7 Aylık Bebek Beslenmesi

İlk 6 ay, bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. Anne sütü, bu dönemde olan bebeklerin beslenmesindeki kilit unsurlardan birisidir ve 7 aylık bebek beslenmesi söz konusu olduğunda anne sütünün önemi son derece büyük olsa de bazı annelerde farklı sebeplerden dolayı süt olmayabilir.

7 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

İlk 6 ay, bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. Anne sütü, bu dönemde olan bebeklerin beslenmesindeki kilit unsurlardan birisidir. 7 aylık bebek beslenmesi söz konusu olduğunda anne sütünün önemi son derece büyük olsa de bazı annelerde farklı sebeplerden dolayı süt olmayabilir.

Anne sütünün yeterli olmaması durumunda anneler, kendilerini bebekleri için yetersiz hissedebilmektedir. Bebekler, anne sütü olmadan mama ya da takviye gıdalar ile gelişimlerine devam edebilmektedir.

7 aylık bebeklerde artık anne sütüne ek olarak bazı besinlerin de beslenme programına dahil edilmesi gereklidir. 7 aylık bebek beslenmesi ek gıdalar ile zenginleştirilebilir, aksi bir durum olmadığı sürece bebeğin anne sütü alması da devam ettirilmelidir.

7 Aylık Bebek Nasıl Beslenmeli?

Bebekler, ilk altı ayın ardından ek gıda sürecine başlayabilir. Bebeklerin ana öğünleri hala anne sütüdür ancak bu dönemden itibaren farklı besinler de bebeğin beslenmesini zenginleştirmelidir.

7 aylık bebek beslenmesi aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • Anne sütünün yetersiz kalması, bebeğin içerisinde bulunduğu aya göre aldığı kilo ve uzadığı boy ölçüsüne göre belirlenmektedir. Beklenen ölçülerde gelişimine devam edemeyen bebekler için daha geliştirilmiş bir yedi aylık bebek beslenme programı uygulanmaktadır.
  • 7 aylık bebek beslenme listesi, bebeğin sağlıklı gelişim sürdürebileceği şekilde hazırlanmalıdır. Bu dönemdeyken bebek her 2 öğününde de ek gıda tüketmelidir.
  • Geri kalan öğünlerde ise muhakkak anne sütüne devam edilmelidir. Bebeklerin 3 ana öğün ve 3 saatte bir de ara öğün tüketmesine özen gösterilmelidir.
  • Gün içerisinde bebeğe verilecek olan her öğünün, vitamin ve mineraller açısından zengin olmasına özen gösterilmelidir.
  • Her bebeğin alması gereken karbonhidrat, yağ ve protein miktarı da birbirinden farklıdır. Bu sebeple de 7 aylık bebeğe verilecek ek gıdalar için bir program oluşturulurken mutlaka bir doktordan yardım alınmalıdır. Doktor kontrolünde hazırlanan beslenme programları, bebeğin gelişimini destekleme açısından çok daha etkili olmaktadır.
  • Anne sütü alan 7 aylık bebek beslenmesi için bebeğin tüketeceği ilk ek gıda için bir doktordan yardım alınmalıdır. Bazı besinler bebeklere alerjen gelebilmektedir. Bebeğin hangi besinlere alerjisinin olup olmadığını anlamak için, bebeğe verilecek besinler bir süre test edilmelidir.
  • 7. ay bebek beslenme tablosu içerisinde yer alan besinlerin tek başına ve çok az miktarda verilerek test edilmesi, bebeğin beslenme alışkanlıklarının oluşturulmasında son derece önemli bir göreve sahiptir.
  • Yumurta, bebeklerde en çok dikkat edilmesi gereken alerjen besinlerden biridir. Doktor kontrolünde ve önerilen miktarda, bebeğin kahvaltısına yumurta eklenebilir. 

7 aylık bebek beslenmesi için kahvaltı menüsü aşağıdaki gibi hazırlanabilir:

  • Doktorun önermesi durumunda devam sütü
  • 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
  • Yarım yumurtanın sarısı
  • 1-2 tatlı kaşığı kadar labne peyniri
  • 1 tatlı kaşığı kadar pekmez

7 aylık bebek kahvaltı menüsü içerisinde peynir olmadığı zamanlarda, belirtilen ölçülerde yumurta verilmelidir.

7 aylık bebek beslenmesinde örnek menü içerisinde sebze püreleri de yer almaktadır. Püreler ve çorbalar, bebeğin zengin içerikli besinleri alabileceği en kolay yeme çeşididir.

Püre ya da çorbaların içerisine patates, havuç, kabak, brokoli, taze fasulye ve bu gibi doktorlar tarafından önerilen sebzeler eklenmelidir. Haşlanan sebzeler bir miktar tavuk ya da et suyu ile karıştırılarak hazırlanmalıdır. Ayrıca bebeklerin protein ihtiyacını karşılamak için, doktorlar tarafından önerilen miktarlarda kıyma, et ya da tavuk da kullanılmalıdır.

7 aylık bebek beslenme programı içerisinde tarhana, şehriye ya da bu gibi tahıl çorbaları bulunabilir. Bu gibi tahıllar ya da sebzelerde, çeşitliliği artırmadan önce doktora danışılmasında fayda vardır.

Ara öğünlerde, doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece yarım çay bardağı kadar ev yoğurdu ya da organik yoğurt da verilebilir. Böylelikle bebeklerin kalsiyum ihtiyacı anne sütü ya da devam sütünün yanı sıra, tükettiği yoğurttan da karşılanmaktadır.

7 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

7 aylık bebekler, sosyal ve zeka gelişimlerine her gün yeni bir özellik eklerken bu yenilik beslenmelerinde de görülmektedir. 7. ayda bebek beslenmesi hem aileler hem de bebek için yeni bir dönemi başlatmaktadır. Çünkü 7 aylık bebek ek gıda sürecine tam olarak geçmektedir. Beslenme programlarının daha da zengin içerikler ile dolmaya başlaması, bebeklerin sağlıklı gelişimleri açısından son derece önemlidir.

7 aylık bebek beslenme tablosu oluşturulmadan önce anne ve babaların bu kapsamda dikkat etmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır.

Bu hususlar şu şekildedir;

  • 6-7 aylık bebek beslenmesi programında, bebeğin sabah kahvaltısında yumurta ile peynir aynı anda verilmemelidir. Bu iki besin bebeğe dönüşümlü olarak verilmelidir. 
  • Bebeklerin damak zevkleri henüz tam olarak gelişmemiştir ve bu dönemlerde bazı besinleri reddetme gibi durumlar görülebilmektedir. Bebeğin verilen besini reddetmesi durumunda ısrar etmek yerine farklı alternatifler seçilmelidir.
  • Bebeklere anne sütü dışında hazırlanan her bir öğünün, içerikleri bakımından son derece dengeli olmasına özen gösterilmelidir. Bebeğin alması gereken protein, yağ ya da karbonhidrat miktarları için mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
  • 7 aylık bebeğin beslenmesi kapsamında, bebeğe paketli yiyecekler ya da işlenmiş gıdalar verilmesi son derece sakıncalıdır. Bebeğin tüketeceği her besinin doğal ve temiz içerikli olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Bu dönemdeki bebeklerin neredeyse hepsi muhallebi gibi tatlı yiyecekleri oldukça sever. Bebekler için hazırlanan muhallebi gibi tatlıların içerisine şeker koyulmamalıdır. Şeker yerine pekmez ile tatlandırmak hem daha faydalı hem de daha temiz içeriklidir.
  • Baby Led Weaning (BLW) yani bebeğin kendi başına yemesi metodunu uygularken, bebeğin kontrol altında olması gereklidir. Bebeğin elleriyle kavrayabileceği besinleri kendi başına yemesi temeline dayanan BLW, anne ya da baba kontrolünde olması koşuluyla son derece faydalıdır. Bu sayede bebekler besinleri yakından tanırken aynı zamanda motor kaslarını da etkin bir şekilde çalıştırmaktadır. 
  • Yedi aylık bebek beslenmesi kapsamında, bebeklere verilecek her türlü besin 3 gün boyunca birer birer verilmelidir. Böylelikle bebeğin hangi besine karşı alerjen tepki verdiği çok daha kolay bir şekilde tespit edilebilmektedir.

Her bebeğin vücut işleyişi ve gelişimi birbirinden farklıdır. Besinlerin bir kısmı bazı bebeklere alerji yaparken, bazı bebeklerde böyle bir durum görülmeyebilir. Bu sebeple de 7 aylık bebek yemekleri hazırlarken kulaktan dolma bilgilere göre hareket edilmesi son derece yanlıştır. 

Bebeklerin gelişimleri için son derece büyük bir öneme sahip olan beslenme programları, muhakkak bir uzman doktor onayı ile hazırlanmalıdır. Bu sayede bebeklerin gelişimleri çok daha sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0