4 Boyutlu Ultrason Nedir?

4 Boyutlu ultrason, hamilelik döneminde kullanılan ve fetüsü tanımaya yarayan bir yöntemdir

4 boyutlu ultrason, gebelik döneminde kullanılan ve fetüsü tanımaya yarayan bir yöntemdir. 1970’li yıllardan beridir kullanılan ultrason yöntemindeki temel prensip ultrasonun vücuda temas eden ucundan yayılan yüksek frekanstaki ses dalgalarının farklı yoğunluğa sahip dokulara çarparak, oluşan yansımanın bir ekrana görüntü olarak yansıtılmasına dayanır. Bilgisayar ve gelişen teknolojiyle en ve uzunluk ölçüleri bu yansımalara dahil edilerek 3 boyutlu görüntüler elde edilmiştir. 3 boyutlu ultrasonda yalnızca inceleme yapılan bölgenin 3 boyutlu görüntüsüne ulaşılırken, 4 boyutlu ultarason yönteminde görüntü dinamik bir hale gelir. 4 boyutlu ultrason çekme yönteminde ise en ve uzunluğa ek olarak derinlik boyutu da eklenerek görüntünün eş zamanlı olarak tıpkı bir video gibi izlenilmesi sağlanmıştır.

Aynı ultrason cihazıyla ister 2 boyutlu ister 3 boyutlu ister de 4 boyutlu görüntüler elde etmek mümkündür. 4d ultrason ile aileler fetüsü daha iyi tanır. Yarı damak-dudak, fazla parmak ve yüz deformiteleri tarzındaki farklı anormal durumlar 4 boyutlu ultrason yöntemiyle elde edilen görüntüde çok daha iyi görülür. Ayrıca 3 boyutlu ultrasondan farklı olarak daha erken dönemde bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. 4 boyutlu ultrason yöntemi ile bebeğin dış yapısı ve gerçek görünümü, erkenden daha güzel bir şekilde incelenme imkanı yaratılmaktadır. Bununla beraber aileler doğacak olan bebekleriyle aralarında doğum öncesinde çok daha hızlı duygusal bir bağ kurabilmektedir.

4 Boyutlu Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

4 boyutlu ultrason ile kaliteli bir görüntü alabilmek için bebekte oluşan amniotik sıvının yeteri seviyeye ulaşmış olması gerekir. 4 boyutlu ultrason ilk olarak annenin gebeliğinin 3.ayından itibaren yapılabilmektedir. Fakat daha ayrıntılı ve fazla bilgiye ulaşmak için 4 boyutlu ultrasonun gebeliğin 4 ile 5. Ayları civarında yaptırılması daha doğru bir seçimdir. Gebeliğin 5. Ayı ve daha sonrası için bebeğin boyutu büyüdüğü için, bebeğin tamamını tek seferde görmek zor bir hale gelir. Bu durumda ise 4 boyutlu ultarason ile bölgeler halinde görüntüleme yapılabilir ve fetüsün yüzü çok net bir şekilde görüntülenebilir.

4 Boyutlu Ultrason Olan Hastaneler

4 boyutlu ultrason taraması şehirlerin devlet hastanelerinde veya özel sağlık kuruluşlarında genel olarak bulunsa da tamamında mevcut olmayan bir tarama yöntemidir. Devlet hastanelerinde 4 boyutlu ultrason tarama yöntemi özel sağlık kuruluşlarına oranla çok daha azdır. Fakat İstanbul başta olmak üzere diğer büyük şehirlerde ve merkez konumlarda bulunan devlet hastanelerinde 4d ultrason yöntemi uygulanmaktadır. Şehirlerin özel sağlık kuruluşlarında ise 4 boyutlu ultrason taraması yapan yer sayısı oldukça fazladır. Muayenenin yapılacağı şehre göre bu oranlar değişiklik gösterdiği için muayene yapacak kişinin ikamet ettiği ildeki hastaneleri arayarak bilgi alması daha doğru sonuçlar için önem taşımaktadır.

4 Boyutlu Ultrason Nasıl Yapılır?

4 boyutlu ultrason taraması tıpkı diğer 2 boyutlu, 3 boyutlu ultrason taramaları gibi ses dalgalarından faydalanılarak yapılan bir tarama testidir. 4 boyutlu ultrason taramasının yapılış adımları şu şekildedir:

  • Gebe sırt üstü uzanır ve karın kısmını açar.
  • 4 boyutlu ultrason cihazları hakkında tecrübe sahibi doktor veya teknisyen gebenin karnına bir jel sürer. Bu jel ile ultrason cihazının kullanımı kolaylaştırılır.
  • Doktor ultrasonun probunu gebe annenin karnının üzerine koyar ve bebekten yansıyan ses dalgaları ile bir resim oluşur.
  • Bu görüntüleme işlemi yaklaşık 15 dakika kadar sürer fakat istenilen görüntülere ulaşılamaması gibi bir durumda bu süre uzayabilir.
  • Daha sonra işlem bitmiş olur, doktor veya teknisyen gebe annenin karnına sürülen jeli temizleyerek, hastayı yataktan kaldırır.
  • 4 boyutlu ultrason taraması sırasında elde edilen fotoğraf ve videolar ebeveyne teslim edilir.

4 boyutlu ultrason taraması yapılırken muayenenin daima medikal ortama uygun bir ortam olmasına, doktorun tecrübeli olmasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde sonuçların doğruluk payları azalabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

4 Boyutlu Ultrason ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

4 boyutlu ultrasonda cinsiyet kesin belli olur mu?

Gelişen teknoloji ile gebelik sürecinde fetüsün dinamik görüntülerine rahat bir şekilde ulaşılmaktadır. 4 boyutlu ultrason sayesinde bebeğin cinsiyeti rahatlıkla tespit edilir. Bu tespitlerin sağlıklı bir şekilde yapılması için bebeğin yeterince amniotik sıvı üretmiş olması gerekir. Bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi sahibi olabilmek için gebelik sürecinin 14.haftasına ulaşılmış olması gerekmektedir.

Dr. Hande Erölmez

4 boyutlu ultrasonda down sendromu belli olur mu?

4 boyutlu ultrason yöntemi ile çok erken dönemde bebeğin cinsiyeti, yarım damak- dudak, fazla parmak ve beyinden kaynaklı olan rahatsızlıkların tespiti yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra 4d ultrason ile bebeğin ense kalınlığı da ölçülmektedir. Ense kalınlığı ölçümü ile down sendromu açısından fikir sahibi olunabilir. Kesin tanı için genetik danışmanlık alınması ve bir perinatolog ile görüşülmesi gerekmektedir.

Dr. Hande Erölmez