Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş tasarımı teknolojinin de etkisiyle beraber pek çok farklı yöntemle daha güzel ve estetik gülüşlerin sağlanabilmesi için yapılan uygulamalardır.
Gülüş tasarımı, teknolojinin gelişmesi ve beraberinde bilimsel çalışmaların ilerleme sağlamasıyla birlikte pek çok farklı yöntem kullanılarak daha güzel ve estetik gülüşlerin sağlanabilmesi için yapılan uygulamadır. Dolayısıyla gülüş tasarımı ile direkt olarak ilişkili olan estetik diş hekimliği alanı da bu konuda hastalar tarafından daha çok rağbet görmektedir.
Bu noktada estetik diş hekimliği alanını ilgilendiren kavramların başında “gülüş tasarımı” gelir. Gülüş tasarımı, şu şekilde açıklanabilir:
- Türlü nedenlere bağlı olarak estetik bakımdan görüntüsü bozulmuş olan dişler veya diş etlerinin, kişilerin yüz biçimleri ve ihtiyaçları da göz önüne alınarak mümkün olduğunca güzel ve doğal bir görüntüye kavuşturulması işlemidir.
- Gülüş tasarımı, multidisipliner olan bir yaklaşımdır. (Multidisipliner: Bilimsel ya da teknik bir alanda birden çok bilim dalının birlikte kullanılması durumu)
- Gülüş tasarımları, dudak ve ağız yapısına ilişkin işlemler, diş beyazlatma, estetik kaplama gibi pek çok işlemin birlikte uygulanması sonucunda gerçekleştirilir.
Gülüş Estetiği
Gülüş estetiği işlemlerinde, hastanın estetik kaygı ve sorunlarının ortadan kaldırılmasına dair tıbbi müdahaleler ve işlemler gerçekleştirilir. Gülüş estetiği yapılırken, hastanın ağız-diş resimleri çekilir ve bu sayede diş ölçüleri alınmış olur. Hekim tarafından kişinin hem talepleri hem de şikayetleri dinlenir ve bu doğrultuda bir planlama yapılarak gülüş tasarımı/estetiği gerçekleştirilir. Hasta onayının alınmasının ardından ortalama 10 gün kadar sürecek olan estetik işlemler, yeterli bakım sağlandığı ve kurallara riayet edildiği takdirde kalıcı şekilde tamamlanır.
Gülüş estetiği yaptırmanın kişilere getirdiği herhangi bir zarar olmadığı gibi bazı avantajları vardır. Gülüş estetiği sonrasında hastaların yakaladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Daha doğal ve sağlıklı bir görüntüye sahip, yüz çenesine yakışan dişler elde edilmiş olur.
- Diş etlerinin çok daha sağlıklı bir görünüm kazanması sağlanır.
- Dişlerin renkleri, çok daha temiz ve net olur.
- Dişlerde bulunan kırıklar düzeltilmiş olur.
- Güzel ve parıldayan dişlere, estetik bir gülümsemeye kavuşulur.
Gülüş estetiği işlemlerinde en çok kullanılan ve en fazla tercih edilen bazı gülüş çeşitleri bulunur. Bu gülüş çeşitleri, hastanın istek ve şikayetlerine göre seçilebilir. Tercih edilen gülüş çeşitleri şunlardır:
- Çekici Estetik Gülüş Tipi: Bu gülüş tipi için tedavi amaçlı tercih edilen yol, ön dişlerin ön plana doğru çıkarılmasıdır. Bu uygulama ise hastalara daha çekici ve daha güzel bir gülümseme kazandırır.
- Sportif Gülüş Tipi: Bu gülüş tipinde orta kesici dişlerin yan kısımlarında yer alan kesici dişlerden daha uzun şekilde tasarlanması söz konusudur. İşlemin yapıldığı kişinin gülüşüne sportif bir hava katılırken estetik bir görüntüye sahip olunur.
- Entelektüel Gülüş Tipi: Dişlerin aynı düzeye getirilip kişiye çok daha olgun olan bir gülümseme kazandırılır. Olgun bir gülümsenin entelektüel imaj çizdiği düşünülerek bu şekilde isimlendirilmiştir.
Gülüş Tasarımı Öncesi – Sonrası
Gülüş tasarımı öncesi ve sonrası için hastaların bilmesi gereken bazı noktalar vardır. Buna göre gülüş tasarımının hem öncesinde hem de sonrasında hastaları ilgilendiren bilgiler şunlardır:
Gülüş Tasarımı Öncesi
Tasarım işlemi öncesinde hastanın ağız sağlığının durumu dikkate alınmaktadır. Bu noktada tedaviye uygunluk durumu ve diş formu dikkate alınarak incelenir. Bu gözlemlerin ardından hastaların hem ağız hem de çene yapısına en uygun olabilecek tedavi uygulanır. Tedavilerde ise şeffaf plak, porselen tel, metal tel, lingual tedavi ve damaklık gibi temel tedaviler uygulanmaktadır.
Gülüş Tasarımı Sonrası
Gülüş tasarımı sonrasındaki süreçte, hastaların bazı noktaları atlamaması ve kurallara riayet etmesi önemlidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Aşındırıcı etkisi bulunmayan florürlü diş macunları kullanılarak dişlerin fırçalanması önerilir.
- Diş ipi kullanımı sayesinde dişlerdeki plakların ve artıkların giderilmesi sağlanır. Ayrıca yapılan restorasyonların (yenileme ve değişikliklerin) ömrünün uzatılabilmesi ve çürüklerin önlenebilmesi için de diş ipi kullanımı önerilir.
- Alkolsüz olan gargaralar kullanılarak ağız çalkalama önerilir.
- Şeker değeri yüksek olan yiyeceklerin tüketilmemesi ve öğün arası atıştırmalardan uzak durulması önerilir.
- Gülüşün lekesiz ve temiz kalabilmesi adına çay, soda ve kahve gibi içeceklerin sınırlı tüketilmesi önerilir.
- Metal, zımba, şişe kapakları ve kalem gibi sert cisimlerin ısırılmaması ya da çiğnenmemesi önerilir.
- Diş gıcırdatma söz konusuysa ve dişlere hasar gelmemesi isteniyorsa diş plağı kullanılması önerilir.
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımı yapılışı için öncelikle hastanın estetik kaygı ve beklentilerinin hekim tarafından dinlenmesi, doğru anlaşılması ve gereksinimlerinin doğru belirlenmesi önemlidir. Bu noktada hastanın ölçümlerinin alınabilmesi için ağız ve diş resimleri çekilir. Hasta ağzından alınmış olan ölçüler üzerinden modeller hazırlanır. Bu modeller aracılığıyla da hastadaki sorunlar belirlenir ve buna uygun planlamalar gerçekleştirilir.
Bilgisayar ortamında kullanılan özel programlar sayesinde yapılan ölçümlere ek olarak yüz biçimine uyumluluk durumu hesaplanır. Tedavi ardından yakalanacak olan en yakın görüntüler hem programlar aracılığıyla hem de hastanın ağzına yapılacak geçici restorasyonlar aracılığıyla hastaya sunulmuş olur. Bu noktada hastanın da fikri ve onayı alınarak işlemlere geçilir. Gülüş tasarımı için takip edilen işlemler ve adımlar ise şu şekildedir:
- Her hastanın estetik anlamdaki ihtiyaçları farklı olabilmektedir. Bu yüzden de yapılacak işlemler, hastaya özel şekilde belirlenir.
- Hastaya uygulanacak işlemler belirlenirken kişiye dair şu etmenler dikkate alınır: Yüz hatları, yaşı, cinsiyeti, şikayet ve beklentileri.
- İşlemler içerisinde ilk olarak eğer varsa çürük dişler ile hastanın diş eti rahatsızlıkları tedavi edilir.
- Diş temizleme işlemleri yapılır.
- Sonraki adımda hastanın gereksinimlerine bağlı olarak işlemler belirlenir.
- Bu işlemler ise genel olarak şunlardır: Diş eti estetiği girişimleri (Gingivektomi), diş beyazlatma yöntemleri (Bleaching), diş eksikliklerinin protez veya implant ile düzeltilmesi, zirkonyum kaplamalar, porselen lamineler ile porselen kaplamalar, ortodontik tedaviler.
Hangi Durumlarda Diş Estetiği Gülüş Tasarımı Yaptırılır?
Diş ve ağız yapısıyla alakalı sorunlar için diş estetiği gülüşü yaptırılmaktadır. Diş estetiği gülüş tasarımına ihtiyaç duyulan durumlar ise şunlardır:
- Gülümseme sırasında ağız kapatılamıyorsa,
- Dişlerin renklerinde problem varsa,
- Gülme sırasında üst dudak açıklığı, diş etini ideal seviyeden daha çok gösteriyorsa,
- Ön dişlerde kırık veya dolgu bulunuyorsa,
- Diş yapısı beğenilmiyorsa,
- Dişlerin diziliminde çapraşıklıklar bulunuyorsa,
- Diş aralarında boşluklar bulunuyorsa yaptırılır.
Gülüş Tasarımı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gülüş tasarımı fiyatları nedir?
Genel anlamla birbiriyle uyumluluğu bozuk durumdaki dişler, estetiği engelleyen ağız ve diş görünümleri, sağlık açısından sorun yaratan yapısal sorunlar vb. durumlar, gülüş tasarımı yaptırılmasının başlıca nedenlerindendir. Ancak bunun gibi pek çok nedenden bahsedilebilir. Dolayısıyla kişinin ihtiyaç, talep ve beklentilerinin ortaya çıkardığı sonuca göre bir tedaviye karar verilir. Gülüş tasarımı fiyatları, belirlenen tedavi yöntemi ve işlem sürecine göre değişkenlik göstermektedir. Gülüş tasarımı fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen diş kliniğinden randevu alınmalıdır.
Estetik gülüş tasarımı nedir? Ne için yapılır?
Estetik gülüş tasarımı, dişleri, dudakları, ağız kısmını estetik anlamda kişiye yakışacak uygun bir hâlde güzel bir gülümseme yakalanması amacıyla yapılan uygulamadır. Diş eti rahatsızlıkları, diş çapraşıklıkları, çürük dişler, diş kayıpları ve anormal renklenmeler neticesinde ortaya çıkan estetik sorunlarının ortadan kaldırılması için yapılır. Çünkü kişiler, bu durumlarda sosyal hayatlarında da negatif yönde etkilenmektedir. Özgüven kaybına sebep olan bu durumlar neticesinde kişiler, toplum içerisindeyken rahatsız olmaya ve çekinerek gülmeye başlarlar. Ayrıca sağlıklı dişler olmasına rağmen diş ya da diş etlerindeki orantısızlığın, biçim ve şekil bozukluklarının estetik açıdan düzeltilmesi için de estetik gülüş tasarımı yapılır.
Gülüş tasarımı yaptıranlar ne istiyor?
Gülüş tasarımı yaptıranlar, estetik tasarım için yapılan bu uygulamalar ile ağızlarında, çevre dokularında ve dişler arasında bir uyum sağlanmasını isterler. Amaç, beklentiye uygun olan bir gülümseme sahibi olabilmektir. Bu durum ise hem sağlıklı hem de güçlü olan dişler ile mümkündür. Ayrıca diş, diş eti ve ağız yapısına ilişkin düzensizliklerin yok edilmesi de istenmektedir. Bu noktada tedaviye yön verecek olan ise hasta ile hekim diyaloğudur.
Diş estetiği gülüş tasarımı nedir?
Diş estetiği gülüş tasarımı için yapılan tedaviler, estetik ve ideal bir gülüş elde edilmesi için diş ve ağız üzerinde uygulanan işlemlerin bütününü kapsar. Gülüş tasarımı için önemli olan şu etmenler, diş estetiği tedavilerinin de temel konularıdır: Diş boyutu, diş rengi, diş dizilimleri, diş şekli, diş eti seviyeleri, dudak seviyesi, diş ile diş eti uyumluluğu.
Gülüş estetiği ne kadar sürede yapılır?
Gülüş estetiği süresi, gülüş tasarımı için yapılacak olan tedaviye bağlı olarak değişiklik gösterir. Ağız ve diş yapısında fazla problemin bulunmadığı durumlarda ortalama 10 gün içerisinde gülüş tasarımı tamamlanmaktadır. Eğer yalnızca porselen uygulamalar kullanılarak gülüş tasarımı gerçekleştirilir ise bunun için ortalama 10 ila 15 gün yeterli olmaktadır. Hastaya yalnızca gülüş tasarımı yapılacaksa birkaç günlük bir sürede hastaya gereken gülüş tespit edilmiş olur. Bundan sonraki süreçler ise hastanın tedavileri ile iyileşme süreçleri şeklindedir.