20’lik Diş Çekimi Nedir
Diş diziliminin son bölümünde yer alan 20'lik dişler 18-30 yaşlar arasında düzgün şekilde çıkmazsa sıkıntılı süreçler yaratır.
20’lik diş ağız kısmının en arka tarafında yer alır. Diş diziliminin son bölümünde yer alan dişler son azı dişler olarak bilinir. Özellikle 18 ile 30’lu yaşlar arasında düzgün çıkmadığı takdirde büyük sıkıntılar yaşatan dişin tedavisi ise 20’lik diş çekimi ile sonuçlanır. Düzgün çıkması veya çıkmaması konusunda herhangi bir sebep gösterilmeyen 20’lik dişler ağız bölgesinde ve çenede ağrılara sebep olur. Bu yüzden kişilerde beslenme sıkıntıları meydana gelmektedir.
20’lik dişlerin hangi yaş aralığında tam ne zaman çıkacağı bilinmemektedir. Ayrıca dişin düzgün çıkması veya çıkmaması da ihtimaller dahilinde. 20’lik dişin düzgün çıkması kişinin ağzında herhangi bir probleme yol açmazken dişin düzgün çıkmaması veya diş etinin içinde kalması gibi durumlarla da sıkça karşılaşmak mümkün olmaktadır. Bu durumda dişin çekilmesiyle sonuçlanan 20’lik diş ameliyatı yapılır. Ameliyat neticesinde bu diş problemi tedavi edilmiş olur.
20’lik dişinde problem yaşayan kimselerin dişinin çekilip çekilmeyeceği ise uzman bir diş hekiminin kontrolü sonrası netleşir. Bazı dişler gömülü halde diş etinin altında kalırken bazı 20’likler diğer dişlere doğru yamuk bir şekilde çıktığından cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir. Lokal olarak uyuşturulan bölgede cerrahi müdahale yapılarak gömülü 20’lik diş çekimi sağlanır. Ayrıca hamilelikte 20’lik diş çekimi şiddetli ağrı ve enflamasyon gösteren durumlarda acil tedavi kapmasında yapılmasının herhangi bir sakınca olmadığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
20’lik Diş Çekimi Sonrası
20’lik diş çekimi kimileri için oldukça zor geçen bir süreçtir. Dişin gömülü olması, kökünün sağlam olması veya diş eti içerisinde kırılması gibi durumlar 20’lik diş çekimini daha da zorlaştıran sebeplerin başında gelmektedir. Bu yüzden diş çekimi ve sonrasında bazı komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bunlar normal görülmekle birlikte nadir de olsa hekim müdahalesi gerekebilir.
20’lik Diş Ameliyatı Sonrası Şişlik
Birçok kimse için ağır bir cerrahi müdahale gerektiren 20’lik dişler ameliyat sonrası belirli bir süre ağrı ve şişlik yapar. Bu durum oldukça normal görülür. Özellikle 20’lik diş çekimi sonrası şişlik ağrıyla beraber hastada herhangi bir komplikasyon görülmediği sürece en fazla iki hafta sürdüğü gözlenmiştir. Ayrıca ameliyat sonrası diş kemiklerinin de kendine gelmesi ve toparlanması ise en az altı ila dokuz ayı bulur. Yine 20’lik diş çekimi sonrası oyuk oluşması durumunda ise diş hekimleri tarafından tedavi sağlanmaktadır.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı
20’lik diş çekimi bazı kimselerde oldukça zor bir işlem olduğundan işlem sonrasında ağızda ağrı oluşur. Özellikle gömülü dişlerin çekilmesi sırasında diş etlerine atılan kesikler ve kemiklere uygulanan cerrahi müdahale gömülü 20’lik diş çekimi sonrası ağrılara sebep olmaktadır. Bu çerçevede ağrıların geçmesi için hekimler ağrı kesici tavsiyesinde bulunabilirler.
Ayrıca gömülü olmayan 20’lik dişlerin çekimi normal 20’lik diş çekimi ile aynıdır. Normal 20’lik diş çekimi herhangi bir komplikasyon varlığı yok ise cerrahi müdahale gerektirmez. Diş hekimi tarafından diş kliniğinde diğer dişler için uygulanan yöntemlerle 20’lik diş çekimi tamamlanabilmektedir.
20’lik dişlere cerrahi müdahale uygulanmasının en büyük sebeplerinden biri de dişlerin tam çıkmayarak diş etine gömülü olarak kalmasıdır. Bununla birlikte yarı gömülü olarak da çıkabilen 20’lik dişlerin ameliyatı tam gömülü dişe göre daha kolay olur. Gömülü veya yarı gömülü 20’lik diş çekimi sonrası ağrı da oluşabilir. Ağrılar belirli bir süre sonra yaraların kapanması ve orada oluşan doku harabiyetinin tamamen iyileşmesiyle kesilmektedir. Yara yerinin normal bir şekilde iyileşmesiyle 2 hafta sonrasında eğer dikiş atılmışsa dikişler alınarak işlem tamamlanır.
20’lik Diş Çekimi Sonrası İltihaplanma
20’lik diş çekimi sonrası bölgede oluşan boşluk iltihaplanmaya sebep olabilir. Genellikle diş çekiminden üç dört gün sonra meydana gelen iltihaplanma ile bölgede ciddi ağrılar, ödem ve kızarıklıklar oluşabilmektedir. İltihaplanmanın sebebi ise ameliyat sonrası o bölgenin temiz tutulmaması ve hijyen konusunda sıkıntı yaşanmasıdır. Bu çerçevede iltihaplanmanın en büyük belirtisi ise diş ağrısıyla birlikte kulak ağrısı da olmasıdır.
20’lik diş çekiminde iltihaplanmanın tedavisi ise bölgeye yapılan pansumanın değiştirilmesi veya antibiyotik kullanmaktır. Apseleşme durumunda hastada da ateş, halsizlik gibi belirtiler mevcutsa hekim kontrolünde apse boşaltılır. Eğer apse boşaltılamıyorsa antibiyotik tedavisine devam ettirilir.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Boğaz Ağrısı
20’lik diş çekimi işleminden sonra bir müddet ağrı hissedilir. Boğaz ağrıları daha çok 20’lik diş çekimi sonrası sigara kullananlarda ortaya çıkar. Ancak belirli bir müddet sonra ameliyatlı yerin iyileşmesiyle birlikte boğaz ağrısı da kesilir.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Ödem
20’lik diş çekilmesi sonrası ödem oluşumu normal ancak çok sık görülmeyen bir durum. Boğaza kadar yayılan ödemler hastada belirli bir tedirginliğe yol açar. Boğazda şişlik, ağrı ve yutkunma sıkıntılarına sebep olan ödemler için bölgeye sıcak tedavi uygulamak ağrıyı azaltıp ödemin etkisini düşürecektir. Ayrıca hekim tavsiyesiyle kullanılan ilaçlar da bir müddet sonra ödem sebebiyle oluşan şişlik ve ağrıyı giderecektir.
20’lik Diş çekimi Sonrası Kanama
20’lik diş çekimleri sonrasında ameliyatlı yerde sızıntı şeklinde kanamalar görülebilir. Oldukça normal olan bu kanamalar hem alt hem de üst 20’lik diş çekimi sonrasında görülebilir. Sızıntı şeklinde olan kanamalar normal görülür. Ancak aşırı ve durdurulamayan bir kanama varsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Genelde hekimler diş çekim işlemleri sonrasında gazlı bezle kanamayı durdurmak için tampon uygulanmasını tavsiye etmektedir. En az yarım saat boyunca uygulanan işlem ile kanı durdurmak mümkün olmaktadır.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler
20’lik diş sıkıntısı yaşayanlar dişlerini mutlaka çektirme ihtiyacı hissetmektedir. Ağız ve çene sağlığı açısından da oldukça önemli olan 20’lik dişler bazı durumlarda ciddi bir ameliyatla çekilir. Özellikle gömülü ve köklü dişler çekim esnasında büyük sıkıntı çıkarabilir. Bu yüzden 20’lik diş çekimi sonrası ağız sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- 20’lik diş çekimi sonrası kanama durmuyor ise bölgeye tampon uygulanarak yarım saat boyunca gazlı bezin ısırılması gerekiyor.
- 20’lik diş çekimi sonrası şişlik oluşması durumunda ise hekimler buz tedavisi önerebiliyorlar. Genellikle 10 dk’lık zaman dilimleri içerisinde uygulanan buzlar şişliğin inmesini sağlar.
- 20’lik diş çekimi sonrası ameliyatlı olan bölge oldukça hassas olacağından 20’lik diş çekimi sonrası yemek ve temizlik oldukça önem arz eder. Ameliyatlı bölgeyi kullanmadan yemek yenmeli ve bölge temiz tutulmalıdır.
- Ameliyat sonrası 20’lik dişin olduğu bölgede ağrı olması normaldir. İlk 24 saat içerisinde aşırı sıcak ve soğuk, asitli yiyeceklerin ve katı besinlerin tüketilmesi 20’lik diş ameliyatı sonrası ağrı yapabileceğinden bu gibi yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir.
- Sigara içenler için 20’lik diş çekimi sonrası sigara içmek en az yirmi dört saat ertelenmelidir.
- 20’lik diş çekimi sonrasında dişin çekildiği bölge temastan uzak tutulmalı, ilk günlerde gargara veya tükürme gibi hareketlerin yapılmaması gerekmektedir. Daha sonraki günlerde o bölge yumuşak bir şekilde, tahriş etmemeye çalışılarak temizlenmelidir.
- 20’lik diş çekimi sonrasında sadece diş hekiminin önereceği ilaçlar kullanılmalı, tavsiye veya iyi geldiği sanılan ilaçlar kullanılmamalıdır.
20'lik Diş Çekimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
20’lik diş çekimi sonrası ağrı ne kadar sürer?
20’lik diş çekimi sonrası dişin oldukça gömülü olması ve yerinden çıkarılmasının zor olması gibi durumlarda cerrahi müdahale de ağır olabilir. Bu durum ameliyat sonrası dişin çekildiği bölgede şişlik ve ağrıya sebep olur. Uzmanlara göre 20’lik diş ameliyatı sonrası ağrılar bir hafta ile daha zorlu durumlarda üç haftaya kadar sürmektedir.
Yarı gömülü yirmilik diş çekimi zor mu?
20’lik diş ameliyatını zorlaştıran en büyük iki sebep dişin gömülü olması ve köklerinin oldukça kuvvetli olmasıdır. Gömülü olan dişe ulaşmak için diş etlerine kesik atılarak bölge açılıp ameliyat gerçekleştirilir. Tam gömülü diş çekimi kadar olmasa da yarı gömülü dişin de çekiminin zor olduğu söylenebilir.
20’lik diş çekimi acır mı?
Oldukça zorlu bir süreç olan 20’lik diş çekimi esnasında bölgeye lokal anestezi uygulanır. Operasyon sırasında bu sebeple herhangi bir ağrı hissedilmez. Ancak ameliyat sonrasında buna bağlı olarak ağrı ve acı hissetmek mümkündür.
20’lik diş çekimi sonrası ne yenmeli?
20’lik diş çekimi sonrası beslenme elbette oldukça önemlidir. Ancak çekilen diş sebebiyle her yiyecek rahatlıkla tüketilemez. Bu sebeple çekimden sonraki ilk 24 saat içerisinde aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler ile asitli yiyeceklerin tüketilmesi tehlikeli olabilir. Bunların yerine daha ılık ve sıvı olan yiyecekler tercih edilebilir. Ayrıca protein ve mineral açısından zengin olan süt, peynir, yoğurt gibi besinlerin tüketilmesi daha faydalıdır. Ayrıca bu tarz besinlerin çiğnemeden yutulabilmesi de ameliyatlı bölge için oldukça önemli olmaktadır.
İlk 24 saatten sonra ise sıvı yiyeceklerle birlikte elma püresi, patates püresi vb. dişi rahatsız etmeyecek ve kolay sindirilecek yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye ediliyor.
20’lik diş ameliyatı sonrası şişlik ne kadar sürer?
20’lik diş çekimi sonrasında bölgede hissedilir bir şekilde şişlik oluşabilir. Şişliğin tedavi edilmesi için hekimler buz tedavisi uygulayabiliyorlar. Bu sayede şişliğin azaltılması mümkün olmaktadır. Ancak şişliğin tamamen geçmesi hastadan hastaya, hastanın klinik duruma göre değişmektedir.
20’lik diş çekimi zor mu?
20’lik diş çekimi aslında zor değildir. Diş çekimini zorlaştıran ise dişin yapısı ve özelliğidir. 20’lik diş problemi yaşayan hastaların yüzde 70’i herhangi bir problem yaşamadan dişini çektirmektedir. Ancak kalan yüzde 30’luk kısım ise diş köklerinin kuvvetli olması, dişin diş eti içinde gömülü kalması veya yarı gömülü olması sebebiyle çekim esnasında ve sonrasında bir müddet zorluk yaşayabilir. Ancak yine bir müddet sonra sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmektedir.
20’lik diş çekimi ne kadar sürer?
20’lik diş çekimi için harcanan süre yine dişin durumuna göre farklı olabilir. Gömülü olmayan 20’lik dişlerde ameliyat, dişin zorluk derecesine ve hekimden hekime, el yeteneğine göre değişmektedir. Daha zorlu olan gömülü dişlerde ise bu süre saatleri bulabilmektedir.
Üst 20’lik diş çekimi zor mu?
20’lik diş çekimleri alt diş veya üst diş olarak ayrımı ancak bir hekim tarafından hastanın klinik durumuna göre yapılmaktadır. Diş çekimini zorlaştıran birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan birisi de dişin, diş etinden düzgün çıkıp çıkmamasına bağlıdır. Diş etinin içine gömülü kalan 20’lik dişlerin alt veya üst fark etmeden çekilmesi zor olabilir.