İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Bölümü Hakkında
Turgut Özal Cd (Millet Cad. ) Çapa / İstanbul
Sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp anabilim dalı, dalışa uygunluk muayenelerinin yapıldığı, dalış nedeniyle oluşan hastalıkların tanı ve tedavisinden sorumlu bir bölümdür. Bunun yanı sıra sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp uygulamalarında, birçok hastalığın , hücre ve dokulara yüksek oksijen ileterek tedavisi yapılmaktadır.
Sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp bölümünde uzman hekimler tarafından yapılan temel uygulamalar, dalgıçlar ve yüksek basınca maruz kalan kişilerin tedavi edilmesidir. Ancak bu bölüm, ülkemizde yara tedavilerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca bölümde yanık vakalarının yanı sıra; diyabetik ayak problemleri, kemik enfeksiyonları, radyoterapi tedavilerinin neden olduğu yaralar, dalgıçlar için yaşamsal risk oluşturan vurgun hastalığı ve damar tıkanıklıkları gibi pek çok farklı sorunun tedavisi yapılmaktadır. Öte yandan ani görme ve işitme kayıplarında da sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp tedavileri kullanılmaktadır.
Sualtı hekimliği ve hiperbarik tıbbın hastalıklara karşı en çok kullandığı yöntem, hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT) olarak bilinmektedir. Hiperbarik oksijen tedavi merkezi , hastalara %100 oksijen verilerek yapılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi, kapalı basınç odası içinde yapılmaktadır.
HBOT uygulaması sırasında deniz seviyesindeki atmosferik basıncın 2 ile 3 katı arasında saf oksijen kullanılmaktadır. Böylelikle hastaların saf oksijen soluması sağlanarak, kandaki fazla miktarda oksijenin çözülmesi amaçlanmaktadır. Tedavinin sonucunda, gaz ve hava kabarcıkları vücuttan atılmaktadır. Bu sayede yaralar daha hızlı iyileşmekte, vücuda zararlı mikroorganizmalar yok olmakta, ödem problemi giderilmektedir. Tedavi ile hastaların bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanırken, kan damarlarının iyileşme hızında da artış olmaktadır.