Cyberknife Nedir?

Vücuttaki her noktada kanser tedavisi uygulamak için kullanılan cyberknife, uzay neşteri olarak adlandırılan robotik radyocerrahi sistemidir.

Cyberknife, uzay neşteri olarak adlandırılan robotik radyocerrahi sistemidir. Vücuttaki her noktada kanser tedavisi uygulamak için kullanılmaktadır. Radyasyon demetleri, kanserin bulunduğu bölgeye odaklanarak kanserli dokuların büyük oranda tedavi edilmesini sağlıyor. Kanser etkisinin görülmediği dokular ise radyasyonun etkisinde korunabiliyor.

Bilgisayar sistemleri ile entegre yapıya sahip olan Cyberknife, hastanın etrafında tamamen dönerek tüm açılardan ışınlama yapabiliyor. Bu özellik sayesinde, tedavinin başarı oranı yükselmektedir. Cyberknife cihazının içinde yer alan alt sistemler, tümörün yerini saptamakta ve uygun açılardan ışınları göndermektedir.

Cyberknife Kullanım Alanları

Cyberknife, hasta vücudunun tamamını inceleyerek kanserli bölgeyi tespit etmektedir. Tedavi aşamasında ise sadece kanserli bölgeye odaklanarak diğer bölgelerin radyasyondan etkilenmemesini sağlamaktadır. Cyberknife kullanım alanları:

  • Beyin tümörleri
  • Prostat kanserleri
  • Akciğer kanserleri
  • Pankreas kanserleri
  • Vertebra tümörleri
  • Baş ve boyun kanserleri olarak sıralanmaktadır.

Kanser tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerden ayrılan özelliklere sahiptir. Cyberknife sayesinde bağırsak hareketleri ya da solunum ile tümörün yer değiştirebildiği durumlarda odak noktasını değiştirerek tedavinin başarı ile devam etmesini sağlamaktadır. Akciğer ve karaciğer tümörlerinde görülen bu hareketlilik, Cyberknife sayesinde kolayca tespit edilmektedir.

Bilgisayar ile entegre sistemi sayesinde sadece tümöre odaklanan Cyberknife, omurilik gibi radyasyona çok hassas olan bölgelere de uygulanabilir. Nükseden tümörlere uygulanmasında da herhangi bir sakınca yoktur.

Cyberknife tedavisi tek seansta yüksek doz olacak şekilde ve riskli bölgelerdeki tümörlere stereotaktik radyoterapi ile uygulanabilir. Beyinde oluşan iyi ve kötü huylu tümörlerde, beyin yapısını etkilemeden minimum risk ile tedaviyi gerçekleştirmektedir.

Geçmiş dönemlerde bazı tümör çeşitleri riskli bölgelerde yer aldıkları için tedavisi olanaksız olarak kabul edilirdi. Tümörün vücuttan alınması ancak cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir ve bu durum çeşitli sakatlamalara yol açabilirdi. Cyberknife, radyasyona karşı hassas olan bölgelerde kolaylıkla uygulanabildiği için riskli bölgelerde kullanılmaktadır ve sakatlayıcı cerrahi yöntemlere başvurulmasını önlemektedir.

Cyberknife Nasıl Uygulanır?

Cyberknife tedavisi, uzman doktorların muayene ve tetkikler sonucunda teşhis koyması ile uygulanır. Tedaviye başlamadan önce hastanın yüzü plastik bir maske ile kapatılır. Tedavi öncesinde ve tedavi esnasında herhangi bir cerrahi müdahale yapılmaz. Hasta, Cyberknife cihazında yer alan masa görünümlü bir alana sırtüstü uzanır. Robot, hasta üzerinde pek çok açıyla gezebildiği için hastanın hareket etmesine gerek yoktur.

Cyberknife cihazı, hasta vücudunu inceleyerek tümörün yerini tespit etmektedir. Tümörün yerinin net olarak tespit edilmesi ve hareketlerin incelenmesi için görüntü yakalama teknolojisi kullanılır. Görüntü yakalama teknolojisi sayesinde solunum sırasında yer değiştirme potansiyeli bulunan tümörlere de başarıyla müdahale edilir.

Cyberknife cihazı hasta vücudunu farklı açılardan inceler ve tespit ettiği tümörlere odaklanarak hareketlerini takip eder. Bu nedenle, tedavi sırasında hastanın düzenli nefes alması ya da nefesini tutması gerekmez.

Tedavi öncesinde tomografi ve manyetik rezonans tarafından elde edilen görüntüler, Cyberknife cihazından elde edilen anlık görüntülerle karşılaştırılır. Karşılaştırma sonucunda tümör koordinatları anlık olarak değerlendirilir. Radyasyon bölgesi ve dozu bu bilgiler neticesinde ayarlanır. Tümör koordinatlarına karşı hassas olan Cyberknife sayesinde hasta hareketlerinin tedaviyi etkilememesi sağlanır.

Tedavi esnasında hedef nokta tümörlü bölgedir. Tümör dışındaki sağlıklı dokular bu tedaviden minimum düzeyde etki görmektedir.

Cyberknife Yan Etkileri

Cyberknife tedavi sonrası kısa süreli ve etkisi kısa sürede kaybolan yan etkiler yaşanabilmektedir. Tedaviden yararlanan bazı hastalarda bulantı veya hafif yorgunluk yaşanabilir. Daha büyük yan etkilere rastlanmamaktadır. Cyberknife tedavi sonrası yaşanabilecek olası reaksiyonlara karşı hızlı bir şekilde doktora haber verilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
1
Makeleyi Paylaşın

Cyberknife ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Cyberknife tedavi ücreti ne kadardır?

Cyberknife tedavi ücreti, lezyon bölgesi, lezyon boyutu ve seans miktarı ile bağlantılı olarak değişkenlik göstermektedir. Cyberknife tedavi ücreti, muayene sonrasında tedavi planlamasının yapılmasının ardından hastaya iletilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife SGK karşılıyor mu?

Cyberknife tedavisi SGK kapsamında yer alıyor. SGK ile anlaşması bulunan özel hastanelerde de tedavi görmek mümkündür.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife ile gamma Knife arasındaki fark nedir?

  • Gamma Knife tedavisi sırasında hastanın kafasına metal bir çerçeve takılmaktadır. Bu durum hastayı tedirgin edebilmektedir. Cyberknife tedavisi sırasında böyle bir durum görülmediği için hasta daha rahattır. 
  • Gamma Knife tedavisinde anestezi gereklidir, cyberknife tedavisinde gerekli değildir.
  • Cyberknife vücudun her noktasını inceleyerek sadece tümöre radyasyon uygulamaktadır. Gamma Knife ise sadece omurga ve beyin ile sınırlıdır. 
  • Gamma Knife sırasında yüksek doz radyasyon verilirken Cyberknife sırasında daha düşük dozda uygulanır. Bu sayede tümörün çevresindeki dokular daha az etkilenir.
Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife hangi hastanelerde var?

Cyberknife, bazı devlet hastaneleri, özel hastaneler ve üniversite araştırma hastanelerinde bulunmaktadır. Kanser tedavisi için faaliyet gösteren özel kliniklerde de cyberknife cihazı ile tedavi yapılmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife tedavisine nasıl hazırlık yapılır?

Baş ve boyun bölgesindeki tümörlerin tedavisinde, hasta yüzünün şeklini alabilen ve suda eriyen özelliklere sahip maskeler hazırlanır. Tedaviye başlamadan önce hastanın bu maskeyi takması zorunludur. Maske sayesinde hastanın hareket etmesi engellenir.

Hastanın tedavi sırasında hareket etmesini engellemek ve tedavi sırasında nefes alışverişini sağlıklı yapabilmesi amacıyla kişiye özel vakumlu yataklar kullanılır.

Daha önceki tomografi cihazları ile Cyberknife tedavisi sırasında alınan görüntüler karşılaştırılır. Tümörün konumu ve hareketleri incelenir. Cihaz, tümör koordinatlarına odaklanır ve tedaviye başlar.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife tedavisinde başarı oranı yüksek midir?

Cyberknife tedavisi, kanser tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Cihaz, hasta vücudu etrafında pek çok açıyla dönerek tümörü ve tümör hareketlerini tespit etmektedir. Tümör tespit edildikten sonra ise sadece ilgili bölgeye odaklanarak diğer sağlıklı hücrelerin radyasyondan etkilenmemesini sağlamaktadır. Sadece tümöre odaklandığı için başarı oranı yüksektir.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife riskli tümörlere uygulanır mı?

Daha önceki tümör tedavilerinde cerrahi müdahalelere gerek görülürdü. Beyin tümörü veya göz çevresinde oluşan tümörler gibi riskli durumlarda, yapılan müdahaleler hastanın hayati tehlike riskini azaltırken sakatlıklara yol açma ihtimali bulunurdu. Cyberknife ile beyin, göz ve diğer organlara yakın konumda bulunan tümörlere kolayca müdahale edilmektedir. Riskli tümörlere uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur ve başarı oranı yüksektir.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife tedavisi kaç seansta tamamlanır?

Cyberknife tedavisi 1 – 5 seans arasında tamamlanır. Tedavinin kaç seansta tamamlanacağı hakkında net bilgiler ancak uzman doktor muayenesinden sonra belirlenmektedir. Lezyon bölgesi ve lezyonun büyüklüğü, tedavi sürecini belirleyen en önemli faktörlerdir.

Cyberknife seansları üst üste günlerde veya gün aşırı şekilde uygulanabilir. Seans sıklığı doktor tarafından belirlenmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife tedavi sonrası hastanın çevresindeki insanlara radyasyon yayılır mı?

Cyberknife tedavi sonrası, hastanın tedavi odasından çıktığı andan itibaren radyasyon yayma ihtimali yoktur. Radyasyon, hasta ile taşınmaz ve çevresindeki bebek, çocuk ve insanlara zarar vermez.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife tedavisinin hemen ardından normal hayatına dönebilir mi?

Cyberknife tedavi sonrası hasta normal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Herhangi bir sakınca yoktur.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife tedavisi ne kadar sürede etki eder?

Cyberknife tedavi sonrası hemen etki başlar ancak seans sayısı artıkça maksimum fayda elde edilir. İlk seanstan itibaren hastanın kanaması varsa durması, ağrısı var ise azalması Cyberknife tedavi sonrası başarılı sonuç alındığının göstergeleridir. Tedavi başarısının değerlendirilmesi ise ortalama 1 – 2 ay sonra radyolojik görüntüleme aracılığıyla yapılmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife tedavisi güvenli midir?

Tedavinin tüm aşamaları robot kontrolünde olduğu için güvenilirdir. Radyasyon sadece ilgili bölgeye odaklanarak başarılı sonuç alınmasını sağlar.

Int. Dr. Sinem Köse

Tedavi öncesi saçlar tıraş edilir mi?

Tedavi öncesinde saçların tıraş edilmesi gerek yoktur. Cyberknife tedavi sonrası tamamen saç dökülmesi de yaşanmaz. Tedavinin boyutu ve seans uzunluğuna bağlı olarak saçın bazı bölümlerinde geçici dökülmeler meydana gelebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Tedavi sırasında hasta uyutulur mu?

Tedavi sırasında hasta uyanıktır. Cyberknife yaptıranlar herhangi bir acı ile karşılaşmadıkları için uyutulmaları gerek duyulmaz.

Int. Dr. Sinem Köse

Cyberknife tedavisi yaşlı, çocuk ve sistemik sorunları olan hastalara uygulanabilir mi?

Cyberknife tedavisinin uygulanması için yaş bir engel değildir. Tedavi esnasında hastaların herhangi bir acı ile karşılaşmamaları nedeniyle anestezi uygulanmaz ancak gerektiğinde çocuk ve erişkin hastalarda kullanılabilir. Cyberknife tedavisinin hasta için uygun olup olmadığına doktor muayenesinin sonrasında karar verilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse