektedir. Ancak çok yoğun olmaz. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülmesi halinde ise birtakım sorunların işareti olarak değerlendirilebilir.
Hamilelikte su gibi akıntı gelmesi normal mi?
Hamilelikte su gibi akıntı gelmesi normaldir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında idrar kaçırmalar da olabilmektedir. Bu durum da sık sık akıntı ile karıştırılabilmektedir.
Hamilelikte kokulu akıntı nasıl geçer?
Gebelikte kokulu akıntı kokunun hafif olması halinde normaldir. Ancak hamilelikte kötü kokulu akıntı enfeksiyon belirtisi olduğu için doktora danışılmalı ve doktorun yönlendirmelerine uyulmalıdır. Ancak hijyen kurallarına hijyen kurallarına dikkat etmekte ve pamuklu iç çamaşırları giymekte de fayda vardır.
Hamilelikte akıntı olmaması normal mi?
Hamilelikte akıntı olması gereken ve sağlıklı bir durumdur. Bazı hamilelerde ise akıntı olmayabilir. Ancak bu durum bir sorun olarak düşünülmemelidir.
Hamilelikte sarı akıntı normal mi?
Hamilelikte sarı akıntı beklenen bir durum değildir. Birtakım sorunların işareti olabilir. Bu nedenle sarı akıntı görülmesi halinde doktora danışılmalıdır.
Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur?
Hamilelikte kahverengi akıntının en önemli nedeni yumurtanın rahim duvarına yerleşmesidir. Kahverengi akıntılar yerleşme kanaması olarak da bilinmektedir. Ancak bu rengin daha koyu olması ve hamilelikte siyah akıntı gelmesi halinde doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte kahverengi akıntı ne zaman olur?
Hamilelikte kahverengi akıntı genellikle ilk 3 ay içinde meydana gelmektedir. Bu durumun nedeni bebeğin yerleşmesidir. Ancak daha sonra lekelenme görülmesi halinde doktorun bilgilendirilmesinde fayda vardır.
Hamilelikte yeşil akıntı neden olur?
Hamilelikte yeşil akıntı gelmesi ve akıntıya keskin koku, kaşıntı ve kızarıklığın da eşlik etmesi halinde bir enfeksiyon varlığından şüphelenilmektedir. Hamilelikte en sık görülen vajinal enfeksiyon mantar enfeksiyonudur. Ancak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da görülmektedir.
Hamilelikte yeşil akıntı bebeğe zarar verir mi?
Yeşil akıntı bebeğe zarar vermez. Ancak akıntıya neden olan enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tip akıntılar ile karşılaşılması halinde doktorun bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Hamilelikte sarı akıntı neden olur?
Hamilelikte sarı ve yeşil akıntılar enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilir. Akıntının kaşıntı, hafif sızı ve kızarıklık ile birlikte görülmesi halinde mantar enfeksiyonu olduğu düşünülür. Doktora başvurulmalı ve enfeksiyon tedavi edilmelidir.
Hamilelikte pembe akıntı kaç gün sürer?
Hamilelikte pembe akıntı yerleşme kanaması olarak da bilinmektedir. Bu nedenle yalnızca hamileliğin başlarında görülmesi beklenir. Yaklaşık 6 – 12 gün sürmektedir.
Hamilelikte akıntı neden olur?
Hamilelikte akıntı olmasının en önemli nedeni annenin vücudunda meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Östrojen ve progesteron salgılanmasında değişimler olduğu için akıntı olur. Özellikle hamilelikte son aylarda akıntı artabilir.
Hamilelikte kahverengi akıntı tehlikeli mi?
Hamilelikte kahverengi akıntı genellikle normal kabul edilmektedir. Ancak tehlikeli olabileceği bazı durumlar da bulunmaktadır. Bu nedenle bu tip akıntılarla karşılaşılması halinde doktorun bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Hamilelikte akıntı çok olur mu?
Özellikle erken dönem hamilelikte aşırı akıntı sık rastlanan bir durumdur. Bu dönemde bebek yerleştiği için gebelikte aşırı akıntı normal kabul edilir. Ancak hamilelikte bel ağrısı ve akıntı, koku, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerin birlikte görülmesi enfeksiyon işareti olabilir.
Gebelikte kanama sonrası kahverengi akıntı ne kadar sürer?
Gebelikte kahverengi akıntının 5 – 6 gün sürmesi beklenir. İlk 3 ay boyunca bu tip kanamalar görülebilir. Ancak daha sonra da görülmesi halinde doktora danışmakta fayda vardır.
Hamilelikte kokulu akıntı neden olur?
Hamilelikte normal olan akıntı hafif kokulu olabilir. Ancak bu keskin bir koku değildir. Akıntının kötü ve keskin kokulu olması halinde bir enfeksiyon varlığından şüphelenilmektedir.
Hamilelikte akıntı kesilir mi?
Gebelikte akıntının kesilmesi beklenen bir durum değildir. Dönem dönem azalabilir. Ancak gebelik boyunca akıntı olmalıdır.
Hamilelikte akıntı artar mı?
Gebelikte akıntının artması olağan bir durumdur. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebek büyüdükçe rahim duvarına baskı yapar. Bu nedenle gebelikte akıntının fazla olması normal kabul edilmektedir. 36 haftalık gebelikte akıntının da artması ve pembe, kırmızı ya da kahverengi renkli olması normaldir.
Dış gebelikte akıntı olur mu?
Dış gebelikte kahverengi akıntı ya da lekelenmeler görülebilmektedir. Ancak dış gebeliğin ayırt edici farklı belirtileri de bulunmaktadır. Bu tip akıntılar ile birlikte sindirim sistemi sorunları, halsizlik, baş dönmesi, omuz, boyun, kasık ve karın ağrıları ile kilo kaybı görülmesi halinde doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte akıntı kokar mı?
Hamilelikte akıntı ve kokularda bir miktar artış olmaktadır. Ancak kokuların kötü, yoğun ve rahatsız edici olmaması beklenir. Yoğun kokular ile karşılaşılması halinde doktora danışılmalıdır.