Fizik Tedavi

Fizik tedavi, fiziksel sorunlarını ele alarak fiziksel güçlerini, işlevlerini, hareketlerini ve genel refahlarını geri kazanmalarına, sürdürmelerine ve en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olan bir tedavidir

Fizik Tedavi Nedir?

Fizik tedavi, hareket bilimine odaklanan ve insanların altta yatan fiziksel sorunlarını ele alarak fiziksel güçlerini, işlevlerini, hareketlerini ve genel refahlarını geri kazanmalarına, sürdürmelerine ve en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olan bir tedavi olarak tanımlanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, yaralanmaların önlenmesi, iyileşme ve bütünsel zindeliğin geliştirilmesini kapsar. Fizik tedavi uzmanları, kanıtlanmış teknikler ile egzersizler ve çeşitli masajlar gibi kanıta dayalı doğal yöntemlerin bir kombinasyonunu kullanır. Rahatsızlığın teşhisine, hastanın fiziksel sağlığının iyileşmesine ve normale dönmelerine yardımcı olacak en uygun tedavi planını hazırlarlar.

Fizik Tedavi Faydaları

Düzenli fizik tedavi, çeşitli rahatsızlıklardan veya yaralanmalardan muzdarip olan her yaştan insana rahatlama sağlayabilir. Hastayı ağrı öncesi fiziksel durumuna ve zindelik seviyesine yeniden getirebilir, aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir. Fizik tedavinin en bilinen faydalarından bazıları şunlardır:

  • Ağrı yönetimi
  • Egzersiz ve terapilerin bir kombinasyonu ile yaralı dokuları iyileştirme ve ameliyattan kaçınma
  • Ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırma
  • Hareketlilik ve dengeyi geliştirme
  • Yaşla ilgili sorunları yönetme
  • İlaçlara bağımlılığı sonlandırma

Fizyoterapi ile fizik tedavi arasındaki fark merak edilse de aralarında bir ayrım bulunmamaktadır.

Fizik Tedavi Hangi Bölgelere Uygulanır?

Fizik tedaviye bebek, genç veya yaşlı farketmeksizin her yaşta ihtiyaç duyulabilir. Aşağıda fizik tedaviye duyulan koşullar ve uzun vadeli fizik tedavi uygulamasının tercih edildiği bölgeler verilmiştir:

  • Duruş sorunu (sırt ağrısı, bel ağrısı, kas güçsüzlüğü, vb.)
  • Eklem ağrısı (artrit, eklem dengesizliği, yaşa bağlı eklem rahatsızlıkları, vb.)
  • Eklem yaralanmaları (diz, ayak bileği, dirsek, omuz, el bileği vb. Burkulmalar ve gerilmeler, yırtık, kıkırdak, çıkık ve dengesiz eklemler, vb.)
  • Ameliyat sonrası fizik tedavi (kalça protezi ameliyatı sonrası fizik tedavi, tendon ameliyatı, diz protezi, omurilik yaralanması, bağ ameliyatı, vb.)
  • Yumuşak doku yaralanmaları (tenisçi dirseği, boyun eğriliği, tendinit, vb.)
  • Morarma/şişlik/ödem (spor veya diğer ilgili herhangi bir yaralanmadan veya ameliyattan sonra morarma, şişmiş eklemler, kas iltihabı, vb.)

Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara Bakar?

Fizik tedavi uzmanları yaralanma ve sakatlığın önlenmesi, akut ve kronik durumların yönetimi, optimum fiziksel performansı iyileştirmek ve sürdürmek, yaralanma, hastalık veya sakatlık etkilerini rehabilite etmek ve bir yaralanmanın tekrar oluşmasını önlemek için çeşitli yöntem ve teknikler kullanmaktadır. Hastalar çeşitli sağlık sorunları için fizik tedaviye sevk edilebilir. Fizik tedavi alanı altında tedavi edilebilen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

Pediatrik Fizik Tedavi

Bebekleri, çocukları ve gençleri etkileyen sorunları teşhis etmeyi, önlemeyi ve tedavi etmeyi amaçlar. Tedavilerin ve hizmetlerin çoğu, çocuğun zihinsel ve fiziksel olarak daha iyi gelişmesine ve büyümesine yardımcı olur. Bebeklerde serebral palsi fizik tedavi hareketleri ve spina bifida fizik tedavi uygulamalarını da konu alan pediatrik fizik tedavinin amaçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Motor becerileri geliştirmek
  • Doğuştan gelen engeller, gelişimsel gecikmeler ve genetik bozukluklarla başa çıkmak
  • Spor yaralanmaları, ağrı ve kafa travmalarıyla başa çıkmak
  • Hareketin normalleşmesi
  • Güç, denge ve dayanıklılık geliştirmek 

Kadın Sağlığı Fizik Tedavi

Kadın merkezli fizik tedavi, kadın üreme sistemi ve işlevleri ile ilgili çeşitli konuları ele alır. Hamilelikte fizik tedavi uygulamaları doğum sürecine yardımcı olur ve bu süreci kolaylaştırır. Kadınlara doğum öncesi ve sonrası bakım sağlar. Ayrıca kadınlarda doğurganlık sorunlarının ele alınmasına yardımcı olur. Kadın sağlığı fizik tedavisinin avantajları şunlardır:

  • Hamile kadınlar için ağrıyı yönetme
  • Kontrollü doğum için egzersizler (kegel gibi)
  • İdrar fonksiyonlarını kontrol etmek
  • Pelvik tabanı aktive etmek

Geriatrik Fizik Tedavi

Yaşın ilerlemesiyle birlikte oluşabilen eklemlerde ağrı, osteoporoz (kırılgan kemikler) gibi belirli tıbbi durumlarla ilgilenir. Bu sorunlar ve önceden var olan semptomları yönetmek için tercih edilebilecek geriatrik fizyoterapi, sağlığın korunmasına yardımcı olur. Geriatrik fizyoterapi avantajları şu şekildedir:

  • Hareketliliği, gücü ve dayanıklılığı kazanma
  • Kronik ağrıyı azaltma
  • Hareket kabiliyetini iyileştirme için yürüyüş yardımı
  • Belirli hareketleri kısıtlama konusunda rehberlik 
  • Kötü duruşu düzeltme
  • Kasların verimli çalışmasını sağlama
  • Yaşlılıkta yaralanma olasılığını azaltma

Nörolojik Fizik Tedavi

Nörolojik koşullar aşırı kas zayıflığına, denge ve koordinasyon kaybına, kas spazmına, titremelere, işlev kaybına ve azalmış duyuya neden olur. Nörolojik fizik tedavi, inme, omurilik yaralanmaları, travmatik beyin yaralanmaları ve anevrizma gibi sinir ve nöromüsküler sistemden kaynaklanan motor kontrol, denge ve koordinasyon gibi fonksiyonel bozuklukları tedavi etmeyi amaçlar. Gerektiğinde robotik fizik tedavi uygulamalarına başvurulur. Nörolojik fizik tedavinin uygulandığı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

Nörolojik hastalıklar (felçli hastalara evde fizik tedavi, yatarak fizik tedavi gibi) klinikte veya ev ziyareti sırasında tedavi edilebilir.

Kardiyorespiratuar/Pulmoner/Vasküler Fizik Tedavi

Kalp, göğüs ve akciğerlerle ilgili hastalıklardan muzdarip kişiler için uygulanan fizik tedavidir. Avasküler nekrozda fizik tedavi (kemiğe kan akışının olmaması durumunda kemik dokusunun ölümü) uygulamalarında olduğu gibi kardiyorespiratuar rahatsızlıklar (kalp ve solunum sisteminin yeterlilik seviyesi) için hastalara, genel yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olabilecek belirli egzersiz türleri ve direnç eğitimi teknikleri öğretilmektedir. Kardiyo-solunum fizik tedavisinde yer alan egzersizler şunlardır:

Ortopedik Fizik Tedavi

Kas-iskelet sistemi ile ilgili deformiteleri onarmak ve rahatsızlıkları tedavi etmekle ilgilenir. Kas-iskelet sistemi; kasları, bağları, kemikleri, eklemleri ve tendonları içerir. Fizik tedavideki asıl amaç ağrıyı hafifletmek, kas-iskelet sistemini hizalamak, mobilizasyonu artırmak, yumuşak doku hasarını tedavi etmek ve iskelet hasarını düzeltmektir. Ortopedik fizik tedavi kapsamına giren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Ortopedi ve fizik tedavi arasındaki fark uygulama sistemlerinden kaynaklanır. Tıp alanlarının bütüncül olması pek çok alanı birbiriyle ortak çalışmaya yönlendirir. Ortopedik problemlerin tedavisi sırasında veya ortopedi cerrahisi sonrası fizik tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Ortopedi başlı başına bir bölüm olmakla birlikte gerek görüldüğünde fizik tedaviden destek alınır.

Diğer Fizik Tedavi Hastalıkları ve Tedavileri

  • Yüz felci fizik tedavi: Yüz felcinin erken dönemlerinde yapılan fizik tedavi yüz kaslarının işleyişini iyileştirmek, yüz sinirindeki baskıyı hafifletmek veya hasar görmüş yüz sinirini onarmak için yapılan egzersizleri içerir. Bunlar arasında; kaş egzersizleri, dudak egzersizleri, burun egzersizleri, göz egzersizleri, boyun ve çene egzersizleri yer alır.
  • Omuz fizik tedavi: Fizik tedavi omuz ağrısı ve omuz artriti (kireçlenme) gibi rahatsızlıkların giderilmesini konu alır. Ağrılı hareket veya hareket kaybına neden olan skar dokusu nedeniyle omzun sertleşmesi olarak bilinen donuk omuz fizik tedavisi germe, güçlendirme, eklem stabilizasyonu, ısı, buz, ultrason ve elektriksel uyarı gibi uygulamaları içerir.
  • Kemik iliği ödemi fizik tedavi: Kemik iliğinde sıvı birikmesi olarak bilinen kemik iliği ödemi, kırık, yaralanma veya osteoartrit gibi durumlar nedeniyle oluşur. Kemik iliği ödemi genellikle dinlenme, fizik tedavi ve ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.
  • Parmak ucunda yürüme fizik tedavi: Parmak ucunda yürüme, baldır kaslarının kasılmasına ve ayak bileklerinin hareketlerinin azalmasına neden olabilir. Altı yaşından küçük çocuklar için tedavi baldır germe, aşil tendonu uzatma ve ayakta durma gibi egzersizler uygulanır. Altı yaş ve üstü çocuklarda ise yokuş yukarı yürüme, topuk yürüyüşü ve çömelme gibi egzersizlere başvurulur.
  • Omurga eğriliği fizik tedavi (skolyoz fizik tedavi): Skolyoz, omurganın normal şeklini etkileyen, kişinin genel gövde hizalamasını ve duruşunu değiştiren bir durumdur. Omurganın yana doğru hareket etmesine ve dönmesine neden olur. Fizik tedavi uygulamaları arasında hareket aralığı egzersizleri, kuvvet eğitimi, manuel terapi, işlevsel çalışma, ısı, buz, elektriksel uyarı ve ultrason gibi teknik ve yöntemler yer alır.
  • Ayak fizik tedavi: Ayak fizik tedavi uygulamaları tendinit, kırık veya çatlamış kemiklerin iyileşme döneminde, ağrı, zorlanma ve burkulma gibi durumlarda tercih edilmektedir. Fizik tedavi belirli kasları hedef alarak gücü, esnekliği ve hareket aralığını geliştirmeye yardımcı olabilir.

Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Fizik tedavi, sorunları tedavi etmede bağımsız bir seçenek olabileceği gibi diğer tedavi yöntemlerini de destekleyebilir. Fizik tedavi uzmanı, ilk olarak hastanın tıbbi öyküsünü dinleyerek ve fizik muayenesi yaparak değerlendirme yapmaya başlar. Bu bilgilere dayanarak bir tedavi planı oluşturur, ilerlemeyi izler ve bir dizi teknik ve yaklaşım kullanır. Fizik tedavi uzmanı aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını dikkate alarak bir tedavi planı hazırlayabilir:

Masaj ve Manipülasyon

Ellerin hareketini kullanarak vücudun yumuşak dokularını manipüle etmeyi içerir. Her yaştan hasta için uygundur. Fizik tedavi masaj tekniği şu amaçlarla kullanılır:

  • Vücudun etrafındaki kan dolaşımını iyileştirmek
  • Vücudun bölümlerinden sıvıların etkili bir şekilde boşaltılması
  • Kasların gevşemesine yardımcı olmak
  • Ağrıyı gidermek

Fizik Tedavi Elektroterapi

Enerji bazlı terapi, sinir sistemini uyarmak için akımlar veya dürtüler gibi farklı enerji türleri kullanır. Elektrik uyarıları kasları sıkılaştırır ve bu da vücuttaki ağrıyı ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Fizik tedavi cihazları ile uygulanan elektroterapi türleri şu şekildedir:

  • TENS: Sinirlerin beyne ağrı sinyalleri göndermesini engeller ve endorfin salınımını teşvik etmek için elektrik akımı sağlar.
  • Ultrason: Yüksek frekanslı ses dalgaları, kan dolaşımını ve hücre aktivitesini uyararak derin doku yaralanmalarını tedavi eder. Ağrı ve kas spazmını azaltmaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. 
  • Lazer tedavisi: Ağrıyı ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olur. Tendon koşullarının tedavisinde kullanılır.
  • Kısa dalga diatermi: Elektromanyetik bir alan vücudun dokuları içinde ısı üretir. İltihabı azaltmaya, dokuları güçlendirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. 

Hidroterapi

  • Genellikle artriti tedavi etmek için suda yapılan bir terapi şeklidir. 
  • Kasların gevşemesine ve ağrının giderilmesine yardımcı olmak için su sıcaklığı genellikle ılık ile sıcak arasında tutulur. 
  • Vücuttaki kan akışını uyarmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. 

Kuru İğneleme ve Akupunktur

  • Ağrıyı kısa bir süre için azaltan ince iğnelerin (gümüş iğne fizik tedavi), belirli vücut noktalarına yerleştirilmesini konu alır.

Bantlama

  • Bu teknik vücudun doğal iyileşme sürecini destekler. 
  • Cildi bağ dokusundan uzaklaştıran, dolayısıyla alanı artıran ve lenfatik sıvının daha etkili hareket etmesini sağlayan bir bant kullanılır.

Sıcak ve Soğuk Uygulamalar

  • Buz, soğuk paketler ve nitrojen spreyi gibi tekniklerin uygulanması hastaları akut koşullardan kurtarabilir.
  • Kronik durumlarda ise fizik tedavi uzmanları fizik tedavi sıcak uygulama, infrared lamba fizik tedavi, ultrasonik dalgalar ve diyatermi kullanırlar. 

Hareket ve Egzersizler

Fizik tedavi hareketlerinin amacı, kasları ve eklem bölgelerini güçlendirmek, kontrollü ve hareket aralığını iyileştirmek ve tekrarlayan yaralanmaları önlemektir. Fizik tedavi hastalıkların iyileşmesi amacıyla hareket planına dahil edilebilecek egzersizler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sinir Sıkışması Fizik Tedavi Hareketleri: Kubital tünel sendromu fizik tedavi ve ulnar sinir sıkışması fizik tedavi uygulanan hareketlerdir. Kubital tünel sendromu, kolda meydana gelen bir sinir sıkışmasıdır. Dirsekte, ulnar sinir üzerinde artan basıncın neden olduğu bir durumdur. Bu basınç rahatsızlığa ve ağrıya neden olur. Sinir sıkışması ve sinir kesisi fizik tedavi için hareket aralığı egzersizleri, kas güçlendirme egzersizleri, sinir kayma çalışmaları yapılarak ağrı ve şişliğin azalmasına ve kol, bilek ve eldeki hareket ve işlevin yeniden kazandırılmasına yardımcı olunur.
  • Kas yırtılması fizik tedavi hareketleri:Omuz ve dirseğe bağlanma noktasında (tendon) kemikten kopan kas genellikle yaşın ilerlemesiyle veya travma sonucu görülür. Bazı kas yırtılmaları ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Soğuk uygulamalar, hareket aralığı faaliyetleri, güçlendirme egzersizleri, fonksiyonel faaliyetler ve dinlenme; kas yırtılması için uygulanan fizik tedavi teknikleridir.
  • Omurilik kanal daralması fizik tedavi hareketleri: Spinal stenoz olarak bilinen omurilik daralması, omuriliğin omurları içinde, omurilik veya sinirler üzerinde çok fazla baskıya neden olan bir rahatsızlıktır. Omurgayı etkiler ve omuriliğin ve sinirlerin geçtiği kemiklerdeki açıklıkları daraltır. Boyunda ve belde oluşabilir. Hastaya, esneme ve hareket aralığı egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, aerobik egzersizi, manuel terapi ve çeşitli ekipman kullanımı önerilebilir. 
  • Karpal tünel sendromu fizik tedavi hareketleri: Karpal tünel, bileğin avuç içi tarafındaki dar bir kanaldır. Karpal tünel sendromu el bileği ve elde ağrı, uyuşma ve güçsüzlüğe neden olan bir rahatsızlıktır. El bileği fizik tedavi hareketleri, el fizik tedavi uygulamaları ile bilekteki ve eldeki stresi azaltmak mümkündür. Esnekliği artırmak için germe egzersizleri, sıcak soğuk tedaviler ile ağrıyı hafifletmek ve atel kullanımı gibi uygulamalar yapılabilir. Tetik parmak fizik tedavi uygulamaları da benzer hareketleri konu alır.
  • Bel kayması fizik tedavi hareketleri: Bel kayması bel ve bacaktan aşağıya doğru yayılan ağrıya neden olur. Esneme, dinamik stabilizasyon çalışmaları ve çekirdek güçlendirme egzersizlerinin yanı sıra çeşitli fizik tedavi uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir. 
  • Bel düzleşmesi fizik tedavi hareketleri: Omur bölümünün arkaya doğru büküldüğü sapma sonucu C şeklinde bir görünümün oluşmasına neden olan bel düzleşmesinde çekirdek kasları güçlendirme ve germe için yapılan egzersizlerle semptomlar hafifletilebilir. Fizik tedavi hareketleri omurganın şeklini yeniden kazanmasına yardımcı olabilir.
  • Boyun düzleşmesi fizik tedavi: Boyun ve üst sırt kaslarının zayıflamasıyla baş öne doğru sarkar ve bu durum boyun ağrısına yol açar. Boyun omurgasına basınç yüklenir. Boyun düzleşmesi için bu kasları güçlendirmek, duruşu iyileştirme ve ağrıyı hafifletme için fizik tedavi egzersizleri yapılabilir. Gerekli görülürse boyun korsesi de önerilebilir. 
  • Çapraz bağ ameliyatı sonrası fizik tedavi hareketleri: Ön çapraz bağ ameliyatı geçirdikten sonra egzersizler ve fizik tedavi programı iyileşmenin önemli bir parçasını oluşturur. Ön çapraz bağ kopması fizik tedavi hareketleri, etkilenen bacakta diz ve ayak bileği hareket açıklığını korumayı, kas gücünü onarmayı ve yeniden yaralanma riskini azaltmayı amaçlar.
  • Kırık sonrası fizik tedavi hareketleri: Kırık sonrası fizik tedavi, hareketi geri kazanmanın ve düzgün bir şekilde iyileşmenin etkili bir yoludur. Kırıklar genellikle eller, kollar, bacaklar ve kalçalardaki önemli eklemlerin yakınlarında meydana gelir. Kırık sonrası fizik tedavi uygulamaları şunları içerebilir:
  • Dirsek kırığı sonrası fizik tedavi: Dirsek eklemine yakın kemiklerde tam veya kısmi kırılmayı ifade eder. Dirsek kırığı sonrası fizik tedavi alçıdan sonra odak hareket açıklığı, direnç bantları ve ağırlıklar olmak üzere dirsek bölgesini güçlendirmeyi sağlayacak aktiviteleri içerir.
  • Femur kırığı sonrası fizik tedavi: Femur yani uyluk kemiğinin kırılması (kalça kırığı) hastanın durumuna ve kırığa bağlı olarak ameliyat gerektirebilir. Ameliyattan sonra fizik tedavi, yürüme yeteneğini geri kazanmanın ve yeniden yaralanmadan kaçınmanın etkili yollarından biridir. Çekirdek gücünü artıran egzersizler denge ve yürüyüşü geliştirmeyi sağlar.
  • Patella kırığı sonrası fizik tedavi diz kapağı: Patella, diz ön yüzeyinde, femurun distal ucunda yer alan üçgen bir kemiktir. Patella kırığından sonra en sık görülen komplikasyon diz sertliğidir. Bu nedenle fizik tedavi egzersizleri normal hayata dönmede büyük rol oynar. 
  • Tibia kırığı fizik tedavisi: Alt bacağın iki kemiğinden biri olan tibia, ağırlığı taşımada etkilidir. Tibia fiziksel yapının ayrılmaz bir parçasıdır ve onsuz ayağa kalkmak mümkün değildir. Tibia kırığı sonrası kemiğin üzerindeki baskıyı azaltmak gerektiğinden çevredeki kasların körelmesi söz konusudur. Düz bacak kaldırma, diz bükme ve düzleştirme gibi egzersizler tibia kırık alçıdayken yapılabilecek hareketlerdir. 
  • Boksör kırığı fizik tedavi hareketleri: Boksör kırığı, en yaygın metakarpal kırıklarından biri olan dördüncü veya beşinci metakarpal kırığına verilen isimdir. Boksör kırığı için egzersizler, elin ve parmakların daha iyi hareket etmesine ve normal şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Prematüre bebek fizik tedavi hareketleri: Erken doğum, hamile bir annenin doğum tarihinden en az üç hafta önce doğum yapması anlamına gelir. Gelişmiş teknoloji ve bakım, prematüre yenidoğanların hayatta kalma oranını artırır. Pediatrik fizik tedavi uzmanları, prematüre bebeklerin potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak için tedavi planı tasarlar. 

Fizik Tedavi Yan Etkileri

Fizik tedavi profesyonel olarak bir fizyoterapi uzmanı gözetiminde uygulandığında güvenli bir uygulamadır. Buna rağmen bazı komplikasyonlar görülmesi mümkündür. Fizik tedavi yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yorgunluk
  • Kas ağrısı/gerginliği
  • Morarma
  • Sırt ağrısı
  • Şişme
  • Artan metabolizma hızı veya kalp hızı
  • Kızarıklık

Fizik Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fizik tedavi sonrasında vücut zorluklarla başa çıkabilme becerisi kazanır. Resmi tedavi sona ermiş olsa bile iyileşme için uygulanan bazı hareket ve egzersizlere devam etmenin önemli olduğunu söylemekte fayda vardır. Kazanılan sağlığı korumak ve fizik tedaviden sonra da sürdürmek için günlük programa dahil edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Fizik tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

  • Düzenli egzersiz yaparak vücudu hareket ettirmeye devam etmek iyileşmenin anahtarıdır. 
  • Beslenme ve sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Vücut için sağlıklı bir diyet programı edinilmesi önemlidir. Vücutta yeterli hidrasyonu sağlamak için de su tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Yeterli dinlenme, rehabilitasyonun başarısını artırır ve tedavinin önemli bir parçasıdır. Vücut onarım işleminin çoğunu uyuma esnasında yapar ve düzenli uyku rutini ile iyileşmeyi desteklemek mümkündür.
  • Fizik tedavi tamamlandıktan sonra uzmanın oluşturduğu, evde egzersiz programına uyulması gerekir. Tedavi sonrası bakım bazı durumlarda hayati önem taşıyabilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Fizik Tedavi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Fizik tedavi fıtığı geçirir mi? Tedavi ile iyileşir mi?

Fizik tedavi çeşitli fıtıklarda etkili bir uygulamadır. Bel fıtığı veya boyun fıtığı için fizik tedavi uygulamaları genellikle ameliyata gerek duyulmadan tedavi edilebilir veya semptomları azaltabilir. Boyun fıtığı fizik tedavi uygulamaları da dahil olmak üzere fizik tedavinin amacı doku üzerindeki baskıyı azaltmak, destek dokusunu güçlendirmek ve sıkılaştırma desteği uygulamaktır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavi hangi hastanelerde yapılır? Fizik tedavi ücretleri ne kadardır?

Alternatif tıp uygulaması olan fizyoterapi özel fizik tedavi hastanesi,fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitim ve araştırma hastanesi, fizik tedavi merkezleri ve devlet hastanesinde yapılabilir. Devlet hastanesi fizik tedavi uygulamaları, hekimin hastayı sevki ile başlar. Özel hastane ve klinikleri ise fizik tedavi SGK anlaşmalı olup, yıl içinde aynı bölgeye 30 seans ve farklı iki bölgeye ise 60 seans ile sınırlaması bulunmaktadır. Bu sınırın üstü için ilave ücret yansıtılabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavi neye bakar?

Fizik tedavi uygulamaları artrit veya yaralanma gibi uzun vadeli tıbbi durumları yönetmeye yardımcı olabilir. Tedavi ağrıyı azaltabilir, hareket kabiliyetini artırabilir veya normal aktivitelere döndürebilir. Fizyoterapi yardımı ile hastalıklardan hızlı kurtulabilir veya hastane yatışına ve ameliyata gerek duymadan iyileşme sağlanabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bel fıtığı fizik tedavi nasıl yapılır?

Bel fıtığı sırt ağrısı, boyun ağrısı, bacak veya ayakta karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük gibi durumlara neden olabilir. Bel fıtığı olan kişiler için lomber disk hernisi fizik tedavi uygulamaları önerilmektedir. Bel fıtığı fizik tedavi arka fleksiyon esnemesi, dizleri göğse doğru germe gibi aktif fizik tedavi egzersizlerini içerir. Bel fıtığı için fizik tedavi ultrason, traksiyon, diatermi, sıcak terapi, kas güçlendirme ve esneme gibi tedavi uygulamalarını konu alır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavi ne zaman fayda eder?

Fizik tedavinin fayda sağlamaya başlayacağı süreç tedavi edilen bölgeye ve hastalığa göre değişmektedir. Hastanın kişisel durumu da süreci etkiler. Genellikle ilk etkiler tedaviden 1 hafta sonra hissedilmeye başlanır. Ağrıların azalması ise 2 haftayı bulabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavi ne kadar sürer?

Fizik tedavi hekimin belirlediği plan ve programa bağlı olarak farklı süre ve seanslarda yapılmaktadır. Tek seans süresi yaklaşık olarak 45-60 dakika olurken, hastalık tanısına bağlı olarak 15-30 gün tedavi uygulaması yapılmaktadır. Hastanın durumuna göre gün sayısı 30 seansın üzerinde de olabilmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavide ne yapılır?

Fizik tedavide yalnızca bir yaralanma veya hastalığın bireysel yönlerine odaklanılmaz beden bir bütün olarak ele alınır. Fizik tedavide manuel terapi, cihazlarla tedavi, hasta eğitimi ve tavsiyeler, fizik tedavi hareket ve egzersizleri gibi çeşitli teknik ve yöntemlerle hastanın problemi çözülmeye çalışılır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavi ağrıları arttırır mı? Fizik tedavi sonrası ağrılar ne zaman geçer?

Fizik tedavi ağrı yönetimi konusunda etkili egzersiz ve teknikleri içerir. Uygulamaların bölgesel sıcaklık ve elektrik akımı gibi çeşitli yöntemleri içermesi, hastaların tedaviden sonra ağrı yaşanılacağı hissine kapılmasına neden olabilmektedir ancak fizik tedavinin böyle bir etkisi bulunmaz. Yorgunluk ve ağrı hissi vücudun tedaviye yanıt vermeye başlamasıyla birlikte azalır. Fizik tedavi sonrası ağrılar yaklaşık olarak 2 hafta içinde kaybolmaya başlar ancak değişimin hissedilmemesi durumunda yeni bir tedavi planına geçilmesine ve değerlendirme yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavide ultrason ne işe yarar?

Fizik tedavi ultrason uygulaması kas spazmlarını iyileştirmek, hücresel düzeyde iyileşmeye teşvik etmek, metabolizmayı artırmak ve hasarlı dokuya kan akışını sağlamak için lokalize bir alana derin bir ısı indükleyerek iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Skolyoz fizik tedavi ile düzelir mi?

Omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz teşhisi konulduğunda tedavi yöntemleri arasında fizyoterapi yer almaktadır. Fizik tedavi uygulamaları ile skolyozun ilerlemesi önlenir, omurga eğrisi azaltılır veya stabilize edilir, hareket aralığı iyileştirilir, çekirdek kararlılığı ve gücü gelişir, pelvik hizalama sağlanır, omurgayı çevreleyen kaslar güçlenir ve kas gücü ile dayanıklılık artar. Omurga hizalamasını ve hareketini eski haline getirmek için hastaya eğitimler verilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

El Bileği kırıklarında fizik tedavi nasıl yapılır?

El bileği kırıklarında fizik tedavi bilek alçıda veya askıdayken başlar. Kemik iyileşirken aktivite miktarına bağlı olarak hafif egzersizler önerilir. Askı veya alçı çıkarıldıktan sonra zayıflayan kolun işlevini iyileştirmek ve güç kazandırmak için fizik tedavi uygulamalarına başlanır. Bunlar ağrıyı azaltma ve sertliği azaltmak için elektriksel stimülasyon veya manuel terapi uygulamalarıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavide elektrik akımı ne işe yarar?

Fizik tedavide elektrik akımı, rahatsız olan bölgelere iletilen ve beyne giden ağrı sinyallerini bastırmaya ve ağrıyı gidermeye yardımcı olur. Enerji fizik tedavisi ile etkilenen bölgenin ağrısı geçici olarak giderilmeye çalışılır. Tamamen ağrısızdır ve uygulama sırasında yalnızca biraz karıncalanma hissi oluşabilir. Fizik tedavi elektrik akımı zararları bulunmaz.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavi görürken nelere dikkat edilmeli?

Fizik tedavi uygulamaları sırasında yorucu faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Ağrıyı daha da kötüleştiren egzersizler yapılmamalıdır. Programa küçük adımlarla başlamak ve aşamalı olarak yoğun egzersizlere geçmek, semptomları azaltmanın en güvenli yoludur. Yeterince dinlenme, doğru beslenme ve düzenli fizik tedavi desteği alma önemlidir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Boyun fıtığına fizik tedavi nasıl uygulanır? Kaç gün sürer?

Boyun fıtığına fizik tedavi uygulamaları boyna yeniden güç, esneklik ve duruş kazandırmayı amaçlar. Bel ağrısı şiddetliyse aktivite değişikliği ve dinlenme önerilir. Germe ve güçlendirme hareketleri, ağrıya daha dirençli olmaya yardımcı olur. Masaj terapisi, servikal çekiş, buz veya ısı tedavisi boyun fıtığı uygulamalarıdır. Boyun fıtığı fizik tedavisi genellikle 1’er saat olmak üzere haftanın 6 günü devam eder. Yaklaşık olarak 15-21 seans sürer. Gerekirse seans sayısı 30’a kadar artırılabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Fizik tedavi vakum ne işe yarar?

Fizik tedavide vakum uygulaması kas gerginliğini azaltır, toksinleri ve su tutulmalarını giderir. Boyun, omuz, bel ve ayak ağrılarının giderilmesini sağlayabilir. Kemik ve kaslardaki birçok yaygın bozukluğun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük