Anne Karnında Bebek Gelişimi

Hamilelik döneminde yaşanan gelişmelerin hafta hafta takip edilmesi, gebelikte herhangi bir sorun olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktadır. Bazı gelişmeler anne tarafından hissedilebileceği gibi, kalp atışının oluşması gibi bazı gelişmelerin tespiti için ise doktor muayenesine gidilmeli ve özel cihazlardan yardım alınmalıdır.

Anne Karnında Bebek Gelişimi Nedir?

Hamilelik sürecinde bebeğin gelişim aşamaları, anne adayları tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bu süreçte bebeğin büyümesi oldukça heyecan vericidir. Hamilelik döneminde yaşanan gelişmelerin hafta hafta takip edilmesi, gebelikte herhangi bir sorun olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktadır. Bazı gelişmeler anne tarafından hissedilebileceği gibi, kalp atışının oluşması gibi bazı gelişmelerin tespiti için ise doktor muayenesine gidilmeli ve özel cihazlardan yardım alınmalıdır.

Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Başlar?

Anne karnında bebeğin kalp atışı, genel olarak gebeliğin 6. haftası itibari ile duyulur. Ancak bu durum anne adayının genel sağlık durumu ve gebelik sürecinin ilerleyişine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle 6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa endişelenmemek ve uzman hekimin değerlendirmelerini dikkate almak gerekir.

Gebelikte bebeğin kalp atışı, bazı durumlarda 5. haftadan itibaren duyulabilir. 6 haftalık bebeğin kalp atışının duyulması normal kabul edilse de net sesin alınması için 10 ila 12. haftanın dolması gerekebilir. İlk duyumun ardından gebelik sürecinin takip edilmesi için düzenli izlem yapılması gerekir.

Gebelikte Anne Karnında Bebeğin Kalp Atışı Kaç Olmalı?

Anne karnında bebek gelişimini takip etmek için en önemli unsurlardan biri de kalp atışı ritmidir. 7 haftalık bebek kalp atışı için sağlıklı aralık, 1 dakika içerisinde 120 ila 160 atımdır. Gebelik süreci genelinde ise kalp atımının dakikada 85’ten daha düşük olmaması ve 200’den daha fazla olmaması beklenir. Bu değerlerin daha altında ya da üstünde çıkan değerler içinse rutin tetkikler dışında ilave testlerin yapılması gerekir. Bu sayede sağlık sorunu erkenden teşhis ve tedavi edilebilir. 

Gebelik döneminde bebeklerin kalp atışları ve hareketleri genel olarak 7 ila 14. hafta arasında net olarak hissedilir. En net hissedildiği süreç ise 20 ila 25. hafta aralığı olacaktır. Tüm gebelik süreci boyunca bebek ve anne adayının sağlığı rutin olarak takip edildiği için, müdahale edilmesi gereken bir sağlık sorunu görüldüğünde uzman hekim tarafından bilgilendirme yapılacaktır. 

Bunun haricindeki kalp atışının duyulmaması ya da hareketlerin hissedilmemesi gibi durumlar karşısında paniğe kapılmak hamileliğin tehlikeye girmesine yol açabilir. Bu nedenle endişelenmek yerine hissedilen aksilikler için uzman bir hekimden yardım alınması önemlidir. 

Anne Karnındaki Bebek Nasıl Kilo Alır?

Anne karnında bebeğin kilo alması, birçok farklı etmene bağlıdır. Anne adayının beslenmesi, sigara kullanması, yeterince dinlenmesi, genetik faktörler ve diğer sağlık sorunları bebeğin kilo alımı ile doğrudan alakalıdır.

Bebeğin anne karnında gelişimini desteklemek için özellikle dengeli ve yeterli beslenmeye özen göstermek gerekir. Gün içerisinde tüm besin gruplarından yeterince alınması, bebeğin düşük kiloyla ya da çok kilolu olarak doğmasını engellemekle birlikte, ileri dönemlerde sağlıklı bir hayat sürmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

Bebeğin anne karnında gelişimi için yenmesi gerekenlerin başında protein, kalsiyum, mineral ve vitaminler açısından zengin besinler gelir. Bu sayede bebeğin kas, kemik ve zeka gelişimi desteklenmiş olur.

Anne karnındaki bebeğin karın çevresi geriliği, kilo alımı ile alakalı değildir. Bebeğin karın genişliğinin, bacak ve başa oranla daha küçük olması anlamına gelen bu durum genel olarak kronik hastalıklar nedeniyle meydana gelir. Özellikle diyabet ve hipertansiyon karın çevresi geriliğine neden olmaktadır.

Anne Karnında Bebek Nasıl Nefes Alır?

Anne karnında bebek gelişimi, plasenta ile sağlanmaktadır. Rahim iç duvarında bulunan ve doğum anına kadar bebeğe eşlik eden plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm maddeleri anne adayından almasını sağlar. Bu durum, solunum için de geçerlidir.

Gebelikte anne adayının kanı, rahim damarları aracılığı ile plasentaya iletilir. Bebeğin kanını plasentaya iletmek ise göbek kordonunun sorumluluğudur. Bu sayede bebek, ihtiyacı olan besin ögeleri ve oksijen gibi maddeleri anne kanından alır. İhtiyacı olmayan ve vücudundan atması gereken maddeleri ise anne kanına bırakır.

Anne karnındaki bebekler, doğrudan solunum yapmazlar. Bunun yerine anne kanında bulunan oksijeni alır ve kendi vücutlarında bulunan karbondioksiti anne kanına bırakırlar. Bu sayede solunum döngüsü, doğum anına kadar anne adayının akciğerleri ve kanı aracılığı ile yerine getirilmiş olur.

Anne Karnında Bebek Gelişimi Tablosu

Anne karnında bebek gelişimi tablosu, evrensel olarak kabul gören ve bebeğin gelişim sürecini adım adım izlemeye yardımcı olan bir uygulamadır. Bebeğin anne karnına yerleştiği andan doğum anına kadar olan süreçte, hafta hafta ya da ay ay anne karnında bebek gelişimi takip edilir. Bu sayede anne adayı ve bebeğin sağlığı kontrol altında tutulabilir. 

Doğuma kadar geçen süreç için belirlenen sağlıklı gelişim süreci ise kısaca şu şekildedir: 

Hafta Hafta Anne Karnında Bebek Gelişimi

  • 1 - 3 Hafta: Gebeliğin ilk 3 haftası, döllenmenin olduğu dönemdir. 5. gün itibari ile canlı doku oluşur ve 10. güne kadar rahme yerleşir. Bu süreçte gebeliğin test edilmesi genel olarak zor bir ihtimaldir.
  • 4 - 5 Hafta: 1 aylık anne karnında bebek gelişimi tamamlanmış olur. Anne karnındaki bebeğin sinir sistemi ile kalbi gelişir. Üreme sistemi, dalak, iskelet ve kas sistemi, akciğer oluşumu bu süreçte başlar. 
  • 6. Hafta: Bebek genel olarak 3 ila 5 mm boyutlardadır. Yüz oluşumu, boyun ve baş gelişimi görülür. 6 haftalık bebek kalp atışı duyulabilir. Bebeğin kalp atışı yavaş olursa gerekli tetkikler yapılacaktır. Ancak net kalp atışı sesini duymak, 12 ila 14. haftaya kadar zaman alabilir. Bu nedenle 6 haftalık bebek kalp atışı yavaşsa ya da duyulmuyorsa paniğe kapılmamak önemlidir. Gebeliğin 6. haftasında kollar ve eller de görülmeye başlanır. 
  • 7. Hafta: Bebeğin başı büyümeye ve şekil almaya başlar. Duyu organları için çukurlar meydana gelir. Bacaklar ve kollar şekillenirken, ultrason ile net görüntüler almak mümkün olur. Böylece doğum tarihi ve gebeliğin kaç haftadır sürdüğü net bir şekilde belirlenebilir. 7 haftalık bebeğin kalp atışı rahat bir şekilde duyulabilir. 
  • 8. Hafta: Bebek yaklaşık olarak 1 gramlık vücut ağırlığına ve 10 ila 13 milimetrelik uzunluğa ulaşır. Kıkırdak dokuların gelişimi sürmektedir. Aynı zamanda ayaklar ve eller şekil almaya başlar. Dalak ve karaciğer tamamen gelişmiş olur. Damak, dış kulak ve ağız gelişimi başlar. 8 haftalık bebek kalp atışı yoksa endişeye kapılmamak gerekir. Olası bir aksilik halinde uzman hekim gerekli bilgilendirme ve müdahaleleri sağlayacaktır. 
  • 9 - 10 Hafta: Bebeğin anne karnında hareket etmeye ve yüzmeye başladığı dönemdir. 2 aylık anne karnında bebek gelişimi tamamlanmıştır. Yüz hatları netleşirken, süt dişi yuvaları meydana gelmeye başlar. Saçların uzamaya başladığı bu dönemde baş, vücuda göre daha iridir. 9 haftalık bebeğin kalp atışı net bir şekilde duyulabilir. Bebek yaklaşık olarak 7 ila 8 gram vücut ağırlığı kazanır. Kıkırdak doku sertleşir ve kemiğe dönüşerek iskeleti şekillendirir. 
  • 11 - 12 Hafta: Bebeğin vücudu ince tüylerle kaplanır. Derisi henüz kalınlaşmadığı ve damarları aktif olduğu için gövdesi kırmızı renktedir. Yüz hatları belirginleşirken, süt dişi yuvaları tamamlanmış olur. 
  • 13 - 16 Hafta: 3 aylık anne karnında bebek gelişimi tamamlanmıştır. Bebek kalp atışı dinleme cihazı (fetal doppler) ile kalp ritmini takip etmek mümkündür. Bebeğin kalp atışı ve cinsiyetinin görülmesi gibi heyecanlı beklentiler bu süreçte yanıt bulur. Kirpik, göz kapağı, saç, kaş ve tırnak gibi keratin dokular oluşur. Bebekler mimik yapar, esner, parmak emer ya da gerinmek gibi hareketler sergileyebilirler. Vücut ağırlığı 150 gram, boy uzunluğu ise 14 santimetre kadardır. 
  • 17 - 20 Hafta: Bebek ortalama olarak 500 gram ağırlıkta ve 25 santimetre boyundadır. Kas gelişiminin sağlanması için bebek sık hareket eder. Bebeğin vücut ısısını korumak için sırt ve omuzlarını ince tüylü bir saç kaplar. Cildini korumak ise beyaz bir madde oluşur. Doğum sonrasında hem bu madde hem de tüyler kendiliğinden kaybolacaktır. 
  • 21 - 24 Hafta: Bebeğin derisi yarı saydamlığını korumaya devam eder. Bu nedenle damarlarda dolaşan kan kırmızı bir görünüm verir. Sesler ve ışığa yanıt verildiği görülür. Dönem dönem bebek hıçkırabilir. Vücut ağırlığı 600 ila 750 gram arasında değişirken, boyu 30 santimetre kadar olur. 
  • 25 - 28 Hafta: 7 ayda anne karnında bebek gelişimi hayli ilerlemiş olur. Bebek genel olarak 1 ila 1.5 kilogram vücut ağırlığına ve 30 ila 35 santimetre boya ulaşır. 25 hafta anne karnında bebek gelişimi açısından oldukça önemli bir süreçtir. Çünkü bu süreçte erken doğum meydana gelebilir. Bebek daha sık hareket eder, dış uyaranlar karşısında tepki gösterir. 28 hafta anne karnında bebek gelişimi tamamlandıktan sonrasında amniyotik sıvı miktarı düşüş gösterir. 
  • 29 - 32 Hafta: Bebek ortalama olarak 2 kilogram vücut ağırlığına ve 40 ila 43 santimetre boya ulaşır. Yağ dokuları gelişmeye ve vücut sistemleri tamamlanmaya başlar. Ancak akciğer gelişimi tamamlanmamış olabilir. Beyin gelişimi ise oldukça hızlı bir ilerleme göstermektedir. 
  • 33 - 36 Hafta: Akciğer gelişimi tamamlanmaya yaklaşmıştır. Bebek doğuma hazırdır. Göz kırpma, baş çevirme ve duyu organlarını kullanma süreci başlar. Bu süreçte bebek büyüdüğü için anne karnı küçük gelir ve sıkışıklık nedeniyle hareketleri kısıtlanır. Bu nedenle daha az hareket edebilir. Genel olarak 3 kilogram ağırlıkta ve 47 santimetre boyundadır. Doğum için pozisyon değiştirilmesi ve doğum kanalına başın çevrilmesi bu süreçte görülür. 
  • 37 - 39 Hafta: Bebeğin anne karnındaki gelişimi tamamlanmış olur. Genel olarak 3 kilo 250 gram vücut ağırlığı ve 48 santimetre boya ulaşılır. Doğum pozisyonu aldıktan sonrasında anne rahminden ayrılır ve doğum gerçekleşir. 

Gebelik sürecinde bebeğin uzunluğu, kilosu ve doğum haftası değişiklik gösterebilir. Bu durum tamamen anne adayı ve bebeğin genel sağlık durumu ile doğrudan alakalıdır. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın
0