Psikiyatri Makaleleri
Öğrenme güçlüğünün farklı farklı sınıflandırmaları ve türleri vardır ve bunlar özel öğrenme güçlüğü kavramını oluştururlar. Tedavide temele inilmeli, hangi problemle karşı karşıya olunduğu iyi bilinmelidir.
Depersonalizasyon, kişinin kendini dışarıdan bir gözlemciymiş gibi izlediğini ifade eden ruhsal bir hastalık olup ilk olarak psikoterapi yöntemi, buna ek olarak ilaç kullanımı uygulanmaktadır.
Othello sendromu, birlikte olunan kişiyi kıskanma, kendisini aldattığını düşünme gibi patolojik bir rahatsızlık olup terapi yöntemleri ve ilaç tedavisi uygulanır.
Anoreksiya nervoza, bedenini göründüğünden daha kilolu algılamakla karakterize bir psikiyatrik rahatsızlık olup, sebeplerine yönelik tedavi uygulanır.
Telefon bağımlılığı, kişinin gün içinde çoğu zamanını telefonda geçirmesi, yanında yokken huzursuz olması durumu terapi, farkındalık ve mobil uygulamalar ile tedavi edilmektedir
Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.
Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.
Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.