ANA Testi Nedir?
ANA testi, bağışıklık sistemindeki problemleri ve vücuttaki antikorların sağlıklı şekilde çalışıp çalışmadığı anlamak için uygulanır
Bağışıklık sistemi problemleri için uygulanan ANA Testi vücuttaki antikorların sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlamak için uygulanır. Bu sayede bağışıklık sistemi içerisinde yer alan faydalı antikorların vücutta herhangi bir hastalık oluşturmasına engel olunur. Otoimmün yani bağışıklık sistemi hastalıklarının tanısı ve teşhisine yardımcı olmak için kullanılan ana testi pozitif çıktığı zaman testi yapan hekimler farklı tahlillere ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan bu testler de bağışıklık sistemi üzerinde uygulanan antikor testleri olarak bilinir.
Bağışıklık sistemi tarafından vücutta üretilen antikorlar vücut için faydalı proteinlerdir. Beyaz kan hücreleri tarafından üretilen antikorlar vücut direncinin korunmasına ve vücuda giren mikroplarla savaşılmasına yardımcı olurlar. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilerek hastalıklara karşı daha fazla direnç gösterilmesini sağlarlar.
Bazı durumlarda ise mikroplara karşı savaşan antikorlar işlevlerinin tersine vücudun bağışıklık sistemine saldırarak bağışıklığa zarar vermeye çalışırlar. Otoimmün olarak adlandırılan bu durum bağışıklık sistemindeki diğer hücrelerin, dokuların ve organların zarar görmesine sebep olabilir. Bu sebeple bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak ve herhangi bir sağlık problemine yol açmadan önce tanı ve tedavi koymak için antinükleer antikor testi yani ANA testi uygulanır. Test sonucunda konulan tanıyla birlikte tedavi süreci başlar. Otoimmün rahatsızlıklar hızlıca önlem alınmadıkları taktirde ciddi sağlık problemlerine yol açabilirler.
Antinükleer Antikor (ANA) Testi Sonuçları
Vücudun bağışıklık sistemine saldıran ve hücrelere zarar veren antikorlara antinükleer antikor ismi verilir. Bu çerçevede hücrelerdeki faydalı proteinlere saldıran antinükleer antikorların normal antikorlar seviyesinden daha fazla olmaya başlaması otoimmün rahatsızlığının başlangıcı sayılır. Doktorlar genellikle aşağıdaki şikayetlerden herhangi birisiyle kendilerine başvuran hastalar için ana testi yaptırmalarını isteyebilir. Bunlar:
- Eklem ve kas ağrıları
- Geçmeyen ve bitmeyen devamlı yorgunluk hali
- Kalıcı ve devamlı tekrarlayan yüksek ateş
- Cilt üzerinde kuruluk, dökülme ve cilt lekesi oluşumları
- El ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma
- Saç dökülmesi
Genellikle kan tahlili yapılarak ölçüm yapılan ANA testi pozitif veya negatif olarak iki değerde ölçülür.
Ana Testi Pozitif Çıkanlar
Ana testi sonucunun pozitif çıkması demek kan yüzeyinde bol miktarda Ana yani antinükleer antikor bulunması demektir. Bu bağlamda titre olarak ölçülen antikorların yüksek miktarda titre olarak çıkması testin pozitif olduğu anlamında gelir. Orta değerde titre ise testin kısmi olarak pozitif olduğu anlamına gelir. Kısmi pozitiflikte testin tekrarlanması gerekir.
Ana testinin pozitif çıkması tek başına tanı ve tedavi için yeterli değildir. Bu çerçevede testi pozitif çıkan hastalara birkaç tane daha test yapılır. Testi yapan doktor pozitif çıkan ana testinin sonuçlarını baz alarak araştırmasına devam eder. Bununla birlikte bazı hastalıklar sebebiyle kullanılan ilaçlar testin pozitif çıkmasına sebep olabilir. Yine bazı enfeksiyonel rahatsızlıklar da ANA testinin sonucunun pozitif çıkmasına sebep olabilir. Bununla birlikte test sonucunun pozitif çıktığı hastalıkları da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sjögren sendromu (Göz ve ağzın kuruması hastalığıdır)
- Skeroderma (Sert Deri hastalığı )
- Raynaud hastalığı (El ve ayaklarda görülen kan dolaşımı hastalığı)
- Romatoit artrit (İltihaplı Romatizmal hastalıklar)
- Dermatomiyozit (Kas romatizması olarak bilinen hastalık)
Ana Testi Negatif Çıkanlar
Ana testinin negatif çıkması bazı otoimmün hastalıklarının hastada bulunmasının daha düşük olduğu anlamına gelir. Bu çerçevede ana testi normal değerleri daha farklı değerlendirmelere tabi tutularak negatif çıkan hastalarda durumu daha da kesinleştirmek için yine farklı testlere ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte ana testi negatif çıkan kimseler otoimmün hastalığına sahip kişiler de olabilir. Antikor testinin pozitif çıktığı hastalara otoimmün rahatsızlığı varmış gibi antikor testleri ve tahliller yapılır.
ANA Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ana testi negatif nedir?
ANA testinin titresinin 1/40 tan daha düşük çıkması negatif yani kişinin normal olduğu anlamına gelir. Testi negatif çıkan hastalar farklı tahlillerle beraber herhangi bir otoimmün rahatsızlığının olmadığının tespiti yapılır.
Ana testi kaç günde çıkar?
ANA testinin 1 gün içinde sonucu çıkar
Ana testi nasıl yapılır?
Ana testi otoimmün hastalıkların tespiti için yapılır. Bu çerçevede belirti taşıyan hastaların kanındaki ANA titresine bakılır. Bu testlerin hepsi ayrı ayrı değerlendirilerek ana testinin pozitif veya negatifliği hakkında yorum yapılır.
Ana testi pozitif ne demek?
Ana testinin pozitif çıkması demek test yapılan hastanın kanında yüksek miktarda ANA (antinükleer antikor) çıkması demektir. Testin pozitifliği titre ölçümü ile ifade edilir. Ölçüm sonucunda 1/40 ve daha yüksek titre varsa test pozitif demektir.
Ana testi niçin yapılır?
Test yapılan kişinin kanında antikor bulunup bulunmadığı açısından önem taşır. Antinükleer antikorların vücut üzerinde ve bağışıklık sisteminde yaptığı tahribatı önlemek ve erken tanı ve tedavi için ana testi yapılır.
Antinükleer antikor ne demek?
Vücudun bağışıklığının güçlendirilmesi ve herhangi bir bağışıklık probleminin yaşanmaması adına vücudun kendisi tarafından üretilen proteinler antikorlar olarak bilinir. Bazı antikorlar zamanla asıl amaçları dışında bağışıklık sistemine etki edecek şekilde kendi hücrelerimize saldırmaya başlar. Bu antikorlara antinükleer antikor ismi verilir. Bu çerçevede vücuttaki bu olumsuzluğu önlemek adına da ana testi yapılarak hastanın herhangi bir rahatsızlığa sahip olup olmadığının tespiti yapılır.
Ana testi kimlere yapılır?
Otoimmün hastalık belirtileri taşıyan kişiler için hekimler ana testi isteyebilir. Bu çerçevede iltihaba bağlı vücutta şişlik, vücut ısısında ciddi bir şekilde artış veya azalma, dinmeyen kas ağrısı, el ve ayaklarda kızarıklıkla beraber uyuşukluk, cilt üzerinde deri dökülmesi, saç dökülmeleri, aşırı ve devamlı yorgunluk gibi belirtileri taşıyanlar için hekimler ana testi yapılmasını istemektedir.