Bebeklerde Kaka Renkleri ve Anlamları
Bebekler gelişim ile birlikte vücutlarındaki değişimler de farklı tepkimeler ile ortaya çıkabilmektedir. Bebeklerin kaka rengi, vücutlarındaki bu değişimin boyutunu görebilmek için oldukça etkili bir haberci niteliğindedir.
Bebeklerde Kaka Renkleri ve Anlamları Nedir?
Bebekler, dünyaya geldikleri ilk günden itibaren gelişimlerine büyük bir hızla devam etmektedir. Bu gelişim ile birlikte vücutlarındaki değişimler de farklı tepkimeler ile ortaya çıkabilmektedir. Bebeklerin kaka rengi, vücutlarındaki bu değişimin boyutunu görebilmek için oldukça etkili bir haberci niteliğindedir. Bu sebeple de anne ve babaların, bebeklerinin bezini yakından takip etmeleri düşünüldüğünden çok daha önemlidir. Ebeveynler, bebeklerde kaka renkleri ve anlamları hakkında bilgi sahibi olarak oluşabilecek olası problemlere karşı önlem alınmalıdır.
Bebeğin içerisinde bulunduğu aya göre farklı renkte dışkılama yapması oldukça normaldir. Yeni doğan bebeklerde kaka rengi ilk 24 saat içinde siyah renktedir. Bebeğin anne karnında iken yuttuğu maddeler gibi etkenlerden dolayı yeni doğan bebekte kaka rengi siyah olabilmektedir. Bu sebeple de görülen kaka renklerinin, bebeğin içinde bulunduğu döneme göre değerlendirilmesi son derece önemlidir.
Bebeğin bezinde görülen anormal kaka renkleri, farklı sebeplerden ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda endişeye kapılmak yerine, ailelerin çocuk doktoru ile iletişime geçmesi çok daha faydalı olmaktadır.
Bebeklerde Kaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?
Bebeklerin yaptığı kakanın farklı renklerde ve kıvamda olmasının birbirinden farklı nedeni bulunabilmektedir. Bu kaka renkleri, bebeğin gelişimine bağlı olarak görülebildiği gibi aynı zamanda bazı hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Bu sebeple de anne ve babaların, bebeklerinin kakalarındaki değişiklikleri yakından takip etmesi ve gerekmesi durumunda da muhakkak bir doktora gitmeleri son derece önemlidir.
Doktorlar tarafından normal karşılanan bu kaka renklerinin anlamları ise şu şekildedir;
- Siyah Kaka: Yenidoğan bebeklerin ilk 24 içerisinde yaptıkları kaka rengi siyahtır ve bu durum son derece normaldir. İleri aylardaki bebeklerde görülen siyah kaka da genellikle bebeğin demir ilacı takviyesi alması sebebi ile görülmektedir.
- Beyaz Kaka: Bebeklerde kaka rengi beyaz olduğunda, zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Çünkü bu renkte olan kaka, bebeğin karaciğerinde bir sorun ya da safra yolunda bir tıkanıklık olduğuna işaret edebilmektedir. Bu sebeple de anne ve babaların ertelemeden bebeğini doktora götürmeleri önerilmektedir.
- Kahverengi Kaka: Katı gıda ya da ek gıda alan bebeğin kaka rengi genellikle kahverengi ya da turuncu renkte olmaktadır. Aynı zamanda kakanın kıvamı da daha yoğun ve hatta pütürlü bir hâl almaktadır.
- Yeşil Kaka: Yeşil kaka, genellikle bebeklerde ek gıdaya geçilmesi ile görülen bir durumdur. Yeşil kaka yapan bebeklerde herhangi ruhsal değişiklikler yoksa normal karşılanmaktadır. Fakat yeşil kaka ile birlikte bebekte huzursuzluk, sürekli ağlama ve bu gibi durumlar da görülüyorsa muhakkak bir doktora gidilmesi önerilmektedir. Çünkü bu gibi problemler, bebeklerde besin alerjisi ya da bağırsak enfeksiyonu olduğunu işaret etmektedir.
- Kırmızı Kaka: Eğer bebekte bir kabızlık varsa, ıkınma ile birlikte kakasında az miktarda kan görülebilmektedir. Fakat bu kan sürekli görülüyorsa ve miktarı da fazlaysa muhakkak bir doktora gidilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde Kaka Rengi Nasıl Olmalı?
Bebeklerde kaka renkleri gelişim sürecine, tüketilen besinlere ve bazı sağlık problemlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Bebeklerde kaka renginin sahip olması gereken özellikler aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır:
- Yenidoğan bebeklerde kaka rengi, bebeğin dünyaya geldiği ilk 24 saat içerisinde siyah renktedir. Bu ilk dışkıya mekonyum adı verilmektedir. 3-4 gün sonra bebeğin dışkısı normal rengine dönmektedir. Yeni doğan bebekler, annelerini her emmelerinden sonra kaka yaparlar. İlerleyen zamanlarda bu sıklık giderek azalmakta ve renklerde de değişiklikler meydana gelebilmektedir.
- 2 aylık bebeklerde kaka rengi, eğer bebek yalnızca anne sütü ile besleniyorsa altın sarısıdır. Fakat kakanın devamlı olarak sümüksü ve sarı renkte olması durumunda, bebeğin inek sütüne alerjisi olduğundan söz edilebilmektedir. Eğer bebek anne sütü ile besleniyorsa, sümüksü sarı kakanın nedeni annenin inek sütü tüketmesi de olabilmektedir. Böyle bir durumda bir doktora gidilmesi önerilmektedir.
- İnek sütü alerjisi, bebekte farklı problemlere yol açmadan önce gerekli beslenme önerileri ile bu sorunun önüne geçilebilmektedir. Ayrıca yine bebeklerde görülen sümüksü sarı kakanın devamlı olması, bebeklerde bağırsak enfeksiyonunun belirtisi olabilmektedir.
- Bebeklerde normal kaka rengi, altın sarısı renkte ve akışkan bir kıvamdadır. Yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde görülen bu renk, bebeğin gelişimine devam etmesi ve büyümesi ile birlikte değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca kullanılan ilaçlara, takviyelere, mamalara ve farklı gıdalara göre de bebeklerde kaka rengi değişebilmektedir. Bu gibi durumlarda anne ve babaların panik yapmalarına gerek bulunmamaktadır.
- Bebeklerde kaka rengi sarı ise, her şeyin normal olduğu kanısına varılabilmektedir. Genellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde sarı renk görülse de bazı zamanlarda renk değişikliği gözlemlenebilmektedir. Annenin beslendiği gıdalara göre de yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde bile kaka rengi değişebilmektedir. Mama yiyen bebeğin kaka rengi de zaman içerisinde koyulaşmakta ve kıvamı da daha yoğun bir hâle gelmektedir.
- Bebeklerin kaka rengi, tahmin edilenden çok daha fazla şeyi anlatabilmektedir. Bebeğin kakası sümüklü bir yapıda ise, bebeğin inek sütüne alerjisi olduğundan şüphe edilmektedir. Aynı şekilde bebekler diş çıkarırken kaka rengi de değişebilmektedir. Çünkü bu dönemde bebeklerin dişleri kaşındığı için her şeyi ağızlarına götürmek isterler. Ağızlarına götürdükleri objelerden geçen mikroplar, bebeklerde ishale yol açabilmekte ve dolayısıyla kaka renklerini de değiştirebilmektedir.
Bebeklerde ishal kaka rengi oldukça açık bir sarı renkte olurken, kıvamı da su gibi akışkan olmaktadır. Yeni doğan döneminden sonraki bebekler, günde 5-6 kez kaka yapabilmektedir. Bu her bebekte farklılık gösterse de bebeklerin gün içerisinde çok sayıda kaka yapması oldukça normaldir. Fakat bebekte dışkılama sıklığından ziyade dışkılama miktarındaki artışın olması, kakanın çok sulu olması, dışkılama rutinindeki değişim ve bebekte huzursuzluk olması durumunda ishal olduğu anlaşılabilmektedir. Bu gibi durumlarda, anne ve babaların herhangi bir bilgisi yoksa bebeklerini muhakkak bir doktora götürmeleri önerilmektedir.