Anne Karnında 3 Aylık Bebek
Anne karnında gelişim gösteren bebeğin vücudunda oluşan değişiklikler her geçen gün farklılaşır. Hızlı büyümeye ve gelişmeye devam eden bebek için anne karnındaki her süreç oldukça önemlidir ve anne karnında 3 aylık bebek gelişimi, bebeğin çok hızlı gelişim gösterdiği bir dönemdir.
Anne Karnında 3 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?
Hamilelik, bebeğin anne rahmine düştüğü andan itibaren başlayarak doğuma kadar olan süreçtir. Anne karnında gelişim gösteren bebeğin vücudunda oluşan değişiklikler her geçen gün farklılaşır. Hızlı büyümeye ve gelişmeye devam eden bebek için anne karnındaki her süreç oldukça önemlidir. Anne karnında 3 aylık bebek gelişimi, bebeğin çok hızlı gelişim gösterdiği bir dönemdir.
Bebeğin kolları ve bacakları gelişim göstermeye başlar. Cinsiyeti henüz bu ayda belli değildir. Bebekte tat alma ve dokunma duyusu gelişim gösterir.
Anne Karnında 3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
Anne karnında 3 aylık bebek gelişimi aşağıdaki gibidir:
- 3 aylık bebek gelişimi bu dönemde oldukça hızlıdır.
- Yüz hatlarının yavaş yavaş ortaya çıktığı 3 aylık gebelik sonunda bebek 6 ila 10 cm aralığında bir boy uzunluğuna sahiptir.
- Bir limon ya da mandalina büyüklüğü kadar olacaktır. Kilo olarak 15-20 gram civarındadır.
- Kol ve bacak hareketleri bu dönemde yavaş yavaş ve çok az olacak şekilde başlar.
- Anne karnında 3 aylık gelişim evresinde olan bebeğin fiziksel olarak da değişimleri mevcuttur.
- Bu dönemde bebeğin önceki aylara oranla başı bedeninin geri kalanından oldukça büyüktür.
- Saçları oluşmaya başlayabilir.
- Diş tomurcukları ise bebeğin diş etlerinin altında oluşmaya başlar.
- 3 aylık gelişim evresinin sonunda ise artık tırnakları ve göbek bağı tamamen oluşur.
3 Aylık Bebek Anne Karnında Hareket Eder mi?
Anne rahminde büyümeye başlayan fetüsün hareketleri gebeliğin 7. haftasından itibaren başlar. Bu dönemde gerçekleşen küçük hareketler yalnızca ultrason ile fark edilebilir. Bebeğin boyunun çok küçük olmasından kaynaklı olarak hareketler anne tarafından hissedilmez.
Hamile kadınlarda bebeğin hareketlerini hissetmesi 18 ila 20 haftalarda hissedilmeye başlar. İlk 3 ayda da anne hareketlenmeler hissedebilir. Bu hareketler barsak hareketlerinin algılanması sebebiyle olur. Yani bebeğe bağlı olan bir hareketlenme değildir.
Anne Karnında 3 Aylık Bebek Cinsiyeti Belli Olur mu?
Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti rahme düştüğü zamandan sonra bellidir. Ancak cinsiyetin anlaşılabilmesi ve ultrason ile görüntülenmesi için belli bir büyüklüğe ulaşması gerekir.
Bebeğin cinsiyeti ultrason cihazı yardımıyla en erken 3. ay sonunda belli olur. Bu süreçte bebeğin cinsiyeti belli olsa da doğru sonuç için 20. hafta civarı beklenmelidir. Cinsiyet belirleme yöntemlerinden yüzde yüz doğru sonuç veren yöntem ise amniyon sıvısı ile uygulanan incelemedir.
3 Aylık Bebek Anne Karnında Nasıl Beslenir?
Anne karnında olan bebeğin ilk gelişen duyusu tat olma duyusudur. Bebekte tat alma duyusu hamileliğin 12. haftasından itibaren başlar.
3 aylık bebek anne karnındayken aşağıdaki gibi beslenmektedir:
- Bebek anne karnında iki organ aracılığı ile beslenir. Bu organlar plasenta ve göbek kordonu olacaktır.
- Plasenta ve göbek kordonu haricinde anne tarafından bebeğin dolaşımına geçen bazı maddeler de mevcuttur. Su, demir, tuz, azotlu maddeler ve şeker gibi sindirilmiş maddeler anne organizması tarafından bebeğe direkt olarak geçer.
- Bebeğin içerisinde olduğu amniyon sıvısı fetüsü güvenli bir şekilde korur ve kas iskelet sisteminin gelişmesine yardımcı olur.
- Amniyon sıvısının içinde laktik, sitrik asit ve tuzdan oluşan birçok tat mevcuttur. Bebek sürekli olarak bu amniyon sıvısını yutar.
- Hamilelik sürecinde dengesiz ve yetersiz beslenme anne ve bebek sağlığı açısından tehlikeli bir durumdur. Bu sebeple anne düzenli ve sağlıklı beslenmelidir. Bebek özellikle ilk üç aylık dönemde tüm ihtiyaçlarını anneden karşılar. Bu sebeple annenin günlük beslenmesine dikkat etmesi gerekir.
- Anne, karnındaki bebek gelişimi için bazı besinleri daha dikkatli tüketmelidir.
- Süt ürünleri, omega 3 içeren besinler, baklagiller, et ve deniz ürünleri, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi bebeğin gelişimini olumlu etkileyecektir.
- 3 aylık bebeği olan anneler bol bol su içmeli ve uzun süre aç kalmamaya dikkat etmelidir.
Anne Karnında 3 Aylık Bebek Hissedilir mi?
İlk hamileliklerde bebeğin 25. haftalık gelişim sürecine kadar hareketleri hissedilmeyebilir. Fakat genellikle 2. trimester dönemi olarak bilinen 3 ila 6 aylık gelişim sürecinin sonunda bebeğin hareketleri daha güçlü hissedilir. 6 ay sonundan doğuma kadar ise bebek bir saatte yaklaşık 30 kez hareket edebilir.
Sessiz bir ortamdayken veya uzanır pozisyondayken bebeğin hareketleri daha rahat hissedilir. Seslere ve dokunmalara karşı hassastır ve cevap verebilir.