Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Göz kapaklarında olan aşırı miktarda kas dokusu veya sarkan derinin alınması operasyonuna göz kapağı estetiği denilir.

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti), gözün her iki kapağına da uygulanabilen ve sarkan deri yada aşırı miktarda bulunan kas dokusunun alınması ile yapılan bir operasyondur. Göz kapağı, içerisinde bulunan bu deri ve kaslar alındıktan sonra daha bir kasılır ve kişi birkaç yaş gençleşir.

Göz kapağı estetiği yaptıranlar yaşlı ve orta yaş grubunda bulunan kişilerdir. Yer çekiminin etkisi ile birkaç yıl içerisinde göz kapaklarında görülen;

  • Çukurlarda torbaların oluşumu,
  • Göz derisinin renk değiştirmesi,
  • Deride bollaşma meydana gelmesi,
  • Kırışıklık oluşumu,
  • Kasların gevşemesi,

Gibi durumların akabinde göz kapağı estetiği operasyonu hastaya uygulanır. Göz kapağının bu hale gelmesinin nedenleri arasında yer çekimi, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalınması, uykunun düzensiz olması, sigara içilmesi, fazla miktarda alkol kullanılması gibi nedenler bulunmaktadır. Bu durum cildin çok daha erken yaşlanmasına ve yukarıdaki belirtileri göstermesine neden olur.

Göz kapağı estetiği yaptıranlar bu uygulamadan oldukça memnun olarak ayrılırlar. Elbette bu durumda doktor seçimi, hangi göz kapağının estetik operasyon uygulanmasına karar verilmesi gibi etkenler öne çıkmaktadır.

Ameliyatsız Göz Kapağı Estetiği

Her insan ameliyat denilince tedirgin olmakta ve bu durumdan kaçınmak istemektedir. Özellikle estetik gibi önemli konuda pek çok kişi nelerin yapıldığını canlı olarak görmek ister. İşte bu durumda ameliyat yapılmadan, küçük bir operasyon ile göz estetiği yaptırmak mümkündür. Ameliyatsız göz kapağı estetiği yaptıranlar şu yollardan bir tanesini seçerler:

  • Plazmayla Göz Kapağı Estetiği: Plazma enerjisi ile göz kapağı estetiği yaptıranlar göz çevresinde bulunan diğer doku ve hücrelerin zarar görmediğini anlarlar. Plazma estetiğinin ana özelliği hiçbir yere zarar vermemesidir. Bu operasyon ile birlikte göz etrafındaki;
    1. Siğil
    2. Ben
    3. Leke
    4. İz 

Gibi yaşlandıkça daha fazla belirginleşen etmenlerden de kurtulmak mümkündür. Plazma göz kapağı estetiği yaptıranlar lokal anestezi ile göz kapağı ve çevresinin uyuşturulmasına tanıklık ederler. Bu anestezik işlemlerde iğne değil, krem kullanılır.

  • Lazerle Göz Kapağı Estetiği: Lazerle göz kapağı estetiği yaptıranlar, plexr denilen bir yöntem ile ameliyatsız, dikiş izleri olmadan göz çevrelerine estetik operasyon yaptırabilmektedir. Bu operasyon içinde lokal anestezi uygulanırken iğne yerine krem kullanılarak uyuşma sağlanır.

Ameliyatsız göz kapağı estetiği için öncelikle hangi göz ve kapağın operasyon geçireceğine karar vermek gerekir. Bu durumda hastanın karşısına 3 tane alternatif çıkar. Bunlar:

  • Üst Göz Kapağı Estetiği: Üst blefaroplasti, en sık gerçekleştirilen estetik operasyondur. Göz kapağı estetiği denilince hastaların %60’a yakını bu operasyonu tercih eder. Bu ameliyat süresi ortalama 45 dakika sürer. Üst göz kapağı estetiği yaptıranlar operasyondan sonra gözlerinde ince bir dikiş fark edebilir. Ancak bu dikişler vücut tarafından emilen iplikler ile yapıldığından dolayı birkaç gün sonra izlerin tamamen yok olduğu fark edilir.
  • Alt Göz Kapağı Estetiği: Alt göz kapağı estetiği, üst göz kapağına göre daha az yaptırılır. Çünkü insanlar, özellikle de kadınlar estetik konusunda üst kapaklarına daha fazla takıntılıdır. Alt göz kapağı çoğu kişinin daha az dikkatini çeker. Estetik ameliyatı sonrasında dikiş izleri burada da görülse de kısa zaman içerisinde bu izler kendiliğinden yok olacaktır. Üst kapak estetiğine göre dikişlerin daha az dikkat çektiğini söylemek mümkündür. 
  • Düşük Göz Kapağı Estetiği: Bazı insanlarda yaş ilerledikçe göz kapaklarında düşme görülür. Bu durum göz kapağı kaldırma operasyonu ile çözülebilir. 40’lı yaşlardan itibaren kişinin dikkatini çeken kapaklar, zaman ilerledikçe operasyona daha fazla ihtiyaç duyar hale gelir. 

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı

Blefaroplasti ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Ameliyat için öncelikle hangi kapaklarda operasyon yapılacağına karar verilir. Sadece üst kapak için işlem yapılacak ise genel anestezi yerine lokal anestezi seçimi yapılabilir.

Ameliyat esnasında alt göz kapağına daha çok yoğunlaşma yapılır. Bu ameliyat esnasında gözlerde bulunan deriler yukarı kaldırılırken fazla doku ve kaslarda alınır. Ameliyat esnasında bazı durumlarda göze konulan yağ paketlerinin yayılması işlemi zaman alabilmektedir. Böyle durumlarda ameliyat süresinin tahmin edilenden daha fazla uzaması durumu mümkün olabilir. Ameliyat süresi genel olarak 2 ile 4 saat arasında sürer ve tamamlanır.

Göz Kapağı Ameliyatı Öncesi Sonrası

Genel anestezi yolu ile yapılan ameliyatın öncesinde ve sonrasında bazı şeylere dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:

  • Ameliyat öncesinde kan sulandırıcılar kullanılıyorsa eğer bunlar en geç 1 hafta öncesinde bırakılmalıdır. Kan sulandırıcı olarak kullanılan ilaçlardan akla ilk geleni aspirindir. 
  • Göz etrafında oluşan yaraların onarımını geciktirdiği için sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Ameliyattan en geç 2 hafta öncesine kadar kullanımı sonlandırılması hasta sağlığı için tavsiye edilir.
  • Bunların dışında doktor tarafından yazılmayan ancak hasta tarafından kullanılan bitkisel çaylar ve bitkisel diğer ürünlerin kullanımı bırakılmalıdır. Bu ürünlerin yan etkisinin ne olacağını kestirmek zor olduğundan dolayı ameliyat öncesi en geç 2 hafta içerisinde kullanımı durdurulmalıdır.

Göz kapağı ameliyatı öncesinde yapılması gerekenler bunlardır. Göz kapağı estetiği ameliyat sonrası ise bazı şeylere daha fazla dikkat ederek olası problemlerin önüne geçilebilir.

  • Göz kapağı estetiği sonrası gözlerde şişme görülebilir. Bu durum bir noktaya kadar normal sayılsa da doktor ile iletişime geçilmesi daha iyi olur.
  • Ameliyattan sonra göz kapaklarında incecik bantlar takılır. Bu bantlar kapakların hareket etmesini zorlaştırır ve ameliyatın etkisinin artmasını sağlar.
  • Ameliyat sonrasında kanamalar devam edebilir. Bu durumu azaltmak kanama sonrasında ortaya çıkacak olan ağrıyı dindirmek için buz tedavisi önerilir. Buzun belirli aralıklarla göze doğrudan temas ettirilmeden uygulanması önemlidir.
  • Göz kapağı ameliyatı sonrasında ağrı ve sancı hastada görülecektir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Bu ilaçlar ağrı kesici ve antibiyotik bazlı ilaçlardan oluşur.
  • Ameliyat sonrasında gözün dinlendirilmesi gerekir. Gözü yoran bilgisayar, kitap televizyon ve telefon gibi araçlardan uzak durulması gerekir.
  • Göz estetiği ameliyatı sonrası gözün ilk hafta güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmaması önemlidir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Göz Kapağı Estetiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Blefaroplasti nedir?

Göz kapakların yaşlanmaya bağlı olarak sarkma, düşme, kırışıklık ve renk değişimi gibi izler meydana gelir. Bu izler insanları rahatsız ettiğinden dolayı bunun önüne geçmek için estetik operasyon yaptırmak istenir. Blefaroplasti, göz kapaklarına yapılan estetik operasyona verilen isimdir.

Dr. Berna Babacan

Göz kapağı estetiği nasıl yapılır?

Göz kapağı estetiği, genel veya lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Bu ameliyat öncesinde veya sonrasında kısa süreli de olsa gözlerde ağrı ve şiş görülse de 1 hafta içerisinde çoğu belirti geçmektedir. Ameliyat hangi göz kapaklarının estetik operasyona dahil olacağına göre değişse de genel olarak 2 ile 4 saat arasında sürmektedir.

Hastanın uyanık bir şekilde lokal anestezi ile operasyon geçirmesi için sadece üst kapağına müdahale istemesi gerekir. Alt kapak ve üst kapağın birlikte estetik operasyon geçirmesi çok zordur. Bu nedenle bu durumlar için lokal anestezi değil, genel anestezi tercih edilmektedir.

Dr. Berna Babacan