Elektronörofizyoloji Nedir?
Elektronörofizyoloji, merkezi sinir sistemi hastalıklarına tanı konulabilmesi için hastane laboratuvarlarında bulunan ve nörolojik ölçümler yapabilen çözüm analizlerinin yapılmasını sağlayan sağlık bilimi dalıdır.
İnsan beyninde oluşan bilgiye dayalı ve bireylerin davranışlarını doğrudan etkileyerek davranışsal bozukluklara neden olan faktörleri bilmek önemlidir. Bu tip durumlarda sağlık açısından birçok hastalık ortaya çıkmaktadır ve bu hastalıkların erken teşhis ve tedavisi sağlık açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Elektronörofizyoloji merkezi sinir sistemi hastalıklarına tanı konulabilmesi için hastane laboratuvarlarında bulunan ve nörolojik ölçümler yapabilen aletlerin kullanılarak hekim denetiminde çözüm analizlerinin yapılmasını sağlayan sağlık bilimi dalıdır. EEG çekimleri, EMG çekimleri, PSG çekimlerinin yapılması ve bunların raporlanması hekimlere tanı koymada yardımcı olunabilmesi için önemli bir daldır.
Elektronörofizyoloji İçeriği itibari ile nöroloji ve fizyoloji bilimleri ile yakın ilişki içerisindedir. Dünya genelinde beyinde oluşabilecek hastalıklarla ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki vakaların sayısı bir hayli fazladır. Sağlık alanında özellikle beyinsel hastalıklar için ciddi bütçeler ayrılmaktadır.
Bu hastalığın en ince detaylarına kadar her türlü olasılıklarının araştırılması için ciddi eğitimlerden geçmiş sağlık çalışanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Elektronörofizyoloji alanında son yıllarda özellikle mesleki deformasyona karşı dayanıklı olabilecek araştırmacı ve gelişime açık sağlık çalışanlarına çok ihtiyaç duyulmaktadır.
Elektronörofizyoloji Bölümü
Gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da beyin fonksiyonlarının incelemelerinin yapılarak ortaya çıkan hastalıklarda erken teşhis ve tedavi yöntemlerinin bulunması ile ilgili projelerde üniversitelerin Elektronörofizyoloji bölümü mezunları oldukça tercih edilmektedir. Hatta araştırma konusunda kendisine güvenen ve sağlık çalışanı olmak isteyenler için teknisyen eğitimi alan kişilerin bu bölüme geçebilmesi adına dikey geçiş hakkı tanınmıştır.
Sağlık meslek liselerinden mezun olan ya da ön lisans diplomasına sahip olan kişiler; sağlık memurluğu, acil tıp teknisyenliği, ilk yardım ve acil bakım teknisyenliği, hasta ve yaşlı hizmetleri, laboratuvar teknisyenliği gibi alanlarda uzmanlaşıp hizmet verebilirler. Ayrıca radyoloji teknikerliği, biyomedikal cihazların kullanılması, anestezi teknisyenliği, laboratuvar ve tıp elektroniği bölümlerinde çalışacak tekniker olarak da görev alabilirler.
Elektronörofizyoloji Ne İş Yapar?
İlgili sağlık meslek yüksekokullarından mezun olmuş teknisyenler, nörofizyolojik yöntemler kullanılarak uzman doktorların kontrolü altında araştırma çalışmalarında görev alırlar. Bu araştırmalar beyin fonksiyonlarının detaylı incelemesinin yapılarak bunlardan herhangi birinde meydana gelebilecek bozukluklarda uygulanması gereken tedavi yöntemlerini bulabilme adına yapılır.
Fizik, anatomi, fizyoloji, nöroloji, elektroansefalografi, nöroanatomi ve farmakoloji eğitimlerini alan kişiler özel hastanelerde ya da devlet hastanelerinde beyinde meydana gelen potansiyel uyarıların analizlerinin yapılması işinde görev alırlar. Hastanelerin nöroloji, KBB, psikiyatri, pediatri, göğüs hastalıkları, uyku üniteleri gibi bölümlerinde araştırma ve incelemeler yaparak tedavinin sonuca ulaştırılmasına yardımcı olurlar.
Elektronörofizyoloji Teknikeri
Bireylerin almış oldukları diplomalarında mesleki unvanları Elektronörofizyoloji teknikeri olarak geçmektedir. Tekniker olabilmek için öğrenim hayatı süresince birçok temel sağlık bilgilerinin eğitimini almış olmalıdırlar. Temel anatomi bilgisi, fizyoloji konuları, tıbbi terminoloji bilgileri, nörofizyolojik cihaz ve ekipmanlarının kullanımları, temel farmakoloji mutlaka alınması gereken temel derslerdir.
Ayrıca tekniker olabilmek için bu mesleki alana dair beyin fonksiyonları ve davranış bozukluklarının ölçüm ve değerlendirilmesinde kullanılacak olan diğer teçhizatlar hakkında da yeterli eğitimin alınmış olması gerekir. EEG yani elektroansefalografi eğitimi, Kognitif Nörofizyolojik eğitimi, Nöroloji, uyku EEG si, PSG ve sinir kas anatomisi hakkında yeterli bilgi donanımına sahip olmak gerekmektedir.
Pozitif psikoloji ve iletişim becerileri derslerini de başarı ile bitirmek tekniker olmak için alt yapının oluşumunu sağlayacaktır. Öğrenim hayatı süresince ilk yardım, sağlık hukuku ve meslek etiği ile halk sağlığı dersleri de bölümde okunması gereken dersler içerisindedir. Teknikerler uzman doktorlar ile çalışma olanağı buldukları için okudukları alan konusunda tecrübe kazandıkça aranılan isimler olmaktadırlar.
Elektronörofizyoloji Sıralama
Yapılacak bir hasta tetkikinde elektronörografi değerlendirmesi birinci sırada yer almaktadır. Daha sonra elektroensefalografi incelemeleri yapılmaktadır. Üçüncü aşamada polisomnografi ve potansiyel uyarma incelemeleri yapılıp tüm verilerden alınan sonuçlara göre hekimler teşhislerini koyup tedavi sürecini başlatmaktadırlar.
Burada sıralama ve teknikerin yaptığı incelemeler sonrasında yapacağı değerlendirme çok önemlidir. Bu meslek grubundan alınacak olan teknikerler uzman doktorlar tarafından denetlenerek çalışmalarını sürdürmektedirler.
Elektronörofizyoloji Teknikeri Ne İş Yapar?
Hastanelerde EEG çekimi, EMG çekimi, Polisomnografi cihazlarının kullanımı, beyin sapı ile ilgili potansiyel uyarılma analizleri, görüş ile ilgili olarak gözün potansiyel uyarılma analizleri ve hastaların kayıtlarının tutulması görevlerini yaparlar.