Akupunktur Nedir?

İğneli uyarım olarak da bilinen akupunktur, belirlenen özel ve önemli noktalara, neredeyse bir kıl inceliğindeki steril nitelikli, altın ya da gümüş olan özel akupunktur iğnesinin batırılması ile uygulanan, farklı farklı birçok hastalığın tedavisi için sıklıkla tercih edilen geleneksel, bilimsel ve oldukça etkili olan bir tedavi türüdür.

Akupunktur, bir diğer ismi ile “iğneli uyarım”; vücut üzerinde belirlenen bölgedeki özel ve önemli noktalara, neredeyse bir kıl inceliğindeki steril nitelikli, altın ya da gümüş olan özel akupunktur iğnesinin batırılması ile uygulanan, farklı farklı birçok hastalığın tedavisi için sıklıkla tercih edilen geleneksel, bilimsel ve oldukça etkili olan bir tedavi türüdür. Böylelikle iğnelerin batırıldığı noktalardan beynin uyarılması, gerekli olan salgıların salgılatılması ve de tedavinin kişinin kendi vücudu tarafından otomatik bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır.

Akupunktur sözcüğü Latince kökenli bir sözcüktür ve “acus” şeklinde tabir edilen iğne ve “punctio” şeklinde tabir edilen batırma sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmektedir.

Akupunktur yani iğneli uyarım metodunun temelleri binlerce yıl öncesindeki tarihin çok eski dönemlerindeki Çin’in Uygur bölgesine dayanmaktadır. O günden bugüne kadar kullanılagelen bu yöntemde; kullanılan noktalarda herhangi bir değişiklik yapılmadığı bilinmektedir. Ancak geçen yüzyıllar içerisinde geliştirilmeler yapılmış, akupunktur faydalarının ek düzenlemelerle daha etkili bir hal alması sağlanmıştır.

Akupunktur Uygulama Çeşitleri Nelerdir?

Vücut Akupunkturu

En yaygın şekilde kullanılan türdür ve bir çok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Vücut üzerinde Dünya Sağlık Örgütü WHO tarafından kabul edilmiş olan 361 tane akupunktur noktası ve yaklaşık olarak da 50 tane ekstra akupunktur noktası bulunmaktadır. Bu noktalar insanın başından ayaklarına kadar her yerindedir ve her noktanın farklı farklı ve ayrı ayrı etkileri olmaktadır. Tedavi esnasında kullanılan özel nitelikli altın ya da gümüş, kıl kalınlığında steril iğneler herhangi bir rahatsızlık hissine sebebiyet vermez. Çok az bir ağrı hissedilmesi muhtemeldir.

Kulak Akupunkturu

Vücudun diğer bölgelerindeki rahatsızlıkların tanılanması ve de tedavisinin sağlanması amacı ile kişinin dış kulak yüzeyinde bulunan kulak akupunktur noktalarının uyarılması olarak nitelendirilebilir. Kulak üzerinde Dünya Sağlık Örgütü WHO tarafından kabul edilmiş olan 43 adet akupunktur noktası bulunmaktadır. Tedavi esnasında tedavinin yapılacağı rahatsızlık ile ilgili olarak kulaktaki belirlenen noktalara tek kullanımlık cerrahi paslanmaz nitelikteki çelik, altın ya da gümüş kaplamalı iğnelerin batırılması işlemi gerçekleştirilir. Uzun süreli bir tedavi söz konusu olacak ise batırılan iğnelerin bir bant aracılığı ile sabitlenmesi gerekmektedir. Sonraki süreçte akupunktur iğnelerinin çıkarılması işlemi uygulayan akupunktur uzmanı ya da işlemin yapıldığı kişi tarafından kolaylıkla çıkarılacaktır.

Genellikle iğneden korkan kişilere ya da çocuklara iğneleme işlemi yapılmamaktadır. Bunun yerine lazer kullanımı ya da kulak boncuklarının kullanımı söz konusu olur.

Yüz Akupunkturu

Yüz üzerinde belirlenen özel noktalara yaşlanma karşıtı olarak uygulanmakta olan bir türdür. Günümüzde sıklıkla tercih edilen bu yöntem botox işlemine ve invaziv kozmetik cerrahilerine göre oldukça doğal ve basit bir yöntemdir. Yüz akupunkturu;

  • Yüz felci,
  • Yüz spazmı,
  • Trigeminal nevralji,
  • Panik atak,
  • Stres,
  • Migren gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir. 

Ayak Akupunkturu

Ayak bölgesinde bulunan akupunktur noktaları refleksoloji alanında kullanılan noktalar ile birebir aynıdır. Bu noktalar; kişinin vücudunda iyileştirmeyi sağlayacak güce sahip olan organlar ile bağlantı kurabilir ve tedaviyi sağlayabilir niteliktedir.

El Akupunkturu

Suchzok (Sujok)” akupunkturu olarak da bilinmektedir. Bu sözcük Kore dilinden gelmektedir. “Su” olarak okunan el ve “Jok” anlamına gelen ayak sözcüklerini ifade eder niteliktedir. Sujok akupunkturunda seans süresi 15 dakikadır ve genellikle toplamda 16 seansta tedavi tamamlanabilmektedir. Sujok akupunkturu ile;

Akupunktur Noktaları

Akupunktur tedavisinin temelinde yatan felsefeye göre; kişilerin vücudunda her biri farklı bir organı ya da bölgeyi etkilemekle görevli olan binlerce akupunktur noktası bulunmaktadır. Bunlar akupunktur noktaları şeması ile gösterilebilmektedir. Yaklaşık olarak 2000 adet olduğu düşünülen bu noktalar (baş ağrısı akupunktur noktaları, kulak akupunktur noktaları, eldeki akupunktur noktaları, yüzdeki akupunktur noktaları, cinsel akupunktur noktaları, diş ağrısı akupunktur noktaları vesaire.) ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü WHO yayınladığı rapor ile bu sayının 361 olduğunu belirtmiştir.

Akupunktur Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Akupunktur;

  • Ağrı tedavisinde (bel ağrıları, sırt ağrıları, boyun ağrıları, baş ağrıları – özellikle vücudun tamamının değil de tek tarafının etkilendiği ve benzeri.),
  • Migren hastalığında,
  • Kilo vermede,
  • Bel fıtığında,
  • Boyun fıtığında,
  • Kilo almada,
  • Boy uzatmada,
  • Sigara bırakmada,
  • Özgüven eksikliğinde,
  • Mükemmeliyetçilik, depresyon, endişe, stres ve korku gibi duyguların varlığında (anksiyete tedavisi, psikolojik tedavi),
  • Yüz felcinde,
  • Uyku problemlerinde,
  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarında,
  • FMS adı ile de bilinen fibromiyalji sendromunda (vücutta genel olarak hassasiyet oluşturan alanların varlığı, kas ve kemiklerde ağrı hissi ve buna bağlı olarak meydana gelen yorgunluk durumu, uyku düzeninin sekteye uğraması ve de bilişsel sorunlara sebebiyet veren kronik bir rahatsızlık),
  • IBS ismi ile bilinen irritabl bağırsak sendromunda (dışkılamada sürekli olarak görülen değişikliklerin olduğu rahatsızlık)
  • HBS adı ile bilinen Willis Ekbom hastalığı yani huzursuz bacak sendromunda (bacak hareketinin kontrolünün sağlanamaması ve hareket ettirilememesi durumu) yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 

Akupunktur tedavisinin detaylı olarak hangi hastalıklarda etkili olduğunu görebilmek için Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Akupunktur Nasıl Yapılır?

Akupunktur tedavisi için uygulamanın yapılacağı hastaya önce detaylı bir muayene yapılır. Sonrasında ise belirlenen hastalık türüne göre, özel nitelikteki 1 ila 4 santimetre arasında ve kıl inceliğinde olan steril iğnelerin batırılacağı uygun noktalar belirlenir. Tedavi esnasında hastada belirlenen noktalara batırılan bu iğneler yaklaşık olarak 15 dakika ile 1 saat arasında süre boyunca bekletilmektedir. Tedavinin en önemli noktası; belirlenen hastalığa göre en doğru ve en uygun noktaların tespit edilmesi ve buna ek olarak ise uygulama şeklidir (lokal ısıtıcı ajanlar yani moksa, lazer ya da elektroakupunktur vesaire.). Tedavi esnasında batırılan iğneler hafif bir acı ile hissedilebilir ancak bir süre sonra acı hissedilmemektedir.

Akupunktur Nasıl Etki Eder?

Akupunktur, vücutta meydana gelen rahatsızlıkların enerji dengesinin bozulmasından kaynaklı olduğunu ileri süren bir tedavi metodudur. Bu metot, vücuttaki dengenin düzeltilmesinin gerekliliğini savunmaktadır. Böylelikle iyileşme ya da rahatlama süreci kişinin vücudundaki kendi iyileştirme sistemlerinin kullanılması ile tamamlanmış olacaktır.

Akupunktur tedavisi;

  • Kişinin vücuduna sinir sistemi vasıtası ile endorfin gibi ağrı kesici nitelikte maddeler salgılatır,
  • Kişinin vücudunda hormon seviyelerini düzenler,
  • Kişinin vücudundaki kan akışını arttırarak olumlu değişimlere sebebiyet verir,
  • Kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Kişinin kaslarında gevşeme sağlar. 

Akupunktur Kimlere Uygulanmaz?

Akupunktur tedavisi;

  • Kanı pıhtılaşması problemi yaşayan yani kanama bozukluğu olan kişilere,
  • Kan sulandırıcı nitelikte ilaç kullanan kişilere,
  • Erken doğuma sebebiyet verebileceği için gebelik durumu olan kişilere (akupunktur ile hamile kalanların olduğunu söylemek mümkündür ancak gebelik başlangıcından sonraki süreçte akupunktur önerilmemektedir, bu da hamileyken akupunktur yapılır mı sorusunun cevabı niteliğindedir.),
  • Uygulanabilecek olan elektro darbeler nedeni ile kalp pilinin çalışma mekanizmasını etkileyebileceğinden kalp pili olan kişilere uygulanamaz. 

Akupunktur Teknikleri Nelerdir?

Akupunktur teknikleri;

Konvansiyonel Akupunktur

Oldukça yaygın bir şekilde kullanılan tekniktir. Tek kullanımlık steril iğnelerin vücuttaki akupunktur noktalarına yerleştirilmesi ve yaklaşık olarak yarım saatlik süre boyunca tutulması şeklinde gerçekleştirilen bir işlemdir.

Moksibüsyon Akupunktur

Isı ile uyarım metodudur. “Pelin” ismi verilen bir bitkinin ısıtılması ve de ısıtılan bitkinin vücut üzerindeki akupunktur noktalarına tutulması ile gerçekleştirilir.

Elektro – Akupunktur

Akupunktur iğnelerinin belirlenen noktalara yerleştirilme işlemi tamamlandıktan sonra ucuna elektrik akımı verilmesi ile gerçekleştirilir. Bilimsel açıdan desteklenmeyen bir yöntemdir.

Akupresür Akupunktur

İğne kullanılmadan yapılan uygulamadır. İğne yerine akupunktur noktalarına ya da akupunktur bölgelerine basınç uygulanmasını baz alır.

Lazer Akupunktur Şeklinde Sıralanabilir

İğne kullanılmadan yapılan uygulamadır. İğne yerine lazer sisteminden faydalanılır ve akupunktur noktalarının lazer ile uyarılmasını baz alır. Günümüzde hızlı bir şekilde yayılım göstermektedir.  

Akupunktur Tedavisi Nerelerde Yapılır?

Akupunktur tedavisinin ülkemizde yalnızca sağlık bakanlığı tarafından sertifika ile yetkilendirilmiş uzmanların bulunduğu yerlerde, alanda uzman kişiler tarafından yapılmasına izin verilmektedir. Genellikle akupunktur merkezlerinde ya da akupunktur işlemi yapmakla yetkilendirilmiş özel hastanelerde uygulanmakta olan bu tedavi yöntemi devlet hastanelerinde uygulanmamaktadır. Akupunktur tedavisi esnasında yabancı cisimlere karşı tepkime (reaksiyon), işlemin yapıldığı bölgede iltihaplanma (enfeksiyon), tansiyonda görülen ani iniş çıkışlar ve bunun gibi yan etkiler görülebilmesi muhtemel olgulardır.

Akupunktur Tedavisinin Faydaları

Akupunktur tedavisi;

  • Hissedilen ağrıların ilaç kullanımına gerek duyulmadan giderilmesini sağlar.
  • Ağrı kesici nitelikteki ilaçlar ile birlikte uygulanır ise ağrısız geçen zamanın uzamasını sağlar.
  • Akut (kısa süreli) ya da kronik (uzun süreli) nitelikli hastalıkların tedavisinde yardımcıdır, iyileşme sürecinde hızlanmayı sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve böylelikle hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur. 
  • Mental (zihinsel) olarak iyi hissetmeyi mümkün kılar.

Akupunkturun Yan Etkileri Nelerdir?

Akupunktur tedavisi yalnızca sağlık bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Böyle olduğu taktirde herhangi bir ciddi nitelikli yan etki görülmesi söz konusu olmayacaktır. Ancak iğnelerin batırılmasına bağlı olarak; cilt üzerinde hafif nitelikte uyuşukluk, ağrılar, morarmalar ve minik kanamalar ile çarpıntı hissi görülebilir. Sersemleme ve de kendisini hasta hissetme de olası hafif yan etkilerdendir.

Akupunktur işlemi uygun şartlar altında ve doğru kişiler tarafından uygulanmaz ise ciddi iltihaplanmalar, tedavi edilmeye çalışılan hastalığın daha da kötüleşmesi, organlarda delinme (cilt yüzeyine yakın olan), merkezi sinir sisteminde tahribat, akciğerde hasar ve “sepsis” adı ile bilinen kan zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.

Akupunkturun zararları; yan etkilere bağlı olarak görülen durumlar olarak nitelendirilebilir. Yan etkilere maruz kalmamak için işlemin yapılacağı merkezin dikkatli bir şekilde seçilmesi oldukça önemlidir.

Akupunktur İle Zayıflama Nasıl Olur?

Akupunktur ile yani akupunktur iğnesi ile zayıflama için genellikle haftada bir kere seans yapılması gerekmektedir ve bu yapılan seanslar ile kişinin yaklaşık olarak 1 ila 2 kilo arası değişiminin olması söz konusu olabilir.

Zayıflama seanslarında öncelikle kişiye vücut akupunkturu uygulanır ve bu işlem yaklaşık olarak yarım saat kadar sürmektedir. Akupunktur bölgesel zayıflamadan ziyade genel zayıflama için tercih edilmektedir. Sonrasında ise kulak bölgesine bir sonraki seansa kadar yani 1 hafta süre ile kalacak olan küçük iğneler yerleştirilir. Bu kalıcı iğneler kişinin beynindeki tokluk merkezinin sürekli olarak uyarılmasını yani iştahının kapanmasını ve meydana gelebilecek olan stresinin azalmasını sağlar. Hastanın aynı zamanda kendisi için belirlenen akupunktur diyeti ve egzersiz programını da takip ediyor olması önemlidir. Aksi taktirde akupunktur ile zayıflamanın zararları noktasında kalıcılığın sağlanamaması söz konusu olabilir.

Akupunktur İle Sigara Bırakma Nasıl Olur?

Akupunktur ile sigara bırakmak için kişiye vücut akupunkturu uygulamasına eşlik eden kulak akupunkturu yapılır. Bu işlem 7 seans kadar sürmektedir. Akupunktur tedavisi, kişinin sigara içme isteğini ya da sigarayı elinde tutma ile özdeşleşmiş olan el alışkanlığını baskılamaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Akupunktur ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Akupunktur ile haftada kaç kilo verilir?

Akupunktur tedavisi ile zayıflama için kişinin akupunktur diyet listesine ve de egzersizlerine de uyum göstermesinin gerekliliği unutulmamalıdır. Tek başına akupunktur ile kilo vermek mümkün olmayacaktır. Gerekli uyumlar sağlandığında haftada 1 ila 2 kilo kadar verilmesi mümkündür.

Int. Dr. Sinem Köse

Akupunktur ne kadar sürede etki eder?

Yapılan akupunktur işlemi genellikle işlem yapıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde etkisini gösterir niteliktedir. Ancak tedavi edilen hastalığın durumuna göre, seans sayısında ve etki süresinde değişiklikler olması da muhtemeldir.  

Int. Dr. Sinem Köse

Akupunktur kaç seans sürer?

Akupunktur, tedavi edilmesi amaçlanan hastalığın durumuna göre seans sayısında değişiklikler göstermektedir. Uygulanacak tedavi şekli ve boyutu seans sayısını etkilediği için doğru bilgilere ulaşmak amacıyla tedavinin alınacağı sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Akupunktur tedavisi için yaş sınırı var mıdır?

Akupunktur tedavisi genellikle çocuk hastalara uygulanmamaktadır. Bu sistemde uygulanan iğneleme yerine lazer kullanımı söz konusu olabilir. Bunun dışında belirlenen herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Akupunktur tedavisi esnasında acı hissedilir mi?

Hayır, akupunktur tedavisi esnasında acı hissetmezsiniz. Acı kişiden kişiye değişiklik gösterir nitelikte bir olgudur. Uygulama yapılan bölgede hafif bir ağrı ile uyuşma hissinin yaşanması ise muhtemeldir.

Int. Dr. Sinem Köse

Akupunktur nasıl çalışır?

Akupunktur tedavisi doğu felsefesinden gelmektedir ve bu felsefeye göre kişinin vücudunda meydana gelen herhangi bir dengesizlik, kendisi ile birlikte kan akışında ve de enerji mekanizmasında bozulmalara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple belirlenen noktalara yerleştirilen özel iğneler ile doğal denge düzeltilerek yeniden sağlanır. Yani başka bir tabir ile vücudun kendini onarma mekanizması, iğneler ile tetiklenerek harekete geçer.

Int. Dr. Sinem Köse