Histeroskopi Nedir?
Tanısal ve cerrahi olmak üzere iki farklı amaç için kullanılan histeroskopi, rahim içi rahatsızlarının tanı ve tedavisinde kullanılır.
Rahim içinde oluşan rahatsızlıkların tanı ve tedavisinin yapılmasında tercih edilen histeroskopi güvenli bir jinekolojik yöntemdir. Tanısal (diagnostik) histeroskopi ve Cerrahi (operatif) histeroskopi uygulaması olmak üzere iki farklı amaç için bu yöntem kullanılır.
Tanısal histeroskopi, genellikle rahim içindeki sorunların teşhis edilmesi ve kamera ile görüntülenmesi amacıyla yapılır. Kolay uygulanabilirliği nedeniyle muayene ortamında yapılabilir. Ofis histeroskopi olarak da adlandırılan bu uygulama laparoskopi uygulamasına göre daha ince çaplı (ortalama 5 mm) olan optik bir sistem kullanılarak rahim içi gözlemlenir.
Laparoskopi ile aynı işleve sahip olduğu düşünülse de histeroskopi ile arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Laparoskopi ile histeroskopi arasındaki fark ise histeroskopinin rahim içine doğrudan girilmesiyle uygulanması, laparoskopinin ise karın bölgesinden delik açılarak rahmin içine girilerek incelenmesidir.
Cerrahi histeroskopi uygulamasında hastaya durumuna göre genel ya da lokal anestezi yapılmaya ihtiyaç duyulur. Özel olarak dizayn edilmiş biyopsi forsepsi, yakalama forsepsi, makas ve lazer fiberi gibi tıbbi araçlar kullanılarak cerrahi histeroskopi işlemi kolayca güvenli bir şekilde yapılır.
Tanısal Histeroskopi Nasıl Yapılır?
- Hasta öncelikle jinekolojik muayene pozisyonuna getirilir.
- Rahim içi duvarlarının birbirinden ayrılarak genişlemesi için özel sıvı ve (CO2) karbondioksit gazı rahime verilerek şişirilip görüntünün daha net çıkması sağlanır.
- Rahimdeki polip, adezyon, miyom olmak üzere tüm patolojileri görüntülemek amacıyla yapılan tanısal histeroskopi uygulama esnasında hastaya genel ya da lokal hiçbir anestezi uygulanmaz.
- Hasta uyanıktır ve dilatasyon adı verilen rahim ağzı genişletme işlemi uygulanmadan kolayca yapılabilir.
- Adet dönemi bittikten hemen sonra uygulanan bu teknik ile hastanın yaşadığı sorunlar pratik bir şekilde tespit edilerek tedavi aşamasına geçilir.
Cerrahi Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?
Yapılan ofis tipi histeroskopi ile tanısı konulan submükoz denilen rahim içi miyomlar, rahim içinde büyüyen polipler, septum, essure, anormal kanamalar ve adezyonların tedavi edilmesi amacıyla cerrahi histeroskopi uygulamasına geçilir.
Rahim içinin kamera ile görülebilmesi için spekulum adı verilen tıbbi alet kullanılarak rahim kanalının açılması sağlanır. Ardından histereskop ile ekran görüntüsü sağlanır.
- Adezyon (Yapışıklık)
Adezyon yani rahim içi yapışıklıklar yapılan uygulama ile istenilen şekle getirilir. Yapılan cerrahi işlem sonrasında açılan rahim duvarları yeniden yapışmaması için farklı yollar denenir. Bu yollar arasında ince bir idrar sondasının rahim içine yerleştirilmesi ve spiral takılması yer alır. Bu işlem ile tıp dilinde Asherman sendromu olan bu hastalığın adet düzensizliği ve kısırlık (interfilite) gibi ciddi sorunlara yol açması önlenmiş olur.
- Septum (Rahimi bölen parça)
Hastada tekrarlayan düşüklere ve kısırlığa neden olan septumlar doğuştan gelen bir sorundur. Rahimi ortadan ikiye bölen et parçası kesilerek rahmin olması gerektiği şekline getirilmesi sağlanır.
- Miyom (Submüköz)
Ciddi sorunlara yol açan kanserli hücrelerin çoğalmasına neden olabilecek miyomların alınması histeroskopi ile yapılır. Rahim içinin temizlenerek yeniden miyom oluşumu önlenir.
- Polip (Et Parçaları)
Rahim içinde gittikçe büyüyen et parçaları çeşitli sorunların yaşanmasına yol açar. Histeroskopi ile polip alınması sağlanarak rahmin doğal işlevine geri döndürülmesi sağlanır.
- Essure (Tıkanıklık)
Hamileliği önlemek amacıyla farklı bir korunma yöntemi olan essure tedavisi ile rahim ve tüp arasındaki kanalın tıkanması amaçlanır.
- Anormal Kanamalar
Adet kanamalarının aşırı ve ağrılı olmasındaki nedenlerin tespit edilmesi, adet dönemi haricinde yaşanan kanamaların nedenlerinin bulunmasında histeroskopi tekniği uygulanır. Eğer hastanın yaşı ilerlemiş ise ya da çocuk yapmak istemiyorsa kanamaya neden olan dokular yakılarak anormal kanamaların önüne geçilebilir.
- Diğer Durumlar
Histeroskopi Tekniği aynı zamanda rahmin alınmasının uygun olmadığı durumlarda, önceden takılmış spirallerin bulunarak çıkarılmasında ve başarısızlıkla sonuçlanmış tüp bebek tedavilerinde uygulanmaktadır.
Histeroskopi Komplikasyonları
- Tanısal histeroskopi cerrahi uygulamaya göre daha az risklidir. Ancak kullanılan alet ve kameralar nedeniyle işlem sırasında rahim delinmesi gibi bir sorun yaşanabilir. Tanısal uygulamada rahim delinmesi daha yüzeysel olduğu için hiçbir tedaviye gerek kalmadan hasta kısa sürede kendiliğinden iyileşir.
- Cerrahi histeroskopi esnasında oluşan rahim delinmesi işlem sırasında histeroskop ile laparoskop eş zamanlı olarak kullanıldığı için delinme daha ciddi boyutta olabilir.
- Rahim delinmesinin (perforasyon) yanı sıra vücut ısısında düşme
- Kanın pıhtılaşmaması
- Akciğerde ödem oluşması
- Rahim ağzında yaralanma
- Aşırı kanama
- Rahim içi enfeksiyon (endometrit)
- Nefes alma zorluğu
- Anesteziye bağlı komplikasyonlar
- Rahim genişletmede kullanılan sıvılar nedeniyle oluşan alerjen durumlar meydana gelebilir.
- Histeroskopi sonrası kahverengi akıntı olması normaldir. Ancak aşırı kanama halinde doktor müdahalesine ihtiyaç duyulur.
Bu işlem yeterli bilgi, tecrübe ve donanıma sahip doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde hastanın sağlığını etkileyecek komplikasyonlar ile karşılaşılabilir.
Histeroskopi Avantajları
- Modern tıbbi cihazlarla uygulanan histeroskopi hızlı, etkili ve pratik bir çözüm yoludur.
- Nadiren riskler yaşandığı için oldukça güvenilir bir tekniktir.
- Miyom, polip ve septumların alınarak aynı rahatsızlığın yeniden tekrarlama riskini ortadan kaldırır.
- Kesin ve etkili bir çözüm sunan bu uygulama ile tanı ve tedavi bir arada yapılabilir.
- Ameliyat sonrası hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur.
- Ağrı, acı, sızı gibi sorunlar oldukça az yaşanır.
Ameliyat Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Histeroskopi ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır. Test ve tetkikler sonucunda ameliyat kararı verilen hastaların bu durumlara dikkat etmesi gereklidir.
- Hasta ameliyat öncesindeki son gün kan sulandırıcı hiçbir ilaç almamalıdır.
- Ameliyattan 6 saat öncesi yeme içme tamamen kesilmelidir.
- Ameliyat adet döneminde ve öncesinde yapılamaz.
- Adet kanaması bittikten bir hafta sonra işlemin yapılması uygundur.
Histeroskopi Sonrası Bakım
Histeroskopi sonrası bakım ve iyileşme süreci aşağıdaki şekildedir:
- Kolay ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilen histeroskopi ameliyatı sonrasında hasta taburcu olur. Histeroskopi yaptıranlar normal yaşantılarına aynı gün geri dönebilir.
- Kramp, ağrı, vajinal akıntı veya hafif kanama gibi şikayetlerin görülmesi normaldir.
- Hasar gören rahim iç duvarının hızla iyileştirilmesi için hekiminizin verdiği antibiyotik, enfeksiyon önleyici ilaçlar ile hormon düzenleyici ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
- Histeroskopi sonrası banyo yaparken öne eğilme ve ani hareketlerden kaçınılmalı, dik durarak duş alınmalıdır.
- Bu süreçte aşırı karın ve kasık ağrısı, anormal miktarda kanamalar, kötü kokulu vajinal akıntılar ile yüksek ateş şikayetleri görüldüğü taktirde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Histeroskopi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Histeroskopi fiyatı ne kadardır?
Oldukça modern ve hızlı çözümler sunan histeroskopi fiyatı hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir. Fiyatların belirlenmesinde doktorun uzmanlığı, hastanın sağlık durumu, kullanılan ilaçlar ve teknik yöntemler etkili olmaktadır. Histeroskopi yapan devlet hastaneleri ile özel hastanelerde yapılan uygulamalar arasında da fiyat farklılıkları bulunmaktadır. Histeroskopi fiyatı hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşundan randevu alınması gereklidir.
Histeroskopi sonrası adet ne zaman görülür?
Ameliyat sonrası hastada ilk günler az miktarda kanamalar görülebilir. Histeroskopi sonrası adet döngüsünü takip eden ilk ay adet görülür. Normal adet döngüsünün yaşanması hastanın hızla iyileştiğini gösterir.
Histeroskopi sonrası hamilelik riskli mi?
Hastanın rahminin tam olarak alınmaması halinde histeroskopi sonrası hamilelik şansı azalmaz. Ameliyat sonrasında adet kanaması miktarında azalma görülür ancak bu durum gebe kalmaya engel değildir.
Histeroskopi sonrası cinsel ilişki olur mu?
Histeroskopi ameliyatı esnasında rahim zedelenir. Oluşan yaraların hızla iyileşmesi için rahmin korunması önemlidir. Hem rahmin zarar görerek kanamaların oluşmasını engellemek hem de enfeksiyon riskini önlemek amacıyla ameliyat sonrası hemen cinsel ilişki yaşanmaz. Hasta ilk adeti gördükten sonra cinsel ilişki yaşanmaya başlanabilir.
Histeroskopi sonrası kanama kaç gün sürer?
Ameliyat sonrasında rahim ve vajina az da olsa hasar gördüğü için ilk 2-3 gün boyunca vajinal kanamanın olması normal kabul edilir. Bir haftayı geçmemek kaydıyla görülen kanamalar ile kahverengi lekeler rahmin iyileşme sürecinde görülebilir. Bir hafta sonrasında aralıksız devam eden kanama şikayetinin yaşanması oldukça ciddi bir durum teşkil edeceğinden hemen doktor kontrolüne ihtiyaç duyulur.
Histeroskopi sonrası tüp bebek ne zaman yapılır?
Tüp bebek yapmak isteyenler için oldukça faydalı bir uygulamadır. Gebelik için gerekli olan rahmin embriyoyu tutmasını engelleyen tüm sorunları histeroskopi ile ortadan kaldırılır. Gebelik için en uygun şartların yerine getirilmesine yardımcı olur. Ayrıca histeroskopi sonrası dondurulmuş embriyo transferi yapılarak gebelik sağlanabilir.
Histeroskopi adetin kaçıncı günü yapılır?
Ameliyat esnasında kanamanın artmaması ve oluşan kanamanın daha hızlı durdurulabilmesi için adet döneminde ve öncesindeki günlerde ameliyat yapılmaz. Adet öncesi 10 günlük sürede rahim duvarı kalınlaştığı için görüntü almak zorlaşır. Bu nedenle adet kanaması bittikten en az 4 gün sonra ameliyat yapılabilir.
Histeroskopi uygulama süresi ne kadar?
Cerrahi bir işlem olduğu için hastanın acı duymaması amacıyla genel ya da lokal anestezi altında yapılan histeroskopi yaklaşık 30 dakika sürer. Histeroskopi hazırlık süreci bu süreye dahil değildir. Operasyon öncesi ve sonrasında yapılacak ek işlemler histeroskopi uygulama süresini uzatabilir.