Aşerme

Kişinin normalde sık tüketmediği gıdaları tüketme isteğinin tetiklenmesine aşerme adı verilmektedir.

Aşerme Nedir?

Kişinin normalde sık tüketmediği gıdaları tüketme isteğinin tetiklenmesine aşerme adı verilmektedir. Bu dürtünün hamilelik sırasındaki hormon değişiklikleri nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu süreçte anne adayları genellikle tatlı, ekşi ve tuzlu gıdalar aşermektedir. Ancak bazı kadınların hamilelikte toprak aşerme gibi gıda olmayan maddeler tüketmek istediği de görülmüştür.

Hamilelikte Aşerme Neden Olur?

Hamilelikte aşermenin birkaç nedeni bulunmaktadır. Aşermeye neden olan temel neden hamilelikteki hormonal değişimlerdir. Ancak psikolojik faktörlerin de tüketilmek istenen maddeler üzerinde etkisi olduğu görülmektedir.

Hamilelikte aşermenin nedenleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Östrojen ve progesteron hormonları beynin işleyişi ve dürtüler üzerinde de etkisi olan hormonlardır. Bu nedenle aşermenin temel nedeni olarak hamilelikteki hormon değişimleri öne çıkmaktadır.
  • Hamilelikte anne adayları tatlara ve kokulara karşı daha duyarlı olurlar. Bu süreçte aldıkları bir kokunun bazı gıdaları anımsatması sonucunda aşerme meydana gelebilir.
  • Vücutta oluşan bazı vitamin ve mineral eksiklikleri nedeniyle de bunları içeren maddeler aşerilebilmektedir.
  • Toprak, kum, pil, kil ve demir gibi gıda olmayan maddelerin aşerilmesi durumuna pika sendromu adı verilmektedir. Bu durum bazı uzmanlar tarafından vitamin ve mineral eksikliklerinin bir sonucu olarak düşünülmektedir. Ancak psikolojik kaynaklı olduğuna dair de pek çok görüş bulunmaktadır. 

Hamilelikte Aşermek Nasıl Olur?

Anne adayları hamileliğin her döneminde farklı şeyler aşerebilmektedir. Aşerilen şeyler genellikle vitamin ve mineral düzeylerine göre değişiklik göstermektedir.

  • Hamilelikte tatlı aşermek kan şekerinin düşüklüğünden kaynaklanmaktadır. Vücudun şekere ihtiyacı arttığı için tatlı gıdalar aşerilebilmektedir. Protein miktarının fazla olduğu beslenme programlarını benimseyen anne adaylarının da tatlı aşerdiği görülmektedir.
  • Hamilelikte turşu aşermek genellikle anne adayının yoğun tatlar almaya ihtiyaç duyduğu zamanlarda görülen bir durumdur. En sık aşerilen gıdalardandır. 
  • Hamilelikte tuzlu aşermek çoğu zaman vücutta sodyum eksikliği olması halinde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca gebelikte tuzlu aşermek, tansiyonun düşük olması halinde de görülebilmektedir.
  • Hamilelikte limon aşermek ve greyfurt, portakal gibi besinleri aşermek genellikle C vitamini eksikliği ve mide asidinin yetersiz olması halinde meydana gelmektedir. 
  • Hamilelikte ekşi aşermek anne adaylarının yoğun tatlara ihtiyacı olduğu zamanlarda sık sık rastlanan bir durumdur. Yapılan araştırmalar sonucunda hamileler tarafından en çok aşerilen besinlerin ekşi olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde hamilelikte zeytin aşermek ve baharatlı gıdalar aşermek de anne adayının yoğun tat ihtiyacına bağlanmaktadır.
  • Anne adayları sık sık meyve aşermektedir. Bu durum vücuttaki C vitamini eksikliğindendir. Hamilelikte ayva, karpuz ve erik aşermek genellikle bu meyvelerin mevsimi olmayan zamanlarda görülmektedir. 

Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte aşerme gebeliğin başından itibaren görülebilen bir durumdur. Genellikle hamileliğin ilk ayında başlamakta ve 3 ay boyunca anne adayı aşermeye devam etmektedir. 

Hamileliğin 7 – 12. haftaları ise aşermenin en yoğun yaşandığı dönemdir. Bu dönemde aşermeye bulantı ve kusma gibi belirtiler de eşlik edebilmektedir. Ancak bu durum anne adayının beslenme şekline göre farklılık göstermektedir. 

Hamilelikte Aşermek ve Cinsiyet Arasında Bağlantı Var mı?

Dünyadaki pek çok kültürde hamilelikte aşermek ve cinsiyet arasında bir bağ olduğu düşünülmektedir. Genellikle aşerilen farklı besinlerin ya da besin gruplarının bebeğin cinsiyetine işaret ettiğine inanılmaktadır. 

Örneğin; 

  • Hamilelikte ekşi ve tuzlu aşermek bebeğin cinsiyetinin kız olması halinde görülen bir durumdur.
  • Aynı şekilde hamilelikte et aşermek ve peynir aşermek bebeğin erkek olduğunun bir işaretidir.
  • Hamilelikte domates aşermek bebeğin kız olduğunun habercisidir. 
  • Hamilelikte turşu aşermek cinsiyetin erkek olduğu anlamına gelir.
  • Hamilelikte salatalık aşermek cinsiyetin erkek olduğu anlamına gelir.

Pek çok kültürde yukarıdaki inanışlar doğrultusunda bebeğin cinsiyetinin tahmin edilebileceği düşünülmektedir. Ancak bunların herhangi bir bilimsel yanı bulunmayan ve doğru yansıtmayan batıl inançlardır. 

Hamilelikte tatlı, tuzlu ya da ekşi aşermek cinsiyetin saptanması için herhangi bir anlam ifade etmemektedir. Annenin aşerdiği besinler ile bebeğin cinsiyeti arasında hiçbir bağ bulunmamaktadır. 

Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Biter?

Aşerme, hamileliğin 7 – 12. haftalarında yoğun şekilde yaşanmaktadır. Hamileliğin 4. ayı itibariyle de yavaş yavaş azalmaktadır. Çoğu anne adayının aşermesi 5. ayda son bulmaktadır. Ancak nadiren de olsa bazı anne adaylarının aşermesi daha uzun sürebilmektedir. Genellikle bu durumun anne adayında demir eksikliği ve kansızlık nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir. Bu nedenle hamileliğin ikinci trimesterinde de aşermenin devam etmesi halinde doktora başvurulması tavsiye edilmektedir. 

Hamilelikte Aşermeyi Kontrol Etmek

Hamilelikte aşermeyi kontrol altına alabilmek için yapılabilecek birtakım uygulamalar bulunmaktadır. 

Bu uygulamalar aşağıdaki gibidir:

  • Hamilelikte dengeli beslenmek gerekmektedir. Bu nedenle çok fazla tatlı aşerilmesi durumunda meyve tüketilebilir. Meyvenin yeterli olmaması halinde ise protein açısından zengin olan sütlü tatlılar tüketilebilir.
  • Aşerilen besinler genellikle vücuttaki eksikliklere göre değişir. Bu nedenle doktora başvurarak detaylı bir şekilde muayene olunmalı, yetersiz olan mineral ve vitaminler sağlıklı yöntemler ile tamamlanmalıdır. 
  • Sık sık ama küçük porsiyonlarla beslenilmeli.
  • Düzenli olarak hafif egzersizler yapılabilir. 
  • Kahvaltının atlanması daha fazla aşermeye neden olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka kahvaltı yapılması önem kazanmaktadır. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0