Epilasyon
Epilasyon, insan cildindeki istenmeyen tüylerin alınması işlemidir ve ağda, elektrikli tıraş makinesi veya jilet gibi çeşitli yöntemleri vardır
Epilasyon Nedir?
Epilasyon, insan cildindeki istenmeyen tüylerin alınması işlemidir. Ağda, elektrikli tıraş makinesi veya jilet gibi çeşitli epilasyon yöntemleri vardır ancak lazer epilasyon, yüzün ve vücudun hemen hemen her yerinde kullanılabilen, mevcut en etkili epilasyon yöntemidir. Ağda ve tıraş gibi yöntemlerden farklı olarak lazer epilasyon uzun süreli sonuçlar verir. Diğer yöntemlerin çoğu tüy büyümesini uyarır, kalın ve daha sert kıl kökü oluşumunu destekler. Lazer epilasyon ise tüyleri daha ince ve yumuşak hale yani daha az görünür hale getirir ve her uygulamada büyüme daha fazla yavaşlar.
Lazer Epilasyon Faydaları
Lazer epilasyon pürüzsüz bir cilt oluşumunu destekleyen, kılların büyümesini ve tıraş sırasında oluşabilecek tahrişin önlenmesini sağlayan bir yöntemdir. Sonuçlar ise ağda, tüy dökücü kremler veya tıraşlamadan daha kalıcıdır. Hekim veya uzman kontrolünde yapılan lazer epilasyon %90’a kadar kalıcı bir azalma sağlayabilir. Tekrar uzayan tüyler ise daha ince, açık tonda ve yumuşak olur. Batık tüy oluşumunu engeller. Cilt tonunu ve dokusunu iyileştirir.
Lazer Epilasyon Çeşitleri
Lazer epilasyon, tek tek kıl köklerini kalıcı olarak etkilemek ve yok etmek için ışın tedavisi kullanır. Bu tedavi yöntemi yeniden büyümeyi önlemek için cilt yüzeyinin altındaki kökleri hedef alır. Çeşitli lazer epilasyon yöntemleri, her bir kıl folikülünün büyüme döngüsünü düzenleyen ışınlar ile dokuya zarar vermeden tüy büyümesini ve kalınlığını kademeli olarak azaltırlar. Lazer epilasyon çeşitleri şu şekildedir:
İğneli Epilasyon
- Elektroliz epilasyon olarak bilinen iğneli epilasyon, ısıtılmış elektrik akımlarını doğrudan kıl folikülü şaftına yayan, folikülün yeniden büyümesini engelleyen mikroskobik bir iğnenin kullanılmasını esas alır.
- Prosedürün sonuçları diğer tedavilere benzer ancak kalıcı epilasyon olması bakımından diğerlerinden daha tatmin edicidir.
- Hem vücut hem de yüz bölgesinde (kaşlar, yüz, karın, göğüsler ve bacaklar dahil) kullanılabilir. İnce ve açık tüyler kadar koyu ve kalın tüylerde de etkilidir.
- Ağrı, epilasyon uygulanan alana ve hastanın ağrıya duyarlılığına bağlı olarak değişir. İğneli lazer epilasyon yaptıranlar ağrıyı, etkilenen bölgede ısı veya karıncalanma hissi olarak belirtmektedir. Bazıları ise her saniyede küçük bir şok hissi olarak tanımlamaktadır.
- Ağrıyı yönetmek için uygulama öncesi bölgesel anestezi uygulanabilir.
- İşlemden sonra çoğu hasta ciltte birkaç gün süren hafif kızarıklık ve yanma gibi rahatsızlıklar yaşar. Ağrıyı hafifletmek için krem sürülebilir.
Buz Lazer Epilasyon
- Gelişmiş soğutma teknolojisi ile lazer tekniğini birleştiren buz lazer epilasyon, ağrısız ve uzun vadeli tüy azaltma yöntemidir. Klinik çalışmalarla etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmıştır.
- Buz epilasyon, koyu ten tonları da dahil olmak üzere tüm cilt tiplerinde kullanıma uygundur.
- Daha hafif bir aplikatör yardımıyla vücudun hassas bölgeleri dahil tüm bölgelerinde kullanılabilir.
- Hamilelikte epilasyon uygun görülmemektedir. Genellikle hamilelik döneminden sonra tedaviye başlanması önerilmektedir.
- epilasyon uygulanacak bölgede beyaz veya gri tüyleri olanlarda, lazerin hedef alacağı bu tür kıl köklerinde pigmentasyon olmadığı için tedavi etkisiz kalabilir.
Alexandrite Lazer Epilasyon
- Alexandrite lazer epilasyon, 755 nm’likten daha kısa dalga boyunda (kızılötesi dalga boyu) çalışan, kırmızı lazer ışını yayan ve yaygın olarak kullanılan epilasyon uygulamalarından biridir.
- Klinik çalışmalarda, alexandrite lazer epilasyon 1 seans sonrası ortalama %35, son tedaviden üç ay sonra ise ortalama %88 oranında tüy azalttığı ortaya konulmuştur.
- En fazla açık ten ve ince tüylerde etkili olduğu bilinmektedir.
- Uygulama daha çok koltuk altı, bikini bölgesi, sırt, göğüs ve bacaklar dahil her tercih edilebilir. Fakat yüz ve boyun gibi bölgelerde ince tüylerde artışa neden olabilmektedir.
Diode Lazer Epilasyon
- Diod lazer epilasyon, kıldaki pigment yani melanin tarafından emilen ışık demeti yayarak istenmeyen tüyleri ortadan kaldırır.
- Diod lazer yüz, boyun, kollar, koltuk altı, karın, sırt ve bacaklar dahil olmak üzere vücudun tüm bölgesindeki tüylerde etkilidir. Göğüs ve bikini bölgesi gibi hassas bölgelere de uygulanabilir.
- Diod ütüleme lazer epilasyon, derideki belirli kromoforları (molekülü) hedeflemek için dar spektrumlu bir ışık demeti kullanır.
- Tüyleri tamamen yok etmek için 6-12 diod lazer epilasyon seansına ihtiyaç duyulur.
IPL Lazer Epilasyon
- IPL (yoğun darbeli ışık) teknolojisi teknik olarak bir lazer tedavisi değildir.
- Saç ve cilt çevresinde odaklanmış enerjiye yol açan birçok dalga boyuna sahip geniş bir ışık spektrumu kullanır.
- Diğer lazer epilasyon yöntemlerine kıyasla geniş ışık spektrumu nedeniyle IPL lazer epilasyonda kıl gibi derin hedefleri yok etmek için yeterli enerji elde etmek genellikle zordur.
- Lazer ışığı çok güçlü olduğundan evde lazer epilasyon zararları bulunur ancak IPL tedavisinin diğer uygulamalara göre evde uygulanması daha mümkündür.
- IPL teknolojisinde sonuçlar daha uzun sürede kendini gösterir ve tüylerin tekrar uzamasını önlemek için tamamlayıcı tedavilere ihtiyaç duyulur.
Lazer epilasyon fiyatları tercih edilen yönteme, gerek görülen seansa, hastanın vücut tipine, kliniğin imkanlarına ve hekimin uzmanlık alanına bağlı olarak değişir.
Lazer Epilasyon Bölgeleri
Lazer epilasyon tüylenme olan tüm vücut bölgesine yapılabilen bir tedavidir. Hastanın tercihine bağlı olarak bölgesel lazer epilasyon uygulamaları yapılabilir. Genel olarak lazer epilasyon bölgeleri şu şekilde sıralanabilir:
Yüz Epilasyon
- Lazer epilasyon yüzde; çene, üst dudak, alın, kaş ve yanaklar olmak üzere herhangi bir bölgeye uygulanabilir.
- Yüz epilasyon uygulaması yaklaşık 20 dakika sürer. Doğru yöntem ve uzman tarafından yapıldığında güvenli bir tedavi yöntemidir.
- Kaş epilasyonu ile kaşlara da şekil verilebilir.
- Lazer epilasyon üst dudağın ince derisinin çevresinde daha ağrılı olma eğilimindeyken, yanak epilasyon veya alın çevresi epilasyonunda ağrı daha hafiftir.
- Bıyık lazer epilasyon yaptıranlarda seans sayısı yaklaşık 8 olup; cilt rengi, tüy yoğunluğu, kalınlığı ve rengi belirleyici olmaktadır.
Bacak Lazer Epilasyon
- Bacak lazer epilasyon tam bacak veya yarım bacak olmak üzere iki şekilde uygulanabilir.
- Her seans yaklaşık 20-25 dakika sürer ancak hastaya göre bu süreç uzayabilir.
- Çeşitli lazer uygulamaları ile bacak tüylerinin güvenli ve etkili bir şekilde alınması için tedavi planı kişiselleştirilerek yapılır.
Koltuk Altı Epilasyon
- Lazer epilasyon koltuk altı tüylerinin alınmasında etkili bir uygulamadır.
- Tedavi için her bir seans 10 dakika veya daha az bir süre alır.
- Hem erkekler hem de kadınlar için uygulanabilir. Kalıcı etkileri yaklaşık olarak 4-6 seanstan sonra görülmeye başlar.
- Kadınlar ve erkekler için koltuk altı lazer epilasyon faydaları arasında tıraştan kaynaklanan tahrişi önlemesi, koltuk altı terini azaltması, batık tüyleri en aza indirmesi, koltuk altı cildini yumuşak ve pürüzsüz hale getirmesi sayılabilir.
Bikini Bölgesi Epilasyon
- Genital bölge lazer epilasyon kıl dönmesi, kaşıntı, kuru cilt ve kızarıklıktan kaçınmanın en etkili yöntemidir.
- Sonuçlar uzun vadelidir ve bikini bölgesi epilasyon pürüzsüz bir cilt oluşumunu destekler.
- Bölgenin hassas olması nedeniyle ağrı hissedilebilir ancak bu ağdadan daha az ağrılıdır ve ağrı yönetimi için çeşitli yöntemler kullanılır.
Erkek Lazer Epilasyon
- Lazer yüz epilasyon kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de istenmeyen tüyleri yok etmenin etkili bir yöntemidir.
- Sakal epilasyon ile her gün tıraş olma ihtiyacı ortadan kalkar. Tıraş sonrası tahrişi önler.
- Ağrılı ve iç içe geçmiş (batık) tüyleri en aza indirir.
- Lazer epilasyon sakalda yaklaşık %75-%80 oranında inceltme sağlar.
- Sakal bölgesine ve sakal üstü lazer epilasyon ile yanakların üst kısmına uygulanarak sakala şekil verilebilir.
- Erkeklerde lazer epilasyonda seanslar yaklaşık 15-30 dakika sürer.
- Ense lazer epilasyon ise tıraşın cilde verdiği tahrişi engellemek için tercih edilen hızlı ve ağrısız bir işlemdir. Gerekli görüldüğünde rahatsızlığı en aza indirmek için anestezik uygulamalara başvurulabilir. Sonuçlar uzun ömürlü olup, birkaç seans sonra belirgin olmaya başlar.
Lazer Epilasyon Öncesi Yapılması Gerekenler
Lazer epilasyon öncesi ve sonrası hekim tarafından talimatlar verilir ve hastaya bazı sorular yöneltilir. Güvenli iyileşme süreci için lazer epilasyon öncesi yapılması gerekenlere dikkat edilmelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Lazer epilasyon öncesi hastanın uygunluğunu değerlendirmek için kapsamlı bir konsültasyon yapılır.
- Lazer epilasyon öncesi jilet ile tedavi edilecek alanların tıraş edilmesi gerekir. Randevudan 12-24 saat önce tedavi bölgesi tüylerden arındırılmalıdır. Tedavi edilen vücut veya yüz bölgesi yıkanır, hekim cilt yüzeyine epilasyon öncesi uyuşturucu krem uygular ve tedaviye başlanır.
- Cımbız ve ağda gibi kıl kökünü etkileyen ve zarar veren yöntemler, lazer epilasyon tedavisinden birkaç hafta önce bırakılmalıdır.
- Lazer epilasyonda dikkat edilmesi gerekenler arasında uygulama sürecinde beta karoten içeren ilaçlar (A vitamini gibi) veya karoten bakımından zengin gıdalar (havuç, portakal gibi) tüketilmemeye özen gösterilmesi bulunur. Bu tür besinler beklenen uzun vadeli etkileri azaltabilir.
- Cilt peelingi gibi işlemler, lazer epilasyondan en az 2 hafta önce bırakılmalıdır.
- Lazer epilasyon yaş sınırı 16’tir. 18 yaşın altındaki bireylerde lazer epilasyon tedavilerine konsültasyona katılırken bir ebeveyn eşlik etmelidir. Aileden rıza belgesi talep edilir.
Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?
Lazer epilasyon, hastanın cilt tonuna, tüy yapısına, talep ettiği bölgeye ve beklediği sonuca bağlı olarak çeşitli uygulamaları içerir. Her yöntem birbirine benzer özellikler taşısa da bazı noktalarda uygulanmaları farklılık gösterebilmektedir. Lazer epilasyon yöntemleri şu şekilde uygulanmaktadır:
İğneli Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?
- İğneli epilasyon için tedavi seansı 15 dakika ila 1 saat arasında sürebilir.
- Önerilen tedavi planına uyulduğunda iğneli lazer epilasyonda çoğu alanın tamamlanması 12 ila 18 ay sürebilir.
- Cildi epilasyonun etkilerinden korumak için tedavi edilen bölgeye jel ve ağrıyı hafifletmek için de lokal anestezi uygulanabilir.
- Ardından steril iğne ile kıl köküne çok düşük akım uygulanır. Bu, büyümeyi önlemek için kıl köklerine zarar verir ve mevcut tüylerin dökülmesine neden olur.
Buz Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?
- Buz lazer epilasyon yönteminde lazer enerjisi hedef bölgeye dikkatlice yönlendirilir.
- Kıl köklerini yavaşça ısıtırken, cildi serinletmek için yenilikçi soğutma teknolojisi kullanılır.
- Sistem, kıl folikülüne zarar vermek ve yeniden büyümeyi önlemek için cildi gereken sıcaklığa ulaşıncaya kadar kademeli olarak ısıtarak çalışır.
- Lazer ışığını emen pigmentini (melanin) hedef alarak kıl kökünü etkiler..
- Bu kademeli ısıtma, yüksek sıklıkta kısa atımlarla sağlanırken, ICE teknolojisi ise daha az ağrılı epilasyon ve küçük lazer epilasyon yanığını önlemek için temas halinde cildi soğutur.
Alexandrite Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?
- Alexandrite lazerden yayılan ışık dalga boyu, tüylerdeki melanin tarafından emilir, bu hücrelerin ısınmasına ve yok olmasına neden olur.
- Tedavi seansı boyunca hasta opak bir örtü veya gözlük gibi göz koruması takar.
- Lazer uygulaması sırasında cilt yüzeyine özel bir lazer epilasyon aleti ile soğutma uygulanır.
Diode Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?
- Diode lazer epilasyon, çevredeki dokuyu korurken, melanin tarafından emilim sağlayarak cilde gereken enerjiyi sağlar.
- Diod lazerler, melaninde yüksek absorbsiyon (emilme) oranına sahip tek bir dalga boyunda ışık kullanır. Aynı zamanda cilt yüzeyini korumak için soğutma içerir.
- Melanin ısındıkça köke ve foliküle giden kan akışı durur ve tüyü kalıcı olarak devre dışı bırakır.
Lazer Epilasyon Yan Etkileri
Lazer epilasyonun sunduğu avantajların yanı sıra bazı durumlarda hasta üzerinde bıraktığı yan etkileri de mevcuttur. Bu yan etkiler genellikle geçici olmakla birlikte doğru klinikte ve uzman hekim tarafından yapılmadığında kalıcı epilasyon zararlarını görmek de mümkündür. Lazer epilasyon yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- İğneli epilasyonu takiben bazı küçük yan etki potansiyeli bulunmaktadır. En yaygın semptom cilt tahrişinden kaynaklanan hafif kızarıklıktır.
- Ağrı ve şişlik nadirdir. Steril olmayan iğne kullanımı ise enfeksiyon ve yara izi oluşumuna neden olabilir. Yan etkileri en aza indirmek için uzman bir dermatolog tarafından yapılmasında fayda vardır.
- Buz lazer epilasyon yan etkileri tedavi seansının ardından 48 saate kadar ciltte hafif tahriş, lazer epilasyon sonrası kaşıntı ve kızarıklık olarak tabir edilir. Kabarcık oluşumu gibi etkiler çok nadirdir.
- Alexandrite lazer epilasyon sonrası kişinin hassasiyetine, tüy yapısına ve cilt tonuna bağlı olarak 1-2 saate kadar süren kızarıklık olabilir. Bu etki tamamen geçicidir.
- Kalın tüylü ve aşırı duyarlı kişilerde kabuklanma, uzun süreli kızarıklık ve sivilce oluşumu görülebilir. Bu tür durumlar genellikle hiçbir şey yapmadan iyileşebilir.
- Koyu ciltlerde, beyaz lekeler şeklinde görülen cilt değişiklikleri oluşma riski vardır.
- Lazer epilasyondan sonra dökülme olmazsa hekim ile irtibata geçilebilir veya randevu gününe kadar talimatlara uyulmaya devam edilebilir.
Lazer Epilasyon Sonrası Yapılması Gerekenler
Lazer epilasyon sonrası çoğu durumda tedavinin hemen ardından işe ve diğer günlük aktivitelere devam edilebilir. İşlemden sonra hekim tarafından cilt bakımı hakkında ayrıntılı olarak talimatlar belirtilir. Belirtilen bakım talimatlarına uymak cilt sağlığı için önemlidir.
- İğneli epilasyon sonrası bakım için tedaviyi takiben 72 saat boyunca hem aşırı ısıdan (sauna gibi) hem de aşırı nemden (yüzme veya küvet banyosu gibi) kaçınılmalıdır.
- Lazer epilasyondan sonra yapılmaması gerekenler arasında ciltte pigment bozukluğunu önlemek için tedavi edilen alanın güneş ışığına maruz kalmamasına dikkat edilmesi yer alır.
- Uygulamayı takiben 72 saat süreyle parfüm içeren kozmetik veya benzeri ürünler kullanılmamalıdır.
- Lazer epilasyon sonrası kese ile ovarak duş alınmamalıdır. Uygulama alanı 24 saat sonra ılık su ve sabun ile temizlenebilir.
- Enfeksiyonu önlemek için tedavi edilen bölgenin temiz tutulması önemlidir.
- Bölgede kızarıklık veya şişlik oluşması durumunda etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulanabilir.
Epilasyon ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Lazer epilasyon acıtır mı?
Herkesin acıya karşı toleransı farklıdır. İğneli lazer epilasyon biraz acı hissine neden olabilir ancak bu acı hissi dayanılmayacak kadar değildir. Genellikle lazer epilasyon yaptıranlar tarafından batma hissine benzetilir ve anlık bir ısı veya sıkışma hissedilir. Ağrıyı yönetmeye yardımcı olacak bölgesel anestezi uygulaması yapılabilir. Böylece uygulama esnasında ağrı hissi engellenmeye çalışılır. Buz lazer epilasyon ise acısız epilasyon olarak bilinir. Bunun nedeni, uygulama esnasında kullanılan soğuk safir uç ile cildin ısısını koruması ve epidermal riskleri en aza indirmesidir. Böylece seans ağrısız ve rahat geçer.
Lazer epilasyondan sonra çıkan tüyler nasıl alınmalı? Lazer epilasyondan sonra kalan tüyler nasıl alınır?
Lazer epilasyon uygulaması aşamalı bir tedavidir. Her aşama mevcut kıl köklerini hedef alır. Bu nedenle seanslar arası epilasyondan sonra kalan tüylerin, kıl köküne zarar vermeyen jilet veya makasla kısaltma gibi yöntemlerle alınması önerilmektedir. Buz lazer epilasyondan sonra çıkan tüyler tıraş edilebilir ancak ağda, cımbızlama, epilasyon aleti veya tüy dökücü ürünler kullanılmamalıdır. Tedaviden sonra yaklaşık 10-14 gün bekledikten sonra tüm vücut bölgelerine jilet ile tıraşlama yapılabilir.
Lazer epilasyon sonrası kıllar ne zaman dökülür? Lazer epilasyon bittikten sonra ağda yapılır mı?
Tedaviden hemen sonra pürüzsüz bir cilde sahip olmak mümkündür. Lazer epilasyon sonrası bölgedeki kıl sayısında azalma olur ve dökülme 15-20 gün içinde gerçekleşir. Daha önceki lazer tedavisinde etkilenmeyen uyku halindeki kıl kökleri aktif büyüme aşamasına girdikçe, tedavi edilen bölgede lazer epilasyon sonrası kılların artması söz konusu olabilir. Yaklaşık 4 ila 8 haftalık takip tedavi aralıkları ile daha kalıcı sonuçları görmek mümkündür. Lazer epilasyon sonrası ise kıl kökünü etkileyen bir yöntem olduğu için ağda yapılmamalıdır.
Lazer epilasyon kaç seansta biter?
Lazer epilasyon süresi uygulama yöntemine göre farklılık gösterebilir. Örneğin, buz lazer epilasyon tedavisi vücutta 6 haftada bir, yüzde 4 haftada bir olmak üzere, kalıcı tüy dökülmesi için 6-8 seans uygulama gerektirir. Alexandrite lazer epilasyon ince tüylerde 6-8 seans, kalın ve koyu tüylerde ise 8-12 seans arasında uygulanmaktadır.
İğneli epilasyon kaç seansta biter?
İğneli epilasyon seansı ortalama yarım saat sürer. Bacaklar gibi daha geniş alanlar içinse uygulama bir saat sürebilir. Üst dudakta veya kaşlarda uygulama yapılması halinde tedavi beş dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. İğneli epilasyon seansı uygulama yapılan bölgeye bağlı olarak değişir. Kalıcı olması için yaklaşık sekiz ila on iki seansa ihtiyaç duyulabilir. Bölgedeki tüylerin kalınlığı ve yoğunluğu seans süresini belirler.
Lazer epilasyon sonrası hangi krem kullanılmalı?
Lazer epilasyon ciltte hassasiyet oluşturabilir. Bu nedenle özellikle kuru cilde sahip lazer epilasyon kullananlar, nemlendirici ve yatıştırıcı kremler kullanılabilir. Bu kremler hekim tarafından reçete edilebileceği gibi parfüm ve asit içermeyen kremlerin kullanılması da uygundur.
Adetliyken lazer epilasyon yapılır mı? Lazer epilasyon adetten kaç gün sonra yapılır?
Adetliyken lazer epilasyon yapılabilir ancak çoğu kadının kendini çok daha hassas hissettiği bir dönem olduğundan tedavi daha fazla ağrı hissettirebilir. Bu nedenle adetliyken lazer epilasyon önerilmez ancak adetliyken lazer epilasyon zararları bulunmaz ve uygulamaya engel değildir. Ara vermek isteyen hastalar ise adet dönemi sona erdikten sonraki 2-3 içinde yeniden lazer tedavisi randevusu alabilir.
Epilasyon sonrası kızarıklık nasıl geçer?
Lazer epilasyon sonrası kızarıklık görülmesi muhtemel bir etkidir. Genellikle birkaç saat veya gün içerisinde geçmesi beklenir. Tedaviden sonra bölgenin güneş ışığına doğrudan maruz kalmaması tavsiye edilir. Epilasyon sonrası kızarıklık için yatıştırıcı kremlere ve buz kompresi gibi uygulamalara başvurulabilir.
Lazer epilasyona giderken kıllar nasıl olmalı?
Tedavi alanı lazer epilasyon öncesinde tamamen tıraş edilmelidir. Tahrişi önlemek için randevudan en az 24 saat önce tıraş edilmesi önemlidir. Lazer epilasyon öncesi tüylerin uzunluğunun genel olarak cımbızla tutulacak kadar olması istenirken, diode lazer epilasyonda cilt ile aynı seviyede olması beklenir.
Lazer epilasyondan sonra su değerse ne olur?
Lazer epilasyon sonrası su teması olması tedavi edilen bölgede tahrişe neden olabilir. Bu nedenle hastadan uygulamadan sonraki 24 saat boyunca bölgeyi suyla temas ettirmekten kaçınması istenir. Bu süreç sonunda lazer epilasyon sonrası duş alınmak istenirse ılık su tercih edilmesi gerekir.
İğneli epilasyon izleri nasıl geçer?
Dermatolog, lazer epilasyon cihazının gücünü cilde zarar vermeyecek orantıda ayarlar. İğneli epilasyon genel olarak iz bırakmaz ancak her ihtimale karşı, iğneli epilasyonda iz kalmaması için seanslardan önce bölgenin nemlendirilmesi önemlidir. Oluşan izler içinse hekim medikal krem reçete edebilir.
Lazer epilasyon kanser yapar mı?
Lazer epilasyon ışık enerjisi kullanır ancak bu enerji iyonlaştırıcı olmayan bir radyasyondur ve UV ışığı içermez. Kıl köklerini hedef almak için kullanılan dalga boyları, kıl büyümesi kaybına neden olur. Hücrelerdeki genetiğe zarar vermez ve dolayısıyla lazer epilasyon zararları arasında kanser bulunmaz. Lazer epilasyonun cilt kanseri riskini artırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.
İğneli lazer epilasyon kesin çözüm mü? Lazer epilasyon kaç seansta kesin sonuç verir?
Lazer epilasyon sonuçları bakımından değerlendirildiğinde iğneli lazer epilasyonun diğer yöntemlere göre daha kalıcı olduğunu söylemek mümkündür. Buz lazer epilasyon ise hastalara %88,8 başarı oranı sunmaktadır. Genel olarak lazer epilasyon 8 seanstan sonra kesin etkilerini göstermeye başlamaktadır.
Lazer epilasyon hamilelikten sonra tekrar çıkar mı? Emzirirken lazer epilasyon yapılır mı?
Hamilelik döneminden önce yaptırılan lazer epilasyonda, kullanılan ilaçların etkisiyle ve hormonal değişimle birlikte yeniden kıl oluşumu gözlenebilme ihtimali vardır. Bu durum her hasta için geçerli değildir. Sonuçlar kişiler arasında farklılıklar olduğunu göstermektedir. Emzirirken lazer epilasyon yaptırmanın ise herhangi bir sakıncası yoktur.
Lazer epilasyon kızlık zarına zarar verir mi?
Hayır, bikini bölgesine yapılan lazer epilasyon kızlık zarını etkilemez ve son derece güvenlidir. Lazer epilasyonun yumurtalıklara zararı da bulunmamaktadır. Lazerler yalnızca cilde nüfuz eder ve organlara ulaşmaz. Kasık gibi hassas bölgelerde bile lazer epilasyon genellikle güvenli bir uygulamadır.