Göbek Deliği Ağrısı

Göbek deliği ağrısı, göbek deliği ve bu deliğin çevresinde hissedilen yakıcı veya bıçak saplanır tarzdaki ağrıya denir. Tedavisi ağrıya yol açan etkenin bulunması ve bu etkenin ortadan kaldırılması ile yapılır.

Göbek Deliği Ağrısı Nedir?

Göbek deliği ağrısı; göbek deliği ve bu deliğin çevresinde hissedilen yakıcı veya bıçak saplanır tarzdaki ağrıya denir. Hastalarda oluşan ağrının tipi ağrıya yol açan etkene göre değişiklik gösterir.

Anne karnındaki bebeğin beslenmesi; göbek kordonu yardımıyla anneden kan akışının bebeğe geçmesi sayesinde olur. Doğumdan sonra bu kordon kesilir, belli bir müddet sonra da bu bölgede göbek deliği oluşur.

Göbek deliğini ve göbek deliği çevresindeki dokuları etkileyen herhangi bir hastalıkta göbek deliği ağrısı görülebilir. Bu ağrıya en sık yol açan etken göbek deliği iltihabı(omfalit) olarak adlandırılan hastalıktır. Bu hastalık toplumda oldukça yaygın olarak görülmekle birlikte erkek cinsiyette daha sık rastlanır. Erkeklerde göbek bölgesinde kıl yoğunluğunun daha fazla olması ve bu kılların enfeksiyon gelişme riskini arttırması bu durumu açıklar.

Göbek Deliği Ağrısına Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Göbek deliği ağrısı çoğunlukla göbek deliğinin iltihaplanması sonucu oluşan bir durumdur. Bu durumda hastalarda enfeksiyona dair belirtiler sıklıkla görülür. Ancak diğer bazı hastalıklar da göbek deliği ağrısına yol açıp semptom gösterebilir. Göbek deliği ağrısına en sık eşlik eden belirtiler;

  • Göbek Deliğinden Gelen Akıntı: Göbek deliği ağrısı enfeksiyondan kaynaklanıyorsa; bu durumda göbek deliği ağrısına en sık göbek deliğinden akıntı gelmesi eşlik eder. Bu akıntı göbek deliği bölgesindeki ölü hücrelerin, bakterilerin ve bakterilerin ürettiği artıkların oluşturduğu bir sıvıdır. Bu sıvı genellikle sarı- yeşil renkli ve kötü kokuludur. Ancak enfeksiyonun ilk dönemlerinde berrak renkli akıntı da görülebilir.
  • Göbek Deliğinde Kızarıklık: Göbek deliği bölgesinde gelişen enfeksiyonlarda; bu bölgedeki mikroplarla savaşmak için vücut mikrobun bulunduğu bölgeye daha fazla kan göndermelidir. Bu durumda hastada göbek deliğinin etrafındaki damarlarda genişleme(vazodilatasyon) gelişir. Bu durum göbek deliği bölgesinde kızarıklık oluşumu olarak gözlemlenir.
  • Göbek Deliği Bölgesinde Şişme: Göbek deliği bölgesinde şişlik oluşumu göbek deliği iltihabında göbek deliği ağrısına eşlik eden, sık gözlemlenen bir belirtidir. Hastalarda bu bölgede mikroplarla yapılan savaş, bölgenin sıvı toplamasına ve şişlik oluşturmasına yol açar. Bazı durumlarda göbek deliği bölgesinde bulunan enfeksiyon apseleşebilir. Bu durum hastada göbek deliğinde şişlik oluşturabilir.
  • Göbek Deliğinde KaşıntıGöbek deliğinde var olan enfeksiyon hastada o bölgede bulunan duyu iletiminden sorumlu sinirleri uyararak kaşıntı semptomunun oluşmasına yol açabilir.
  • Ateş: Göbek deliği bölgesinde gelişen enfeksiyonlarda hastada vücut enfeksiyonla savaşırken bazı kimyasal maddeler salgılar. Bu kimyasal maddeler hastada ağrı ve ateş oluşumundan sorumludur.
  • Göbekte Ele Gelen Kitle: Göbek deliği iltihabı; karın duvarından gelişen hernilerde(fıtıklarda) ve diastazis rekti gibi hastalıklarda görülebilir. Bu gibi hastalıklarda bağırsaklar öne doğru çıktığı için hastada göbek bölgesinde ele gelip kitle varlığı yaratabilir.
  • Morluk Oluşumu: Göbek deliği bölgesine dışardan alınan darbeler göbek deliği ağrısına yol açabilir. Bu darbeler cilt altında bulunan küçük damarların parçalanmasına ve kanamasına yol açarak göbek deliği çevresinde morluk oluşumuna neden olur. Bu morluk bölgesine bastırıldığında kişi ağrı hisseder. 

Göbek Deliği Ağrısı Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Göbek deliği ağrısı çoğunlukla göbek deliğinde gelişen enfeksiyona bağlı olarak oluşur. Ancak bunun dışında bazı diğer durumlarda da göbek deliği ağrısı görülebilir. Göbek deliği ağrısına en sık yol açan etkenler ve risk faktörleri şöyle sıralanabilir:

  • Enfeksiyonlar: Göbek deliği ağrısı çoğunlukla enfeksiyona bağlı olarak gelişir. Bu durumda hastada göbek deliği akıntısına ek olarak göbek deliği bölgesinde kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve ateş oluşumu gibi belirtiler görülür.
  • Diastazis Rekti: Diastazis rekti; karın bölgesinde bulunan rektus kasının kılıfının belli bir nedene bağlı olarak birbirinden ayrılmasına denir. Hastada ayrılma bölgesinden bağırsaklar cilt altı dokusuna doğru çıktığı için göbek deliği ağrısına ek olarak ele gelen kitle semptomu da görülebilir.
  • Karın Duvarı Fıtıkları: Karın duvarı fıtıkları karın kaslarının zayıf olduğu bir bölgeden bağırsakların dışarı doğru kayması sonucu oluşur. Bu durum hastada tıpkı diastazis rektideki gibi ele gelen kitle semptomuna neden olur.
  • Gebelik: Gebelikte göbek deliği ağrısına çok sık rastlanır. Bu durum gebelikte büyüyen rahimin karın duvarına baskı uygulaması sonucu oluşabileceği gibi diastazis rekti ya da karın duvarı fıtıklarının görülme sıklığının gebelikte artmasına bağlı olarak da görülebilir.
  • Kişisel Hijyene Önem Verilmemesi: Göbek deliği ağrısı çoğunlukla enfeksiyon gelişimine bağlı olarak oluşur. Hastalarda kişisel hijyene önem verilmemesi göbek deliği iltihabına; bunun sonucunda da göbek deliği ağrısı gelişimine neden olabilir.
  • Obezite: Obez insanlarda karın bölgesi çok fazla terler. Bu durum o bölgede bakteri üremesine yol açar. Bunun sonucunda da göbek deliği iltihabı ve göbek deli ağrısı görülebilir. Ayrıca obez kişilerde diastazis rekti ve karın duvarı fıtıklarının görülme sıklığı da artmıştır.
  • Travmalar: Göbek deliği bölgesine alınan travmalar göbek deliği ağrısına yol açabilir. Bu durumda hastada şişlik ve morluk oluşumu gibi semptomlar da ağrıya eşlik eder.
  • Göbek Deliği Bölgesine Yabancı Cisim Sokma: Hastanın göbek deliğine kulak çubuğu, cımbız, kürdan gibi nesneleri sokması bu bölgede enfeksiyon gelişmesine ve göbek deliği ağrısı oluşumuna yol açabilir. 

Göbek Deliği Ağrısı Teşhisi

Göbek deliği ağrısı hasta tarafından hissedilen subjektif (kişisel) bir durum olduğu için teşhisinde Anamnez ve Fizik Muayene yöntemleri çok önemlidir. Anamnez hastanın hastalıkla alakalı şikayetlerini dile getirmesidir. Hastalar göbek deliği ağrısına ek olarak sıklıkla akıntı, ele gelen kitle, kaşıntı ve kızarıklıktan yakınırlar. Hekim hastanın şikayetlerini dinler ve bu şikayetlerin başlangıç zamanını, şikayetleri arttıran etkenleri sorgular ve fizik muayeneye geçer.

Fizik muayenede hekim hastanın karın bölgesinde var olan akıntı, morluk, kızarıklık gibi semptomları inceler. Hastanın karın bölgesine nazikçe bastırarak ağrının şiddeti ve ele gelen kitlenin bulunup bulunmadığı hakkında fikir edinir. Tanı çoğunlukla bu muayene ile konur.

Göbek deliği ağrısı bazı durumlarda diastazis rekti veya karın duvarı fıtıklarından kaynaklı gelişebilir. Bu gibi hastalıkların teşhisi için Ultrasonografi (USG) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) yöntemlerine başvurulur. Bu yöntemlerle hastada dışarı doğru çıkan bağırsakların durumu hakkında fikir edinilir.

Göbek Deliği Ağrısı Tedavisi

Göbek deliği ağrısının tedavisi ağrıya yol açan etkenin bulunması ve bu etkenin ortadan kaldırılması ile yapılır. Enfeksiyondan kaynaklı göbek deliği ağrısına Medikal Tedavi uygulanırken; göbek deliği ağrısı cerrahi girişim gerektiren bir hastalıktan kaynaklı ise bu durumda Cerrahi Girişim uygulanır.

Hastalarda göbek deliği ağrısına yol açan Hastalıkları önlemeye yönelik yapılacak bazı uygulamalar tedaviden fayda görme şansını arttırır.

Göbek Deliği Ağrısı Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Göbek deliği ağrısının tedavi edilmemesi sonucu oluşabilecek komplikasyonlar; göbek deliği ağrısına yol açan hastalığın ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Travmaya bağlı olarak oluşan göbek deliği ağrısı tedavi edilmediğinde birkaç gün içinde kendiliğinden gerileyerek iyileşir.

Göbek deliği ağrısı enfeksiyondan dolayı oluşuyorsa ve bu enfeksiyon tedavi edilmezse; hastalarda göbek deliği bölgesinde bulunan enfeksiyon karın zarlarına, cilt altı dokulara, bağırsaklara doğru yayılıp bu bölgelerde de enfeksiyon gelişimine yol açabilir.

Göbek deliği ağrısı diastazis rekti veya karın duvarı fıtıklarına bağlı olarak oluşuyorsa ve bu durum tedavi edilmezse; bu hastalıklarda dışarı doğru çıkan bağırsak bölümünün kanlanması bozulabilir, bağırsağın bu bölümünde doku ölümü (nekroz) gelişebilir. Bu durum bağırsak kaybına yol açabilir.

Göbek Deliği Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Göbek deliği ağrısına pek çok hastalık yol açabilir. Bu hastalıklara yol açan risk faktörlerinin önüne geçmek göbek deliği ağrısında uygulanması gereken davranışlardır. Buna bağlı olarak hastadan bazı uygulamalar talep edilebilir. Bu uygulamalar;

  • Hastalar kişisel bakımına özen göstermelidir. Göbek bölgesinde bulunan kılları uzamadan kesmeli, haftada en az 2 kez duş almalıdır.
  • Hasta göbek deliği bölgesine yabancı cisim sokmamalıdır. Yabancı çizimler göbek deliği yaralanmalarına ve göbek deliğinde enfeksiyon gelişimine neden olur.
  • Hastalar hızlı kilo alıp vermemelidir. Bu durum karın duvarı kaslarının zayıflamasına; karın duvarı fıtıklarının ve diastazis rekti gelişiminin kolaylaşmasına neden olur.
  • Hastalar karın duvarı kaslarını güçlendirecek karın egzersizleri yapmalıdır.
  • Kişi karın ve göbek deliği bölgesine gelebilecek darbelere karşı korunmalıdır.
  • Obezite hastalarda hem enfeksiyon gelişimini kolaylaştırır hem de karın duvarının zayıflamasına bunun sonucunda da diastazis rekti ve karın duvarı fıtıklarının gelişmesi riskini arttırır. Hastalar obeziteden kaçınmalıdır.  

Göbek Deliği Ağrısında Kullanılan İlaçlar 

Göbek deliği ağrısında nedene yönelik tedavi uygulanır. Hastada ağrıya yol açan etken medikal tedavi ile düzeltilebilir bir durumda ise bu durumda hastaya ilaç tedavisi uygulanır. Göbek deliği ağrısında kullanılan ilaçlar;

  • Ağrı Kesiciler (Non Steroid Antiinflamatuar İlaçlar): Bu ilaçlar; hastada gelişen göbek deliği ağrısının azaltılmasına etki eder. İçerik olarak parasetamol, ibuprofen, naproksen gibi maddeler içeren bu ilaçların en sık görülen yan etkileri bulantı, kusma, ishal, halsizlik ve kas ağrısı gibi semptomlardır. Bu semptomlar görüldüğünde hekimle iletişime geçilmelidir.
  • Antibiyotik İlaçlar: Bu İlaçlar hastada göbek deliği ağrısına ek olarak bulunan göbek deliği enfeksiyonunda kullanılan ilaçlardır. İçerik olarak amoksisilin, klavulanik asit, siprofloksasin, ofloksasin, moksifloksasin, doksisiklin gibi maddeleri içerir. Bu İlaçlar ağızdan(oral yolla) alındığı ve sindirim sisteminde çözüldüğü için en sık bulantı, kusma, kabızlık ve ishal gibi yan etkiler görülür. Bu semptomları yaşayan kişiler hekime müracaat etmelidir.

Göbek Deliği Ağrısında Ne Zaman Ameliyata Başvurulur?

Göbek deliği ağrısı çoğunlukla enfeksiyona bağlı olarak oluşan, tedavisinde de medikal yöntemlerin uygulandığı bir hastalıktır. Ancak bazen diastazis rekti, karın duvarı fıtıkları ya da göbek deliğinde apse gelişimi durumlarında cerrahi girişime başvurulabilir.

Diastazis rekti ve karın duvarı fıtıklarının cerrahi tedavisinde amaç; hastada öne doğru çıkmış olan ve göbek deliği ağrısına yol açan bağırsakların eski yerine itilmesi ve karın duvarının hasarlı bölgelerinin tamir edilmesidir.

Göbek deliğinde apse geliştiğinde apse çok büyürse bu durumda karın zarlarını gerebilir ve ağrı oluşumuna yol açabilir. Göbek deliğindeki apsenin tedavisinde cerrahi girişimle apse boşaltılarak bu apsenin karın zarlarını germesi engellenir.

Gebelikte Göbek Deliği Ağrısı

Hamilelikte göbek deliği ağrısı çok sık rastlanılan bir semptomdur. Özellikle hamileliğin ilk aylarında göbek deliği ağrısı gelişimi gebeliklerin çoğunda yaşanan ve anne adayını tedirgin eden bir durumdur. Bu dönemde ağrı yaşanmasının nedeni anne adayının bebekle beraber büyüyen rahminin karın zarlarına ve karın duvarlarına temas etmesi ve baskı uygulaması sonucudur.

Gebelik döneminde büyüyen rahimle birlikte karın duvarı da gerilir. Bu durumda diastazis rekti ve karın duvarı fıtıklarının görülme sıklığı da artar.

Gebelik döneminde göbek deliği ağrısının tedavisi tıpkı diğer yetişkinlerdeki gibi ağrıya yol açan etkenin bulunması ve bu etkenin ortadan kaldırılması ile yapılır. Hastalarda rahimin büyümesine bağlı gelişen göbek deliği ağrısı çoğunlukla doğumdan sonra ortadan kalkar.

Çocuklarda Göbek Deliği Ağrısı

Çocuklarda göbek deliği ağrısı çok sık gözlemlenen bir durumdur. Özellikle bu dönemde çocuğun göbek deliğine yabancı cisim ya da parmağını sokması sonucu göbek deliği enfeksiyonları ile çok sık karşılaşılır. 

Yetişkinlerde görülenin aksine bu dönemde göbek deliği ağrısına yol açabilecek karın duvarı fıtıkları veya diastazis rekti gibi hastalıklar çocuklarda hemen hiç görülmez.

Çocuklarda göbek deliği ağrısının tedavisi tıpkı yetişkinlerdeki gibi ağrıya yol açan nedenin bulunması ve ortadan kaldırılması ile yapılır.  

Göbek Deliği Ağrısında Hangi Doktora Gidilir?

Göbek deliği ağrısı pek çok bölüm tarafından incelenebilen bir hastalıktır. Hastalar çoğunlukla Aile Hekimliği bölümüne başvurur. Bazı hastalar Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne de başvurabilir. Hekim hastanın detaylı incelemelerini yapar ve göbek deliği ağrısına yol açan etkeni açığa çıkarıp tedavi eder.

Göbek deliği ağrısı bazı durumlarda cerrahi girişimle tedavi edilebilecek boyutta bir hastalıktan kaynaklanabilir. Bu durumda hasta Genel Cerrahi bölümüne sevk edilir.

Hastalar göbek deliği bölgesinde ağrıya ek olarak yanma, akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve ele gelen kitle gibi semptomlar yaşadığında mutlaka hekime başvurmalı ve tedavi altına alınmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
1
Makeleyi Paylaşın

Göbek Deliği Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göbek deliği ağrısı kaç günde iyileşir?

Göbek deliği ağrısının tedavisi göbek deliği ağrısına yol açan nedenin bulunması ve bu nedene yönelik tedavinin uygulanması ile yapılır. Ufak bir enfeksiyondan kaynaklı göbek deliği ağrısı medikal tedavi ile birkaç gün içinde düzelebilirken; diastazis rekti veya karın duvarı fıtıklarına bağlı gelişen göbek deliği ağrısı cerrahi müdahale ile 15-20 günde düzelebilir.

Dr. Büşra Ular