Akciğer Ameliyatı Nedir?

Akciğer ameliyatı, oluşabilecek çeşitli akciğer hastalıklarının kimi zaman tüm loblara ve akciğerin belirli bölge veya loblarına tutulduğundan yapılması gerekir

Göğüs kafesinin içerisinde bulunan ve kaburgalar ile çevrelenen organa akciğer denir. Solunum esnasında alınan nefes, nefes borusu yardımıyla akciğerlere ulaşır.

Sağ ve sol akciğerde farklı sayıda lob bulunmaktadır. Sağ akciğerde üç adet lob bulunurken sol akciğerde ise iki adet lob bulunmaktadır. Oluşabilecek çeşitli akciğer hastalıkları kimi zaman tüm loblara tutunur kimi zaman ise akciğerin belirli bölge veya loblarına tutunur. Bundan dolayı akciğer ameliyatı yapılması gerekir. Akciğer ameliyatı ile hastalıkların bulunduğu lobların çıkarılması gerekmektedir.

Akciğer ameliyatı iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerden birisi kapalı yöntem ameliyatlar bir diğeri ise açık ameliyatlardır. Uygulanacak yöntem hastanın durumuna göre tercih edilir.

Kapalı Akciğer Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Kapalı akciğer ameliyatı, akciğerlerde hastalığın teşhis edilmesinde minimal düzeyde doku hasarı ile gerçekleştirilen operasyon yöntemidir. 
  • Bu yöntemde kesiler küçük olarak atılmaktadır. Ölçüleri 1 cm ile 5 cm arası probleme göre değişiklik göstermektedir. 
  • Kaburga arası bölgelerin açılmasına ihtiyaç kalmayan bir yöntemdir. 
  • Tek bir kesi atılır, standart torakoskopi yöntemindeki gibi 3, 4 kesi atılmaz. 
  • Operasyonda atılacak olan kesi sayısının az olması itibariyle kapalı akciğer ameliyatı sonrası ağrı şiddeti çok daha azdır.
  • Kesi hızlı bir şekilde kapanır ve normal yaşama dönmek kısa sürer. 
  • Günümüz teknolojisinde tercih edilen kapalı akciğer ameliyatı diğer bir ismiyle vats akciğer ameliyatı, akciğer kanseri ameliyatlarında kullanılan yöntemlerden en ileri tekniğe sahip olanıdır. 
  • Kapalı akciğer ameliyatında hastanede yatış süresi kısadır. 

Açık Akciğer Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Açık akciğer ameliyatında, kapalı akciğer ameliyatına oranla daha büyük bir kesi açılmaktadır. Bu yöntemde doktorlar akciğeri direkt olarak görebilmektedir. 
  • Akciğerdeki probleme bağlı olarak yapılan bu yöntemlerde açık akciğer ameliyatı ile akciğerin bir kısmı veya tamamı alınabilmektedir. 
  • Açık akciğer ameliyatı genel anestezi ile yapılan bir ameliyat yöntemidir.
  • Anestezinin sağlanmasından sonra hasta yan yatırılarak, kürek kemiğinin hemen alt kısmından büyük bir kesi açılır. 
  • Kesiden girerek kaburga kemiklerinin arasından akciğerlere erişilir ve operasyon gerçekleştirilmiş olur. 

Açık akciğer ameliyatı iyileşme süresi kapalı ameliyat yöntemine göre daha uzun süre almaktadır. Ameliyat sonrasında çeşitli komplikasyonların görülme ihtimali vardır. Sıkça rastlanılan komplikasyonları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Enfeksiyon 
  • Bacaklarda veya akciğerlerde kanda pıhtılaşma yaşanması
  • Akciğerlerin hava sızdırması

Eğer akciğerde kitle tespit edilirse ve bu kitle kanser ise açık akciğer ameliyatı yapılır. Akciğerin bir kısmı veya tamamı alınabilir. Ameliyatı yapmadan önce kitlenin büyüklüğü, ne durumda olduğu ve nereye yerleştiği konuları da büyük önem arz etmektedir.

Akciğer Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

  • Akciğer ameliyatı sonrası taburcu edilme ve iyileşme süreleri uygulanan ameliyat türüne göre farklılık gösterir. Açık akciğer ameliyatı sonrasında hastanın hastanede ortalama bir hafta gözetim altında tutulması gerekir. Kapalı akciğer ameliyatı sonrasında ise daha kısa sürede taburcu olmak mümkündür
  • Geçirdiği operasyon türü ve zorluğu da göz önünde bulundurularak buna göre yoğun bakımda yatış veya belirli bir süre refakat sağlanır. 
  • Dren ismi verilen ekipmanlar akciğer sıvılarının ve akciğerde bulunan havanın boşaltılabilmesi için takılmaktadır. Eğer ki bu drenlerden bir sıvı gelmez ise bu durumda ortalama 2 gün sonra taburcu olunabilmektedir. 
  • Operasyon geçiren kişini emboli riskini azaltmak için ayaklarını devamlı hareket ettirmelidir. 
  • Akciğer ameliyatı sonrasında solunum hassaslığı oluşur. Ameliyattan kaynaklı bir problem olmasa bile kişi psikolojik olarak kendini hassas hisseder. Bundan dolayı akciğer ameliyatı sonrası beslenme biraz daha zor bir hale gelir. Kişide iştahsızlık yaşanır. Fakat iştahsızlık yaşanması çok yanlış ve yapılmaması gereken bir durumdur. 
  • Akciğer ameliyatlarının gerçekleşmesinden sonra vücudun toparlanma sürecini hızlandırabilmek için protein ağırlıklı bir diyet programı aracılığıyla beslenmenin sürdürülmesi gerekir. Bu konuda uzman diyetisyen yardımı almak doğru bir seçim olacaktır.
  • Operasyon geçiren kişilere çoraplar giydirilecektir.
  • Akciğer ameliyatı sonrası ağrı yaşanması mümkün bir olaydır bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında ciddi ağrı olmadıkça bir sakıncası bulunmaz. Eğer ciddi bir ağrı hissedilirse doktora bilgi verilmelidir. 
  • Kişinin sağlık ve durumuna göre göğüs bölgesinde ağrılar belirli bir süre seyredebilir. Solunumun iyileştirilmesi amacıyla hastaya solunum terapisi uygulanabilir. 

Ameliyat sonrası oluşabilecek akciğer ameliyatı riskleri şunlardır;

Tüm bu risklere karşın günümüz teknolojinin gelişmesiyle beraber akciğer ameliyatı çok kolay ve daha güvenli bir hale gelmiştir. Şu anda riskleri minimum seviyede olan akciğer ameliyatında ani ölüm ve enfeksiyon kapma gibi ciddi problemler 100 hastadan ortalama 3’ünde görülmektedir. Akciğer ameliyatının riskleri hastanın yaşına, sağlık durumuna, ameliyat yöntemine, cerrahın tecrübesine, operasyonun gerçekleştiği sağlık kuruluşunun şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Tüm bunlar incelendikten sonra cerrah, ameliyatı yapmak veya yapmamak konusunda yönlendirme yapacaktır. Fakat risk oranının başarı oranından fazla olması durumunda yapılmaması daha doğrudur.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Akciğer Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Akciğer ameliyatı kaç saat sürer?

Akciğer ameliyatının yapılması sonrasında hastanın ağrı şikayeti yaşaması gayet olağan karşılanan normal bir durumdur. Bu ağrıların süresi kişiden kişiye göre değişebilir yapıdadır. Hastanın yaşı, sağlık durumu, operasyon yöntemi, cerrahın tecrübesi gibi birçok faktör ile ağrı süresi değişiklik gösterir. Ağrıların en kısa sürede geçmesi için hekimin reçeteye yazdığı ilaçların düzenli olarak alınması gerekir.

Dr. Deniz Gölgeli

Akciğer ameliyatı sonrası ağrılar ne kadar sürer?

Akciğer ameliyatının yapılması sonrasında hastanın ağrı şikayeti yaşaması gayet olağan karşılanan normal bir durumdur. Bu ağrıların süresi kişiden kişiye göre değişebilir yapıdadır. Hastanın yaşı, sağlık durumu, operasyon yöntemi, cerrahın tecrübesi gibi birçok faktör ile ağrı süresi değişiklik gösterir. Ağrıların en kısa sürede geçmesi için hekimin reçeteye yazdığı ilaçların düzenli olarak alınması gerekir.

Dr. Deniz Gölgeli

Akciğer ameliyatı nereden yapılır?

Akciğer ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere 2 çeşit tedavi yöntemiyle gerçekleştirilen bir operasyondur. Eğer akciğerden çıkarılacak dokunun çapı büyükse bu durumda açık ameliyat uygulanır ve kaburgalar kesilerek akciğere ulaşılır. Ancak akciğerdeki doku küçükse ve robotik yöntemlerle çözülebilecekse minimum 1 cm maksimum 5 cm kesi atılarak akciğere müdahale sağlanır.

Dr. Deniz Gölgeli

Akciğer ameliyatı sonrası kemoterapi gerekir mi?

Akciğer kanseri ameliyatı sonrasında kemoterapinin uygulanıp uygulanmayacağı durumu belirli kriterlere bakılarak belirlenir. Eğer lenf bezlerine, kanser hücresi yayıldıysa bu durumda kemoterapi yöntemine başvurulabilir. Bunun yanı sıra patoloji sonuçlarında tümör 5 cm veya daha büyük çapta ise bu durumda yine kemoterapi işlemi yapılacaktır.

Dr. Deniz Gölgeli
0