Burun Ucu Estetiği Nedir?

Tıp dilinde Tip Rinoplasti olarak adlandırılan burun ucu estetiği, görünüm açısından estetik olmayan, deformasyona uğramış burunların estetik açıda düzeltilmesidir

Tıpta Tip Rinoplasti denilen burun ucu estetiği, görünüm açısından kötü gözüken, deformasyona uğrayan burunların şekil olarak daha düzgün görünmesini sağlayan bir operasyondur. Bu operasyon ile burun ucu düşüklüğü veya genişliği problemlerini gidermek mümkündür.

Sadece burun estetiği yaptıran kişilerin operasyon anında kıkırdak veya burun kemiklerine herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Sadece burun ucunda bulunan yumuşak dokuya müdahale edilir. Günümüzde en çok yaptırılan estetik operasyonlardan bir tanesidir.

Burun ucu estetiği erkek veya kadın fark etmeksizin herkese yapılabilir. Burun ucu estetiği yaptıranlar genellikle kadınlar olsa da erkeklerinde bazı zamanlarda yaptırdığı bilinmektedir. Estetik yaptıran kişilerde şu durumlar görülmesi normal karşılanır:

  • Yetişkin çağına giren bireylerde yapılır. Kişinin en az 16 yaşında olması ve kemik gelişmesinin veya büyümesinin durması gerekir.
  • Asimetrik bir buruna sahip olan kişilere yapılır. Tıbben gerek olmasa da başvuru yapanların çoğu asimetrik buruna sahip oldukları için bu ameliyatı / operasyonu yaptırmaktadır.
  • Daha güzel görünmek isteyen kişiler tarafından yaptırılmaktadır.

Burun ucu estetiği, kaza ve nefes alamama gibi durumlar görülmüyorsa kişide tıbben gerekli olan bir şey değildir. Bu nedenle yapılması belirti ve semptom göstermediği müddetçe kişiye bağlı bir operasyondur diyebiliriz.

Burun Ucu Kaldırma 

İnsanlar daha güzel görünmek için burun ucu kaldırma yöntemleri içerisinde birçok şey denerler. Bunların içerisinde özellikle bazı yöntemler vardır ki ciddi bir operasyon gerektirmeden yapılabilmektedir.

  • Ameliyatsız Burun Ucu Kaldırma: Ameliyatsız olarak yapılan bu işlemlerde operasyonun başlaması ve bitmesi arasında 10 dakika zaman vardır. Bu zaman dilimi içerisinde buruna yapılan dolgular ile burun daha dik bir görünüme kavuşturulur.
  • Burun Ucu Kaldırma Aparatı: Burun kemerlerinin her tarafına da takılan aparatlar ile burun kaldırma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemde kullanılan aparatlar ortalama 2 – 3 saat burunda kalmalı ve düzenli olarak tekrar edilmelidir. Aparatlar buruna kaymaz bir bant yardımı ile yapıştırılır ve burnun dik açısı sabitlenir.
  • Dolgu ile Burun Ucu Kaldırma: Ortalama yarım saat süren bir süreç ile buruna dolgu yapılmak sureti ile burun ucu kaldırma operasyonu yapılır. Operasyon sonrasında burun bir müddet sert darbelere karşı korunmalıdır.
  • İple Burun Ucu Kaldırma: Basit, acısız ve ağrısız bir şekilde burun kaldırma işlemi için ip tercih edilebilir. Lokal anestezi ile uyuşturulan burun içerisine bir kesik ile girilir ve kıkırdak doku havaya kaldırılır. Bu esnada sabitlenmesi için ip kullanıldığından dolayı operasyona bu isim verilmiştir. Operasyon ortalama 15 dakika boyunca sürer.
  • Botoksla Burun Ucu Kaldırma: Botoks uygulamasında kullanılan toksinli iğneler bu operasyonda buruna enjekte edilir. Bu operasyonda önemli olan nokta botoks maddesinin buruna verilme oranıdır. 10 – 15 dakika içerisinde operasyon bitmektedir. 
  • Düşük Burun Ucu Estetiği: Bazı insanların burnu olması gerekenden daha düşük olabilir veya kişiye öyle gelebilir. Burun ucundaki düşüklükten rahatsız olan kişiler bu operasyonu olmaktadır.
  • Geniş Burun Ucu Estetiği: Hastalar, burun uçlarında genişlikten dolayı rahatsız olabilir. Bu durumda geniş burun ucu estetiği yapılması gerekir. Bu operasyon sonrasında burun delikleri daha küçük boyutlu hale gelir ve kemerler daraltılır.
  • Etli Burun Ucu Estetiği: Burun tiplerine göre operasyon ismi değişse de genel olarak buruna açılan bir kesik ile operasyon başlar ve burun içerisindeki fazla et dokusu alınır. Bu şekilde burun daha bir ince ve zarif görünüm kazanır.

Burun ucu kaldırmak için illaki operasyon olmaya gerek yoktur. Doğal yolla burun ucu kaldırma işlemleri de günümüzde sıklıkla yapılmakta hatta bazı durumlarda doktora gitmeden evden dahi aparatlar kullanılarak yapılabilmektedir.

Burun Ucu Kaldırma Egzersizleri

Egzersiz yöntemi ile burun ucu kaldırma genellikle erişme çağını atlatmamış kişilerde yapılır. Bebekler ve küçük çocuklar bunun için idealdir. Ancak yetişkinlerde de işe yarama ihtimali düşük olduğundan dolayı günde belirli periyotlar ile şu hareketler yapıldığında doğal yollarla burun ucu kaldırma işlemi gerçekleştirilmiş olunur.

  • Burun kaldırma işlemi için öncelikli olarak burnun sağ deliği tıkanmalıdır. 
  • Sol kısımdan alınan nefesler için 5’e kadar sayılmalı ve nefes tutulmalıdır.
  • 1 saniye nefes tutulduktan sonra ise nefesin tamamı geri verilmelidir.
  • Sonrasında aynı hareketleri diğer burun deliği içinde tekrar edin.
  • Bu hareketleri sabah ve akşam 5’er defa burun istenilen kalkıklığa gelene kadar devamlı yapın.

Bir diğer masajla burun kaldırma işlemi ise şöyledir:

  • Dudak kemerleri hizasına parmaklar getirilir ve yüz o noktadan gerdirmeye başlanır.
  • Parmakların elmacık kemiğine doğru gerilmesi ve dudakların ileriye doğru hareketi günde 3 defa 3 dakika boyunca tekrar edilir.

Bir diğer yöntem ise burun bölgesinin üst noktasının sürekli yukarıya doğru gerdirilmesi hareketidir. Bu hareket sabah ve akşamları en az 2 – 3 dakika boyunca yapılarak istenilen burun kalkıklığına kavuşulabilir.

Burun Ucu Kaldırma Ameliyatı

Burun kalkıklığı için uç burun ameliyatı da yapılabilmektedir. Bu ameliyatın amacı burnu kaldırmak, olunduğundan daha genç bir imaja sahip olmaktır. Burun ucu kaldırma ameliyatında burun kıkırdağına şekil verilir. Bu şekilde ömür boyu insanları korur. Ameliyat ortalama 1 saat sürer. Beklenmedik durumlarda daha da uzadığı bilinir.

Ameliyat esnasında gerekirse burun deliklerinin küçültülmesi, burun ucunun dönmesi, asimetrik olan bir yer varsa onun düzeltilmesi gibi diğer işlemlerde yapılabilir.

Burun ucu estetiği iyileşme süreci içerisinde ilk 24 saat önemlidir. Bunun haricinde ameliyattan sonra takılan bantlar ilk hafta içerisinde sökülür. İlk başta burnun şekli tam olarak oturmasa da 1. ayın sonlarına doğru burun istenilen şekle kavuşur. Burnun tamamen oturması ise yaklaşık olarak 3 aylık bir zaman dilimini kapsar.

Burun ucu kaldırma ameliyatı sonrası insanlar bazı şeylere dikkat etmelidir. Bunlar:

  • Burun her türlü çarpma, darbe gibi durumlara karşı korunmalıdır.
  • Çok sıcak suyla banyo alınması tehlikelidir.
  • Burun bölgesine krem, sabun vb. şeyler sürülmemelidir.
  • Gözlük kullanımı bir süre bırakılmalıdır.
  • Güneş ışınlarına ilk aylar çok dikkat edilmelidir.

Estetik ameliyatından sonra ilk gün içerisinde bir takım ağrıların hissedilmesi normaldir. Ancak birkaç gün süren ve sürekli şiddet arttıran ağrılarda doktora başvurulması önem arz eder.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Burun Ucu Estetiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İple burun ucu kaldırma kalıcı mı?

Burun ucu kaldırma işlemlerinden bir tanesi de ip kullanımıdır. Hasta iple burun kaldırma ameliyatı işlemlerinde kullanılan ip oldukça kalitelidir. Kopma vb. durumlar kolay kolay görülmez. Bunun dışında ameliyatın son derece basit olduğu, çoğu doktor tarafından kısa sürede yapılabilmesi ise işlemin hatlığını gösteren bir delildir.

İple burun ucu kaldırma kalıcı bir işlemdir. Ancak darbe, çarpma, zorlama gibi durumlarda ne olacağı tahmin edilemez. Bu durumlarda burun zarar görebilir. İnsanın kendisini koruması, burnunun operasyon geçirdiğini unutmaması önemlidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Burun ucu estetiği nasıl yapılır?

Burun ucu estetiği olmak için öncelikli olarak hangi işlemin yapılacağına karar verilmesi gerekir. Tercih edilebilecek ve doktor ile konuşularak üzerinde karar verilmesi gereken işlemler şunlardır:

  • Dolgu ile şekil verme
  • İp ile şekil verme
  • Botoks ile estetik yapma

Bu 3 seçenekten bir tanesi doktor tarafından hastaya tavsiye edilir. Elbette doktorun tavsiyesi önemlidir ancak hastanın da konu hakkında fikir sahibi olması sürücü daha da kolaylaştıracaktır.

Estetik lokal anestezi ile yapılacağından dolayı hasta tamamen uyumaz. Sadece operasyondan sonra biraz dinlenmesi gerekir. Zaten operasyonun ortalama 15 dakika sürmesi işlemlerin ne kadar hızlı bir şekilde tamamlandığının ve çok basit bir müdahale olduğunun en önemli kanıtıdır.

Int. Dr. Sinem Köse