Excimer Lazer Nedir?

Halk arasında göz çizdirme olarak bilinin excimer lazer tedavisi, genel olarak astigmat, hipermetrop ve miyop gibi farklı göz hastalık ve sorunları için kullanılır

Excimer lazer, halk arasındaki adıyla “göz çizdirme” şeklinde bilinen bir tedavi yöntemidir. Excimer laser ismindeki bir cihaz kullanılarak bu tedavi yapılır. Kullanılan bu cihaz ise Ar F gazı kullanılıp 193 nm dalgalar hâlinde ultraviyole ışık ortaya çıkarmaktadır. Excimer lazer adı verilen bu tedavi yöntemi, genel olarak astigmat, hipermetrop ve miyop gibi farklı göz hastalık ve sorunları için kullanılan bir yöntemdir.

Excimer laser cihazı, ar-f gaz karışımının bir elektrik ile uyarılması neticesinde ortaya çıkarılan ve 193 nm kadar dalga boyutlarındaki UV lazer cihazıdır. Bütün dünya üzerinde yaklaşık 30 yıla varan bir süredir kullanılan bu yöntem ise farklı göz hastalıklarının ve gözde kırma kusurlarının tedavi edilmesi sağlanır.

Gözde kırma kusurları arasında astigmat, miyop ve hipermetrop gibi farklı hastalıkların tedavisi için dünya üzerinde kullanılan en yaygın tedavi yöntemi, “Excimer Lazer” tedavisidir. Excimer lazer ile kontaks lenslerinizden veya gözlüklerinizden birkaç dakika içerisinde kurtulmanız mümkün olur.

Excimer Lazer Göz Ameliyatı

Excimer lazer göz ameliyatı, lasik yöntem olarak en çok kullanılan yöntemdir. Bu ameliyatta kullanılan yönteme göre korneanın üst yüzey kısmında ince bir tabaka alınır-kesilir. Sonrasında kapak biçiminde kaldırılır ve bu kısmın altında kalmış olan kornea yüzeyi üzerine ise excimer lazer cihazı uygulanır. Bu sayede gözde bulunan kırma kusuru düzeltilmiş olur. Excimer lazer göz ameliyatı yöntemi, tür olarak damla anestezisi ile uygulanmaktadır. Ayrıca ameliyat ve gerektirdiği işlemler, hasta açısından ağrılı değildir; acılı bir süreç gerektirmez.

Excimer lazer ameliyatı sırasında kullanılan lazer cihaz, göz üzerine kitlenmektedir. Bu durumda hasta gözünü hareket ettirse bile lazer cihazı da bu harekete bağlı olarak işlemini sürdürür. Bir gözün bu lazer cihazı ile tedavi edilmesi ise toplam olarak 4 dakika kadar sürer. Neticede hastanın tek gözü için yapılan tedavi tamamlanmış olur, hasta da evine gidebilir. Söz konusu lazer ameliyatı, kornea üzerinden bir tıraşlama işlemi yapar ve bu sayede gözün numarasının da iyileşip düzelmesini sağlar.

Excimer Lazer Öncesi Süreç

Excimer lazer öncesi süreç, hastanın kendisini alanında uzman bir hekime emanet etmesi ile başlar. Excimer laser ameliyatının öncesindeki süreçte hasta eğer sert kontakt lens takıyorsa, ameliyattan ortalama 3 hafta kadar önce bırakması ve kullanmaması gerekmektedir. Eğer hasta, yumuşak kontakt lens kullanıyor ise o zaman excimer lazer ameliyatından ortalama 1 hafta kadar bir zaman önce bu lensi bırakması ve kullanmaması istenmektedir.  

Excimer Lazer Sonrası Süreç

Excimer lazer sonrası süreç içerisinde hastalarda birtakım şikâyetler ve ameliyatın etkileri olabilir; bunlar olağan ve normal kabul edilir. Operasyonun ardından 4 ila 5 saat kadar bir zaman, gözlerde sulanma, yanma ve az seviyede olsa da bulanık görme gibi şikâyetler gelişebilir. Bu şikâyetler, ameliyat sonrası beklenen-normal belirtilerdir. Ameliyat sonrası süreçle ilgili diğer maddeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ameliyatın ardından 1 ila 2 saat aralıklarla verilen göz damlaları kullanılır. 
  • Hastanın operasyondan sonraki gün, kontrol için doktoruna gitmesi gerekmektedir. Bu kontrol ardından hastalar, günlük yaşantılarına geri dönebilirler. 
  • Excimer lazer yaptıranlar, ertesi gün gözlerine şampuan ya da sabun kaçırmamak şartıyla banyo yapabilirler. 
  • Gözlerini kapalı şekilde tutarak yüzlerini de yıkayabilirler. 
  • Bu ameliyat ardından 3 hafta boyunca denize ya da havuza girilmemesi gerekir. 
  • Gözler, ovalanmamalı ve kaşınmamalıdır. 
  • Son olarak 2 hafta kadar bir zaman, hastalar gözlerine makyaj yapmamalıdır. 

Excimer Lazer Zararları

Excimer lazer ameliyatı, çok kısa süren ve hastanın kısa zamanda normal hayatına dönüş yapabildiği bir ameliyattır. Ameliyat, hastanın her iki gözü açısından toplam olarak 10 ila 15 dakika kadar bir sürede acısız ve ağrısız geçer. İşlem esnasında kısa bir süre kadar gözlerinde bir baskı hissi duyan hastalar açısından kolay bir ameliyat ve iyileşme süreci getiren bu ameliyatın olası yan etkileri ve excimer lazer zararları ise şu şekildedir:

Excimer Lazer Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Excimer laser sonrası dikkat edilmesi gerekenler, hastanın iyileşme sürecini hızlandıracak ve tedavinin olumlu sonuç vermesinde belirleyici rol oynayacak bazı kuralları içerir. Buna göre excimer lazer operasyonu sonrasında hastanın dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

  • İlk gün, gözlerde bulanıklık, 3 ila 4 saat kadar yanma, sulanma ve batma gibi sorunlar görülmesi çok normaldir. Doktorun önerdiği şekilde operasyon sonrası gereken ilaçların düzenli ve aksatılmadan alınması gerekir.
  • İşlemin ardından hastada baş ağrısı sorunu olması hâlinde kan sulandırıcı bir etkisi bulunmayan ağrı kesici ilaç, doktorun da bilgisi dahilinde kullanılabilir. 
  • Ameliyatın yapıldığı gün, hastanın araba kullanması ya da işe gitmesi gibi hareketlerde bulunması sakıncalıdır ve tavsiye edilmez.
  • Tozlu bir ortam içerisinde olmaktan kaçınılması gerekir. 
  • İşlem görmüş olan göz/gözler, ilk 24 içerisinde kaşınmamalı, ovalanmamalı, ellenmemeli ve yıkanmamalıdır (suya temas edilmemelidir).
  • Kişi, ameliyatın ertesi günü, bu kurallara dikkat edip uyarak günlük hayatına dönebilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Excimer Lazer ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Excimer lazer fiyatları nasıl?

Lazer göz ameliyatı fiyatları, lazer ameliyatının türüne göre değişiklik gösterir. Buna göre relex/smila lazer operasyonu ile ilasik lazer operasyonu ortalama aynı fiyatlardadır. Ancak femtosaniye lazer ameliyatı, bir nebze daha yüksek fiyattadır. Ayrıca muayeneler konusunda da SGK’lı olan hastalar göz muayeneleri için %40 gibi bir oranda daha az ücret öderler. Ancak bu lazer göz ameliyatı için gereken masraflar, SGK sağlık kapsamında değildir. SGK sağlık kapsamında bulunmayan bir tedavi olduğundan dolayı da SGK bu masrafı karşılamamaktadır.

Dr. Berna Babacan

Excimer lazer ameliyatı ne kadar sürer?

Excimer lazer ameliyatı hem işlem olarak hem de işlem sonrası iyileşme süresi olarak hastaya konfor sağlar. Lazer göz ameliyatı, bir göz için yalnızca 4-5 dakika kadar bir süreyi alır. Bu durumda toplam süre olarak 10 dakika gibi kısa bir zamanda ameliyat tamamlanmaktadır.

Dr. Berna Babacan

Excimer lazer tedavisi nedir?

Excimer lazer tedavisi, görme bozukluğunun hangi derece olduğuna bağlı olarak bilgisayar aracılığı ile programlanmış olan excimer lazer ışını kullanılarak göz üzerinde bulunan saydam kornea tabakasının tekrar şekillendirilip net bir görme ve doğru bir odaklama kazanmasını sağlayan bir tedavidir.

Dr. Berna Babacan

Excimer lazer riskleri var mı?

Excimer lazer ameliyatı, son derece güvenilir bir teknoloji ile yapılmaktadır. Bu nedenle hastalarda herhangi bir şekilde körlük riski oluşturmaz. Ayrıca geçirilen lazer ameliyatı, hastanın ileriki dönemlerde herhangi bir göz tedavisi görmesine ya da göz ameliyatı olmasına engel de teşkil etmez.

Dr. Berna Babacan

Excimer lazer sonrası bulanık görme olur mu?

Excimer lazer sonrası bulanık görme şikâyeti, genellikle normal ve beklenen bir durumdur. Bulanık görme sorunu, ortalama 1 ay kadar bir sürede ortadan kalkar ve görme netleşir. Ancak bazı farklı yöntemlerle yapılan lazer operasyonlarında bulanık görüntünün ortadan kalkması ve görmenin netleşmesi 3 ay ve nadir de olsa 6 ay gibi bir süreyi de alabilmektedir.

Dr. Berna Babacan

Excimer lazer tedavisi kimler için uygundur?

Excimer lazer tedavisi, farklı göz kusurlarında farklı şartları taşıyan hastalar açısından uygundur. Buna göre son 1 yıl içerisinde göz dereceleri 0,50 diyoptriden fazla değişmemiş olan hastalar, 6 dereceye kadar varabilen astigmat hastaları, -10 dereceye kadar varabilen miyop hastaları, +4 dereceye kadar varabilen hipermetrop hastaları ve kornea dokusunun kalınlığı yeterli olan hastalar için uygundur. Ama bu hastaların hem 18 yaşından daha büyük olmaları hem de göz yapılarının bu ameliyata uygun olması gerekmektedir.

Dr. Berna Babacan

Excimer lazer yaptıranlar için iyileşme süresi ne kadar?

Excimer lazer ameliyatı, son derece güvenilir bir teknoloji ile yapılmaktadır. Bu nedenle hastalarda herhangi bir şekilde körlük riski oluşturmaz. Ayrıca geçirilen lazer ameliyatı, hastanın ileriki dönemlerde herhangi bir göz tedavisi görmesine ya da göz ameliyatı olmasına engel de teşkil etmez.

Dr. Berna Babacan