İleal İnterpozisyon
İleal interpozisyon ameliyatı, Tip 2 diyabet hastalığı için alternatif bir seçenek olarak sunulabilen ve çözüm sağlayabilen bir tedavi yöntemidir.
İleal İnterpozisyon Nedir?
İleal interpozisyon ameliyatı, Tip 2 diyabet hastalığı için alternatif bir seçenek olarak sunulabilen ve çözüm sağlayabilen bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyat ile kişinin metabolizması düzenlenerek yüksek tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklara da çözüm olabilmektedir. Yöntemin asıl GLP – 1 hormonunun daha fazla salgılanmasına yol açmaktır. Bu da ince bağırsağın başlangıç kısmıyla bitişinin yer değiştirmesini sağlayarak mümkün olmaktadır. Aynı zamanda tedaviyi desteklemek amacıyla mide hacmi de küçültülerek farklı hormon değişiklikleri geliştirilmektedir. Burada ghrelin adı verilen açlık hormonu etkisiz hale getirilerek vücuda giren besinlerin emiliminin hızlanması hedeflenmektedir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatının Şartları Nelerdir?
İleal interpozisyon ameliyatı olabilmek için birtakım kriterlere uymak gerekmektedir. Bu kriterlere uyulması halinde kişi detaylı bir değerlendirmeye alınarak ameliyata karar verilmektedir. Ameliyat için uyulması gereken kriterler aşağıda belirtilmiştir;
- Tip 2 diyabet hastaları daha kolay insülin üretebilmektedirler. Bu nedenle ileal interpozisyon ameliyatı sadece Tip 2 diyabet hastaları için kullanılabilen bir tedavi yöntemidir.
- Bazı kişiler Tip 2 diyabet hastası olsalar bile insülin rezervleri yeterli olmamaktadır. Bu kişiler için ileal interpozisyon ameliyatı uygun değildir.
- İleal interpozisyon ameliyatı kişinin diğer tedavi yöntemlerini deneyip sonuç alamaması halinde başvurulan bir tedavi yöntemidir.
- İleal interpozisyon ameliyatı olanların bazı vücut kitle indeksi ölçülerine uyuyor olması gerekmektedir. Kişinin vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olması halinde tedaviyi obezite cerrahisi devralmaktadır.
- Yeme bozukluğu olan kişiler ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususlara uyamayacağından dolayı bu yöntem için uygun değillerdir.
- İleri derecede akciğer, karaciğer, kalp ve böbrek hastalıkları olan kişiler bu ameliyat için uygun değillerdir.
- Kişide sindirim sistemi hastalıklarının olması durumunda bu ameliyat yapılmamaktadır.
- Hamileler ve yeni doğum yapmış kadınlar için uygun bir tedavi yöntemi değildir. Ameliyatın yapılabilmesi için doğumun üzerinden en az 6 ay geçmesi gerekmektedir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İleal interpozisyon ameliyatının her hastada uygulanış şekli farklılıklar gösterebilmektedir. Bunun nedeni her hastanın durumunun farklı olmasıdır. Genel anestezi altında yapıldığı için hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedir. Ameliyat 2 – 4 saat arasında sürmektedir. Ameliyatın yapılışı aşağıdaki gibidir;
- Kişinin tansiyonunun kontrol altında olması gerekmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesi kan basıncı ve kandaki oksijen doygunluğu kontrol edilir.
- Hastanın kolundan damar yolu açılarak genel anestezi ve diğer ilaçlar verilir.
- Ameliyata mide hacminin küçültülmesiyle başlanır. Bu işlem ile kişinin iştahının baskılanması hedeflenmektedir.
- Midenin yaklaşık %90’lık bir bölümünün devre dışı bırakılmasından sonra geri kalan bölümü zımbalar kullanılarak tutturulmaktadır.
- Mide ile on iki parmak bağırsağının bağlantısının kesilmesiyle devam edilir.
- Midenin alt ucunun konumunun karnın ortasında olması sağlanır.
- Bağırsakların altından alınan parça üste transfer edilerek mide ile bağırsağı bağlaması sağlanır.
- Ameliyat sonrasında hasta belirli bir süre hastanede kalmaktadır.
İleal İnterpozisyon Ameliyatının Risk ve Komplikasyonları
İleal interpozisyon ciddi bir ameliyattır. Ameliyatın birtakım riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle ameliyat öncesinde gerekli tetkikler yapılarak meydana gelebilecek komplikasyon ve riskleri en aza indirmek amaçlanmaktadır. İleal interpozisyon ameliyatının olası riskleri aşağıda belirtilmiştir;
- Genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Bu nedenle her ameliyatta olduğu gibi anesteziden kaynaklanan komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan en çok karşılaşılanı ise akciğerin bir bölümünün sönmesi ya da enfeksiyon oluşmasıdır.
- Hareketsiz kişilerde pıhtı oluşma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle ameliyat sonrası pıhtı önleyici ilaçlar kullanılması gerekmektedir.
- Metabolik cerrahi zor bir ameliyattır. Ameliyat ile kalbin zorlanması kalp krizine neden olabilmektedir.
- Cerrahide uğraşılan bölgenin bol damarlı bir bölge olmasından dolayı kanamalar oluşabilmektedir.
- Ameliyat sonrası gereken hijyen kurallarına uyulmaması halinde enfeksiyon gelişebilmektedir.
- Ameliyat ile bağlanan bağlantı yerlerinden sindirim sistemi içeriği karın boşluğuna dolabilmektedir. Bu durumun düzeltilebilmesi için kişinin tekrar ameliyat edilmesi gerekmektedir.
- Ameliyat sonrasında pek çok kişinin safra kesesinde taş oluştuğu bilinmektedir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatının Etkileri
İleal interpozisyon ameliyatı olan kişide ameliyatın etkileri zaman içinde görülmektedir. Bu ameliyatın etkilerinin sürdürülebilir olması için kişinin 4 – 8 ay boyunca bazı hususlara ve yaşam tarzına dikkat etmesi gerekmektedir. İleal interpozisyon ameliyatının etkileri aşağıdaki gibidir;
- Ameliyattan sonraki birkaç hafta kişide iştahsızlık görülebilmektedir.
- Diyabet ve diyabetten kaynaklanan sorunların ilerlemesi ameliyattan hemen sonra durmaktadır.
- Ameliyattan sonra 1. – 3. ay itibariyle diyabet hastalığı gerilemeye başlamaktadır. Bu süre kişiden kişiye göre değişmektedir.
- Ameliyattan 2 ay sonra hasta kilo vermeye başlayabilir.
- Ameliyattan 1 yıl sonra artık diyabet hastalığı bir sorun teşkil etmemektedir.
- Ameliyattan sonra 5. yıl itibariyle hasta tamamen sağlıklı bir durumda olmaktadır.
İleal İnterpozisyon Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
İleal interpozisyon ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Metabolik cerrahi yapıldığı için bu hususlara dikkat etmek hayati önem taşımaktadır. Dikkat edilmesi gerekenler aşağıda belirtilmiştir;
- Hasta bir gün yoğun bakımda kaldıktan sonra normal odaya alınmaktadır. Normal odaya alındıktan sonra yorulmayacak şekilde ayağa kalkıp yürümesinde sakınca bulunmamaktadır.
- Kişi hastanede 4 – 5 gün kaldıktan sonra taburcu edilmektedir. Ancak taburcu olduktan sonra da istirahat edilmesi gerekmektedir.
- İleal interpozisyon ameliyatı fıtık oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle ameliyattan sonra 10 gün kadar ağır kaldırılmaması gerekmektedir.
- Taburcu olduktan sonra banyo yapılabilmektedir. Ancak suyun çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Alkol ve sigara mide sorunlarına neden olan maddeler olduğu için ameliyattan sonra 2 – 3 ay boyunca kullanılmamaları tavsiye edilmektedir.
- Ameliyattan sonra 7 – 10. gün dikişler alınmaktadır.
- Ameliyattan sonra 3. ay itibariyle kişi vücut gücü gerektiren işleri yapabilmektedir.
- Ameliyattan sonra yaklaşık 2 ay boyunca kişiye özel diyetler uygulanmaktadır. Sindirim sistemi bütünlüğünün korunması için diyetin ilk iki haftası sıvı beslenmeyi kapsamaktadır. Bu süreçten sonra sindirim sisteminin fonksiyonlarını tekrar kazanabilmesi için iki hafta boyunca kişi püre diyeti uygulamaya başlar. Püre diyeti de bittikten sonra kişi katı gıdaların da dahil olduğu özel diyet programını uygulamaya başlamaktadır.
İleal İnterpozisyon ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İleal interpozisyon ameliyatı fiyatı nedir?
İleal interpozisyon ameliyatı yeni ve her cerrah tarafından kullanılmayan bir yöntemdir. İleal interpozisyon ameliyatı fiyatlarını hastane, alınan risk ve cerrahın uzmanlığı gibi pek çok faktör etkilemektedir. İleal interpozisyon ameliyatı yapan hastaneler ile görüşülerek en doğru fiyat bilgisine ulaşılabilmektedir.
İleal interpozisyon ameliyatının zararı var mıdır?
Ameliyattan sonra vücuttaki mineral ve vitamin emiliminde problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunun hayat boyu devam etmesi çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Genellikle gereken tedavilerin uygulanmasıyla bu problem ortadan kalkmaktadır.