İdrar Yaparken Yanma

Bireyin idrara çıktığı zaman çeşitli nedenlerden dolayı acı duymasına idrar yaparken yanma adı verilmekte olup; ilaç tedavisi, şok dalgası ve cerrahi tedavi uygulanabilir.

İdrar Yaparken Yanma Nedir?

Üriner sistem (boşaltım sistemi); idrar kesesi, idrar yolu ve böbreklerden meydana gelen hayati bir sistemdir. Vücutta bulunan zararlı maddeler, kan aracılığı ile böbreklere taşınır. Burada süzüldükten sonrasında mesanede birikir ve idrar yolu aracılığı ile vücuttan atılır. Ancak üşütme, enfeksiyon oluşumu ve üriner sistemdeki anatomik bozukluklar gibi sebepler idrara çıkmayı zorlaştırabilir.

İdrar yaparken yanma, idrara çıkıldığı sırada ya da boşaltım bittikten sonrasında duyulan acı hissi ile tarif edilir. İdrar yaparken sızlama hissinin duyulması, normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacının olması, mesanenin tamamen boşaltılamadığı hissi, alt karın bölgesinde ağrı, yoğun kokulu idrar, ağrılı son damla ve cinsel ilişki esnasında ağrı hissi gibi şikayetlerle birlikte görülebilir. Kimi durumlarda da cinsel ilişkiden sonra idrar yaparken yanma hissedilir.

Yanma hissi her zaman hastalıklara bağlı olarak gelişmez. Kimi zaman tahriş ve benzeri şikayetlere bağlı olarak da idrar yaparken yanma ve kanama gibi sağlık sorunları görülebilir. Bu durumlarda cinsel organ girişinde yoğun bir sızlama görülür ve son damla ağrılı değildir. Yalnızca idrarın içinde bulunan asitler, tahrip olan doku ile temas ettiğinde yanmaya sebep olur.

Erkeklerde idrar yaparken yanma sorunu, kadınlara oranla çok daha seyrek görülür. Kadınlarda idrar yaparken yanma, kadın üretrasının (idrar yolu) daha kısa olması ve anüsün konum olarak daha yakın olması ile doğrudan alakalıdır. Bu nedenle bakteriler mesaneye daha kolay ulaşır ve yanma sorunu kendini daha fazla gösterir.

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri

İdrar yaparken yanma hissi, birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. İdrar boşaltılırken duyulan acı ve yanma hissi ile kendini gösterir.

Tedavi edilmesi için eşlik eden diğer belirtilerin izlenmesi ve yanmaya neden olan durumun saptanması oldukça önemlidir:

  • Bulanık, yoğun kokulu idrar: Üriner sistem enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebildiği gibi, beslenme ve yetersiz sıvı tüketimi sebebi ile de görülebilir. Bu nedenle endişelenmeden önce yeterince su içilip içilmediği ve son dönemlerde yoğun baharatlı gıdaların tüketilip tüketilmediği tespit edilmelidir.
  • Alt karın bölgesinde ağrı: Özellikle mesane enfeksiyonlarında görülen bir şikayettir. İdrar yaparken oluşan yanma hissi ile birlikte görülüyorsa ihmal edilmemelidir.
  • Ateş yükselmesi ve bulantı hissiBoşaltım sisteminde ciddi bir enfeksiyon oluştuğunun ya da mesane tümörü ve böbrek taşı gibi ciddi hastalıkların göstergesidir. Vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
  • Mesanenin boşaltılamadığı hissi ve sık idrara çıkma ihtiyacı: İdrar yapılmasına rağmen mesanede doluluk hissediliyorsa ya da sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyuluyorsa enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilir. Ancak kimi vakalarda tümör ya da böbrek taşı gibi problemler, mesaneye baskı yaparak idrarın boşaltılmasını engelleyebilir. Ayırt edici tanı için gerekli tetkiklerin yapılmasına ihtiyaç duyulur.
  • Ağrılı son damla: İdrar boşaltıldıktan sonra birkaç damla daha yapılması ve bu damlaların yoğun bir acı eşliğinde vücuttan atılmasıdır. İdrar yollarında enfeksiyon varsa sıkça görülür.
  • Cinsel ilişki sırasında acı duyumu: İdrar yaparken yanma hissinin oluştuğu durumlarda, cinsel ilişki de acılı bir hale gelebilir. Bu durum genellikle üriner sistem enfeksiyonları sebebiyle oluşur. Enfeksiyonun sebep olduğu tahribat, idrarın asidik yapısı ile birleşince kişide acı duyumuna yol açar. Ancak cilt dokusundaki tahriş ve benzeri durumlarda da bu acıya yol açabilir.

İdrar yaparken yanma hissine eşlik eden başka bir şikayet yoksa, genellikle cilt dokusundaki yaralanmalar ve tahriş kaynaklıdır. Yanma hissi yalnızca idrar çıkış kısmında duyulur ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Ancak eşlik eden farklı şikayetler de görülüyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.

İdrar Yaparken Yanma Nedenleri

İdrar yaparken duyulan yanma hissi, bu soruna neden olan farklı hastalıklar nedeniyle meydana gelir.

Bu hastalıklar:

  • Cinsel ilişki ile geçen hastalıklar: Bel soğukluğu (gonore), klamidya ve trikomonas gibi hastalıklar idrar yaparken yanmaya neden olur. Bu hastalıklar, üriner sistemde enfeksiyon görülmesine yol açar. Genellikle kötü kokulu ve yeşilimsi renkte akıntı ile birlikte görülür.
  • Mesane taşıMesane taşları, üriner sistemde enfeksiyon oluşumuna yol açarak yanma hissine neden olabilir. Özellikle idrar yollarının tıkanması ile birlikte mesanede daha hızlı bakteri üremesi görülmektedir. Bu durum, kişinin idrar yaparken acı ve yanma hissi yaşamasına sebep olur.
  • Mesane enfeksiyonu: Çoğunlukla bağırsaklarda bulunan bakterilerin idrar kesesine geçmesi ve burada üremesi ile birlikte görülür. Ancak bazı durumlarda bakteriler, dış ortamdan idrar yoluna ve oradan da mesaneye tırmanarak sebep olur. Mesanede gelişen enfeksiyonlar, idrar yapma sırasında kişinin yoğun bir acı ve yanma hissi yaşamasına yol açar.
  • Temizlik ürünleri ve kozmetik: Özellikle çamaşır deterjanı, yumuşatıcı, duş jeli ve sabun gibi ürünlerin içerisinde bulunan bazı kimyasallar ciltte tahrişe yol açabilir. Bu durum kendini idrar deliğindeki yanma hissi ile gösterir.
  • Genital enfeksiyonlar: Başta vajinal mantar olmak üzere genital uçuk, vajinal enfeksiyon (vajinit) ve vajinal iltihaplanmalar yanmaya yol açmaktadır. Enfeksiyonun tedavi edilmesi ile birlikte yanma şikayeti de ortadan kalkmış olacaktır.
  • Üretrit ve İYE: İYE, idrar yollarında enfeksiyon oluşması durumuna verilen isimdir. Üretrit ise idrar yolunda iltihap oluşmasını tanımlar. Her iki durum da idrara çıkıldığı sırada yanma yapmaktadır.
  • Böbrek taşı: Özellikle kum dökme ve böbrek taşı düşürme dönemlerinde sıklıkla yanma görülür. Haricen, böbrek taşının idrar çıkışını engellediği durumlarda ortaya çıkabilir. Mesanede biriken idrarda bakteri üremesi çok daha hızlı şekilde gerçekleşmektedir.
  • Böbrek enfeksiyonları: Genellikle üriner sistemdeki anatomik bozukluklar nedeniyle ortaya çıkar. Mesaneye süzülen idrar, yeniden böbreklere kaçarak burada enfeksiyona sebep olur. Bu enfeksiyon ise idrar yaparken yanmaya yol açar.
  • Prostat bezinin iltihaplanması: Prostatit adı verilen bu hastalık, akut ve kronik olarak iki farklı türe ayrılır. Akut prostatit, bakteri kaynaklı bir hastalıktır ve yanma ile birlikte sık idrara çıkma ihtiyacı doğurur.
  • Bazı ilaçlar: Özellikle bazı kanser ilaçları, idrar kesesinde tahrişe neden olarak yanma hissini ortaya çıkarır. İdrarın asidik yapısı, tahriş olan doku ile temas ettiğinde acı duyumu başlayacaktır.

İdrar Yaparken Yanma Teşhisi

İdrar yaparken yanma hissi şikayetiyle hastaneye başvuran kişilere bazı tahliller yapılması gerekir. Öncelikle hasta öyküsü detaylı şekilde dinlenir ve yanmaya eşlik eden diğer şikayetler tespit edilir. Ardından şüphelenilen hastalığı doğrulamak için tahlil istenir.

Bu tahliller:

  • Tam İdrar TahliliHastadan alınan idrar örneği laboratuvar ortamında incelenir ve bakteriler teşhis edilir. Böbrek, idrar yolu, mesane ve genital organlarda meydana gelen enfeksiyonu doğrulamak için istenir. Aynı zamanda mevcut iltihaplar da kolayca tespit edilebilir.
  • İdrar Kültürüİdrar tahlili sonuçlarında enfeksiyon görülürse uygulanır. Alınan idrar örneği içerisindeki bakteriler, laboratuvar şartlarında üremeye bırakılır. Bu sayede bakteri direnci ölçülebilir ve en uygun tedavi yöntemi belirlenmiş olur. Üriner sistemdeki ciddi enfeksiyonların, kronik iltihaplanmanın ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisinde başvurulan bir yöntemdir.
  • SistoskopiSistoskop adı verilen görüntülüme cihazı ile uygulanır. İdrar yolundan içeri girerek mesanenin detaylı şekilde görüntülenmesini sağlar. Mesane kanseri, kronik mesane enfeksiyonu ve prostatit gibi hastalıkları teşhis etmek için uygulanır.
  • Kan TahliliÖzellikle enfeksiyondan şüphelenilen durumlarda istenir. Kandaki beyaz kan hücre sayısına bağlı olarak vücutta enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilir.
  • Ultrasonografi ve BT (Bilgisayarlı Tomografi): Bu görüntüleme yöntemleri ile üriner sistem organları detaylı şekilde incelenebilir. Herhangi bir taş oluşumu, tümör varlığı ya da anatomik bozukluk şüphesi duyuluyorsa uygulanır. Kronik mesane enfeksiyonlarının sebebini araştırmak için de başvurulabilir.

Tahlil ve tetkik sonuçları incelendikten sonra hastanın genel sağlık durumu incelenir ve en uygun tedavi yöntemi belirlenir.

İdrar Yaparken Yanma Tedavisi

İdrar yaparken yanma hissinin tedavi edilebilmesi için, öncelikle bu soruna yol açan hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Hastalık teşhis edildikten sonra hastanın yaşı, genetiği, genel sağlık durumu ve kronik bir hastalığının olup olmadığı gibi faktörlere bağlı olarak en uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Bu yöntemler:

  • İlaç TedavisiÜriner sistemde görülen enfeksiyonların tedavi edilmesi için antibiyotik ilaçlardan yararlanılır. İlaç kullanılmaya başladıktan birkaç gün sonrasında enfeksiyon gerilemeye başlar. Ancak çok şiddetli vakalarda iyileşme süreci 7 ila 10 günü bulabilir. İdrar yaparken rahatlamanın sağlanması için kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilir. Bu sayede idrar boşaltımı sırasında duyulan acı azalır ve mesane tamamen boşaltılabilir. İlaçlar, suya karıştırılarak içilen toz formda ya da oral yolla yutulan tablet formdadır. Acil vakalarda enjeksiyon uygulaması ya da serum gibi ilaçlardan yararlanılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle görülen yanmalarda kombine tedavi uygulanması gerekir. Bu sayede hastalığın ilerlemesi durdurulur ve tedavisi sağlanabilir.
  • Şok Dalgası (ESWL): Böbrek ve mesane taşlarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Özellikle çapı 5 mm ve daha altında olan taşlarda olumlu sonuç verir. Uygulanan şok dalgaları taşın parçalar ve idrar aracılığıyla vücuttan atılmasını sağlar.
  • AmeliyatÜriner sistemde görülen anatomik bozuklukların, taşların ya da tümörlerin tedavisi için cerrahi işlem uygulanabilir. Operasyon, açık cerrahi operasyon ya da laparoskopi teknikleri ile gerçekleştirilebilir. Uygun yöntem, hastalığın evresi ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir.

İdrar Yaparken Yanma Tedavi Edilmezse

İdrar yaparken yanma problemi, altta yatan birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar tedavi edilmediği sürece yanma şikayeti iyileşme göstermeyebilir. Ya da hafifledikten sonrasında yeniden kendini gösterebilir. Bu nedenle yanma hissinin tedavisi için, öncelikle altta yatan hastalığın teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Yanma hissi ihmal edilirse, üriner sistem organlarında kalıcı hasarlar meydana gelecektir.

Örneğin;

  • İdrarın mesaneden böbreklere geri kaçmasına yol açan hastalıklar tedavi edilmez ise böbreklerde kalıcı hasar meydana gelir.
  • Yanmaya sebep olan cinsel hastalıklar tedavi edilmezse, sebep olan bakteriler üremeye devam ederek kişinin daha hızlı etkilenmesine yol açar. Aynı zamanda hastalığın yayılma ve bulaşma riski de çok daha yüksek olur.
  • Böbrek ve mesane taşları, ne kadar küçük ise o kadar kolay düşürülür. Şok dalgası ile kırılmayacak boyuttaki taşlar için cerrahi operasyon uygulaması gerekebilir. Her operasyonun komplikasyon riski olduğu için erkenden teşhis edilmesi önemlidir.
  • Üriner sistemde enfeksiyona yol açan bakterilerin tamamı temizlenmezse hastalık kendini yineler. Bu durum ise hastalığın kronikleşmesine yol açarak hastanın sağlığını tehlikeye atar.
  • Üriner sistem iltihaplanmalarının tedavi edilmemesi, iltihabın yayılması ve kana karışması gibi riskler taşır. Hayati risk taşıdığı için kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
  • Boşaltım sisteminde bulunan tümörler, kimi durumlarda yanma hissi ile kendini gösterir. Yanma şikayetinin ihmal edilmesi, tümör varlığının ya da diğer hastalıkların teşhisini geciktirecektir.
  • Yanma şikayeti prostat bezindeki hastalıklar nedeniyle görülüyorsa erken müdahale etmekte yarar vardır. Prostat bezi şişer ve büyümeye başlarsa hastanın günlük hayat kalitesi büyük oranda düşecektir.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi, idrar yaparken yanma hissi de erkenden müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Bu belirti sayesinde önemli bir hastalık erkenden teşhis edilebilir, bu sayede çok daha kolay ve etkili bir tedavi ile iyileşme görülebilir.

İdrar Yaparken Yanmaya Ne İyi Gelir?

İdrar yaparken yanma hissini gidermek için öncelikle bir uzmana danışmak ve reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekir. Ancak bazı alışkanlıklarınızı yeniden düzenleyerek tedavi sürecine destek olabilir ve çok daha kısa sürede iyileşebilirsiniz.

Örneğin;

  • Bol su içmek: Günlük su ihtiyacına ilave olarak 500 ml. daha fazla su içmek yanma hissinin giderilmesi için oldukça önemlidir. Su tüketimi arttıkça mesane daha erken dolar ve hastalığa sebep olan bakteriler idrar aracılığı ile vücuttan atılır. Bu sayede iyileşme süreci büyük oranda kısalır.
  • Yeterince dinlenmek: İdrar yaparken yanmanın sebebi enfeksiyon ise kişinin yeterince dinlenmeye özen göstermesi gerekir. Aksi halde savunma sistemi zayıflayabilir ve enfeksiyon güçlenerek direnç kazanabilir.
  • Cinsel ilişkiden kaçınmak: İyileşme süreci boyunca cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Aksi takdirde vücuda daha fazla bakteri geçebilir ve şikayetlerin daha şiddetli hale gelmesine neden olabilir.
  • Reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı: Hekimin reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. İyileşme belirtileri görüldüğünde ilaçları bırakmak, bakterilerin direnç kazanmasına ve hastalığın tehlikeli bir hale gelmesine yol açar.
  • Kimyasal içeren ürünlerden uzak durmak: İç çamaşırlarını yıkarken kullanılan deterjan ve yumuşatıcılar, idrar yaparken yanmaya sebep olabilir. Bu nedenle mümkün oldukça doğal ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında kayganlık sağlamak için bebek yağı ve losyon gibi ürünler yerine, zararsız olduğu kanıtlanmış kayganlaştırıcı ürünler tercih edilmelidir. Aksi halde idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir ve yanma daha acılı bir hale gelir.
  • Sıcak uygulamaktan kaçınmak: Herhangi bir enfeksiyon durumunda sıcak uygulamalar yerine ılık uygulama yapılması gerekir. Aksi halde bakteriler çok daha hızlı üremeye başlar ve şikayetleri daha şiddetli hale getirir.
  • Doğal içeceklerden yardım almak: 250 ml. su ve 1 çorba kaşığı karbonatı karıştırarak içmek, idrar kesesindeki ağrı hissini azaltmak için oldukça etkilidir. Aynı zamanda ısırgan otu ve civanperçemi bitkileri ile hazırlanan çaylar, yanmanın giderilmesinde etkilidir. İdrar yollarındaki hastalıkların doğal tedavisinde, soğan kürünün etkili olduğu da bilinmektedir. Ancak bu bitkileri kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışmak gerekir. Aksi halde kullanılan ilaçların etkisini azaltabilir ya da çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.
  • İç çamaşırı tercihi: İç çamaşırı tercih ederken özellikle pamuk olmasına dikkat edilmelidir. Polyester ve benzeri kumaşlarla üretilen çamaşırlar, genital bölgenin hava almasını engelleyerek bakteriler için uygun bir zemin hazırlar. Böylece yanma hissi daha şiddetli bir hale gelmiş olur.

İdrar Yaparken Yanmaya Ne İyi Gelmez?

  • Yanma hissine sebep olan hastalığın teşhis edilmemesi, bu şikayetin ilerlemesine ve kalıcı hasarlar yaratmasına neden olur. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir.
  • Yaban mersini suyu gibi asidik gıdaların tüketilmesi, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam hazırlayacağından dolayı iyi gelmez. 
  • Genital bölgeye kimyasal içerikli ürünlerin uygulanması pH değerinin bozulmasına neden olur. Böylece bakteriler çok daha kısa sürede çoğalır ve yanmaya neden olur.
  • Genital bölge temizliğinin ihmal edilmesi, yanma şikayetinin en büyük sebeplerinden biridir. Özellikle dışkılama sonrasında önden arkaya doğru silmek oldukça önemlidir. Aksi halde anüste bulunan bakteriler, idrar yollarına kolayca geçiş yapabilir.
  • Çok dar ve pamuklu olmayan çamaşırlar, genital bölgenin nemlenmesine yol açarak bakteri üremesini destekler.
  • Yanma şikayeti enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa antibiyotik ilaç kullanımı gerekir. Ancak bu ilaçların düzensiz ve bilinçsiz kullanımı, bakterilerin direnç kazanmasına ve tedavi edilemez hale gelmesine neden olur.

İdrar Yaparken Yanma Sorunu için İlaçlar

  • Antibiyotik ilaçlar: Üriner sistemde görülen enfeksiyon ve iltihaplanma için reçete edilir. İlaçların düzenli kullanımı ile bakteriler tamamen ölür ve yanma şikayeti kalıcı olarak tedavi edilmiş olur. Ancak ilaçların etki etmesi için mutlaka hekimin önerdiği dozda, sıklıkta ve tavsiye edilen süre boyunca düzenli kullanımı gerekir. İlaç kullanımı iyileşmenin başlaması ile birlikte kesilirse, bakteriler antibiyotiğe karşı direnç kazanmış olur. Bu nedenle iyileşme görülse dahi, bakteriler tamamen yok olana kadar devam edilmelidir. Acil ve şiddetli vakalarda enjeksiyon ya da serum uygulaması gerekebilir. Ancak antibiyotikler genel olarak tablet ya da fitil formda reçete edilir.
  • Kas gevşetici ilaçlar: Yanmanın çok şiddetli olduğu ve mesanenin kasılarak idrar boşaltımını engellediği durumlarda reçete edilir. Bu sayede mesane kasları gevşer ve idrarın tamamı boşaltılabilir. Mesanede idrar kalması halinde bakteri üretimi çok daha hızlı bir şekilde görülecektir.
  • Ağrı kesici ilaçlar: Yanma hissi ile birlikte ağrı duyumu varsa reçete edilir. Ağrı, genellikle bel ya da alt karın bölgesinde görülür. Bu ilaçlar yalnızca ağrının şiddetlendiği durumlarda kullanılmalıdır.
  • Efervesan granül: Suya karıştırılarak içilen bu ilaçlar, devam tedavisi olarak önerilir. Aynı zamanda kronik enfeksiyonların tekrarlamasını da engellemektedir.

İdrar Yaparken Yanma Ameliyatı

İdrar yaparken yanma hissi ameliyat gerektiren bir hastalık nedeniyle görülüyorsa cerrahi işlem uygulanır.

Bu hastalıklar:

  • Üriner tümörler: Böbrekler ve mesanede tümör varlığı tespit edilmişse cerrahi operasyon yapılması gerekir. Tümörler küçükse genellikle laparoskopik (kapalı yöntem) cerrahi uygulanır. Ancak büyük tümörlerin alınması için açık cerrahi tercih edilir.
  • Böbrek ve mesane taşları: Şok dalgası ile kırılamayan ve kendiliğinden düşmeyen taşların alınması için uygulanır. Taşın boyutu ve konumuna bağlı olarak, açık cerrahi ya da laparoskopik yöntemle tedavi edilebilir. Çapı 2 cm ve daha fazla olan taşlar için, perkütan nefrolitotomi tekniği tercih edilir. Bu yöntem genel ya da spinal anestezi altında uygulanır. Üriner taşlar için uygulanan cerrahi tekniklerden bir diğeri ise üreteroskopidir. Bu teknik, lazer yardımıyla taşların parçalanmasını sağlar. Küçük taşlar kendiliğinden düşerken, büyük taşlar operasyon sırasında çıkarılabilir.
  • Üriner sistemdeki anatomik bozukluklar: İdrarın boşaltılmasını engelleyen ya da mesaneye giden idrarın yeniden böbreklere çıkmasına neden olan anatomik bozukluklarda ameliyat uygulanması gerekir. Ameliyat sırasında bozukluğun görüldüğü kısım, normal anatomik düzene uygun olacak şekilde onarılır.

Hamilelikte İdrar Yaparken Yanma

Gebelik dönemi, bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve tüm vücutta değişimlerin izlendiği bir süreçtir. Bu nedenle anne adayının vücudu, bakteriler ve enfeksiyona daha açık hale gelir. Birçok kadın hamilelik sürecinde sık sık yanma şikayeti yaşamaktadır. Gebelik ilerledikçe rahim genişler ve mesaneye baskı uygulamaya başlar. Bu durum sonucunda sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyulur. Ancak idrar yapıldıktan sonra genital hijyen sağlanamazsa da enfeksiyon oluşumu ve yanma şikayeti görülecektir.

Hamilelikte idrar yaparken yanma şikayeti, mesane ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi daha az riskli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Ancak böbrek enfeksiyonu gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilecek hastalıklar da neden olmaktadır. Gebelikte böbrek enfeksiyonu oluşması genellikle erken doğumla sonuçlanır.

Gebelik dönemi boyunca üriner sistem sağlığının korunması için yeterli sıvı tüketmeye dikkat edilmelidir. Aynı zamanda genital hijyenin doğru şekilde yapılması ve yeterli probiyotik tüketilmesi gibi alışkanlıklar da kazanılmalıdır.

Çocuklarda İdrar Yaparken Yanma

Çocuklarda idrar yaparken yanma hissi, genellikle enfeksiyon ya da anatomik bozukluklara bağlı olarak görülür. Özellikle idrarın yeniden böbreklere çıkmasına sebep olan bir bozukluk varsa sık sık yanma şikayeti oluşur.

Çocuklarda yanma sorunu, genital hijyenin doğru şekilde yapılmaması ile de görülebilir. Aynı zamanda banyo sırasında kullanılan duş jeli, sabun ve çamaşır yıkamak için tercih edilen deterjanlar da yanmaya yol açabilir.

Yanma şikayeti olan çocuklar genellikle idrara çıkmayı reddeder. İdrar yaparken yanma hissi sık sık tekrarlıyorsa, idrarın rengi koyulaşıyorsa, ağır bir koku oluşuyorsa ve alt karın kısmında ağrı görülüyorsa vakit kaybetmeden bir pediatri uzmanına başvurmak gerekir.

Bebeklerde İdrar Yaparken Yanma

İdrar yaparken yanma, bebeklerde de sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. İdrar boşaltma sırasında ağlama, karın ağrısı, kusma, idrarda yoğun bir koku oluşması, idrar renginin koyulaşması, ağlama krizleri, sık sık ve azar azar çiş yapılması gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçını görüyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Herhangi bir anatomik bozukluk yoksa ilaç kullanımı ile tedavi edilir.

İdrar Yaparken Yanma için Hangi Doktora Gidilir?

Yanma hissine eşlik eden ateş, bulantı, kusma ya da idrara çıkamama gibi şikayetler varsa vakit kaybetmeden hastaneye gidilmesi önemlidir. Ancak bu belirtileri görmüyorsanız, ilk 24 saat boyunca acil müdahale gerekmeyecektir. Yanma şikayeti 24 saati aşkın süredir devam ediyorsa, yine bir uzmana danışmak gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
10
2
Makeleyi Paylaşın

İdrar Yaparken Yanma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İdrar yaparken neden yanma olur?

Boşaltım sisteminde görülen enfeksiyonlar, iltihaplanmalar, yapısal anomaliler, mesane ve böbrek taşı oluşumu, üriner tümörlerin varlığı, cinsel yolla hastalık bulaşması, bazı ilaçların kullanımı, prostat bezinin iltihaplanması ya da dokulardaki tahriş nedeniyle yanma görülebilir. İdrar yaparken yanma hissi bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Tedavi edilmesi için hastalığın teşhis edilmesi gerekir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Erkeklerde idrar yaparken yanma olur mu?

İdrar yaparken yanma şikayeti erkeklerde de görülebilir. Kadın hastalardan farklı olarak prostat bezinin iltihaplanması ya da prostat bezinde büyüme gibi hastalıklara bağlı olarak meydana gelir. İhmal edilmesi ve doğru şekilde tedavi edilmemesi halinde cerrahi operasyon gerekebilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Boşaldıktan ve cinsel ilişkiden sonra idrar yaparken neden yanma olur?

Cinsel ilişki sonrasında idrar boşaltırken yanma hissi duyulabilir. Kadınlarda mevcut bir üriner enfeksiyon varsa, cinsel ilişki ile daha şiddetli hale gelir. Ancak enfeksiyon yoksa bile ilişki sırasında bakteri transferi gerçekleşebilir. Bakterilerin üriner sisteme girmesi ve çoğalması ile birlikte yanma hissi başlayacaktır. Bu durumu engellemek için, ilişki önce ve sonrasında idrara çıkmak oldukça önemlidir. Aynı zamanda ilişki öncesinde partnerlerin genital temizlik yapması ve genital organları bakterilerden arındırması da gerekir.

Erkeklerde ise bu durum genellikle kanlanma ile alakalıdır. Özellikle uzun süreli ilişki sonrasında kanlanma miktarı artış gösterir. Bu durum sonucunda idrar yaparken yanma ve kan gelmesi gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Çoğunlukla kendi kendine geçer ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak sık sık tekrarlanması halinde bir uzmana başvurulması gerekir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Hamilelikte idrar yaparken yanma riskli midir?

Hamilelik döneminde, akut mesane ve idrar yolu enfeksiyonu oluşumu sıkça görülür. Gebelik döneminde bağışıklık sisteminin zayıflaması ve anne adayının bakterilere karşı daha savunmasız olması temel sebeptir. Ancak gerekli müdahalelere rağmen geçmeyen yanmalar riskli olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise böbrek enfeksiyonlarıdır. Oldukça ağır geçen bu hastalık, yüksek oranda erken doğuma sebep olmaktadır.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Çocuklarda ve bebeklerde idrar yaparken yanma görülür mü?

İdrar yaparken yanma şikayeti, her yaş grubu ve cinsiyetteki kişide görülebilir. Çocuklar ve bebeklerde sık tekrarlayan yanma problemi, üriner sistemdeki anatomik bozukluklar sebebiyle oluşabilir. Ancak yaygın olarak üriner enfeksiyon ve iltihaplanması nedeniyle görülmektedir. Yanmaya eşlik eden ateş ve kusma gibi şikayetler varsa, vakit kaybetmeden bir uzmana danışmak gerekir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

İdrar yaparken yanmaya ne iyi gelir?

İdrar yaparken oluşan yanma hissi, altta yatan hastalığın tedavisi ile giderilmiş olur. Bitkisel tedaviler ise yalnızca hekim onayı alındıktan sonra, asıl tedaviye destek olması için uygulanmalıdır. Bol su içmek, yeterince dinlenmek, kişisel hijyene önem vermek, pamuklu çamaşır giymek, C vitamini takviyesi almak, soğan kürü uygulaması ya da bitki çayı gibi doğal takviyelerden yararlanmak, ılık uygulamak ve cinsel ilişkiden kaçınmak idrar yaparken duyulan yanma hissini hafifletecektir.

Int. Dr. Aslı Atarbay