Bölgesel Zayıflama Nedir?

Bölgesel zayıflama, insan vücudundaki belirli bölgelerde birikmiş yağ oranlarının azaltılması amacı ile yapılmaktadır

Bölgesel zayıflama, temelde kilo azaltma yöntemi olarak uygulanmamaktadır. Bölgesel zayıflama, insan vücudunun bazı belirli bölgelerinde birikmiş yağ oranının azaltılması amacı ile uygulanan yöntemler için verilmiş genel bir isimdir.

Her kişinin farklı vücut yapısı bulunur. Bu vücut yapısının üstüne içsel, dışsal ve genetik nedenler de seneler içerisinde eklendiğinde kişilerde yağlanma durumu baş gösterebilir. Bu yağlanma durumu ise vücutta homojen bir yapıda dağılım göstermez. Genellikle belli başlı bazı alanlar üzerinde daha fazla depolanır. Birikmiş olan yağ dokuları ise diyet ve spor yapılarak istenildiği kadar azaltılamaz.

Bölgesel incelme/zayıflama yöntemlerinin hepsi, o bölge üzerindeki yağ hücrelerinin önce büzüştürülmesi, sonra parçalanması ve eritilmesi ile o bölge üzerinden uzaklaştırılması mantığına dayanmaktadır. Bu işlemlerin ardından ise spor ve diyet yapılması, parçalanmış olan yağ hücrelerinin söz konusu bölgeler üzerinden atılımını kolaylaştırır. Bu nedenle hastalara kesinlikle bölgesel zayıflama uygulaması ardından spor ile diyet programı da önerilmelidir. Bu öneriye uyan kişilerde tedavinin başarı oranı çok daha yüksektir.

Bölgesel Zayıflama Yöntemleri

Bölgesel zayıflama yöntemlerinin uygulanmasının ardından bölgesel yağlanma sorunu olan kişinin bu tedaviyi spor ve diyet ile desteklemesi tavsiye edilir. Kişilerin spor ve diyet yaparak vücudunu şekillendirmesi, bölgesel zayıflama yöntemleri ile desteklendiği zaman zayıflama konusunda verimli sonuçlar elde edilmektedir.

Bölgesel zayıflama yöntemleri, günümüzde geçmiş dönemlere oranla artış göstermektedir. Temel olarak 2 farklı grupta bu yöntemler değerlendirilir:

  • İnvazif Yöntemler (Cerrahi, Girişimsel Metotlar),
  • Non-invazif Yöntemler (Cerrahi, Girişimsel Olmayan Metotlar).

Girişimsel/invazif yöntemler grubunda mezoterapi, lazer lipoliz, liposuction gibi metotlardır. Cerrahi ve girişimsel olmayan yöntemler arasında ise şu metotlar yer alır: lenf drenaj masajı, infrared, cryolipoliz, pressoterapi, ozon sauna, kavitasyon. Bu noktada bu girişimsel ve cerrahi olmayan bölgesel zayıflama yöntemleri için (kısaca) açılımlar şu şekildedir:

  • Lenf Drenaj Masajı: Lenf dolaşımını artırıp hızlandırarak vücuttaki toksin ve ödemlerin atılımını sağlayan bir masaj türüdür.
  • Infrared: Kızılötesi ışınlarla uygulanan bir tür bölgesel zayıflama yöntemidir. 
  • Cryolipoliz: Vücutta belli bölgeler üzerinde birikmiş olan yağlar ortadan kaldırılır. İçerisinde ilaç olan ince iğneler, kişinin vücudunda belli bölgeler üzerine enjekte edilmektedir. Bu da yağ dokularının eriyebilmesini sağlamaktadır. 
  • Pressoterapi: Özel bir basınç tedavisi uygulanarak gerçekleştirilen bölgesel zayıflama yöntemidir.
  • Ozon Sauna: Kişinin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren; diyabet, kanser ve astım gibi rahatsızlıkların tedavi edilme sürecinde kullanılan destekleyici terapi şeklidir. Aynı zamanda da kişinin enerjisini yükseltir, stres düzeyini azaltır, cildi temizler, vücudu arındırır ve kilo kaybı konusunda da yardımcı olur. 
  • Kavitasyon: Ultrasonik ses dalgaları verilerek yapılan bir bölgesel zayıflama metodudur. Ses dalgaları sayesinde yağlar parçalanır ve yağ hücreleri neticede tamamıyla ortadan kalkar. 

Bölgesel Zayıflama Nasıl Olur?

Bölgesel zayıflama kavitasyon yöntemi, ultrason cihazı kullanılarak gerçekleştirilir. Bunun için kişinin uygun şartları taşıması gerekmektedir. Buna göre bölgesel zayıflama yönteminin uygulanması için takip edilecek adımlar şu şekildedir:

  • Kavitasyon, bir ultrason cihazı kullanılarak yapılır. 
  • İşlem yapılacak olan bölge üzerine ultrason jeli sürülür.
  • İşlem yapılmadan öncesinde kişinin bol miktarda su içmesi sağlanır. 
  • Yapılan işlem için seans, yaklaşık 40 ila 45 dakika arasında sürer.
  • İşlem ardından da yine bol miktarda su içilmesi gerekmektedir. (Bu durum işlemden bir gün öncesi için ve bir gün sonrası için de geçerlidir.)

Bu şekilde 40-45 dakika kadar kavitasyon cihazı ile yapılan işlem sonucunda bir seans tamamlanmış olur. Haftada bir seans uygulanarak bu durum 3 hafta kadar devam eder. İlk seans içerisinde 2-3 ayrı bölgeye aynı anda işlem yapan merkezler de bulunmaktadır. Bu tip uygulamalarda sonraki haftalar için yalnızca haftada bir işlem yapılmaya devam edilir. Toplamda 3 hafta sonrasında herhangi bir sonuç alınmazsa o zaman bu tedaviye devam edilmez. Ancak başarılı sonuçlar alınmaya başlanmışsa o zaman devam edilir ve toplam 8 ila 10 seans kadar yapılabilir.

Bölgesel Zayıflama Yan Etkileri

Bölgesel zayıflama yan etkileri, bölgesel zayıflama yöntemlerinin uygulanmasının ardından hastalarda görülebilecek olası komplikasyonlardır. Buna göre şu semptomlar görülebilir:

Ayrıca bölgesel zayıflama kavitasyon yönteminde ultrason cihazı hücreleri parçaladığından dolayı hücrelerin yaşlanmalarına yol açan maddelerin de açığa vurmasına neden olmaktadır. Bununla beraber cihaz eğer 10 ila 15 santim kadar uzak mesafede tutulmazsa over (yumurtalık kanseri), tiroid veya testis kanserlerine yol açabilir. Hormon bozukluğu oluşması da bir ihtimaldir.

Bölgesel Zayıflama Kimlere Yapılamaz?

Bölgesel zayıflama yapılmaması gereken kişiler arasında ilk olarak, bölgesel yağlanma değil genel bir kilo sorunu yaşayan kişiler olarak dile getirilir. Genellikle göbek veya basen bölgesi gibi tek bir bölge üzerinde yağlanma sorunu bulunan insanlara bu yöntemler tavsiye edilir. 120-130 kiloda olanlar gibi vücudunun her bölgesi kilolu olan ve obez kişilere bu yöntemin kullanılması tavsiye edilmez. Bölgesel zayıflama yapılamayacak olan kişiler şu şekilde sınıflandırılır:

  • Kalp pili bulunan kişilere,
  • Otoimmün hastalığı (bağışıklık sisteminin hata sonucu vücutta bulunan normal dokular üzerine saldırdığı bir durum) olanlara,
  • Hipertansiyon hastalığı olanlara,
  • Şeker rahatsızlığı bulunanlara,
  • Yaşlı kişilere,
  • Vücudunda platin bulunanlara,
  • Altı aydan daha kısa bir zaman öncesinde sezeryan ameliyatı gibi uygulama bölgesinden operasyon geçirmiş olan kişilere bölgesel zayıflama tedavisi uygulanamaz. 

Bölgesel Zayıflama Sonrası

Bölgesel zayıflama sonrası süreçle ilgili hastaların bilmesi gerekenler şu şekilde sıralanır:

  • İşlemin tamamlanmasının ardından ilgili bölge üzerinde uyuşukluk hissi ve hafif derecede kızarıklıklar meydana gelebilir. 
  • İşlem bitiminde oluşan kızarıklık, uyuşukluk gibi semptomlar saatler içerisinde yok olur. 
  • Nadiren de olsa bazı hastalarda morluklar meydana gelir. Bu morluklar ise iz bırakmadan ortalama 1 haftalık sürede geçer.
  • İşlem sonrası hastalar, hemen çıkış yapabilir ve günlük yaşantılarına dönebilirler.
  • Bölgesel zayıflama sonrası işlem yapılmış bölgede, ortalama 3 hafta sonrasında ilk olumlu etkiler görülür. Bu ilk etkiler, ortalama olarak 4.ay sonuna kadar sürer. 
  • Bölgesel zayıflama sonrası 4.ay bitiminde vücut artık son şeklini alır. 
  • Bölgesel zayıflama sonrası tedavi süreci tamamlandığında ortalama olarak sağlanan daralma, 2 ile 15 santim arasında değişmektedir. (Bu daralma oranı ise işlem uygulanan bölge ve yağ dokularının kalınlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir.)
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Bölgesel Zayıflama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bölgesel zayıflama basen eritme yöntemi nedir?

Bölgesel zayıflama basen bölgesi için uygulandığında en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesi lipsuction yöntemidir. Liposuction, özellikle de diyet ve spor yapılarak ortadan kaldırılamayan cilt altı yağların yok edilmesi konusunda en etkili olan yöntemdir. Bu yöntem, daha çok da basen eritme, bacak inceltme ve göbek eritme amaçlı olarak kullanıldığı zaman başarılı sonuçlar verir. Ayrıca bel ve sırt bölgesi üzerinde de olumlu sonuçlar görülmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Bölgesel incelme yaptıranlar ne kadar zayıflar?

Bölgesel incelme yaptıranlar, kavitasyon yöntemi ile seanslar görerek zayıflama sağlarlar. Uygulama ardından her seansta yaklaşık olarak 2 ila 5 santim bir incelme sağlandığı görülür. Kavitasyon girişimsel ve cerrahi olmayan, yalnızca cilt yüzeyi üzerinden gerçekleştirilen bir uygulamadır. İlk seanstan itibaren uygulanan bölge üzerindeki değişiklikler görülebilir. Seansların tamamlanmasıyla ise 10 santimlik bir zayıflama-incelme mümkün olabilir.  

Dr. Deniz Gölgeli

Bölgesel zayıflama mümkün mü?

Bölgesel zayıflama, uygun kişiler üzerinde uygulandığı sürece mümkündür. Kişinin vücut yağlanma oranına ve uygulamanın yapıldığı bölgeye bağlı olarak tedavi başarı oranı değişmektedir ancak ortalama 2 ila 8 santim arasında bir daralma sağlamaktadır. Kilo fazlalığı nedeniyle oluşan selülit yapısını düzleştirmeye katkı sağlar. Kişiler yeniden kilo almadığı ve yaşam standartlarını sağlıklı şekilde devam ettirdikleri sürece bölgesel zayıflama ile elde edilen başarı korunabilir. Uygulama sonrasında diyet ve spor gibi destekleyici çalışmalar yapılmalıdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Lazerle bölgesel zayıflama nedir?

Lazerle bölgesel zayıflama, lazer lipoliz yöntemi olarak geçer. Bu yöntemle bölgesel zayıflama tedavisi, tavsiye edilen ve büyük oranda olumlu sonuçlar getiren bir uygulamadır. Uygulanan bu bölgesel zayıflama yöntemi sayesinde lazer ışınları ile bölge üzerindeki yağların patlayabilmesi sağlanmaktadır. Böylece bölge üzerinde istenmeyen yağ dokuları da ortadan kaldırılabilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Masajla bölgesel zayıflama nasıl olur?

Masajla bölgesel zayıflama için G5 masajı uygulanmaktadır. G5 masajı ise ritmik olan bir masaj aleti şeklindeki cihaz kullanılarak uygulanır. Bu özel cihaz ile hızlı titreşimler verilerek sıkılaşma sağlanır ve bu uygulama, selülit giderici etkisi bulunan bir tür uygulamadır. Bu noktada G5 masajı, özellikle de bölgesel zayıflama ve selülit tedavisi için kullanılır. Ayrıca G5, kaslarda birikmiş olan ödemin ve laktik asidin atılımında ve spazm tedavilerinde başarılı sonuçlar vermektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Bölgesel zayıflama kavitasyon nedir?

Bölgesel zayıflama kavitasyon yöntemi, vücuttaki problemli bölgeye yoğunluğu azaltılmış şekilde ultrasonik ses dalgaları verilmesiyle yağların yakılmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem, bir bölgesel zayıflama yöntemi ve selülit tedavisi yöntemi olarak uygulanır. Yardımcı cihazlar içerisinde en fazla kullanılan yöntem bu kavitasyon yöntemidir. Kavitasyon, yağ hücrelerinin önce parçalanıp sonra atılımını sağlar. Ses dalgaları verilmesi sayesinde çok etkin sonuçlar getirmektedir. İşlemin ortalama süresi ise 60 ila 120 dakika arasında değişir.

Dr. Deniz Gölgeli

Bölgesel zayıflama kaç seans uygulanmalı?

Bölgesel zayıflama seansları ile bölge başına yaklaşık olarak 6 ila 10 seans uygulama gerçekleştirilmektedir. Genel olarak bir hafta içinde 2 seans uygulama ile başlanır ve sonrasında bir hafta içinde 1 seans biçiminde devam edilir. Ancak kimi merkezlerde ve kimi hastaların durumuna göre tek seanslık uygulamalar da vardır. Ama aşırı bir yağ dokusu bulunan kişilerde (aralarında 2 ay süre olacak şekilde) 3 seans ya da üzeri sayıda seans da uygulanabilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Bölgesel zayıflama riskleri var mıdır?

Bölgesel zayıflama riskleri sebebiyle doktor kontrolünde yapılması gereken bir yöntemdir. Her hastada aynı başarı elde edilemeyebilir. Ayrıca bu şüpheler dolayısıyla genel olarak göbek gibi bir tek bölgesi üzerinde yağlanması bulunan kişilere tavsiye edilir ve başarı beklenir.

(Cerrahi olmayan) bölgesel zayıflama yöntemleri, (yağ aldırma) liposuction yöntemi kadar başarılı ve etkili değildir. Bölgesel zayıflama tedavisi, doktor kontrolünde, sağlıklı ve genç insanlara uygulanması gereken ve riskleri olan bir yöntemdir.

Dr. Deniz Gölgeli