Altı Parmaklılık
Elde veya ayakta fazla parmak bulunma durumu olan Altı Parmaklılığın tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Altı parmaklılık, elde veya ayakta görülebilen fazla parmak bulunma durumudur. Fazla parmak genellikle başparmak veya küçük parmak yanında bulunur. Nadiren orta parmakların arasında da bulunabilir. Altı parmaklığın görülmesi ayağa göre elde daha fazladır.
Altı parmaklılık tıpta polidaktili olarak adlandırılmakta olup çok parmaklılık manasına gelmektedir. Altı parmaklılık genetik kaynaklı bir sorundur. Birçok genin değişime uğraması sonucunda meydana gelebilir. Bazı sendrom hastalıklarla birliktelik gösterebildiği gibi tek başına da görülebilir.
Altı parmaklılık tüm dünyada 500 canlı doğumda 1 gözlenen bir durum olup çeşitli ırklarda ve bölgelerde bu sayı değişmektedir. Özellikle Afrika bölgesinde polidaktili durumu sık gözlenir.
Altı parmaklığın sınıflandırılmasında parmağın çıktığı yere göre sınıflandırma yapılmaktadır. Küçük parmak tarafında çıkan parmak fazlalığına ulnar polidaktili denilmektedir. Baş parmak tarafında çıkan parmak fazlalığına ise radyal polidaktili denilmektedir. Ulnar polidaktili radyal polidaktiliye göre daha fazla sıklıkta gözlenmektedir. İşaret, orta ve yüzük parmağına bağlı şekilde çıkan fazla parmaklılık durumuna ise merkezi polidaktili denilmektedir. Merkezi polidaktili çok daha nadir gözlenmektedir.
Altı parmaklılık tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Hastadan hastaya, fazla parmağın durumuna göre ve hastanın isteğine göre tedavi durumu değişebilmektedir.
Altı parmaklılık genetik bir rahatsızlık olması nedeniyle bazı çeşitli genetik hastalıklarla birlikte görülebilir. Bu nedenle hastalarda altı parmaklılık durumu varsa hastada başka genetik hastalık olabileceği durumu unutulmamalı ve bu duruma göre muayene uygulanmalıdır.
Altı Parmaklılık Belirtileri
Altı parmaklılık elde veya ayakta fazladan bir parmak bulunması durumudur. Küçük parmağa ya da baş parmağa yapışık şekilde görülebilir. Bu iki parmağın yanında bulunup ayrı şekilde de bulunabilir. Daha az sıklıkta orta parmaklar arasında da fazladan parmak bulunabilir.
Altı parmaklılık genetik kaynaklı bir sorun olup doğuştan itibaren kişide bulunmaktadır. Bulunma şekli kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde farklı şikayetlerle birlikte altı parmaklılık görülebilir. Bazı kişilerde ise sadece altı parmaklılık durumu vardır.
Altı parmaklığın sınıflaması fazladan parmağın bulunduğu bölgeye göre değişmektedir. Küçük parmağa bitişik ya da küçük parmağın yanında bulunan fazla parmaklılık durumuna ulnar polidaktili denir. Baş parmağa bitişik veya baş parmağın yanında bulunan fazla parmaklılık durumuna radyal polidaktili denir. Orta parmak bölgesinde bulunan fazla parmaklılık durumuna ise merkezi polidaktili denir.
Altı Parmaklılık Nedenleri
Altı parmaklılık elde veya ayakta fazla parmak bulunması durumu olup polidaktili olarak da adlandırılır. Sıklıkla küçük parmak veya baş parmağa yapışık halde fazladan bir parmak bulunur. Altı parmaklılık oluşmasına neden olan sebep genetiktir. Çok sayıda farklı genin neden olduğu bir durumdur.
Altı parmaklılık farklı sendromlarla birlikte görülebilir. Trizomi 13, Meckel sendromu, Down sendromu, Holt – Oram sendromu gibi birçok hastalıkta hastada bulunan şikayetlerin yanı sıra hastada altı parmaklılık durumu vardır. Bu sendroma sahip her bireyde altı parmaklılık olacağı gibi bir durum yoktur. Hastadan hastaya değişebilmektedir. Bazı hastalarda ise altı parmaklılık hiçbir sendromla birliktelik göstermeden tek başına hastada bulunabilir.
Altı parmaklılığın kişide bulunması ırk ve bölgeden bölgeye değişebilmektedir. Siyahi insanlarda altı parmaklılık bulunma sıklığı daha fazla görülmekte olup bunun nedeni siyahi ırktaki gen farklılığıdır.
Altı Parmaklılık Teşhisi
Altı parmaklılık teşhisi fizik muayene ve röntgen görüntüleme yöntemi kullanılarak yapılır. Altı parmaklılık doğumdan itibaren hastada bulunur. Fizik muayene ile hekim hastada var olan fazlalığı tespit edebilir. Fizik muayenede önemli bir husus da hastada daha farklı şikayetlerin var olup olmadığının araştırılmasıdır. Altı parmaklılık farklı sendromlarla birlikte bulunabilir. Böyle bir durum tespit edildiğinde hastayı uygun bölümlere yönlendirmek gerekir.
Altı parmaklılık tanısında önemli bir tanı aracı röntgen görüntüleme yöntemidir. El veya ayağın grafisi çekilmelidir. Bu sayede fazla parmağın durumu anlaşılabilir. Röntgen görüntüleme yöntemi ile parmağın yapısı, kemik ve tendon durumu, işlevselliği anlaşılabilir. Bu da hangi parmağın nasıl alınacağı yönünde hekimi yönlendirir. Bu nedenle röntgen görüntüleme yöntemi altı parmaklılık için çok önemli bir tanı aracıdır.
Altı Parmaklılık Tedavisi
Altı parmaklılık tedavisi cerrahi olarak uygulanmaktadır. Hastadan hastaya uygulanacak tedavi ve şekli değişebilmektedir. Tedavide fazla parmağın bulunduğu yer, parmağın şekli, yapısı, fonksiyonu, içeriği gibi önemli unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Bazı hastalarda fazla parmağın alınmaması hastaya zarar vermemektedir. Fazla parmağın alınma kararı hasta veya aile tarafından verilir. Bazı hastalarda ise fazla parmak kişinin el veya ayak fonksiyonuna zarar verebilir. Bu nedenle uygun zamanda alınması gerekir. Hekimin görüşüne göre ve hastanın durumuna göre bu zaman değişebilmekte olup genellikle 6 ila 12 ay arasındaki çocuklarda fazla parmağın alınması işlemi yapılmaktadır.
Polidaktili ameliyatında farklı prosedürler uygulanmakta olup ameliyattaki amaç geride kalacak parmağın sinir, kas, tendon gibi işlevlerini koruyup estetik açıdan güzelliği sağlamaktır. Fazladan parmağın alınması işleminde damar, sinir, kas ve tendon gibi yapılar korunmalı ve dikkatli olunmalıdır. Ayrıca fazladan parmakla birliktelik gösteren parmağın ortak damarı, siniri ve tendonu olabilmektedir. Maksimum fayda sağlayacak parmak korunmalı ve diğer parmak alınmalıdır. Bu birlikteliğin uzun süre devam etmesi yani cerrahi işlemin geç yapılması ileriki zamanlarda hastaya zarar verebilir ve ileriki dönemlerde tedaviyi zorlaştırabilir. Bu nedenle yapılması gereken cerrahilerin zamanında yapılması önemlidir.
Altı Parmaklılık Tedavi Edilmezse
Altı parmaklılık elde veya ayakta fazladan bir parmağın bulunması durumudur. Genellikle küçük veya baş parmağa yakın şekilde bulunur. Parmaklara yapışık yumru şeklinde olabileceği gibi parmaklardan ayrık fonksiyona sahip parmak da olabilir.
Fazladan parmağın tedavisi cerrahi tedavidir. Tedavi hastadan hastaya değişebilmektedir. Bazı hastalarda fazladan parmak hastanın eline veya ayağına fonksiyon açısından zarar vermez. Ailenin isteğine bağlı cerrahi işlem yapılmayabilir. Bazı hastalarda ise fazladan parmak hastanın eline veya ayağına zarar verir. Fazladan parmak yapışık olarak bulunduğu diğer parmakla damar, sinir, kas ve tendon ortaklığı yapar. Bu durum ileriki zamanlarda el veya ayak fonksiyonlarına zarar verebilir. İlerleyen zamanlarda bu cerrahi işlemin yapılmasında zorluklar da oluşur. Bu nedenle uygun zamanda cerrahi tedavi uygulanması hastaya fayda sağlar.
Altı parmaklığın sağlık durumunun yanı sıra hastalarda estetik açıdan da sorun oluşturabilir. Hastalar bu nedenle cerrahi tedavi olmak isteyebilirler.
Altı Parmaklılığa Ne İyi Gelir?
- Altı parmaklılık genetik kaynaklı bir rahatsızlık olup doğumdan itibaren hastada bulunan bir şikayettir. El veya ayakta fazladan bir parmağın bulunması durumudur. Altı parmaklılık bazı vakalarda çeşitli sendromlar içinde yer alır. Trizomi 13, Meckel sendromu, Down sendromu, Holt – Oram sendromu ve bunun gibi çeşitli sendromlarla birliktelik gösterebilir. Bebekte altı parmaklılık durumu varsa bebeğin detaylı bir fizik muayenesi yapılmalı, ek şikayetleri araştırılmalı ve herhangi bir sendrom var mı incelenmelidir. Gerekirse hastaya genetik danışmanlık uygulanabilir.
- Altı parmaklılık doğumdan itibaren kişide bulunan bir durumdur. Hastanın elinde veya ayağında fazladan bir parmak bulunur. Bu fazladan parmak hastanın el veya ayak fonksiyonunda sıkıntı oluşturabilir. El veya ayak gelişimi tamamlanmadan fazla parmağın alınması hastaya fayda sağlar. Fazla parmak alınmadığı dönemde yapışık olduğu parmakla damar, sinir, kas ve tendon birlikteliği yapar ve bu durum elin veya ayağın fonksiyonunu bozar. Ayrıca ileride yapılması istenen cerrahiye de zorlaştırır. Bu nedenle cerrahi tedavinin hekimin tavsiyesine uygun şekilde uygun zamanda yapılması önemlidir.
Altı Parmaklılığa Ne İyi Gelmez?
- Altı parmaklılık elde veya ayakta fazladan parmak bulunması durumu olup tedavisi cerrahidir. Uygun şekilde ve uygun zamanda hekim tarafından cerrahi teknikler uygulanılarak fazladan parmak alınmalıdır.
Bazı hastalarda hasta yakınları tarafından cerrahi tedavi uygulanmaksızın hastanın parmağı iple sıkıştırılarak kanlanması engellenip parmağın kopması sağlanır. Bu yöntem çok tehlikeli bir yöntem olup kesinlikle uygulanmaması gerekir. Hastanın elinde veya ayağında çok daha büyük sorunlara neden olabilecek bu işlem asla uygulanmamalıdır.
Altı Parmaklılık Ameliyatı
Altı parmaklılık elde veya ayakta fazla parmak bulunması durumu olup tedavisi fazla olan parmağın cerrahi olarak alınmasıdır. Fazladan bulunan parmağın alınması işlemini plastik cerrahi uzmanları yürütmektedir. Hastanın el fonksiyonu ve el estetiği korunarak cerrahi işlem yapılır.
Bazı hastalarda bulunan fazladan parmak hastaya zarar vermemektedir. Bazı hastalarda ise elin fonksiyonuna, yanında bulunan parmağın işlevine zarar verir. Ayrıca estetik açıdan da hastalarda sorun oluşturabilir. Bu nedenle uygun hastalarda uygun zamanlarda cerrahi işlem yapılmalıdır.
Cerrahi işlemin zamanı ve şekli hastadan hastaya değişmekte olup hekimin kararına göre şekillenir. Ameliyat genellikle bebeklik çağındayken hasta 6 ila 12 ay yaş aralığındayken yapılır. Zaman ilerledikçe el veya ayak büyür; damar yapıları, sinirler, kas yapıları ve tendon yapıları gelişir. Bunun sonucunda ise ameliyat işlemi zorlaşır. Bu nedenle cerrahi işlem uygun zamanda yapılmalıdır.
Altı parmaklılık ameliyatı genellikle sorunsuz geçer ve hasta ilerleyen zamanlarda sağlık ve estetik açısından sorun yaşamaz.
Çocuklarda ve Bebeklerde Altı Parmaklılık
Altı parmaklılık elde veya ayakta fazla parmak bulunması durumu olup genetik kaynaklı bir sorundur. Doğumdan itibaren hastada bulunur. Bu nedenle fazla parmaklığın tespiti yaşamın erken dönemlerinde bebeklik döneminde rastlanır.
Altı parmaklılık bazı vakalarda farklı sendromlarla birliktelik gösterir. Bu nedenle bebekte fazla parmaklılık durumu varsa bebekte farklı şikayetlerin durumu incelenmelidir. Bebekte tespit edilmemiş bir sendrom şikayeti bulunabilir.
Altı parmaklığın tedavisi cerrahi olarak uygulanır. El veya ayak yapısı tam olarak gelişmeden maksimum fayda sağlayacak parmağın korunup diğer parmağın alınması yapılmalıdır. Bu işlem sayesinde gelecekte hastanın daha konforlu yaşaması sağlanabilir.
Altı Parmaklılık için Hangi Doktora Gidilir?
Altı parmaklılık genetik sebepli bir rahatsızlık olup elde veya ayakta fazla parmak bulunması durumudur. Farklı şekillerde kişilerde bulunabilir. Bazı bireylerde çeşitli hastalıklarla birlikte bulunurken bazı kişilerde sadece fazla parmak bulunması durumu vardır. Doğuştan itibaren hastalarda bulunan bir rahatsızlıktır. Hastada altı parmaklılık durumu gözlendiğinde hastada başka hastalıkların var olup olmadığı da incelenmelidir.
Altı parmaklılık tedavisi hastanın durumuna göre değişmektedir ve tedavi planı bu duruma göre değişir. Hastaların plastik cerrahi veya ortopedi bölümüne başvurması tanı ve tedavi açısından fayda sağlar. Hastaların durumuna göre tedavi cerrahi uygulanılarak yapılır. Ayrıca hasta muayene edilirken hastada farklı rahatsızlıkların da varlığı araştırılmalı gerekirse hastaların genetik danışmanlık alması sağlanabilir.
Tedavi zamanı hastadan hastaya değişebilmektedir. Bazı hastalarda altı parmaklılık durumu hastaya zarar vermediğinden yapılmayabilir. Estetik açıdan sıkıntılı olabileceği için hastanın uygun gördüğü bir dönemde bu tedavi yapılabilir. Bazı hastalarda fazla parmaklılık durumu hastanın el veya ayak gelişimde sıkıntı oluşturabilir. Bu nedenle erken dönemde bu rahatsızlık düzeltilirse hasta gelecek adına fayda görür. Bebeklerde 6 ila 12 ay arası cerrahi tedavi uygulanabilir. Hekimin görüşüne göre bu karar değişebilir.