Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tıbbi Farmakoloji
Tıbbi Farmakoloji Bölümü Hakkında
Mesudiye, Meü Çiftlikköy Kampüsü / Mersin
Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların, insanlar üzerinde nasıl etkiler gösterdiğini ve bu etkilerin sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde araştıran branş tıbbi farmakolojidir. Tıbbi farmakoloji anabilim dalı; devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri ile bazı özel hastanelerin bünyesinde bulunmaktadır. Tıbbi farmakoloji bölümü, doğrudan hasta kabulü yapmamaktadır. Bu alanda çalışanlar, tıp fakültesi eğitimlerini tamamladıktan sonra, Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda başarı kazanan ve bu alanda uzmanlık eğitimi alan hekimlerdir.
Tıbbi Farmakoloji Ne Yapar?
Tıbbi farmakoloji bölümünde uzman farmakologlar görev yapmaktadır. Tıbbi farmakoloji anabilim dalı; hücre biyolojisi, biyokimya, fizyoloji ve moleküler biyoloji bilimleri ile koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Bölüme düşen başlıca görevler şu şekildedir;
- Hastalıkların tedavisi için yeni ilaçların geliştirilmesi,
- Geliştirilen yeni ilaçların insanlar ve hayvanlar üzerindeki etkilerinin araştırılması,
- En doğru ve en verimli ilaçların hastalara ulaşmasının sağlanması,
- İlaçların yan etkileri ve zararlarının minimize edilmesi,
- İlaçların neden olduğu kimyasal tepkimelerin analiz edilmesi,
- Moleküllerin biyolojik açıdan incelenmesi
- Kimyasal madde, uyuşturucu madde ve hormon sorunlarının giderilmesi.
Tıbbi Farmakoloji Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tıbbi farmakoloji bölümü, doğrudan hasta kabulü yapmadığı için, tedavi yöntemlerini hastalara ilaçla vasıtasıyla taşımaktadır. Kısacası, uzman hekimlerin hastaların tedavilerinde kullanmak için reçete ettiği tüm ilaçlar, tıbbi farmakoloji bölümünde hazırlanmaktadır.
Bu bölümde ilaçların üretilmesi ve analiz edilmesi, rasyonel farmakoterapi, etkileşim çalışmaları, genetik ve ekonomik çalışmalar, salgın hastalıklar üzerindeki değerlendirmeler gibi farklı aşamalarından geçmektedir. Klinik farmakoloji çalışmaları ile üretimi yapılan ilaçlar gerekli adımları takip edilerek hazır hale getirilmektedir. Ardından Sağlık Bakanlığı'na başvuru yapılarak, üretimi yapılan ilaca yönelik ruhsat alınmaktadır. Bu sürecin sonunda ilaçlar hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmakta ve hastalar üzerindeki etkileri bir süre ayrıntılı olarak izlenmektedir.