Görme Alanı Testi Nedir?

Gözün bir nokta sabit şekilde bakarken görebildiği alanlara göre alanı denirken, bu alanı hesaplamaya yarayan teste iste görme alanı testi denir.

Görme alanı, gözün görüş alanı içerisinde kalan alandır. Göz bir noktaya sabit bir şekilde bakarken görebildiği diğer alanlar görme alanı kapsamında değerlendirilir. Görme alanı testi ise bu alanın büyüklüğünü hesaplamaya yarar.

Görme alanının büyüklüğü veya küçüklüğü bazı hastalıkların, kusurların habercisidir. Bu kusurlar:

  • Retina: Gözün arkasında bulunan tabakada meydana gelen hastalıklar,
  • Optik Sinir: Görülen şeyleri beyne taşıyan yapıda bulunan kusurlar,

Görme alanı testi yapılarak yukarıdaki uzuvlarda bir problem olup olmadığı anlaşılabilir.

Gözün etrafında görmeyi engelleyici herhangi bir engel bulunmadığı için görüş açısı aslında oldukça geniştir. Kulaklara kadar olan bölge farkında olunmasa da görülebilir. Bu noktada görme alanı:

  • Burun kısmında ortalama 600
  • Üst tarafta yaklaşık olarak 500
  • Kulak tarafında ise 900’dir.

Görüldüğü gibi en çok görme alanı kulak taraflarında bulunmaktadır.

Görme Alanı Testi Çeşitleri

Görme alanını test etmek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar bilgisayar ile yapılabildiği gibi daha basit yöntem olan parmak takibi gibi yöntemlerde kullanılabilir. Göz görme alanı testi çeşitleri şunlardır:

  • Kart Testi: Bu test içerisinde hasta bir kart merkezinde bulunan ana noktaya bakarken kartın yanındaki işaret, harf ve kelimeleri okuması veya görmesi istenir. Kartın merkez noktasına fiksasyon noktası denmektedir. Hasta ile kartın arasındaki mesafe ise 33 cm olarak ayarlanır.
  • Konfrontasyon Testi: Buradaki olay kişiler etrafında gerçekleştirilir. Hasta ile gözlemci karşılıklı gözlerini kapatır. Bir tanesi sağ bir tanesi ise sol gözünü kapatır ve sonra diğer göze geçilir. Bu testte bir göz kapalı iken dışarıdan gelen bir cismin görüş alanına ne kadar mesafede girdiği tespit edilir.
  • Perde Testi: Kıvrımlı olmayan bir perdenin önüne oturtulan kişi, perdeye tutulan büyüklü ve küçüklü ışıklara bakar ve görüş alanı dışındaki noktaları doktora söyler. Bu testte hasta ile perde arasında 1 metre mesafe bulunmaktadır.
  • Parmak Testi: Bu testte doktor hastanın göz alanı dışından parmağını çeşitli yönlerden göz alanına doğru sokar. Burada hasta doktora görmeye başladığı noktayı söyler ve doktor görüş alanı hakkında fikir sahibi olur.
  • Bilgisayarlı Görme Alanı Testi: Bilgisayar testte hastanın hem merkezi hem de yan alanları görüp görmediği değerlendirilir. En kapsamlı test türüdür. Bu test, retina veya nörolojik sebeplerle meydana gelen göz kusurlarının teşhisinde etkilidir. Yaygın olarak görülen hastalık ise göz tansiyonu hastalığı olarak bilinir. Bu test aşamasında sabit bir noktaya sürekli bakıldığı için muayeneden çıktıktan sonra bir müddet gözde ağrı, sızı ve görme kaybı yaşanabilmektedir. Özellikle muayeneden sonra araç kullanılmaması önem arz eder. 

Görme alanı test çeşitleri doktorun isteğine göre farklı yöntemler ile de yapılabilmektedir. Ancak genel olarak bilinen ve dünya çapında kabul gören standartlarda yapılan testler 5 adetten oluşmaktadır. Günümüz teknolojisinde en çok yapılan ve net sonuç veren ise elbette ki bilgisayarlı görme alanı testidir.

Görme Alanı Testi Yapan Hastaneler

Görme alanı testi hem özel hem de devlet hastanelerinde yapılmaktadır. Hastanelerin göz sağlığı ve hastalıkları bölümlerinde çalışan göz doktorları bu testi yapar. SGK kapsamına da giren bu rahatsızlıklarda ilgili hastane her yerde bulunmaktadır.

Görme alanı testi fiyatı, SGK tarafından karşılandığı için normal muayene ücreti kapsamında ödenir. Özel hastanelerde ise kişinin anlaşmalı olduğu özel sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Görme Alan Testi Sonuçları

Görme alanı testi sonuçları bilgisayar ile yapılan işlemlerde göz başına 10 – 20 dakika süre içerisinde alınabilmektedir. Bilgisayar görülen alanı net olarak çizer ve doktora sunar. Bu sayede görme alanı testi normal değerleri ile hastanın değerleri karşılaştırılarak gözde bir kusur olup olmadığı ortaya çıkar.

Gözde bir kusur olduğu sonucuna ulaşılırsa eğer o zaman bu olay retinadan mı kaynaklı yoksa optik sinirden mi kaynaklı o kontrol edilir. Bu durumda göz doktoru tarafından yapılan muayene sonucunda belli olmaktadır. Muayene sonucunda görme alanı kaybı ile karşılaşılabilmektedir. Bu alan kaybının sonuçları ise şu şekilde günlük hayata yansır.

  • Günlük yaşantıda gözün görmesi gereken açıları görmemesi durumunda nesnelere veya insanlara hasta çarpabilir.
  • Gözde olan kusurdan dolayı hasta kafa hareketleri konusunda sıkıntı yaşayabilir.
  • Bazı durumlarda tamamen görme kaybı da yaşanabilmektedir.
  • Uzaktaki bir yazıyı veya kitabı okuma konusunda sıkıntılar yaşanabilir.
  • Gözünde kusur bulunan kişi yürüme esnasında düz değil, yan tarafa kayarak yürür.
  • Araç sürümü konusu bu hastalarda sıkıntılı bir süreçtir. Olası kazalara davetiye çıkaran bir kusurdur.
Makaleyi faydalı buldun mu?
6
1
Makeleyi Paylaşın

Görme Alanı Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Görme alanı testi nasıl yorumlanır?

Görme alanı testi, sağlıklı bir kişi ile hasta olan bir kişinin görme alanları karşılaştırılarak yorumlanır. Sağlıklı bir kişinin görme alanının yaklaşık %10 ve daha az kısmını gören kişide göz kusuru var demektir. Bu durumda ameliyat, gözlük, ilaç kullanımı doktor tarafından değerlendirilir. Görme alanı testi yorumlaması göz doktoru tarafından yapılır.

Dr. Murat Doğru

Görme alanı testi nasıl yapılır?

Görme alanı testi günümüzde bilgisayar ile yapılmaktadır. Eskiden yapılan kart, konfrontasyon, perde ve parmak testleri günümüzde yapılmamaktadır. Göz başına ortalama 15 dakika süren ve kişinin bilgisayara bakarak oradaki bir noktayı devamlı izlemesi ile devam eden süreç her iki göz içinde yapılır. Bilgisayar göz içerisinde topladığı verileri işleyerek gözün kusurlu olup olmadığı noktasının tespitinin yapılmasını sağlar.

Dr. Murat Doğru

Görme alanı testi nedir?

Görme alanı, kafanın düz bir şekilde karşıdaki bir noktaya odaklı halde durmasıdır. Göz bu noktayı ana merkez kabul ederken yan taraflarında gördüğü şeyler görüş alanı içerisinde kalıyordur. İşte görme alanı yanda bulunan nesnelerin ne kadarlık bir kısmının görülebildiği ile alakalıdır. Her insanda bu açı ortalama olarak aynıdır.

Dr. Murat Doğru

Görme alanı testi ne işe yarar?

Görme alanı testi, kişide belirli göz kusuru olup olmadığını ortaya koyar. Görüş açısı ile birlikte gözün odaklanılan ana nokta dışındaki yerlerin ne kadarlık bir kısmını gördüğü anlaşılır. Normal bir insanda görülen alan belli iken hastanın gözü sağlıklı bir gözün görüş alanı ile karşılaştırılır ve bir sonuç elde edilmeye çalışılır.

Dr. Murat Doğru