Cereyanda Kalmak

Cereyanda kalmak, oluşturulan hava akımı içerisinde kalan kişiler için kullanılan bir deyim olup, dinlenerek tüm belirtiler geçmektedir fakat ağır koşullarda doktora başvurmak gereklidir.

Cereyanda Kalmak Nedir?

Yaz aylarının sıcak havalarında hafif bir rüzgârın dahi etkisi tartışılmazdır. Bu rüzgârı bulabilmek için evde, işyerlerinde kapı ve pencereler açılarak bir hava akımı oluşturmak istenir. Cereyanda kalmak, oluşturulan hava akımı içerisinde kalan kişiler için kullanılan bir deyimdir.

Cereyanda kalan insanlarda baş ağrısı, boyun tutulması, grip, nezle, burun akıntısı ve göğüs ağrısı gibi pek çok hastalık görülebilir. Bu hastalıkların esas nedeni insan vücudunun tam sıcağa alışmış ve terlemişken birden bire soğuğa maruz kalmasından ibarettir.

Sıcak havalarda görülen cereyan çarpması hadisesine kışın pek rastlanılmaz. İnsanların sıcaktan bunaldıklarında kaçtıkları soğuk yerler onlara hastalık davetiyesi çıkarır. Özellikle sıcak bir ortamdan soğuk bir yere geçerken dikkat edilmesinde fayda vardır.

Cereyanda Kalmak Belirtileri

Soğuk hava akımına uzun süre maruz kalan kişilerde pek çok hastalık görülebilir. Ancak bunların öncesinde bir takım belirtiler ortaya çıkar ve erken müdahale için bu belirtilerin takibi önem arz eder.

  • Ateş: Cereyanda kalmanın en önemli belirtisi yüksek ateştir. Soğuk hava insanlarda bir müddet sonra ateş yapar ve birkaç gün boyunca bu ateş etkisini gösterir.
  • ÖksürükÖksürmek akciğerleri pek çok saldırıdan koruyan mekanik bir olaydır. Solunum sisteminin kendisini koruma yöntemlerinden bir tanesi olan öksürük, özellikle kışın soğuk hava çarpması yaşayan kişilerde sıklıkla görülür.
  • Baş Ağrısı: Soğukta kalan kişilerde birkaç saat sonra öncelikli olarak baş ağrısı başlar. Bu kişinin kendisini üşüttüğünün belirtilerinden bir tanesidir.
  • Sırt Ağrısı: Sırtta bulunan kaslar soğuk hava nedeniyle kasılır. Bu kasılma ise sırt ağrısına neden olur. Hastanın kendisini sıcak bir ortamda tutması ve dikkat etmesi sonucunda kendiliğinden geçer.
  • Boyun Ağrısı: Boyunda bulunan doku ve kaslar soğuktan en çok etkilenen yerlerdir. Hastanın boynu soğuk havada kalmanın etkisiyle kısa süre içerisinde kasılmaya başlar. Boyun tutulması olarak adlandırılan bu hastalıkta da kişi sıcak ortamlarda kalmalı ve bolca dinlenmelidir.
  • Halsizlik: Şiddetli halsizlik özellikle cereyanda kalan kişilerde sıklıkla görülür. Yemeğe karşı isteksizlik, bulantı ve daha fazlası halsizlik ile birlikte gelen diğer belirtilerdir.
  • Burun Akıntısı: Cereyanda kalan kişilerde ilk 24 saat içerisinde burun akıntısı başlar. Bu durum kişinin üşütmüş olabileceğinin belirtileri arasında bulunur.
  • Geniz Akıntısı: Burun akıntısı akabinde kimi hastalarda geniz akıntısı da görülebilir. Genizler, boğazın mukoza ile dolması sonucunda akıntı yaparak bu durumu hastaya bildirir.
  • Titreme: Ateşli geçebilecek olan hastalıkların belirtisi olarak kişide titreme de görülür. Bu durumda doktora gidilmeli ve tedbir almaya özen gösterilmelidir.

Cereyanda kalmak baş ağrısı başta olmak üzere pek çok belirti ile açığa çıkan bir durumdur. Kişi birkaç dakika dahi soğuk bir ortamda kalsa bir müddet rahatlama hissi alabilir ama sonrasında günlerce süren hastalıklarla uğraşmak zorunda kalır.

Cereyanda Kalmak Teşhisi

Soğuk akımı geçişi arasında kalan kişilerde birtakım tahliller ve muayeneler sonrasında hastalığın sebebi tam olarak teşhis edilebilmektedir. 

Bu teşhisler için kullanılan yöntemler şunlardır:

  • Kan TahliliKişinin enfeksiyon kaptığına yönelik bir şüphe var ise eğer o zaman kan tahlili istenen durumlardan bir tanesidir. Kandaki tüm değerler kontrol edilerek enfeksiyon izi aranır.
  • İdrar TahliliBoşaltım sistemi vücudun tüm atıklarının toplandığı yerdir. İdrarda buradaki atıkları attığı için vücut hakkında bir şeyler öğrenilmek istenirse idrara bakılması doğru bir adımdır. İdrar tahlili ile vücudun detaylı bir şekilde tahlili yapılabilir.
  • Muayene: Muayene edilerek bu hastalığın teşhisi konulabilir. Boğazda ağrı, burunda akıntı ve tutulma durumları için KBB uzmanı bir doktor tarafından muayene edilmekte teşhis için yeterli olacaktır.

Cereyanda kalmak pek çok şikayeti bir arada sunsa da teşhisi oldukça kolaydır. Yılda kadın erkek demeden her insan sonbahar ve ilkbahar aylarında bu şikayet nedeni ile doktorların kapısını çalmaktadır. Bu nedenle doktorlar çoğu zaman muayene yolu ile teşhisi kolay bir şekilde koyarken emin olmak ve başka bir rahatsızlığın belirtisi olmaması adına tahlil isteyebilirler.

Cereyanda Kalmak Tedavisi

Soğuk hava akımına kapılan kişilerde hastalık, genellikle dinlenme sonucunda tüm belirtilerini kaybeder. Ancak bazı durumlarda doktora gitmek ve hastalığın atlatılabilmesi için dışarıdan destek almak gerekir.

  • İlaç TedavisiÖksürük, grip, nezle, burun akıntısı, ateş gibi durumlara karşı doktorlar tarafından ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçların düzenli kullanımı sonrasında hastalık kısa süre içerisinde atlatılır.
  • Krem Tedavisi: Cereyanda kalmak ve sırt ağrısı, boyun ağrısı gibi belirtileri olan hastalara krem tedavisi uygulanır. Özellikle tutulma hadiselerine karşı kremler etkili bir tedavi yöntemidir.

Cereyanda kalma sonucunda hasta olan kişiler, ilaç ve kremler doğrultusunda kısa süre içerisinde tekrar eski sağlıklarına kavuşurlar. Bu durum kimi hastalarda 3 gün sürebilirken kimilerinde ise 14 güne kadar uzayabilir.

Cereyanda Kalmak Tedavi Edilmezse

Cereyanda kalarak üşüten kişilerin muhakkak tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalık tedavi edilmezse eğer hastanın durumu giderek ağırlaşır. Bu nedenle henüz belirtiler yeni yeni görülmeye başladığında tedavisi için gereken tedbirler alınmaya başlamalıdır.

  • Öksürük, burun akıntısı gibi semptomlar gözlendiğinde tedavi için gereken adım atılmazsa bu kişide sonu zatürreye kadar giden bir süreci başlatabilir.
  • Yüksek ateş görülen hastalarda ateş düşürücü ilaçlar kullanılmazsa ve ateş düşürülmeye çalışılmazsa sonu ölüme kadar gidebilecek olan bir kapı ardına kadar açılır.
  • Boyunda ve sırtta görülen tutulmalar kişinin rahat hareket etmesini engeller. Kas gevşetici olarak kullanılan ilaç ve kremler kullanılmazsa bu kasılma ve tutulmalar hiçbir zaman geçmeyebilir, kalıcı olarak seyredebilir.
  • Cereyanda kalmanın sonucunda iltihap oluşumu gözlemlenmiş ise bu iltihap vücudun başka yerlerine dağılabilir. Bu durumda çoklu organ hastalıkları ile mücadele etmek gerekir.
  • Üşütmek ve sonrasında gelen baş ağrısı kişiyi çok rahatsız eder ve geçmesi beklenir. Ancak kimi zamanlar bu geçmez ve kişide ateş, kusma vb. diğer belirtilerinde görülmesine neden olur.

Vücutta bulunan çoğu organı etkileyen ve onların düzgün çalışma ritmini bozan soğuk hava akımına kapılmak ciddiye alınması gereken hastalıklara neden olur. Bu hastalıkların tedavi edilmesi zaruridir.

Cereyanda Kalmaya Ne İyi Gelir?

Cereyanda kalmak sonucunda meydana gelen üşütme sonrasında bazı doğal yöntemler vardır. Bunlar her insan tarafından yapılabilen ve etkisini kısa sürede gösteren tedavi edici unsurlardır.

  • Su İçmek: Ateşli olarak devam eden hastalıklarda insanlar su kaybı yaşarlar. Bu durumda su içmek kişiye iyi gelecektir. Ayrıca su vücuttaki organları çalıştırdığından dolayı hastalığın daha kısa sürede atlatılmasını sağlar.
  • Beslenme Kalitesi: Cereyanda kalıp üşüten kişilerin hazır, yağlı besinler yerine sıcak yemekler ile beslenmeleri gerekir. Bunların yanında tavuk ve paça çorbası, et suyu, havuç, soğan ve sarımsak hastalıklara karşı iyi gelen besinlerdir.
  • Meyve: İçerisinde C vitamini bulunan meyveler soğuk hava akımına kapılan kişilere iyi gelir. Mandalina, portakal, greyfurt C vitamini bakımdan zengin olan meyvelerdir. Ayrıca havucunda bu hastalığa iyi geldiği bilinir.
  • Bitkisel Çaylar: Soğuktan dolayı hasta olan kişilere sıcak servis edilen bitkisel çaylar iyi gelir. Bu çaylar içerisinde özellikle nane-limon ilk sırada kendisine yer bulunur. Bunun dışında ıhlamur, ekinezya çayı da soğuk geçmesine iyi gelir.
  • Zencefilli Bal: Zencefil ile bal karışımı anane tariflerinden bir tanesidir. Bu tarif yüzyıllardır uygulanmakta ve etkisi bilimsel olarak da desteklenmektedir.
  • Tarçınlı ve Ballı Süt: Boğazların yumuşaması için ılık bir sütün içerisinde tarçın ve bal katılarak içilen karışım kullanılabilir. Sıcak olarak tüketilen bu içecek de hastalığın kısa sürede atlatılmasını sağlar.
  • Pastiller: Boğazın yumuşaması, gıcığın geçmesi için pastil kullanılabilir. Bu pastiller eczanelerden temin edilebilmektedir.
  • Dinlenmek: Sıcak bir ortamda hastalık geçene kadar dinlenmek tedavi yöntemleri içerisinde yapılması gerekenler listesinin başlarında bulunur. Hastanın dinlenmesi ve kendisini koruması önemlidir.
  • Elleri Yıkamak: Ellerin sürekli olarak yıkanması, göz ve burun gibi yerler ile temasının engellenmesi önemlidir. Cereyanda kalmanın sonucunda yakalanılan hastalıklar vücudun diğer yerlerine bulaştırılmamalıdır.
  • Temiz Hava: Hastada bulunan virüsler hava yolu ile yayılırlar. Bu nedenle hastanın bulunduğu ortamın iyice havalandırılması hastalığın yayılmasını önleyeceği gibi aynı zamanda ona oksijen kaynağı olarak geri döner.

Kısaca cereyanda kalan kişilerin kendilerini koruması ve soğuktan uzak durması gerekir. Sıcak bir ortamda geçirilen zamanlar içerisinde yukarıdakilerden birisi veya daha fazlası yapılırsa hastalık kısa sürede atlatılır.

Cereyanda Kalmaya Ne İyi Gelmez?

Cereyanda kalmak ciddi hastalıklara davetiye çıkartabilir. Özellikle belirtiler kendisini bir bir belli etmeye başladıktan sonra bir takım şeylerden kesinlikle uzak durulması gerekir.

Bunlar:

  • Gazlı ve soğuk içecekler boğazı tahriş edeceği için tüketilmemesi gerekir. Boğazın tahriş olması beraberinde şiddetli öksürük ve diğer boğaz hastalıklarını getirecektir.
  • Soğuk ortamlarda bulunmak yapılmaması gereken şeylerin başında gelir. Zaten üşütmekten dolayı gelen bir hastalığın soğuk ortamlarda atlatılması beklenemez.
  • Yağlı ve hazır besinlerin tüketilmesi hastalığın daha geç atlatılması için oldukça geçerli bir nedendir.
  • Dinlenmeden sürekli hareket halinde geçirilen süreç hastaya zarar verir. Dinlenilerek enerji toplanması elzemdir.
  • Sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı olan maddelerin tüketilmemesi gerekir. Bunlar hastalığın günlerce geçmesini engelleyen temel nedenlerdir.
  • Kalabalık, havasız ortamlarda bulunmak hasta için iyi değildir. Temiz havaya sahip ve sıcak ortamlarda hasta çok daha hızlı bir şekilde iyileşecektir.

Cereyanda kalan kişiler özellikle vücutlarını sıcak tutmaya özen göstermelidir. Sıcak yiyecekler, sıcak ortamlarda bulunan hastalar rahatsızlıklarını kısa sürede atlatırlar.

Cereyanda Kalmak için İlaçlar

Kadın veya erkek fark etmeksizin soğuk hava akımı etkisi ile her insan vücudu hastalanır. Kırılgan ve zayıf bünye yapısına sahip kişilerde daha sık bir şekilde görülen bu hastalığın bazı ilaçların kullanılması ile giderilmesi mümkündür.

  • Nazal Dekonjestanlar: Hastalıkta burun tıkanıklığı görülüyorsa eğer bu ilaçlar hastaya iyi gelecektir. İlaçlar hap, sprey ve damla şeklinde doktor tarafından verilebilir.
  • Öksürük İlaçları: Öksürük şurupları, hastalık sonucu sık sık öksüren kişilerin muhakkak kullanması gereken ilaçlardandır. Brodil, Bisolnatur bunlardan bazılarıdır.
  • Antihistaminler: İnsanların nefes ve hava yollarının genişleyip ferahlamasını sağlayan bu ilaçlar ile hastalığın zorlu süreci daha rahat atlatılır.
  • Ağrı Kesiciler: Majezik, parol gibi ilaçlar ağrılı geçen hastalıklarda kullanılmalıdır. Bu ilaçların kullanımı hastanın çektiği ağrının giderilmesinde etkili rol oynar.
  • Ateş Düşürücüler: Parol, calpol, tamol, tylol vb. ilaçlar cereyanda kalma sonrasında ateşlenen hastalıklarda kullanılabilir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçete edilmesi sonrasında kullanılmalıdır.
  • Antibiyotikler: Enfeksiyona bağlı hastalık geçiren kişilerde antibiyotik kullanımı da görülür. Ateşli hastalıkların bakterilerin faaliyeti sonucu yaşandığı bilindiğinden ve bakterilerin enfeksiyona neden olmasından dolayı antibiyotikler bu dönem içerisinde doktor tarafından verilen ilaçlardandır.

Hamilelikte Cereyanda Kalmak

Hamilelik cereyanda kalmak sonucunda ateşli hastalıklar, baş ağrısı ve titreme sık görülen rahatsızlıklardandır. Bu dönem içerisinde antibiyotikler tercih edilmese de annenin sağlığı için yeri geldiğinde kullanılmak zorundadır.

Hamilelik dönemi bayanlar için en zorlu süreçlerin yaşandığı zamanlardır. Bu dönemde bayanlar sürekli olarak terleme yaşarlar. İşte böyle zamanlarda ufacık dahi soğuk hava sirkülasyonuna maruz kalmaları onların hastalanmaları için yeterli olmaktadır. Bunun için gereken önlemlerin alınması önem arz eder. Özellikle kış aylarında hamile olan bayanların çok daha dikkatli olmaları gerekir.

Çocuklarda Cereyanda Kalmak

Çocuklar koşar, oynar ve terlerler. Yerlerinde duramayan çocuklar terleme sonucunda soğuk su içtikleri gibi kendilerini soğuk buldukları yerlere atmaktan da çekinmezler. Hasta olacakları akıllarına dahi gelmez. İşte bu zaman dilimlerinde çocukların cereyanda kalarak hasta olmamaları için hiçbir neden yoktur.

Çocuklar hastalandıklarında bu çoğunlukla grip, öksürük ve sonunda da ateş olarak kendisini belli eder. Çocuk doktorlarına gidilerek gereken muayenenin yapılması sonrasında verilen ilaçların kullanımı, onların sıcakta kalmalarının sağlanması çok önemlidir.

Bebeklerde Cereyanda Kalmak

Bebekler, cereyanda kalma konusunda belki de herkesten daha çok korunurlar. Ebeveynleri onların üzerine titreyerek özellikle soğuk hava sirkülasyonlarına karşı tam koruma sağlamaya çalışır. Ancak bazen elde olmayan nedenlerle bebeklerinde cereyanda kalma sonrasında hastalandığı görülebilir.

Bebeklerin vücutları narin olduklarından dolayı onlar hastalandıklarında direkt olarak doktora gidilmesi önemlidir. Yetişkinlerin kullandığı pek çok ilaç onlar için fazla gelecektir. Bu nedenle bebek doktoru tarafından bebeğin muayene edilmesi ve sonrasında verilen ilaçların kullanılması en uygun olanıdır.

Cereyanda Kalmak için Hangi Doktora Gidilir?

Cereyanda kalmak sırt ağrısı gibi belirtilerle kendisini belli eder. Kimi zaman bu belirtiler kendiliğinden geçerken kimi zaman ise doktora gitmek tek kurtuluş yolu olur. Bu durumda doktora gitmek isteyen hastalar Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji ve Kulak Burun Boğaz bölümlerine gidebilir. Bu bölümlerden semptom gösterilen yerin vücuttaki konumuna göre bir seçim yapılmalıdır.

Cereyanda kalma genellikle kendi başına birkaç gün dinlenme ile atlatılan bir hastalıktır. Hastada bıraktığı etki ve semptomların şiddetine bağlı olarak hastaneye gidilebilir. Bu durumda kimi zaman ilk 24 saat olarak gösterilse de dayanılmaz ağrı ve acıların olduğu durumlarda acilen uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
80
5
Makeleyi Paylaşın

Cereyanda Kalmak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Cereyanda kalmak ne gibi hastalıklara yol açar?

Cereyanda kalmak sonucunda kişilerde çok farklı hastalıklar görülebilir. Grip, nezle, soğuk algınlığı, zatürre bunlardan sadece bazılarıdır. Bunların yanında boyunda ve sırtta tutulmalar görülür. Ayrıca ateşli, bakteriyel hastalıkların insanlarda görüldüğü de bilinir. Cereyanda kalma belirtileri iyi takip edilmesi sonucunda bu rahatsızlıklara henüz yolun başında iken müdahale etmek mümkündür.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Cereyanda kalma hasta eder mi?

Cereyanda kalma, insan vücudunun sıcak ortamlara alışması sonrasında soğuk hava ile temas etmesi ile gerçekleşir. Kimi zaman sıcaklara alışan vücut kimi zamansa terleme sonrasında soğuk hava akımı ile karşılaşabilir. Böyle zamanlarda mekanik bir çalışma yapısına sahip olmayan insan vücudu belirti göstermeye başlar. Bunun sonucunda hastalıkla tanışır ve kısa zamanda hastalığın tüm vücudu yayılması ile hastalık dönemine geçilmiş olunur.

Int. Dr. Aslı Atarbay