Kaş Kaldırma Nedir?
Yaş ilerledikçe azalmaya başlayan elastikiyetle kaşlarda düşmeye başlar ve botoks, lazer, ulterapi yada cerrahi müdahalelerle kaş kaldırma operasyonları gerçekleşir.
Kaş kaldırma ihtiyacı, yaşlanmanın getirdiği olumsuz etkilerden biri olarak ortaya çıkıyor. Yaşlanmanın insan bedeni üzerinde bazı kaçınılmaz etkileri ve sonuçları vardır. Bu noktada, yaş ilerledikçe ciltteki elastikiyet de azalmaya başlar. Yüz bölgesi başta olmak üzere kişinin vücudunda değişik bölgelerde sarkmalar ile kırışıklıklar meydana gelir.
İlk yaşlanma etkilerine ise genel olarak alın ve kaş bölgeleri üzerinde rastlanır. Üst göz kapakları ile kaşlardaki sarkmalar, vakit geçtikçe gözlerin üst kısmında toplanabilmekte ve bu durum, görüşü de zorlaştırabilmektedir. Kişide yüz ifadesini oldukça etkileyen bu kaş sarkması durumu ise yüzü daha sinirli, daha gergin ve daha yorgun gösterebilir. Bu durumlarda da kişiler, kaş kaldırma işlem ve operasyonlarına ihtiyaç duyar ve yönelirler.
Yüzün kaş ve göz bölgesi, insanda görüntüsünün en çok karakteristik olan özelliklerini yansıtmaktadır. Kaşlar, bakışlar üzerinde hem bir anlam hem de bir derinlik etkisi yaratır. Zaman içerisinde düşmüş olan kaş modelleri ise kişinin üzgün, mutsuz, negatif, yorgun ya da kızgın görünmesine neden olabilir. Bu noktada kaş ortasında meydana gelen kırışıklıklar, kaş düşüklüğü ve kaş bölgesi üzerindeki çizgi gibi sorunlar için kaş kaldırma işlemleri uygulanabilmektedir. Bu sayede daha anlamlı ve daha genç bir görüntü yakalanabilmektedir. Kaşların düşmesine, deforme olmasına ve kaş kaldırma ihtiyacı duyulmasına neden olan etmenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Yaşlanma süreci,
- Maruz olunan güneş ışınları,
- Kilo değişiklikleri,
- Cilt sorunları.
Ameliyatsız Kaş Kaldırma
Ameliyatsız kaş kaldırma yöntemleri arasında güvenilir ve doğal yöntemler olarak botoks, lazer ve ulterapi teknikleri kullanılmaktadır. Bu ameliyatsız olarak gerçekleştirilen yöntemlerle ilgili genel bilgiler şu şekildedir:
- Cerrahi müdahaleye gerek olmadan gerçekleştirilen bir operasyondur.
- Ameliyat izleri ya da kesi izleri kalması gibi bir problem meydana gelmez.
- Bu işlemlerden sonra kişinin iyileşme süreci de çok kısa olmaktadır.
- Operasyon ardından kişiler, günlük hayatlarına ve işlerine anında dönebilmektedir.
- Müdahaleler ortalama 20 dakika gibi kısa bir zamanda tamamlanmaktadır.
- Kaş bölgeleri üzerindeki sinirlere dokunulmadığından dolayı komplikasyon ve his kaybı oluşmaz.
Kaş Kaldırma Ameliyatı
Kaş kaldırma operasyonu olarak klasik kaş kaldırma ameliyatı baz alındığında bu ameliyatın bir diğer adının da “şakak germe” şeklinde geçtiği görülmektedir. Operasyon kişinin şakak bölgesinden saçlı derinin çıkartılması sonucunda bu bölgenin gerilmesi ile gerçekleştirilir.
Operasyonun kişiler için en büyük dezavantajı ise saçlı deriye uygulanan uzun dikişlerin zaman içinde daha çok genişlemesi ve saçsız kısımlar yaratmasıdır. Bu durumda saçlı derinin de bir zaman sonra elastikiyetini kaybedeceği düşünülürse “klasik kaş kaldırma ameliyatı” için kalıcılığın istenen uzunlukta sürmeyeceği görülmektedir.
Kaş Kaldırma Öncesi ve Sonrası
Kaş kaldırma öncesi ve sonrası süreçler, beklenti ve ihtiyacın tam olarak karşılanması açısından önemli adımlardan oluşur. Buna göre öncesinde ve sonrasında kaş kaldırma işlemi için yapılacaklar şu şekildedir:
- Öncesi: İlk olarak kaşların yeni şekli ve pozisyonu belirlenip planlanır. Sonrasında kaşın üst bölümünden kesi işlemi gerçekleştirilir. Belirlenmiş olan deri çıkartılır. Ardından kaş yukarıda olan deriyle birleştirilir. Sonrasında da lokal anestezi yapılarak işlem uygulanır.
- Sonrası: Kaş kaldırma ameliyatları ardından kaşların çevresine ve alın bölgesine birkaç gün boyunca bant-pansuman uygulaması yapılır. Bu süreçte alın üzerine soğuk kompres uygulanır; bu da ödemlerin hızlıca inebilmesini sağlar. Ameliyat ardındaki dönemde alın bölgesinde hafif şişlikler meydana gelebilir. 7.günde dikişlerin alınmasının ardından bu ödemler de inmeye başlar. Ayrıca ameliyatın tam 3.günü itibariyle saçlar da yıkanmaya başlanabilir.
Botoksla Kaş Kaldırma
Botoksla kaş kaldırma işlemine kişinin yüz şekline uygun olacak bir kaş modeli tasarlanması ile başlanmaktadır. Kaşlar, yüz üzerinde olması gerektiği şekle ve pozisyona çekilir; yüz ile çok daha uyumlu bir duruma getirilir. Neticede kişinin daha dinç, daha sağlıklı ve daha yumuşak bir görüntüye kavuşması amaçlanır.
Botoks ile kaş kaldırma işlemi, uzman estetik cerrahların, altın oran hesapları yapması ile planlanır ve uygulanır. Bu operasyon, kişinin kaşlarında tabii hareketlerini engellemeyecek ve kaslar üzerindeki bozulmaları minimale indirebilecek biçimde küçük dozlarda yapılır. Ameliyatsız yapılan bir işlem olduğundan dolayı operasyon oldukça kısa bir zamanda, 2 ila 10 dakika kadar bir sürede tamamlanabilmektedir.
İşlem esnasında botulinium toksini, ince yapıda uçları olan iğneler yardımıyla öncesinde belirlenmiş olan noktalara, kaşların kalkmasını sağlayabilecek biçimde enjekte edilmektedir. Bu botoks tekniğinin etkisi ise işlemin ardından birkaç gün geçmesi ile daha belirgin olur. Bu işlemin en büyük avantajı da işlem ardından yüz üzerinde herhangi bir yara ya da iz meydana gelmemesidir. Kişiden kişiye göre değişiklikler gösterse bile kaşın pozisyon ve şeklinin korunabilmesi adına botoks enjeksiyonunun yinelenmesi önerilir. Buna göre yaklaşık 4 ila 6 ay kadar aralıklarda, (yani yılda 2 defa) tekrar yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Endoskopik Kaş Kaldırma
Endoskopik kaş kaldırma, kaş kaldırmak için kullanılan pek çok farklı yöntemden biridir. Bugün en çok yapılan ve en popüler hâle gelmiş yöntem de bu endoskopik yöntemdir. Endoskop ismi verilen ince ve küçük kameralar kullanılarak hiçbir kesi olmadan ve hiçbir iz kalmadan yapılan işlemlerdir. Endoskopik kaş kaldırma yöntemi ile ilgili diğer bilgiler ise şu şekildedir:
- Sedasyon ya da genel ile destekli olan lokal anestezi uygulanarak hastane ortamında ameliyathane koşullarında kolayca uygulanabilmektedir.
- Bu kaş operasyonlarında saçlı olan derinin iç bölgelerinde birkaç değişik nokta üzerinden küçük delikler açılır. Bu sayede neredeyse hiçbir kanama meydana gelmeden ve iz kalmadan operasyonu yapmak mümkün olur.
- Endoskopik teknik sayesinde eski tekniklerde meydana gelen yara izi (skar) oluşumu önlenir. Aynı zamanda daha az derecede şişlik meydana gelmesi ile iyileşme sürecinin çok daha kısa olması sağlanabilir.
- Operasyon ardından ağrı kesici ilaçların kullanımları yeterli olmaktadır. Çok rahatsız edecek derecede bir ağrı meydana gelmez.
- Dikişler ise yaklaşık 10 günlük süre sonunda alınmaktadır.
- Operasyon izi, kişinin saçlı derisinin altında kalacağından dolayı iz kalma problemi oluşmaz.
- Endoskopik kaş kaldırma yöntemi, botoks yöntemiyle karşılaştırıldığı zaman kaşların istenen şekilde çok daha uzun bir zaman kaldığı söylenebilir.
- Bu yöntemin bir diğer avantajı; botoks yöntemiyle kaldırma işleminde olduğu gibi uygulamanın düzenli aralıklarla yinelenmesinin gerekmemesidir.
- Sonuç olarak endoskopik işlemle ameliyatsız olan işlemlere nazaran çok daha kalıcı ve etkili sonuçlar alınabilmektedir.
Kaş Kaldırma Egzersizleri
Kaş kaldırma egzersizleri yapılırken, yüzün temiz durumda olması çok önemlidir. Bu noktada yüzler ne çok fazla kuru durumda ne çok fazla yağlı hâlde olmalıdır. Eğer cilt yağlı hâldeyse egzersizlerin yapılması da zorlaşacaktır. Aksine kuru durumdaysa da yapılan egzersiz, kişinin cildinin tahrişine neden olabilir.
Kaş kaldırma egzersizleri arasında farklı egzersiz tipleri tavsiye edilebilmektedir. Ancak bu egzersizlerin bilinçli olarak yapılması ve uzman görüşlerine başvurulması gerekir. Ezbere uygulanacak olan egzersizler, kişinin daha çok zarar almasına neden olabilir. Bu noktada en sık kullanılan kaş kaldırma egzersizleri şunlardır:
- İşaret Parmağı Kullanılarak Kaş Kaldırma Egzersizi,
- Kaşlar Yana Doğru Çekilerek Yapılan Egzersiz,
- Saçların Sıkı Şekilde Yukarıdan Toplanması.
Kaş Kaldırma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kaş kaldırma estetiği nedir?
Kaş kaldırma estetiği, kişinin durumuna, ihtiyaç ve beklentisine göre farklı yöntemlerle uygulanabilen kaş kaldırma işlemleridir. Bu estetik yöntemleri arasında iple kaş kaldırma ve germe yöntemi ile kaşları kaldırma yöntemleri sayılabilir. Yöntem belirlendikten sonra kişiye göre değişmekle beraber alın germe, göz kapağı kaldırma, şakak germe gibi farklı işlemler de gerekebilir. Dolayısıyla kaş estetiği ile kombin hâlinde bu uygulamalar da beraberinde yapılabilir. Neticede daha iyi ve estetik bir görüntü yakalanmış olur.
Kaş kaldırma yöntemleri nelerdir?
Kaş kaldırma yöntemleri, iki grupta incelenebilir. Kaş kaldırma işlemleri, ihtiyaca ve talebe göre ameliyat yapılarak ya da cerrahi işleme gerek kalmadan doğal yöntemler uygulanarak yapılabilir. Bu durumda her iki prosedürdeki yöntemlerin de bazı avantaj ile dezavantajları vardır. Cerrahi teknikler arasında klasik kaş kaldırma, kaş askısı ve endoskopik kaş kaldırma yöntemleri sayılabilir. Ameliyatsız teknikler arasında ise ulterapi, lazer ve botoks gibi yöntemler örnek gösterilebilir.
Kaş kaldırma bandı nedir? Nasıl kullanılır?
Kaş kaldırma bandı, kaşlarında çok fazla derecede bir sarkma olmayan kişilerin evde rahatça uygulayabilecekleri bir kaş kaldırma ürünüdür. Çok uygun maliyetli olarak piyasada satılmaktadır. Bu bandın kullanımı sırasında beyaz bölgelerinin ortadan ikiye doğru katlanması ve bantın açılması gerekir. Sonrasında ise şeritleri çıkarılmalıdır. Ardından kaşlar, el yardımıyla hem kaldırılır hem de şekil verilir. Son aşamada bantlar yapıştırılır ve kaşların gerekli şekli alması beklenir.
Kaş kaldırma fiyatı nedir?
Kaş kaldırma fiyatları, kişideki talep ve ihtiyaca göre değişebilmektedir. Kaş kaldırma işleminin uygulanabilmesi için öncelikle doktor kontrol ve görüşünce kişinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayabilecek ameliyat yöntemi seçilir. Bu noktada ameliyatlı yöntemler olduğu gibi ameliyatsız kaş kaldırma yöntemleri de vardır. Dolayısıyla seçilen yöntemin bu iki gruptan hangisine dahil olduğuna ve neticede hangi yöntemle kaş kaldırma işleminin gerçekleştirileceğine göre “kaş kaldırma ameliyatı fiyatı” da netleşir.
Doğal kaş kaldırma yöntemleri nelerdir?
Doğal kaş aldırma yöntemleri arasında güzellik sektörünün gelişmesi sonucunda lazer ve botoks gibi yöntemler yer almaya başlamıştır. Bu yöntemler sayesinde cilt problemlerine bağlı bazı deformasyonların tedavisi ve cildin gençleşmesi, başarıyla sağlanabilmektedir. Cerrahi bir ameliyata gerek olmadan oldukça kısa zamanda kaşları saracak bir kaş kılıfı üstüne ultrason yardımıyla ısı yayılır ve kaşların hem daha genç ve etkili hem de daha sıkı şekilde görünmesi mümkün olur.
İple kaş kaldırma nedir?
İple kaş kaldırma yöntemi, özel olarak imal edilmiş ve üstünde tırtıkları olan ipler kullanılarak uygulanır. Gerekli tetkikler ardından kaşın üst kısmına lokal anestezi yapılmaktadır. Kaşlar ile derinin birleşmekte olduğu noktadan bu ipler derinin alt kısmına alınır. Ardından da kaşın belirlenmiş olan kısmından dışarı çıkarılır. İplikler gerilir ve kaşlar, kaldırılmak istenen noktaya doğru gelmesi sağlanır. Son olarak ipin deri dışında kalan kısımları kesilir. Böylece iple kaş kaldırma işlemi başarılı şekilde tamamlanır.
Düşük kaş kaldırma nasıl olur?
Uykusuz, cansız ve yorgun bir yüz ifadesine neden olan kaş düşüklüğü, orta yaşlı olan hemen herkeste bir şikâyet sebebi olarak görülmektedir. Dolayısıyla yaygın estetik problemlerin başında yer alır. Bunun için de türlü kaş kaldırma yöntem ve ameliyatlarına başvurulabilir. Cerrahi ameliyatların olası komplikasyon ve risklerini yok eden ameliyatsız kaş kaldırma işlemi ise hiç kesi gerekmeden, minimal aletler ve ip kullanılıp kafatasına askılama yöntemiyle yapılmaktadır. Dolayısıyla düşük kaş kaldırma için doğal yöntemlerden biri olarak tavsiye edilebilir.
Kalıcı kaş kaldırma nedir?
Kaşlara istenen şeklin verilebilmesinin en kesin ve en kalıcı yöntemi ameliyat olmaktır. Ancak bu noktada farklı yöntemler ile bu ameliyatın yapılabilmesi söz konusu olur. Yöntemler içerisinde yer alan askı tekniğinde başarı elde edilmesine karşın etkiler çok kısa ömürlüdür. Genel olarak birkaç ay ila 1 sene arasında etkileri geçmektedir. Buna karşın endoskopik yöntem, kalıcı kaş kaldırma tekniği olarak daha çok tavsiye edilir. Bu teknik ile yapılan kaşlarda şekiller kalıcı olmaktadır. Ama tabii seneler içerisinde tüm alın bölgesi sarkma göstereceği için kaşlar da bir nebze aşağı doğru inecektir.
Kaş kaldırma ameliyatı nasıl yapılır? Uyuşturulur mu?
Kaş kaldırma ameliyatı, farklı farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Dolayısıyla her yöntemde anestezi durumu da değişir. Ancak örnek olarak ip ile kaş kaldırma tekniği verilebilir. Bu ameliyat yöntemi için kişiye lokal anestezi uygulanarak bölge üzerine müdahalelerde bulunulur. Buna karşın doğal ve ameliyatsız kaş kaldırma yöntemleri arasında yer alan tekniklerde uyuşturma gerekmemektedir.