Anne Karnında 5 Aylık Bebek
Anne karnında 5 aylık bebeğin diş kökleri bu dönemde oluşmaktadır. Bu dönemde genellikle kemik yoğunluğunda bir değişim yaşanmaktadır. Kemikler sertleşmeye başlamakta ve ilk sertleşen kemikler; kulak içerisindeki çekiç, örs, üzengi ve bacak kemikleridir.
Anne Karnında 5 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?
Bebeklik, anne karnında başlayan fiziksel, zihinsel, bedensel gelişimin aşama aşama kazanıldığı karmaşık bir dönemi kapsamaktadır. Anne karnındaki bebeklerde her ay yapısal değişiklikler meydana gelmektedir. Bu gelişim ve değişimin süresi ortalama 38-40 haftayı kapsamaktadır. Bebeklik dönemleri oldukça önemlidir ve anne adaylarının en dikkat etmesi gerektiği dönemdir. Anne karnında 5 aylık bebek gelişimi de bu sürecin önemli bir parçasıdır.
4. ayda bebeğin cinsiyetinin belirlenemediği durumlarda 5. ayda öğrenme imkanı olur. Anne karnında 5 aylık bebeğin diş kökleri bu dönemde oluşmaktadır. Bu dönemde genellikle kemik yoğunluğunda bir değişim yaşanmaktadır. Kemikler sertleşmeye başlamakta ve ilk sertleşen kemikler; kulak içerisindeki çekiç, örs, üzengi ve bacak kemikleridir.
Anne karnındaki 5 aylık bebek gelişimi hızlı bir şekilde artmaktadır. Anne karnında büyüyen ve gelişen bebeklerin 5. ayında organları büyük çoğunlukla tamamlanmaktadır. Bu dönem bebeklerinde saçlar ve göz kapağı gelişmektedir.
Kulak kemiklerinin gelişmesiyle birlikte bebekler dışarıdan gelen sesleri duymaya başlar ve işitme kabiliyetleri artar. Anne, bebeğiyle konuşurken veya müzik dinlerken bu sesleri algılayabilir. Bu ayda bebeklerde yutma yeteneği de gelişmektedir. Bebek ağzını açıp kapama hareketi yaparken çene kaslarını geliştirebilir.
Anne karnında 5. ayda bebeklerin böbrek gelişimi artmıştır, idrar yapabilecek kapasiteye ulaşmıştır. Ayrıca bu dönemde bebeğin akciğerlerinin gelişimine ve soluk alıp vermesine yardımcı bir madde olan sürfaktan üretimi başlamaktadır. Bu gelişimlerinin yanında cinsel kimliklerinin oluşması bu dönemi kapsamaktadır. Kız ve erkeklerin cinsel organları oluşmaktadır. Erkeklerde oluşan testisleri henüz karın boşluğundadır.
5 Aylık Bebek Anne Karnında Nasıl Durur ve Nasıl Olur?
5 aylık bebek anne karnında gelişimini hızla sürdürürken çeşitli değişimler de görülür.
5 aylık bebek aşağıdaki gibidir:
- Anne karnında 5 aylık bebek görüntüsünde artık ağzı, burnu oluşmuştur ve yüz hatları net bir şekilde görülebilir.
- Bazı bebekler anne karnında uyuyor pozisyonda bazı bebekler ise daha hareketli bir şekilde görülebilir.
- Bazen annenin uzun ekseni bebeğin uzun eksenine paralel bir şekilde uzunlamasına durabilir. Bazen ise annenin uzun ekseni bebeğin uzun eksenine dik olacak şekilde yatay biçimde durabilir.
- Bebekler genelde anne karnında; bacakları bağdaş kurmuş şekilde, kollar öne uzanır pozisyonda veya kıvrılmış şekilde, baş öne eğilmiş bir pozisyonda durur. Bu pozisyonlar annenin ve bebeğin hareketlerine göre değişmektedir.
Anne Karnında 5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Anne karnında 5 aylık bebek gelişimi, hızlı bir şekilde devam ederken boy ve kilo olarak artış görülür.
Bu süreç aşağıdaki gibidir:
- Anne karnında 5 aylık bebek beslenmesi, göbek kordonu aracılığıyla bebeğe geçmektedir.
- Anne karnında 5 aylık bebek kilosu annenin dengeli ve düzenli beslenmesine bağlıdır.
- Bebeğin bu dönemde anneden yeterli vitamin ve mineral emilimi sağlanması için anne, beslenmesine oldukça dikkat etmelidir.
- Bu dönemde bebekte demir ihtiyacı artmaktadır. Anne demir yapan yiyecekleri (kırmızı et, yeşil yapraklı besinler, ceviz, pekmez vb.) bol bol tüketmelidir. Doktor tarafından verilen demir takviyeleri her gün kullanılmalıdır.
Anne karnındaki 5 aylık bebek kilosu 250-450 gram arasındadır. Bu dönemde bebeğin uzunluğu 13-16 santimetre arasında olmaktadır. Kilonun yavaş yavaş artması üzerine anne karnı bu dönemde hafif belirginleşmeye başlar.
5 Aylık Bebek Anne Karnında Hareket Eder mi?
5 aylık bebeklerde verniks denen saydam, kaygan, yağlı ve yapışkan bir koruyucu katman meydana gelmektedir. Verniks 5. ayda kalınlaşır ve bebeğin hareket etmeye başladığı bu dönemde onu dış etkenlerden korur, vücut ısısının sabit kalmasına yardımcı olur. Hareket eden bebeğin vücudunda çizik ve çatlak oluşumunu engeller.
Anne karnında 5 aylık bebek hareketleri oldukça artmaktadır. Bebek anne karnındaki sıvı içerisinde kendi etrafında dönmeye başlayabilir, ayaklarını ileri geri hareket ettirebilir, sabit durduğu alandan farklı bir yöne doğru yer değiştirebilir. Aynı zamanda bebeğin tekme atma durumu ilk bu ayda hissedilebilir.
Anne Karnında 5 Aylık Bebek Neler Yapar ve Nasıl Hareket Eder?
Anne karnında 5 aylık bebek, gelişimini sürdürürken çeşitli aktiviteler ile kendini hissettirebilir.
5 aylık bebeğin hareketleri aşağıdaki gibidir:
- 5. ayda bebeklerin kas hareketleriyle sinir uçları arasında bir etkileşim oluşmaktadır. Bu etkileşim sonucu bebekler istem dışı hareketler yapabilir ve parmak emme gibi hareketlerde bulunabilir.
- Dokunma yetileri bu dönemde gelişir. Bebek yüzüne dokunurken veya göbek kordonuyla oynarken onları hissedebilecek düzeye ulaşmıştır.
- Bazen tam tersi durumla da karşılaşılabilir. Bebek hareketleri bu dönemde azalabilir. Fakat tatlı bir besin yenilmesi veya anne karnında bebeğin uyanması sonucunda tekrar hissedilebilir.
- İlk defa annelik yaşayan kadınlar bebeklerin bu hareketlerini mide gurultusu, karın bölgesinde karıncalanma şeklinde hissedebilmektedir. Bir sonraki aylarda bu hareketlenmeleri daha net anlaşılacaktır. Bu dönemdeki bebekler besinlerini ne kadar amniyon sıvısından karşılıyor olsa da tat alma konusunda farklılaşmalar başlayabilir.
Anne Karnındaki 5 Aylık Bebeklere Hangi Testler Yapılabilir?
Anne karnındaki 5 aylık bebeklerin gelişimlerinin yeterli düzeyde olup olmadığını, kalıtsal bir hastalıklarının olup olmadığını test etmek için gebeliğin bu döneminde bazı uygulamalar yapılmaktadır. Tiroid hormonları ve diğer birçok hormona genel muayeneler sırasında bakılmaktadır. Gebelik döneminde erken dönemde eğer ikili test yapılmamış ise bu dönemde yapılabilir.
Anne karnındaki 5 aylık bebeklere 17-20. haftalarında üçlü veya dörtlü test yapılabilir. Bu testler kromozomal hastalıkları ve down sendromlu bebekleri saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Bu testlerde bebeğin organları, beyin yapısı, amniyon sıvısı miktarı, bebeğin kalp ve damar yapısının detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar.
Dörtlü test üçlü teste göre daha kapsamlı bir testtir. Her anne adayına yapılması zorunlu değildir. Annede kalıtsal hastalıkların olması veya annenin ileri yaşta olması gibi risklerin söz konusu olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Bu testlerden olumsuz sonuç alınması durumunda amniyosentez gibi ileri tetkik ve testlere başvurulabilir.
5 Aylık Hamile Annelerde Ne Gibi Değişiklikler Görülebilir?
5 aylık bebekler büyüdükçe ve geliştikçe annelerde de bazı değişimler görülmektedir.
Bu değişimler aşağıdaki gibidir:
- Anne rahmi yavaş yavaş yukarı yönlü yükselmektedir.
- Anneler ilk dönemlerindeki kadar karmaşık duygular yaşamazlar.
- Bu dönemde daha çok bebeklerine yönelik düşüncelerle mutlu olabilirler.
- Ani hareketler yapmaya çalışan annelerde bu dönemde tansiyon düşüklüğü görülebilir.
- Kiloda yavaş yavaş artışların başlaması üzerine bacaklarda kramplar görülebilir.
- Anne karnındaki 5 aylık bebeklerde saçlar oluşmaya başladığı için mide ekşimeleri, mide yanmaları gibi problemler görülebilir. Annenin vücudundaki vitamin ve mineraller bebekler tarafından kullanıldığı için kalsiyum, C vitamini ve demir eksikliği görülebilir. C vitamini eksikliğine bağlı diş etinde kanamalar görülebilir.
- Progesteron hormonunun yükselmesine bağlı annelerde yorgunluk görülebilir.
- Bu hormonun bir diğer etkisi sindirim sistemi üzerine olmaktadır. Progesteron hormonu, bağırsak hareketlerinin yavaşlatmasına ve kabızlık probleminin görülmesine neden olmaktadır. Nefes alıp vermelerde hızlanma bazen kalp ritminde artışlar görülebilir.
5 Aylık Bebeğin Anne Karnında Ölüm Sebepleri
Bebeklerin anne karnında ölmesinin birçok nedeni olmaktadır. Bu ölümler genellikle gebeliğin 1. trimester (gebeliğin ilk 2 haftası) döneminde nörolojik gelişimlerini tamamlamadan görülmektedir. 5 aylık bebeklerde düşük ve ölüm riski ilk dönemlere göre azalmaktadır. Bu dönem dışında gebeliğin sonraki dönemlerinde de bebek ölümleri görülebilmektedir. Bu ölüm nedenleri anneye bebeğe ve kalıtsal yapıya bağlı olarak değişebilmektedir.
5 aylık bebeğin anne karnında ölmesinin nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Anneye bağlı sebepler; annenin ileri yaşta veya çok genç yaşta gebe kalması, annenin fazla kiloda olması veya obez olması, annenin kalıtsal bir hastalığının (şeker, yüksek tansiyon, vb.) olması, annenin aşırı derece de sigara kullanması, annenin uyuşturucu alkol kullanımı gibi zararlı alışkanlıklarının olması gibi nedenler sıralamak mümkündür.
- Bebeğe bağlı sebepler; bebeğin amniyon sıvısının (bebeğin içerisinde yaşadığı sıvı) fazla olması, amniyon sıvısının az olması, anne karnında gelişme geriliği yaşanması, bebeğin normal ayına göre beyin gelişimin yetersiz kalması, bebeğin beyin gelişiminin olmaması gibi birçok neden sıralamak mümkündür.
- Kalıtıma bağlı sebepler; annenin sürekli tekrarlayan düşükleri olması, rahmindeki yetersizlikler, kan uyuşmazlığı, kromozomal hastalıkların mevcut olması, bebekte oluşan metabolik hastalıklarının olması durumu gibi birçok neden sıralamak mümkündür.
5 Aylık Bebek Anne Karnında Kaç Saat Uyur?
Anne karnındaki 5 aylık bebekler günün büyük bir kısmını uykuyla geçirebilir ve sık aralıklarla uyanıp tekrar uyuyabilirler. 5. ayda bebekler günde %80- 90 oranında uyumaktadır. Uykuları 2 saat ile 20 saat arasında sürebilmektedir.
Anne karnındaki bebekler uyurken biz yetişkinler gibi gece ve gündüz kavramını ayırt edemez. Anne adayları uyurken bebekler her defasında onlara eşlik etmeyebilir. Bu kavramı ayırt edemeyen bebekler bazen gece anneleri uyurken hareketlerinde artış görülebilir.