Kapalı Burun Ameliyatı Nedir?
Rinoplasti olarak da bilinen burun ameliyatının türlerinden birisi olan kapalı burun ameliyatında, açık burun ameliyatının tam tersine operasyon bölgesine kesi atılmaz.
Rinoplasti olarak adlandırılan burun ameliyatları, sağlık ve estetik kaygılar oluştuğunda uygulanmaktadır. Sağlık nedeniyle başvurulması gereken bazı burun ameliyatlarında estetik kaygıların giderilmesi amacıyla ek işlemler de yapılmaktadır. Kapalı burun ameliyatı ise, bu alanda uygulanan cerrahi yöntemler arasından en popülerlerden biridir.
Kapalı burun ameliyatı sırasında açık ameliyatların aksine cilt üzerine kesi açılmasına gerek yoktur. Burun yapısına dışarıdan bakıldığında deri, kıkırdak ve kemik yapısı görülse de cilt altında bağ yapısı bulunur. Bağ yapıları burnun düzgün görünmesini, hareket edebilmesini ve yumuşak olabilmesi sağlar. Kapalı burun ameliyatı ile yapılan müdahalelerin sonucunda cilt daha az hasar göreceği için iyileşme süresi kısadır. Ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyon gelişme olasılığı ise azdır.
Kapalı burun ameliyatının avantajları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
- İşlemler burnun dış yüzeyinden değil burun delikleri aracılığıyla direkt olarak girilerek içinden yapılır.
- Kesiler burun içinde yapıldığı için yara izinin dışarıdan görünme olasılığı yoktur. İz kalmaz ve dolayısıyla estetik kaygılar yaşanmaz.
- Kapalı burun ameliyatı sırasında sinirler daha az hasar alır. Bu sebeple, ameliyat sonrasında burun bölgesinde uyuşukluk oluşma ihtimali daha azdır.
- Burun ucunun daha çok desteklenmesini sağlar.
- Kapalı burun ameliyatı sonrası şişlik oluşma ihtimali, açık burun ameliyatına oranla azdır. Ancak bu hiç olmayacak demek değildir. Burun operasyonları sonrası birkaç ay yüzde ödem ve şişlik morarmalar görülebilmektedir.
- Burun içine yapılan kesilerin boyutu oldukça küçüktür ancak bölgedeki damarlanmanın yoğun olması nedeniyle kanama riski normal operasyonlarla aynı oranda yüksektir.
- Kapalı burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci daha kısadır ve hastalar açısında konforludur.
- Açık ameliyata oranla çok daha az ağrı duyulur.
- Ameliyat esnasındaki işlemler daha kısadır. Bu nedenle ameliyat daha kısa sürede tamamlanır.
Kapalı Burun Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kapalı burun ameliyatı hem sağlık hem de estetik kaygılar neticesinde uygulanmaktadır. Bazı durumlarda her iki ihtiyaç birden karşılanmaktadır. Kapalı burun ameliyatının kullanıldığı durumlar:
- Burun sırtı sorunu
- Burun kanatları sorunu
- Burun kemerinin olması
- Burun kemiği eğriliği
- Burun ucu düşüklüğü
- Estetik amaçlı burun şekillendirme olarak sıralanmaktadır.
Horlama ve uyku apnesi gibi sorunların kaynağı burun ise, bu ameliyat neticesinde başarılı sonuçlar alınması mümkündür. Ameliyat ile sorunlar giderilirken nefes alışverişinin sağlıklı şekilde devam edebilmesi için hava kanalları da şekillendirilmektedir. Kapalı burun ameliyatı sırasında kırma işlemi uygulanmazken genellikle törpüleme teknikleri kullanılır.
Kapalı Burun Ameliyatı Öncesi Hazırlık
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi kapalı burun ameliyatı öncesi de doktorun ve hastanın hazırlık yapması gereklidir. Talimatlar, ameliyat öncesinde uzman doktor tarafından paylaşılmaktadır. Hastanın hazırlık sürecindeki talimatlara harfiyen uyması, ameliyat sırasında alınacak başarı oranını artırırken yaşanabilecek olası komplikasyonların da önüne geçer. Kapalı burun ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gerekenler:
- Hastanın kullandığı ilaçlar anestezi ile etkileşime girebilir ve ameliyat sırasında komplikasyonların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu, ciddi bir durumdur. Hasta ameliyat öncesinde daha önce geçirdiği hastalıkları, tedavileri, kullanmakta olduğu reçeteli ve reçetesiz ilaçları, gıda takviyeleri doktor ile paylaşmalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere doktor tarafından sakıncalı olduğu bildirilen ilaçların ameliyattan bir hafta önce kesilmesi gereklidir.
- Ameliyat tarihinin kadın hastanın adet dönemine denk gelmesi sorun teşkil etmemektedir.
- Sigara ve alkol, iyileşmeyi olumsuz etkilerken ameliyat sırasında oluşabilecek kanamanın kontrol altına alınmasını engeller. Bu nedenle, ameliyattan en az bir hafta önce alkol ve sigara kullanımını bırakılmalıdır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci olumsuz etkileneceği için bu süreçte de içilmemesi tavsiye edilmektedir.
- Ameliyat öncesinde boğaz ağrısı, ateş veya soğuk algınlığı belirtileri görülür ise uzman doktora başvurulmalıdır.
- Ameliyat öncesinde rahat kıyafetler giyilmelidir. Makyaj yapılmamalı ve takı takılmamalıdır.
- Ameliyat sabah saatlerinde gerçekleşecek ise geceden itibaren yeme ve içme kesilmelidir. Öğleden sonra gerçekleşecek ise 6 saat aç kalınması gerektiği göz önünde bulundurularak hafif bir beslenme yapılabilir.
- Hasta, ameliyattan 2 saat önce hastanede bulunmalıdır. Bu süreçte görüntüleme, test ve tetkikler yaparak gerekli anestezi düzeyi belirlenmektedir.
Kapalı Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı burun ameliyatı sırasında izlenecek yol ameliyat öncesinde planlanmaktadır. Bu plan sırasında sağlık sorunları ve varsa hastanın estetik düşünceleri önemli rol oynamaktadır. Ameliyatın amacına bağlı olarak değişkenlik gösterse de genel olarak aşağıdaki adımlar izlenir:
- Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir.
- Hastanın anestezi etkisi ile uyutulmasının ardından burun deliklerinin iç kısmına kesiler yapılır ve ameliyat planında yer alan işlemler uygulanır.
- Burun kemiği, burun eti veya estetik düzeltmeler yapıldıktan sonra nefes alışverişinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için kontroller sağlanır.
- İşlemler tamamlandıktan sonra kesi bölgesi dikiş yardımıyla kapatılır. Dikişler burnun iç yüzeyine yapıldığı için ameliyat sonrasında iz kalmaz.
- Termoplastik sprit olarak adlandırılan burun alçısı ve burun tamponu yerleştirilir.
- Hasta uyandırılır.
- Kapalı burun ameliyatı sonrası hasta, bir gün boyunca hastanede gözetim altında tutulur. Herhangi bir komplikasyon ve risk durumu görünmüyor ise iyileşme sürecini evde tamamlamaktadır.
Kapalı Burun Ameliyatı Riskleri
Her cerrahi operasyon birtakım riskler barındırır. Kapalı burun ameliyatı, açık ameliyatına oranla daha az risk barındırsa da karşılaşılabilecek olası risk ve komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:
- Anesteziye bağlı mide bulantısı, baş ağrısı, halsizlik
- Geçici koku kaybı
- Nefes almada güçlük
- Kanama
- Enfeksiyon
- Şekil bozuklukları
- Cilt üzerinde apse oluşumu
- Ciltte morarma
- Ödem ve şişlik
- His kaybı
- Kötü yara iyileşmesi
- Estetik görünümün yeterli oranda sağlanamaması
Kapalı Burun Ameliyatı İyileşme Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kapalı burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci, açık burun ameliyatına oranla daha konforlu geçmesine rağmen dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar dikkat edilmesi halinde ameliyattan alınan başarı oranı artabilir ve yaşanabilecek olası problemlerin önüne geçilebilir. Kapalı burun ameliyatı iyileşme süreci ve dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Ameliyatın ardından ilk 4-5 gün boyunca uyku sırasında baş kısmı yüksek pozisyonda olmalıdır. Uyku sırasında baş bölgesi yastıklar ile desteklenebilir ve hastanın çevresi yastıklar yardımıyla korumaya alınabilir.
- Ameliyat sonrasında göz bölgesinde şişlik ve morluk oluşabilir. Bu durum, her hastada oluşmaktadır ancak düzeyleri farklılık gösterebilir. Ameliyattan sonrası 2-3 günlük dönemde göz çevresine buz uygulaması yapılmalıdır. Her buz uygulaması 15 dakika aralıklarla yapılmalıyken burun bölgesindeki geçici alçı korunmalıdır.
- Şişlik ve morluklar ameliyatın hemen ardından oluşabileceği gibi ameliyatı takiben 2-3 içerisinde de oluşabilir. Bu durumda hastaların endişe duymasını gerektirecek bir durum yoktur.
- Kapalı burun ameliyatı sonrası ağrı düzeyi, açık ameliyata oranla daha azdır ve bu durum hasta için konfor sağlar. Ameliyat sonrasında enfeksiyon, kanama ve ağrı durumlarını kontrol altına almak için reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması gereklidir.
- Ameliyat sonrasında hastanın tampon kullanması gerekiyor ise bu süreçte nezle şikayetleri görülebilir ancak tamponun alınmasının ardından bu şikayet ortadan kaybolmaktadır.
- Tampon, üçüncü günün ardından alınmaktadır. Tampon alınma işlemi ağrısızdır.
- Kapalı burun ameliyatı sonrası beslenme düzeni fazla çiğneme hareketi gerektirmeyecek yumuşak ve sulu gıdalardan oluşmalıdır. Gıdaların soğuk veya ılık olmasına dikkat edilmelidir. İlk 4-5 günlük süreçte katı gıdalardan uzak durulmalıdır.
- İlk 4-5 günlük süreçte burun bölgesini zorlayacak esneme, bağırma, ağlama, gülme ve ıkınma gibi hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Ameliyat sonrası ilk günlerde burun bölgesinden hafif düzeyde kan akıntısı görülebilir. Kan akıntısı görüldükçe silinmelidir ancak bu işlem burnu zorlamamalıdır.
- İlk 3 hafta hapşırmaktan ve sümkürmekten sakınılmalıdır.
- Ameliyattan sonraki ikinci günden itibaren ılık duş alınabilir.
- Ameliyattan sonraki üç haftalık süreçte yüksek efor gerektirecek fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- Kapalı burun ameliyatı iyileşme sürecinin başarılı sonuçlanması için altı hafta boyunca burun bölgesine darbe almaktan kaçınılmalıdır.
- İlk 4 haftalık süreçte buruna baskı uygulamamak amacıyla gözlük kullanılmamalıdır.
- Ameliyat sonrasındaki süreçte burun bölgesi güneşe karşı hassas olduğu için uygun güneş kremleri kullanılmalıdır. Bu işlem en az 8 hafta devam etmelidir.
- Kapalı burun ameliyatı iyileşme süreci sırasında beklenmedik durumlar ile karşılaşılması durumunda zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Kapalı Burun Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Açık ve kapalı burun ameliyatı arasındaki fark nedir?
Cerrahi teknikler arasında yer alan açık ve kapalı teknikler, tüm ameliyatlar için geçerlidir. Açık ameliyat tekniği, klasik teknik olarak da adlandırılmaktadır. Bu teknikte işlemler cilt üzerine açılan kesiler üzerinden yapılmaktadır. Kapalı teknikte ise işlemler cilt altından, küçük kesiler yardımıyla yapılmaktadır. Açık ve kapalı burun ameliyatı arasındaki fark ise iyileşme sürecindeki konfor, ameliyat süresi, risk ve komplikasyonlar, ağrı, kanama ve iz olarak sıralanabilir. Kapalı teknikte bu maddelerin tümü daha azdır.
Kapalı burun ameliyatı sonrası koku kaybı yaşanır mı?
Koku alma hücreleri, burun kemerinin bulunduğu bölgeye yakındır. Ameliyat sırasında bu bölgeye yapılan müdahaleler geçici koku problemlerinin oluşmasına sebebiyet verebilir. İşlem sonrasında ise bölgedeki şişlik ve deformasyonun etkisiyle koku problemi yüksek derecede hissedilebilir. Bu süreçte hastaların sakin kalmaları gereklidir. Kapalı burun ameliyatı iyileşme süreci içerisinde koku kaybı ortadan kaybolmaktadır.
Kapalı burun ameliyatı iyileşme süreci ne zaman tamamlanır?
Kapalı burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecinden alınacak başarı oranı, uzman doktor tarafından belirtilen durumlara uyulması ile alakalıdır. Bu süreçte hastanın vücut tepkileri de önemlidir. Beslenme, burun bölgesini zorlamama, sigara tüketmeme gibi davranışlara uyum sağlandığı takdirde 2 haftanın ardından ameliyat etkileri büyük ölçüde yok olur. Tam iyileşmenin görülmesi ise 6 aylık süreci kapsamaktadır.
Kapalı burun ameliyatı fiyatları nedir?
Kapalı burun ameliyatı fiyatları, tercih edilen hastanenin fiyat çizelgesine, işlem sayısına, işlem boyutuna ve sonrasında uygulanacak ek tedavilere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kapalı burun ameliyatı fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için her hastanın randevu alarak muayene olması ve ameliyat sürecinin planlanması gereklidir. Bu sayede, yapılacak işlemin boyutu belirlenmektedir.
Kapalı burun ameliyatı SGK tarafından karşılanır mı?
Kapalı burun ameliyatı sağlık ve estetik kaygılar nedeniyle uygulanmaktadır. Sağlık koşullarından kaynaklı ameliyat yapılması gerekiyor ise bu işlemlerin ücretleri SGK kapsamına dahildir. Estetik amaçlı yapılacak işlemler ise isteğe bağlı olduğundan dolayı SGK kapsamında değerlendirilmemektedir. Ameliyat için özel sağlık kuruluşları tercih edilecek ise kuruluşun SGK ile anlaşması öğrenilmelidir.
Kapalı burun ameliyatı kaç saat sürer?
Kapalı burun ameliyatı süresi, burun bölgesine uygulanacak işlem boyutuna ve sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 3 saattir. Sorun boyutunun yanı sıra estetik kaygılar neticesinde işlemler gerekiyorsa bu süre değişebilir. Uzman doktor, ameliyat öncesinde hasta ve hasta yakınlarına ameliyat planlaması hakkında detaylı bilgileri aktarmaktadır.
Kapalı burun ameliyatı sonrası iş hayatına ne zaman dönülür?
Ameliyatın ardından risk ve komplikasyonlar görünmüyor ise hastanın sosyal hayata dönmesinde bir sakınca bulunmaz. Kapalı burun ameliyatı olanlar, fiziksel aktivite gerektirmeyen masa başı bir işte çalışıyor ise 4-5. günün ardından işine dönebilir. Morluk ve şişliklerde azalma görülmüyor ise işe dönmek için 2 hafta beklemesi gerekebilir. Fiziksel aktiviteler gerektiren işlere dönmek için ortalama 1 aylık sürecin geçmesi gereklidir.
Kapalı burun ameliyatı için yaş sınırı nedir?
Hasta sağlık sorunları yaşıyorsa ve ameliyat bir gereklilik ise yaş sınırlaması bulunmamaktadır ancak estetik amaçlı yapılan işlemlerde alt yaş sınırı erkekler için 17-18 iken kadınlarda 14-15’tir. 18 yaşından küçük bireylerin estetik kapalı burun ameliyatından yararlanabilmeleri için ebeveynlerinin onay vermesi gereklidir. Ayrıca, burun yapısına müdahale yapılmadan önce gelişim sürecinin tamamlanması beklenmelidir. Ameliyat için bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır.
Kapalı burun ameliyatından başarılı sonuçlar alınır mı?
Kapalı burun ameliyatı, diğer cerrahi yöntemlere kıyasla daha az risk barındırır. Bu durum, iyileşme sürecinin daha konforlu geçmesine olanak sağlar. Ameliyat sırasında estetik işlemler de uygulanacak ise ameliyat öncesinde burnun değişik açılardan fotoğrafları çekilmektedir. Alınan görüntüler üzerinde oynamalar yapılarak hedeflenen görünüm hastaya sunulmaktadır. Hasta bu süreçte, istek ve taleplerini doktorla paylaşmalıdır.
İkinci kapalı burun ameliyatına gerek duyulur mu?
Ameliyattan başarılı sonuçların alınması durumunda ikinci kapalı burun ameliyatına gerek duyulmaz. Ameliyat sonrasında morluk ve ödem oluştuğu için, bu süreçte yapılan değerlendirmelerin geçerliliği yoktur. Morluk ve ödem etkisinin kaybolması ile burun tekrar değerlendirilir. İstenilen sonuca ulaşılamamış ise ilerleyen süreçte ikinci kapalı burun ameliyatı gündeme gelebilir.
Kapalı burun ameliyatı sonrası dikişler ne zaman alınır?
Ameliyatın tamamlanmasının ardından eriyen dikişler kullanılarak kesi kapatılmaktadır. Bu dikişlerin bir kısmı ortalama 15 gün içerisinde eriyerek kaybolurken bir kısmı daha uzun süre kalmaktadır. Kıkırdak bölgesini şekillendirmek için işlem yapıldıysa, geç eriyen dikişler bu bölgedeki iyileşmenin tam olarak gerçekleşmesi için gereklidir. Hasta, bu süreçte burun bölgesine dikkat etmelidir.
Kapalı burun ameliyatı sonrası burun ucu düşmesi yaşanır mı?
Burun bölgesine yapılan cerrahi uygulamaların sonucunda burun ucunun yer değiştirmesi, burun ucu düşmesi olarak adlandırılır. Bu durum, sertliğin ve gerginliğin yeterli düzeyde olmamasından dolayı oluşmaktadır. Daha çok ileri yaş grubundaki hastalarda oluşmaktadır. Burun derisinin normal ölçülerden daha kalın ve büyük olması da bu riski artırmaktadır.