Alkali Beslenme Nedir?

Alkali beslenme, vücudun pH seviyesini ideal seviyeye ulaştırmak için uygulanan diyet çeşididir.

Genetik ve çevresel faktörler, vücudun dengesi üzerinde etkiye sahiptir. Tüketilen gıdalar ise bu etkiler üzerinde önemli rol oynar. Dengenin tekrar sağlanması için doğru besinlerin alınması, gerekli durumlarda ilaç ve besin takviyelerine başvurulması gereklidir. Alkali beslenme, vücudun pH seviyesini ideal seviyeye ulaştırmak için uygulanan diyet çeşididir. Alkali beslenme listesi içerisinde bulunan gıdaların tüketilmesi ile vücudun pH’ı istenilen seviyeye ulaştırılır.

Her kişide bulunması gereken ideal pH değeri 7.35’tir. Asidik yiyecekler bu dengenin bozularak pH değerinin azalmasına veya artmasına neden olur. Tam olarak sindirilemeyen asidik besinler, toksin atıklar olarak vücutta kalır. Vücuttaki asit miktarının artması ise halsizlik ve kilo problemlerine yol açarak kişilerin hayatlarını etkiler. Alkali diyet listesi, dengenin tekrar sağlanması için ihtiyaç duyulan besinleri ve tüketim sıklığını kapsar.

Alkali Beslenme Faydaları

Alkali beslenme vücudun pH dengesini korumak için uygulanır. Bu dengenin korunması ile sindirim ve bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücudun tamamında olumlu etkiler gözlenir. Alkali beslenmenin faydaları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Vücutta biriken toksinlerin atılmasını, dengenin sağlanmasını ve bununla birlikte bağışıklık sisteminin sağlıklı şekilde işlevlerini sürdürmesini sağlar.
  • Obezite gibi kilo problemlerinin önüne geçer. Alkali diyet listesi ile beslenen kişilerde obezite ihtimali azdır.
  • Estetik görüntüyü bozan bölgesel yağlanmaların önüne geçer. Zaman içerisinde yağ oranını düşürür. 
  • Kemik yapısını destekleyici etkiye sahiptir.
  • Vücuttaki asit miktarının fazlalığı kişide halsizlik etkisi yaratır. Dengenin sağlanması ile kişi daha enerji dolu bir yapıya bürünür.
  • Sindirimin her aşamasında olumlu etkilere sahiptir. Asit kaynaklı mide sorunlarını önler.
  • Alkali beslenme diyet listesinde bulunan gıdalar düşük yağ içerdiği için kişilerin kilo vermesine yardımcı olur.
  • Vücutta bulunan iltihabın giderilmesini sağlar. İltihabın tedavi edilmesi ile kas ve eklem ağrılarında azalma görülür.
  • Kandaki pH seviyesinde ideal seviyeye ulaşılması ile kan basıncı düzenlenir, yüksek kolesterol engellenir ve kalp hastalıklarına karşı önlem alınmış olur.
  • Hastalıklardan korunmak ve vücudun savunma mekanizmasını desteklemek için etkili olan sağlıklı gıdaları içerir.

Alkali beslenme, ilk etapta kişinin sindirimini düzenleyerek vücudun dengeye ulaşmasını sağlar. Asidik içeriğe sahip besinler sindirim sırasında vücutta toksin bırakarak asit yükü oluşturur. Alkali besinler ise asidik besinlerin tersi özelliğe sahiptir. Bu besinler, sindirimi zorlamaz, yormaz ve toksin maddeler bırakmazlar. Uzun süreli asidik yiyeceklerin tüketilmesi mide ve sindirim sistemi sorunlarına yol açarken alkali beslenmede böyle bir problem görülmemektedir.

Hastaların tüketeceği alkali besin miktarı uzman doktor ve diyetisyen eşliğinde kararlaştırılmaktadır. Tamamen asidik yiyeceklere veya alkali besinlere yönelmek yanlıştır. Her bireyin vücut yapısının farklı olduğunu unutmadan uzmanlardan destek alınmalıdır.

Tüketilen gıdaların asidik veya alkali besin grubunda yer aldığını ayırt etmek kolaydır. Sebze, meyve, bazı bakliyat çeşitleri ve baharat gibi besinler alkali grubunda yer alırken işlenmiş gıdalar, paketli gıdalar, yapay tatlandırıcılar ve asitli içecekler asidik grubundadır. Bazı besinler ise her iki besin grubunun da özelliğini taşır.

Alkali Beslenme Listesinde Bulunan Besinler

Tüketilen yiyecekler alkali ve asidik özelliklere sahip olarak sınıflandırılır. Bazı besinler her iki grubunu özelliğini de taşır. Düşük, orta ve yüksek seviyeli alkali besinler aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • Yüksek Seviyeye Sahip Alkali Besinler: Limon, mercimek, lotus kökü, maden suyu, şeftali, soğan, hurma, ahududu, deniz tuzu, deniz yosunu, spirulina, patates, mandalina, Japon eriği, sebze suları, karpuz, karbonat
  • Orta Seviyeye Sahip Alkali Besinler: Elma, kayısı, kuşkonmaz, brokoli, havuç, kaju fıstığı, kırmızı biber, kestane, karahindiba, böğürtlen, hindiba, sarımsak, zencefil, yeşil yapraklı sebzeler, lahana, kambucha, yosun, kivi, yer lahanası, mango, şeker kamışı, hardal, zeytin, maydanoz, yaban havucu, bezelye, sivri biber, soya sosu, baharatlar, taze mısır, şalgam
  • Düşük Seviyeye Sahip Alkali Besinler: Kabak, patates, turşu, armut, şeftali, papaya, maya, pırasa, bal, yeşil çay, patlıcan, kara lahana, kiraz, karnabahar, lahana, kahverengi pirinç, dolmalık biber, avokado, enginar, elma, elma sirke, badem.

Yüksek asidik seviyesine sahip gıdalar ise aşağıdaki gibidir:

Et, tavuk, yumurta, çiftlik balığı, kabuklu deniz ürünleri, süt, peynir, kahve, çay, tatlandırıcılı meyve suyu, yapay tatlandırıcılar, kakao, bal, reçel, marmelat, hardal, sirke, maya, kuru meyve, pirinç ve mantar.

Besin gruplarında yer alan yiyecekler, en çok tüketilen besinlerdendir. Bu besinlerin dışında asidik ve alkali beslenme grubunda yer alan besinler bulunmaktadır. Diyetisyen tarafından reçete edilecek diyet listesinde kişinin vücut dengesine bağlı olarak her iki besin türünün de tüketileceği miktara yer verilmektedir. Uzman görüşü alınmadan diyet listesi oluşturulmamalıdır.

Alkali Diyet Nasıl Yapılır?

Alkali beslenme listesi kişinin sağlığına, vücut yapısına ve soruna bağlı şekilde özel olarak hazırlanmaktadır. Alkali beslenme önerileri aşağıdaki gibidir:

  • Kola, çay ve kahve gibi asit oranı yüksek içecekler tüketimi sınırlandırılmalı ve mümkünse hiç tüketilmemelidir.
  • Su tüketirken, suyun yüksek pH değerine sahip olması önemlidir.
  • Sebzeler daha çok çiğ şekilde tüketilmelidir. Pişen sebzelerin besin değerleri, çiğ sebzelere oranla düşüktür.
  • Sebze ve meyvelerin organik olmasını dikkat edilmelidir. Organik besinlerde vitamin ve mineral oranı daha yüksektir. 
  • Balık ve ceviz gibi sağlıklı yağlar kullanılmalıdır. Zeytinyağı tüketiminde soğuk sıkım tercih edilmelidir. 
  • Güne limonlu su ile başlanmalıdır. Ilık suya bir yarım limonun sıkılması yeterli görülür.
  • Hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
  • Besinden alınan her lokma mümkün olduğunca çok çiğnenerek küçültülmelidir.
  • Mevsimi olmayan besinlerden uzak durulmalıdır. Mevsim bitiminde öngörülü davranarak hazırlık yapılmalıdır. Örneğin domates salçası, domates kurusu, biber kurusu.
  • İşlenmiş gıdalar sık tüketilmemelidir.

Alkali Beslenme Zararları

Alkali beslenme listesine uyarak diğer tüm besinlerin çıkarılması, vücuttaki bir sorunu düzeltirken başka sorunların oluşmasına neden olur. Alkali beslenme düzeninde kendine yer bulamayan kırmızı et gibi besinlerin uzun süre tüketilmemesi durumunda B12 vitamini, fosfor ve demir eksikliği görülür. Bu eksiklikler neticesinde kas kaybı oluşur. Bu yüzden alkali besinlerin ağırlıkta olduğu beslenme düzenine geçiş yapılsa dahi diğer besinler de tüketilmelidir. Bu denge ancak uzman diyetisyen tarafından belirlenebilir.

Alkali Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyetler, vücuttaki bir fazlalığın veya eksikliğin düzeltilerek ideal seviyeye ulaştırılması amacını taşır ancak diğer diyetlerde olduğu gibi alkali beslenme diyeti de kişinin vücut yapısına ve ihtiyacına göre şekillendirilir. Alkali diyet listesi kişinin günlük hastalıklarına, gördüğü tedavilere, vücudunun ihtiyaçları, yaşam şekline ve beslenme düzenine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Var olan beslenme düzeninin bir anda terk edilmesi, vücudun tepki vermesine yol açabilir, dengesizlik görülebilir. Vitamin ve mineral eksikliği ile karşılaşmamak için alkali beslenme diyet listesinin uzmanlar tarafından hazırlanması gereklidir. Diyetisyen, hastanın vücut yapısını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate alarak muayenenin ardından listeyi hazırlamaktadır.

Alkali diyet yapanlar, beslenmenin yanı sıra aşağıdaki durumlara dikkat ettikleri sürece başarı oranı artmaktadır. Bunlar:

  • Her gün açık havada yürüyüş veya koşu için vakit ayrılmalıdır.
  • Stresten uzak, konforlu bir hayat şekli benimsenmelidir.
  • Fast Food olarak nitelendirilen hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Günlük beslenme düzeninde kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir. 
  • Kilonuzla ve ihtiyacınızla bağlantılı olarak günlük su ihtiyacı karşılanmalıdır.

Alkali Diyet Listesi Örneği

Alkali diyet listesi, hastanın vücut yapısının ve ihtiyaçlarının değerlendirilmesinin ardından diyetisyen tarafından oluşturulmaktadır. Aşağıda yer alan alkali diyet listesi örneği, bu diyetten yararlanmak isteyen kişiler için sadece “örnek” teşkil etmelidir. Diyette kullanılan ölçüler ve besinler, vücut ihtiyaçlarına göre değişkenlik göstereceği için uzmanlardan yardım alınması önemlidir. Alkali diyet listesi örneği:

  • Kahvaltı: Güne bir bardak alkali limonlu su ile başlanması önerilir. Lor peyniri, ceviz veya zeytin, salatalık, yeşillikler
  • Öğle Yemeği: Makarna veya glütensiz ekmek, buharda sebze, ızgara balık veya tavuk
  • Ara Öğün: Alkali su, kuruyemiş, meyve, yeşil çay
  • Akşam Yemeği: Etsiz sebze yemeği ve limonlu yeşil salata
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Alkali Beslenme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Alkali su nedir? Nasıl yapılır?

Alkali beslenme programının önemli parçalarından biri olan alkali su, su ve karbonatın karıştırılması ile elde edilmektedir. Alkali diyeti yapanlar, 1 yemek kaşığı karbonat ve 2 litre su ile karıştırılır veya 1 limon dilimlenerek 2 litre suya atılarak hazırlamaktadır. Elde edilen alkali su, gün boyu tüketilmelidir. Her yeni günde tekrardan hazırlanmalıdır. Alkali su, diğer sıcak ve soğuk içeceklere karıştırılarak da tüketilebilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Alkali beslenme ile zayıflamak mümkün mü?

Alkali beslenme listesi ilk etapta kişinin sağlığına olumlu katkılar sunmayı hedefler. Vücudun asit dengesi ideal seviyeye ulaştırılır, toksinler uzaklaştırılır ve bu sayede sindirim başarılı şekilde gerçekleşir. Alkali beslenme düzeninde besinler genel olarak meyve ve sebze ağırlıklıdır. Alkali diyet listesi ile uyum gösterildiği takdirde 2-5 kilo aralığında zayıflamak mümkündür. Bölgesel yağlanma şikayetlerinde de olumlu sonuçlar vermektedir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Alkali beslenmeyi kimler uygulayabilir?

Alkali beslenme, genel olarak Akdeniz bölgesinde yaygın şekilde kullanılan sebze ve meyveleri kapsar. Doğal yiyecekleri, baharatları, tohumları ve sağlıklı yağları kapsayan bu diyet sindirim problemleri olan kişilere önerilmektedir. Farklı bir hastalığı bulunmayan, vücut standardının bu diyete uygun olduğu herkes alkali diyeti uygulayabilir. Hastanın uygunluğu, diyetisyen tarafından yapılacak muayenenin ardından netlik kazanmaktadır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Alkali beslenme diyeti hangi hastanelerde uygulanır?

Alkali beslenme diyeti, devlet ve özel sektörde yer alan sağlık kuruluşlarının pek çoğunda uygulanmaktadır. Özel sağlık merkezleri ve klinikler de uygulayan kuruluşların arasındadır. Alkali beslenme diyetinden yararlanmak isteyen kişilerin bölgelerindeki sağlık kuruluşlarına ulaşması tavsiye edilmektedir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diyetisyene başvurmadan alkali beslenme diyeti yapılabilir mi?

Her insan istediği gıdaları tüketmekte özgürdür ancak unutulmamalıdır ki doktor onayı olmadan yapılan işlemler olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Alkali beslenme diyeti ile başarılı sonuçların alınması için kişilerin vücut yapısı incelenir, test ve tetkikler yapılır. Bu değerlendirme sonucunda diyete uygunluğu, kullanması gereken besinler ve miktarları hakkında liste hazırlanır. Sağlıklı bir sonuç elde etmek için diyetisyen onayı olmadan beslenme düzeni değiştirilmemelidir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Alkali beslenme diyetinde yasak olan yiyecekler nelerdir?

Alkali beslenme diyetinden yararlanacak kişilerin bu düzene uyum sağlayarak diyetisyen tarafından reçete edilen gıdaları tüketmesi gereklidir. Alkali beslenmede yasaklar ise soslar, tatlılar ve hayvansal gıdalar olarak sıralanır ancak hayvansal gıdaların tamamen kesilmesi sağlıklı bir yaklaşım değildir. Vücudun ihtiyaç duyduğu her besin grubu, belirli aralıklarla ve belirli miktarlarla tüketilmelidir.

Dt. Mehmet Emre Kaya