Adet Görme ve Hamilelik Arasındaki İlişki

Adet döngüsü kadınlarda 28 günde (21-45 gün) bir tekrar eden ve normal kanamayı içeren dönem için kullanılan ifadedir. Bu döngü yumurta gelişimi, rahmin gebeliğe uygun hale gelmesi gibi hormonal değişikliklerle kontrol edilen süreçleri içerir.

Adet Görme ve Hamilelik Arasındaki İlişki Nedir?

Menstruasyon siklusu veya period olarak da adlandırılan adet döngüsü kadınlarda 28 günde (21-45 gün) bir tekrar eden ve normal kanamayı içeren dönem için kullanılan ifadedir. Bu döngü yumurta gelişimi, rahmin gebeliğe uygun hale gelmesi gibi hormonal değişikliklerle kontrol edilen süreçleri içerir.

Gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda ise hormon çekilmesine bağlı olarak rahimde oluşan astar dokusu bir miktar kan ile atılır. 11-14 yaşlarında görülen ilk adet kanaması (menarş) ile başlayan bu döngü 50’li yaşlarda menopoza kadar devam eder. Her adet döngüsü potansiyel olarak gebelik oluşmasına imkan sağlayan dönemi içermektedir.

Doğal yollardan gebelik oluşması için anne yumurtalıklarında olgunlaşan yumurtanın (oosit) fallop tüplerinde sağlıklı sperm hücreleri ile karşılaşması ve döllenmenin gerçekleşmesi gerekir. Döllenmenin gerçekleşmesi durumunda zigot adı verilen yapı birkaç gün içerisinde rahimin özelleşmiş iç duvarına tutunur ve gelişmeye başlar.

Yumurtalıklardan ayrılan yumurta hareketi sırasında canlı sperm hücresi ile karşılaşmazsa vücuttan atılır. Bu durumda sonraki adet döngüsüne kadar gebelik gerçekleşemez. Rahmin özelleşmiş yapısı hormonal etkilerle gerileyerek normale döner, adet kanaması ortaya çıkar.

Adetten Kaç Gün Sonra Yumurtlama Olur, Yumurta Çatlar? 

Adet döngüsünün daha iyi anlaşılması ve gebelik ile ilgili yorumlamaların yapılması açısından ortak bir değerlendirme oluşturulmalıdır. Bir döngüdeki en belirgin gün kanamanın görüldüğü süreçtir. 

  • Adet kanamasının görüldüğü ilk gün döngünün birinci günü olarak kabul edilir. 
  • Genellikle 28 gün sonra döngü tamamlanır ve tekrar kanama ortaya çıkabilir. 
  • Bu süre kadınlar arasında veya aynı kadında farklı dönemlerde 21-45 gün arasında fizyolojik olarak farklılık gösterebilir. Adet kanaması olarak adlandırılan ve adet döneminde vücuttan atılan yaklaşık 35 mililitre kadar sıvı kan, rahime ait hücreler ve mukus sıvısı içerir.
  • Bir kanamanın ardından hipofiz bezinden salgılanan FSH (Folikül Stimüle Edici Hormon) ve LH hormonlarının seviyesi yükselmeye başlar. FSH yumurtalıkları uyararak folikül gelişmesini tetikler. Adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde (13-15. günler) LH seviyesi ani şekilde artar ve gelişen folikül içerisindeki yumurtanın çatlamasını yani serbest kalmasını sağlar. 

Hormonal etkilerle kontrol edilen ovulasyon (yumurta çatlaması) ve genel anlamıyla adet döngüsü birçok farklı fiziksel ve emosyonel değişiklikten etkilenir. “Adetim 15 gün geçti test negatif” gibi durumlarda adet gecikmesine sebep olabilecek durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. 

Kişisel ve çevresel etkenler hormonal dengeler üzerinde doğrudan etkilidir. Mevsimsel değişiklikler, stres, sigara kullanımı gibi değişikliklerin yanı sıra PKOS, tiroid bozuklukları gibi hastalıklar adet döngüsünde değişikliklere sebep olur.

Hamile Olunca Adet Kesilir mi?

Adet döngüsü anne rahmini gebelik için uygun hale getirir. Eğer yumurtalıklardan salınan yumurta hücresi döllenirse özelleşmiş rahim duvarına tutunur ve gelişmeye başlar. Döllenme gerçekleşmemesi durumunda rahim normale döner ve kanama gerçekleşir. Bu döngü gebelik oluşmasını sağlamak için gerçekleşir.

Adet döngüsünün 14. gününde serbestleşen yumurta döllenirse hormonal denge o yönde şekillenir ve adet kanaması görülmez. Kadınlar gebeliğin en önemli belirtisi olan bu durumu adet gecikmesi olarak nitelendirebilir. 

Yumurtanın rahme tutunmasının ardından ovulasyon hormonal olarak baskılanır. Yumurta oluşumu, dolayısıyla da adet görülmez. Hamilelikte adet kanaması ortaya çıkmaz. Gerçek bir adet kanamasının ortaya çıkabilmesi için gebeliğin sonlanmış olması gerekmektedir. 

Hamilelik döneminde adet görülmemesine rağmen çeşitli kanamalar adet kanaması ile karıştırılabilir. Bu kanamaların sebepleri gebeliğin haftasına göre farklılık gösterebilir.

Hamilelik döneminde ortaya çıkabilecek kanamalar şu şekildedir:

  • İmplantasyon kanaması: İmplantasyon veya yerleşme kanaması olarak ifade edilir. Genellikle anne adayının hamile olduğunun farkında olmadığı, gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkar. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinden kaynaklanır. Adet kanaması ile karıştırılsa da hafif lekelenme tarzındadır.
  • Rahim değişiklikleri: Gebelik oluşmasının ardında rahimde bazı değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Bu değişikliklere bağlı olarak hafif kanamaların görülmesi son derece doğaldır.
  • Enfeksiyon: Serviks ve rahim enfeksiyonları kanlı, koyu renkli, kötü kokulu sıvı görülmesine sebep olabilir. Bu duruma genellikle diğer belirtiler eşlik edecektir.
  • Dış (ektopik) gebelik: Döllenmiş yumurtanın rahim dışı bölgelere yerleşmesi durumudur. En sık tüplerde görülür ve kanamaya sebep olabilir.

İlişkiden Sonra Adet Olunursa Hamile Kalınır mı?

Cinsel ilişki sonrası yumurta hücresinin döllenmesi durumunda gebelik başlar. Gebeliğin başlaması durumunda adet oluşmaz. Adet kanaması ve rahme ait yapıların vücuttan atılması gebeliği o döngüde imkansız kılar.

Cinsel ilişki sonrasında adet kanaması görülüyorsa gebelik oluşmamış demektir. Ancak gebelik oluşmasına rağmen farklı sebeplerden kaynaklanan kanamalar adet kanaması olarak düşünülebilir.

Adetliyken Hamile Kalınır mı, Adetten Hemen Sonra Hamile Kalınır mı?

Adet döngüsü sırasında veya hemen sonrasında cinsel ilişki yaşanmasına bağlı olarak gebelik oluşması son derece düşük bir ihtimal olmakla birlikte imkansız değildir. Normal şartlarda adet kanaması gerçekleşir, ardından yumurta gelişmesi ve rahim toparlanması olur. 

12-14. günlerde ovulasyon ortaya çıkar. Ovulasyon sonrasında yumurta döllenirse gebelik oluşur. Normal şartlarda gebelik oluşması için en uygun dönem adetten sonraki 10-17. günlerdir. Ancak bazı özel durumlar farklı dönemlerde gebelik oluşmasına imkan sağlayabilir. Adetten hemen sonra hamile kalanlar bu özel durumlara sahip olabilirler.

Adetliyken Hamile Kalma Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik için ön şart sağlıklı yumurta ve sperm hücresinin varlığıdır. Bu ön koşulun oluşmasına zemin hazırlayan durumlarda adet döneminde cinsel ilişkiye bağlı olarak hamile kalınabilir. 

  • Erken ovulasyon: Adet kanamasından itibaren 14. günde ovulasyon (yumurta oluşumu) gerçekleşmesi beklenir. Çeşitli hormonal mekanizmalar ile düzenlenen bu durumun daha erken gerçekleşmesi gebelik oluşumuna imkan sağlar.
  • Sperm yaşam süresinin uzaması: Korunmasız cinsel ilişki sonrası rahme ilerleyen spermlerin yaşam süresi yaklaşık olarak 72 saattir. Bu süre içerisinde ovulasyonun gerçekleşmesi gebelik ihtimalini artırır. Ancak bazı durumlarda spermin rahim içerisindeki yaşam süresi 7 güne kadar uzayabilmektedir. Bu süre içerisinde ovulasyon gerçekleşirse gebelik ortaya çıkabilir.

Adet sonrası dönem çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler için korunmasız cinsel ilişkiye uygun olarak bilinmektedir. Ancak gün sayma gibi doğum kontrol yöntemlerinin güvenilirliği düşüktür. Yapılan çalışmalar adet sonrasından itibaren düşük de olsa gebelik ihtimalinin oluştuğunu ortaya koymaktadır. 

Adetliyken Hamile Kalma Belirtileri Nelerdir?

Adet sonrası hamile kalma belirtileri diğer dönemlerden farklı değildir. Gebeliğin erken dönem belirtileri şu şekildedir:

  • İlişkiden sonra adet gecikmesi/Adet görmeme: Gebeliğin en önemli belirtisi adet görmenin kesilmesidir.
  • Ağrılı ve hassas göğüslerHormonal değişikliklere bağlı olarak göğüslerde ağrı ve şişlik hissi ortaya çıkabilir. Bu durum gebeliğe spesifik olmamakla birlikte adet dönemi hormonal değişikliklerinde de görülebilir.
  • Kusmalı veya kusmasız mide bulantısı: Halk arasında gebelikle en yaygın olarak ilişkilendirilen durumların başında mide bulantısı ve kusma yer almaktadır. 

Anne vücudunda meydana gelen değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan ve spesifik olmayan diğer belirtiler arasında

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0