Bağırsak Florası Testi Nedir?

Bağırsaklarda bulunan ve vücudun sağlığı için önemli rol oynayan mikroorganizmalar mikrobiyotadır ve mikrobiyotalar hakkında bilgi sahibi olabilmek adına bağırsak florası testi yapılır.

Bağırsaklarda bulunan ve vücudun sağlığı için önemli rol oynayan mikroorganizmalara mikrobiyota adı verilmektedir. Mikrobiyotada dengesizlik olması ise pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunlar diyabet, Crohn hastalığı, enflamatuar bağırsak hastalıkları, romatoid artrit gibi hastalıklardır. Günümüzde pek çok dışkı analizi ile vücuttaki bakteriler tespit edilebilmektedir. Sindirim süreçleri, vücuda giren nütrient ve vitaminlerin emilimi gibi işlemlerin incelenmesinin yanı sıra anaerob bakterilerin tespitinde de kullanılan analiz yöntemine bağırsak florası testi ya da mikrobiyota testi adı verilmektedir.

Mikrobiyota Dengesizliğinin Belirtileri

Mikrobiyomun durumu kişinin sağlık durumunu belirlemede önemli rol oynamaktadır. Çeşitli engeller nedeniyle mikrobiyom dengesinin bozulması halinde bu durum beyin ve bağırsakları da etkilemektedir. Böylece metabolizma yavaşlamakta ve inflamasyon gelişmektedir. Bu durum ise gaz, şişkinlik, reflü ve akne gibi sorunlarla kendini göstermektedir. Aşağıda mikrobiyota dengesizliğinin belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi halinde kişinin bağırsak florası testi yaptırması istenmektedir.

Bağırsak Florası Testinin İçeriği Nedir?

Metabolizmanın güçlü olması için mikrobiyotalar önem taşımaktadır. Bu nedenle mikrobiyotanın durumu hakkında bilgi sahibi olmak için bağırsak florası testi yapılmaktadır. Testin içeriği aşağıdaki gibidir;

  • Dışkının kıvamı ve asit seviyesi.
  • Bağırsakta bulunan koruyucu ve çürütücü bakteriler ile bunların miktarları
  • Bağırsakta bulunan mantarlar ve miktarları
  • Yağ, su, protein, nişasta ve şeker gibi sindirim atıkları
  • Emilim bozuklukları
  • Bağırsak mukozal bağışıklığı
  • Bağırsak florasının dengesi
  • Bağırsak florasının biyokimyasal durumu
  • Sonuç, tanı ve yorumlama
  • Beslenme düzeni, prebiyotik ve tedavi planlaması

Bağırsak Florası Testi Hangi Hastalıklara Çözüm İmkanı Sunar?

Mikrobiyota dengesizliği pek çok hastalığın oluşumunu tetiklemektedir. Bu nedenle testin zamanında yapılması önem kazanmaktadır. Bağırsak florası testi ile yapılan inceleme sonrasında birçok hastalığa yönelik tedavi imkanı sunulmaktadır. Bu hastalıklar aşağıdaki gibidir;

Bağırsak Florası Testi Nasıl Yapılır?

  • Hastadan dışkı örneği alınarak inceleme için gerekli olan numune alınır.
  • Numunenin alınması aşamasında dışkıya herhangi bir başka madde karışmaması gerekmektedir. Bu nedenle işlem sırasında tuvalet kağıdından yardım alınabilmektedir.
  • Laboratuvarlar bu işlemler için hastaya ağzı kapaklı, steril bir kap vermektedirler. Alınan numune bu steril kaba konur.
  • Dışkı örneği steril kaba konduktan sonra test aşamasına hazır olmaktadır.
  • Alınan örnek en kısa süre içinde laboratuvara teslim edilir.
  • Kısa süre içinde teslim edilememesi halinde alınan örnek buzdolabında saklanarak sterilliği sürdürülmekte ve hata payı azaltılmaktadır. 
  • Örnek laboratuvara teslim edildikten sonra 1 hafta içinde gereken tahliller yapılarak sonuçlandırılmakta ve yorumlanmaktadır. 

Bağırsak Flora Testinin İncelenmesi

Bağırsak flora testi, bağırsaklarda görülen sorunların tanımlanmasında kullanılmaktadır. Flora ile test sonucunda elde edilen veriler arasındaki ilişki açıklanmakta ve değerlendirilmektedir. Yapılan bağırsak florası testleri yaşanan soruna yönelik uygun bir tedavi planı hazırlanmasında önemli rol oynamaktadır. Bunun için kalite ve standardizasyon belgesi olan bir laboratuvara numune verilerek test yaptırılması gerekmektedir. Alınan numunenin incelenmesi sırasında en çok dikkat edilen 5 konu bulunmaktadır. Bu konular aşağıdaki gibidir;

  • Floranın Durumu: Bağırsakta bulunan ve organizmanın zarar görmesine neden olan maddeleri, hastada görülen belirtilere neden olan etkenleri ve bağırsağın immünolojik direncini değerlendirmeyi içerir.
  • Anaerobik Bakteri: Bu bakteriler sadece ortamda oksijen olmaması halinde yaşayabilmektedirler. Kolon florasının %99’u anaerobik bakterilerden oluşmaktadır.
  • Clostridium Türleri: Bu bakterilerin artması kolon direnci olduğu anlamına gelmektedir. Çoğunlukla yanlış bir beslenme tarzı ve doğru olmayan alışkanlıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Sindirim sisteminde bir bozukluk olması da nedeniyle de Clostridia gelişebilmektedir. Genellikle midede oluşan gaz şikayetleri Clostridiadan kaynaklanmaktadır.
  • Mantarlar ve Mayalar: Mantar ve mayalar floranın öne çıkan kısımlarından biri değildir. Ancak sebze kökenli gibi gıdalarla birlikte tüketilmektedirler. Bağırsak florası testi ile geçici mantar florası incelenebilmektedir. 
  • Absorpsiyon Bozukluğu – İnflamasyon
  • Sindirim Bozukluğu

Bağırsak florası testi için alınan numunenin incelenmesi ve değerlendirilmesi işleminden sonra uzman hekimler tarafından elde edilen veriler için uygun ve geçerliliği kanıtlanmış tedavi planları hazırlanmaktadır. Bu aşamada genellikle hasta için sindirimi kolay ve dengeli bir beslenme programı hazırlanmakta, hastanın durumuna uygun probiyotikler ile vitaminler verilmekte ve gerekli olması halinde soruna yönelik ilaçlar reçete edilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
8
0
Makeleyi Paylaşın

Bağırsak Florası Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bağırsak florası testini kimler yaptırmalıdır?

Bağırsak florası testini boşaltım sisteminin çalışmasında en az 6 aydır sorun olanlar, herhangi bir yapısal ya da biyokimyasal etkenden bağımsız olarak görülen fonksiyonel kabız ya da ishal sorunu yaşayan kişiler yaptırmalıdır. Aynı zamanda sindirim sisteminde iltihap olan ve inflamatuar bağırsak hastalarının yaptırması gerekmektedir. Obezite, otizm, alerji, diyabet, multiple skleroz hastaları ile uzun süredir var olan ağız kokusu, gaz ve şişkinlik durumlarında da hekimler tarafından bağırsak florası testi istenebilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Bağırsak florası testi nerede yapılır?

Bağırsak florası testi genellikle hastanın şikayetleri nedeniyle başvurması sonucunda doktorun yönlendirmesiyle yapılmaktadır. Test, bu testi uygulayan hastanelerin laboratuvarlarında, bazı tıp merkezlerinde ve kalite ile standardizasyon belgesine sahip, güvenilir olan özel laboratuvarlarda yapılmaktadır. Aynı zamanda kişinin satın alıp evde yapabileceği bağırsak florası test kitleri de bulunmaktadır. Ancak evde yapılan bu testlerin doğruluğundan emin olmak için uzman hekimler tarafından yorumlanmasında ve uygun bir tedavi planı oluşturulmasında fayda vardır.

Dr. Hande Erölmez