AMH Testi Nedir?
Anti-Müllerian hormon testi olarak da bilinen AMH testi, kadınlarda yumurta rezervinin ölçülmesi amacı ile yapılan bir kan testidir.
Anti-Müllerian hormon testi olarak da bilinen AMH testi, kadınlarda yumurta rezervinin ölçülmesi amacı ile yapılan bir kan testidir. AMH, erkek ve kadınlarda bulunan bir hormondur. Kan testi sonucunda bu hormonlar incelenerek kadınlardaki yumurta rezervleri konusunda bilgi edinilebilir. AMH hormonu kişi henüz anne karnındayken salgılanmaya başlar ve menopoza girilen döneme kadar vücut tarafından salgılanmaya devam eder. Fakat kişi menopoza yaklaştıkça hormon değerleri düşer ve ölçülemez hale gelir.
Kadınlar belli bir yumurta sayısı ile doğarlar ve her adet gördüklerinde bu yumurtalarda eksilme yaşanır. Dolayısı ile çocuk sahibi olmak isteyen fakat bu konuda sorun yaşayan kadınların yumurta rezervlerinin kontrol edilmesi gerekir. Bu işlem için AMH testine başvurulur. Aynı zamanda aşağıdaki diğer durumlar için de AMH testi yaptırılabilir:
- Kısırlık şüphesi,
- Yumurtalık kanseri şüphesi,
- Kanser sonrası kontrol,
- Polikistik Over Sendromu tanısı (hormonal bozukluğa yol açan sendrom)
Yapılan test sadece yumurta sayısı hakkında bilgi vermemektedir. Bunun yanı sıra var olan yumurtaların kalitesi hakkında da bilgilere ulaşılmaktadır. Geçmiş yıllarda yapılan testlere göre çok daha gelişmiş bir testtir ve net sonuçlar ile hastanın doğru tedaviye yönlendirilmesini sağlar.
AMH Testi Nasıl Yapılır?
AMH testi son derece basit ve kısa bir testtir. Kan yolu ile yapılır ve son derece acısız bir şekilde tamamlanabilir. Yapılış şekli aşağıdaki gibidir:
- Hastanın kolunda bir damar bulunur,
- Bu damar sıkıştırılarak kan alımına hazırlanır,
- İğne yardımı ile kan şırıngaya aktarılır,
- İğne çıkartılır,
- Bölge temizlenir,
- Bölge bantlanır ve işlem tamamlanır.
İşlem tek aşamalıdır ve sadece kan vermek işlem için yeterlidir. Sonuçlar uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde incelenmelidir.
AMH Testi Sonucu Yorumlama
Testin düşük oranlarda çıkması hastanın yumurta rezervinin tükeniyor olduğunu göstermektedir. Henüz 38 yaşından genç olan bayanlarda çıkması gereken normal değerler 2,6-6,8 ng/ml olarak bilinmektedir.
- Test sonucunun 1’in altında çıkması, yumurtaların tükenmek üzere olduğunu ve hastanın çocuk yapmak istiyorsa acele etmesi gerektiğini gösterir,
- Hastada polikistik over sendromu var ise hastanın test sonuçları 6,8ng/ml değerinin üzerinde çıkabilmektedir.
Yumurta sayısı tükenmek üzere olan kadınlar henüz çocuk sahibi olmak istemiyorlar ise yumurtalarını dondurma seçeneğini düşünebilirler. Tıbbi olarak yumurta rezervinin tükenmeye yaklaştığı durumlarda sık sık tavsiye edilen bir durumdur ve ileride tüp bebek ile anne olabilme şansını sağlamaktadır.
AMH Testi Yaptırmanın Avantajları
Bu işlem genellikle çocuk denemelerinde başarısız olunca yaptırılmaktadır. Fakat hastaların bu işlemi senede bir defa yaptırmaları kendileri için çok daha faydalı olmaktadır. Kadınlarda hormon dengeleri sürekli değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle hormon içeren ilaçlar alındığı durumda bu durum daha sık gözlemlenebilmektedir. Düzenli olarak AMH testi yaptırmanın avantajları aşağıdaki gibidir:
- Yumurta rezervi hakkında bilgi edinmek ve bu doğrultuda çocuk sahibi olmak için ideal zamana karar vermek,
- Rahimde oluşabilecek herhangi bir kanser türüne karşı önceden hazırlıklı olmak ve erken teşhis imkanı,
- Menopoz döneminin yaklaşıp yaklaşmadığını saptamak,
- Yumurta dondurma gibi bir düşünce var ise bunun için uygun zamanı planlamak
İşlem genel bir sağlık kontrolü kapsamında da yaptırılabilmektedir. Kadınlarda bu tip kontroller büyük önem taşımaktadır.
AMH Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
AMH testi sonucu kaç olmalı?
AMH testi normal değerleri 2,6’nın üzerinde ve 6,8’in altında olmalıdır. Fakat tüm hastaların biyolojik yapıları ve içinde bulundukları durum farklılık gösterebilir. Bu sebeple işlem sonrasında sonuçlar mutlaka uzman bir doktor tarafından incelenmeli ve sonrasında net bir kanıya varılmalıdır. AMH testi yorumlama işlemi mutlaka bir uzman tarafından yapılmalı ve hasta sonuca bağlı olarak kendiliğinden bir karara varmamalıdır.
AMH testi ne zaman yapılır?
AMH testi yaptıranlar öncelikle doktordan gerekli ve doğru zamanı öğrenmelilerdir. Pek çok hasta için testin adet döneminde yapılması gerekir. İstisnai bir durum olması halinde doktor, hastayı bilgilendirmelidir. Bunun haricinde test için en uygun dönem adet dönemidir.
AMH testi fiyatı nedir?
İşlem pek çok farklı kurumda yapılabilmektedir. Her kurumun fiyatlandırma politikası farklı olduğundan dolayı işlem fiyatı kurumdan kuruma değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple işlem öncesi alınan randevuda test yaptırılmadan önce net bir fiyat bilgisi alınmalıdır.
AMH testi nerede yapılır?
İşlem pek çok farklı sağlık kurumunda yaptırılabilmektedir. Bunlardan bazıları hastaneler, tüp bebek kuruluşları, sağlık ocakları ve laboratuvarlar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bazı özel kadın doğum kliniklerinde de işlemi yaptırmak mümkündür. AMh testi yapan hastaneler genellikle kadın doğum bölümüne sahip olan hastanelerdir. Günümüzde neredeyse tüm hastanelerde test gerçekleştirilebilir.
AMH testi devlet hastanesinde yapılıyor mu?
AMH testi kadın doğum bölümü olan tüm hastanelerde yaptırılabilmektedir. Devlet hastanesindeki herhangi bir doktorun talebi doğrultusunda yaptırılan testler SGK tarafından karşılanmaktadır. İşlem genel kontrol amaçlı yapılıyorsa SGK tarafından karşılanmayabilir. Aynı zamanda tüp bebek merkezlerinde de devlet destekli bir şekilde yaptırılabilir.
AMH testi adetin kaçıncı günü yapılır?
Testin herhangi bir sınırı olmadığından ve belli günlerden etkilenmediğinden dolayı adetin her günü yapılabilmektedir. Genellikle benzer pek çok testin adetin 3. günü yapılması gibi bir şartı vardır. Fakat AMH testinde bu şart yoktur ve adet döneminin başlangıcından itibaren her gün yapılabilir. AMH testi güvenilirliği, geçmişte yapılan diğer pek çok teste göre çok daha yüksektir.
AMH testi yüksek çıkarsa ne olur?
AMH testi beklenen normal değerlerin üzerinde çıktığı durumlarda hastanın farklı kontrollerden geçmesi gerekebilir. Genellikle test değerlerinin yüksek çıkması durumunda hastada polikistik over sendromundan şüphelenilmektedir. Fakat sonuca bağlı olarak başka bir rahatsızlık da olabilir. Bu sebeple öncelikle doktor muayenesi gerekmektedir.
AMH testi doğum kontrol haplarından etkilenir mi?
Pek çok kadın cinsel ilişkide korunmak için doğum kontrol haplarını tercih etmektedir. Test sonuçları bu hapların içerdiği hormonlardan etkilenebilir. Fakat AMH testi bu hormonlardan etkilenmemektedir. Bu sebeple doğum kontrol hapı kullanımı esnasında da test yapımı mümkündür.
AMH testi sonucu kaç günde çıkar?
AMH test sonuçları, testi uygulayacak olan sağlık kuruluşuna bağlı laboratuvarların yoğunluğu ile ilişkili olarak değişkenlik göstermektedir. Test sonuçları ortalama 24 saat içerisinde çıkmaktadır. Fakat bazı merkezler yoğunluk sebebi ile test sonuçlarını 48 saat sonunda verebilmektedir. Test öncesi bu konuda yetkililerden detaylı bilgi alınabilir.