Anne Sütüne İyi Gelmeyen Besinler
Annenin yetersiz beslenmesi ve psikososyal stres altında olması süt miktarını azaltabilir. Anne- yenidoğan bağlanmasında bozukluğa yol açan bir faktör emzirmenin yetersiz olmasına neden olabilir.
Anne Sütüne İyi Gelmeyen Besinler Nelerdir?
Yenidoğanın beslenmesi, besin gereksinimini sağlamakla birlikte ebeveyn ile yenidoğan arasında sosyal, fizyolojik hatta eğitim amaçlı bir etkileşim olarak işlev görmektedir. İdeal olarak yenidoğanın emzirme yoluyla beslenmesini desteklemek amacı ile ebeveynlere perinatal dönemde hemşire tarafından eğitim ve danışmanlık yapılmaktadır.
Yaşamın ilk 4-6 ayı tek başına anne sütü ile beslenme Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF gibi sağlık organizasyonları tarafından önerilmektedir. Anne sütüyle beslenmenin, ek besinlere başlayarak 2 yıla kadar uzatılmasını denetlemektedir.
Anne sütünün yetmediği çok nadir görülen durumlar bulunmaktadır. Algılanan süt yetersizliği ile gerçek süt yetersizliği erken sonlandırılmasına yol açabilen önemli bir etkendir. Anne sütü doğum sonrası 1. hafta sonunda günde 500 ml kadar yapılmakta, 2-3. haftalarda 800 ml’ye artmaktadır.
Annenin yetersiz beslenmesi ve psikososyal stres altında olması süt miktarını azaltabilir. Anne- yenidoğan bağlanmasında bozukluğa yol açan bir faktör emzirmenin yetersiz olmasına neden olabilir.
Anne Sütünü Azaltan Nedenler?
Anne sütü doğumdan sonra fizyolojik olarak gelmektedir. Fakat sütün azalmasına neden olan en önemli faktörlerin başında stres gelmektedir.
Anne sütünü azaltan ana problemler şu şekilde sıralanabilir:
- Stres: Oksitosin hormonu başta olmak üzere süt salınımına neden olan tüm hormonları etkilemektedir. Böyle sütün azalması ve hatta strese bağlı kesilmesi gibi durumlar bile söz konusu olabilir.
- Su tüketiminin az olması: Emziren annelerin az su içmesi sütü azaltan nedenler arasındadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda sütü artıran temel kaynağın su olduğu kanıtlanmıştır.
- Düzenli beslenmeme: Anneler emzirirken vücutlarından bebeklerine vitamin ve mineral geçişleri olmaktadır. Emziren annelerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Ana ve ara öğün sayısın dikkat edilmelidir. Düzenli ve dengeli beslenmeyen annelerde süt üretimi azalabilir.
- Düzenli emzirme: Süt salınımı mekanizması boşalan süt kadar yerine gelmektedir. Bebek ne kadar süt emerse annenin vücudunda o kadar süt yenilenecektir. Hatta bebek düzenli ve sık aralıklarla emdikçe süt yapımı artmaya başlayacaktır. Fakat bebek düzensiz emiyorsa belirli bir zaman sonra süt azalmaya başlayacaktır.
Anne Sütünü Azaltan Besinler Nelerdir?
Anne sütü, annenin beslenmesine bağlı olarak azalma ve artış göstermektedir. Anne sütünü azaltan yiyecekler tüketimine sınırlama getirilmelidir ya da anne sütünü azaltan gıdalar hiç tüketilmemelidir.
- Yeşillik olmasına rağmen maydanoz ve nane tüketimi anne sütünü azaltmaktadır.
- Sirke, limon, adaçayı, mısır, nişasta, acı baharatlar, şalgam, aşırı tuzlu ve salamura besinler, sigara ve alkol tüketilmemelidir.
- Anne sütünü azaltan bitkiler adaçayı ve kekik gibi ürünler tercih edilmemelidir.
- Anne sütünü azaltan bitki çayları da tüketilmemelidir.
- Bilimsel açıdan anne sütünü azaltan yiyecek ve içecekler tüketildiğinde sütün tadı değişecektir.
- Bebek anne sütünün tadını bozan yiyeceklerden dolayı emmek istemeyecek ve sonrasında süt devamlılığı sağlanmamaktadır.
Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?
Anne sütüne gaz yapan yiyecekler tüketilmemelidir. Bu yiyeceklerden uzak durmak hem bebeğin rahatlığı hem de annenin sağlığı için faydalı olacaktır.
Anne sütüne gaz yapan yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:
- Lahana: İçerisindeki vitamin ve minerallerden dolayı anneler tüketme eğilimindedir. Fakat yüksek oranda gaz yapmaktadır. Bebeğin uykusuz kalmasına neden olmaktadır.
- Baharatlar: Acı baharatlar tüketilmesi annede mide yanması gibi problemler yapacaktır. Aynı zamanda sütün tadını değiştirecektir. Anne ve bebeği rahatsız edecek şekilde gaz oluşmasına sebep olmaktadır.
- Kafein içeren ürünler: Kafein bebeğin mide problemlerine sebep olabilmektedir. Kafein yerine doğal meyve suları tercih edilmeli ve emzirme sonrasında su içmek faydalı olacaktır.
- Süt ve ürünleri: Anneler bu dönemde inek sütünden ve ürünlerinden uzak durmalıdır. İnek sütü anneye yoğun oranda gaz yapacaktır ve anne sütü ile bebeğe geçecektir.
- Bazı meyveler: Şeftali, erik, armut ve elma gibi meyveler bebekte kolik sendromuna sebep olabilir. Bu yüzden emzirme döneminde tercih edilmemelidir.
- Kuru Baklagiller: Kuru fasulye, bezelye ve bakla gibi kurubaklagil ürünleri genelde gaz yapıcı ürünlerdir. Emzirme döneminde tercih edilmemelidir. Bebekte şiddetli gaz sancısına sebep olabilmektedir.
- Kafeinli içecekler: Çay, çikolata, kola ve soda gibi içeceklerden de uzak durulması faydalı olacaktır. İçerisinde kafein oranı yüksek olan her içecek gaz oluşmasına sebep olacaktır.
Anne Sütüne Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?
Anne sütüne gaz yapmayan yiyecekler tüketimi anne ve bebek açısından büyük rahatlık sağlayacaktır. Anne sütüne gaz yapmayan meyveler tüketilmelidir. Meyve olarak, portakal, elma ve mandalina tercih edilebilir.
Et ve sakatat türevleri de gaz yapmayan besin grupları içerisindedir. Süt türevleri gaz yapıcı özellikte olduğu için yoğurt çorbası tercih edilmemelidir. İçerisinde katkı maddesi olduğundan dolayı emzirme döneminde hazır çorba kullanılmaması uygun olacaktır.
Ara öğünlerde ceviz tercih edebilir. Anne ve bebek açısından faydalı olabilir. Bu dönemde en sağlıklı içecek sudur. Su tüketiminin günde 3-4 litre olması faydalı olacaktır.