Kaval Kemiği Ağrısı
Halk arasında kaval kemiği olarak bilinen tibia diz ile ayak bileği arasındaki dayanıklı ve iri bir kemiktir ve burada oluşan ağrılara kaval kemiği ağrısı adı verilir. Tedavide ağrıların azaltılması ve altta yatan nedenin tedavi edilmesi gibi farklı hedefler vardır.
Kaval Kemiği Ağrısı Nedir?
Halk arasında kaval kemiği olarak bilinen tibia diz ile ayak bileği arasındaki dayanıklı ve iri bir kemiktir. Bu bölgede meydana gelen ağrılara kaval kemiği ağrısı adı verilir. Gündelik yaşamda hareketsiz durmaya alışan toplumlarda hareket etme esnasında bu bölgede ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Bu ağrı sıklıkla yürürken kaval ağrısı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ancak altında başka nedenler de yatabileceği için devam eden kaval kemiği ağrısında doktora başvuru yapılması önemlidir.
Kaval Kemiği Ağrısı Belirtileri Neler?
Genellikle çok yoğun ve tekrarlayan aktiviteler sonucunda ortaya çıkan kaval kemiği ağrısında bazı ortak belirtiler vardır.
- Alt bacak olarak adlandırılan kaval kemiğinin ön kısmında ortaya çıkan ağrı
- Hareketsiz yaşam süren kişilerde basit aktiviteler esnasında, yoğun spor yapanlarda ya da profesyonel sporcularda ağır egzersiz esnasında ortaya çıkan ani ağrı
- Kaval kemiğinin sağ ve sol yanında ortaya çıkan ve uzun süre devam eden ağrı
- Bacak kaslarında yaygın ağrı
- Alt bacakta ağrıya eşlik eden şişlikler
- Kaval kemiğinin iç kısmı boyunca devam eden ağrı ve hassasiyet
- Alt bacak bölgesinde ağrıya eşlik eden uyuşma ve karıncalanma
Bu hastalarda sıklıkla görülen belirtilerdir.
Kaval Kemiği Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Kaval kemiği ağrısı farklı zamanlarda farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Hareket açısından daha pasif olan insanlarda gündelik yürüyüşte kaval kemiği ağrısı şikayeti ortaya çıkarken, daha aktif insanlarda koşarken kaval kemiği ağrısı görülebilir.
Kaval kemiği ağrısının altında birçok neden yatabilir. Kaval kemiği ağrısının şekline ve eşlik eden şikayetlere göre altta yatan nedenler değişebilir.
- Fazla kilolu olmak
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Ayağa uymayan ayakkabılar kullanmak
- Düztabanlık
- Vücutta sıvı kaybı
- Genetik yatkınlık
- Eğimli ya da sert zeminlerde yapılan koşular
- Beslenme düzeninde kalsiyumun az olması
- Östrojen hormonu düşüklüğü
- Alt bacak kaslarında yırtık
- Alt bacaklarda kılcal damar çatlakları
- Varisler
- Derin ven trombozu
- Sinir hasarı
- Romatizma
- Osteomiyelit
- Osteoporoz (kemik erimesi)
- Lösemi (kan kanseri)
- Osteosarkom (kemik kanseri)
- Meme, akciğer ve prostat gibi kanserlerin kemiklere yayılım yapması
- Enfeksiyon hastalıkları
- Genelde ayak kaval kemiği ağrısı şeklinde ortaya çıkan kaval kemiği ağrısı
Kaval kemiğinde ağrıya neden olabilecek durumlardır.
Kaval Kemiği Ağrısı Teşhisi
Kaval kemiği ağrısı birçok hastalıkta ortaya çıkabileceği için hastalardan detaylı bir hasta öyküsü alınması durumun altında yatan nedenin tespiti için oldukça önemlidir. Hastaların; herhangi bir kaza ya da travma geçirip geçirmediği, ağrının ne zamandır olduğu, ağrının hareket halinde mi yoksa istirahat halinde mi artış gösterdiği tek tek sorgulanmalıdır.
Hastalara fizik muayene yapılarak bacak bölgesinde herhangi bir şişlik, morluk ya da kızarıklık olup olmadığı, hastalarda eşlik eden döküntülerin olup olmadığı incelenir. Hastalarda sinirlerin hasarlanıp hasarlanmadığını tespit etmek için refleks testleri yapılabilir.
Fizik muayene aşaması sonrası kaval kemiği ağrısının altında yattığından şüphe edilen hastalığa yönelik çeşitli tanısal testler ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tanı konmaya çalışılır.
- Kan testleri: Enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkan kemik ağrılarına kaval kemiği ağrısı da eşlik edebilir. Bu hastalarda kan testi ile enfeksiyon olup olmadığı tespit edilir.
- Direkt Röntgen Grafi: Trafik kazası, düşme gibi kaval kemiğine alınan travmalar sonrası başvuru yapan hastalarda herhangi bir kırık olup olmadığının tespit edilmesi amacı ile direkt röntgen grafi istenebilir.
- Bilgisayarlı tomografi (BT): Kaval kemiğinin 3 boyutlu olarak görüntülenmesine olanak sağlayan bilgisayarlı tomografi ile kırık, tümör gibi durumların tespit edilmesi sağlanabilir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Enfeksiyon, derin ven trombozu ya da tümöre bağlı ortaya çıkan kaval kemiği ağrısının teşhisinde radyo frekans dalgaları yardımı ile yapılan görüntüleme yöntemidir.
- Bacak venöz renkli doppler ultrason: Dupleks testi adı da verilen bacak venöz renkli doppler ultrason derin ven trombozu ya da varis gibi durumların tespiti için kullanılabilir. Bu tetkik yardımı ile 15-20 dakika içerisinde damarların çapı ve kanın damar içerisinde geri kaçma süresinin ölçülmesi sağlanır.
- Venografi: Bacak damarları ya da kasık bölgesinden verilen bir ilaç sonrası seri röntgen filmleri çekilmesi ile uygulanan görüntüleme günümüzde çok tercih edilmese de bazı durumlarda uygulanabilir.
Kaval Kemiği Ağrısı Tedavisi
Kaval kemiği ağrısında tedavide ağrıların azaltılması ve altta yatan nedenin tedavi edilmesi gibi farklı hedefler vardır. Hastalık gündelik aktivitelerinde düzenlemeye gitmesi, ağrı arttığı zaman istirahat edilmesi, bacağa sıcak ya da soğuk kompres yapılması gibi çeşitli yöntemler denenebilir.
Ağrı şikayeti çok olan hastalarda analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar hem ağızdan alınarak hem de bacak bölgesine jel ya da krem şeklinde uygulayarak ağrıların azaltılması hedeflenebilir.
Herhangi bir iltihabi hastalığa bağlı olduğu tespit edilen kaval kemiği ağrısının tedavisinde antibiyotik ilaçlar reçete edilir.
Kaval kemiği ağrısının yaygın sebeplerinden biri olan derin ven trombozu, varis ya da kılcal damar çatlağı gibi damar sorunlarında ilaç tedavisi denenebilir. Bu hastalarda prostanoidler pıhtı oluşumunu azaltmak amacı ile, vazodilatör ilaçlar damarları genişletmek amacı ile antiagregan ilaçlar ise kan sulandırmak amacı ile uygulanabilir. Bu hastalarda varis çorapları, düzenli egzersizler ve fizik tedavi programına başlanması da tedavide önemli yer tutmaktadır.
Özellikle herhangi bir travma öyküsü ile başvuru yapan hastalarda tespit edilen kaval kemiği kırıklarında bacak alçıya alınabilir. Alcı ile düzelme sağlanamayacak durumda olan kırıklarda ameliyat ile kaval kemiği çivi ya da platin gibi sabitleyiciler ile sabitlenir.
Kaval kemiği ağrısının altında kan kanseri, osteosarkom ya da metastatik tümörler gibi kanserlerin tespit edilmesi durumunda ışın tedavisi olarak bilinen radyoterapi ya da kemoterapi uygulanabilir.
Kaval Kemiği Ağrısı İlaçları
Kaval kemiği ağrısında öncelikli hedef hastanın ağrı şikayetinin azaltılması olup bu amaçla ağrı kesici ilaçlar olarak bilinen analjezik ilaçlardan:
- buprofen,
- metil salisilat,
- tiyokolşikozid
- diklofenak sodyum,
- flurbiprofen,
Reçete edilebilir.
Enfeksiyon tespit edilen kaval kemiği ağrısı hastalarında enfeksiyon kontrolü için antibiyotik ilaçlar reçete edilir. Antibiyotik ilaçlar:
- amikasin
- amoksisilin / klavulonik asit
- azitromisin
- Eritromisin
- Sefaperazon
Şeklinde sıralanabilir.
Damarlarda görülen tıkanıklar sebebi ile ortaya çıkan kaval kemiği ağrısı tedavisinde;
- Pıhtı oluşumunu azaltmak amacı ile prostanoid ilaçlardan:
- İloprost
- Treprostinil
- Epoprostenol
- Damar genişletmek amacı ile vazodilatör ilaçlardan:
- Nitrogliserin
- Karvedilol
- Atenolol
- Izosorbit dinitrat
- Asebutalol
- Verapamil
- Ayrıca kanı sulandırmak amacı ile antiagregan ilaçlardan:
- Asetil salisilik asit
- Klopidogrel bisülfat
- Dipiridamol
- Tiklopidin hidroklorid
- Ayrıca kanı sulandırmak amacı ile antiagregan ilaçlardan:
- rituksimab
- siklofosfamid
- doxorubicin
- Vinblastin
- Vinkristin
- Damar genişletmek amacı ile vazodilatör ilaçlardan:
Kaval Kemiği Ağrısı Tedavi Edilmezse
Bacaklar vücudun tüm ayrılığını taşıyan ve hareketi sağlayan temel organlardır. Kaval kemiği ağrısı kişilerin yürüme, oturma – kalkma gibi hareket etme yeteneğinin kısıtlanmasına neden olur.
Ayrıca kaval kemiği ağrısının altında; osteosarkom, kan kanseri ya da metastatik tümörler gibi ölümcül durumlar da yatabilir. Kontrol altına alınmayan ve altındaki neden araştırılmayan kaval kemiği ağrısı hem kişilerin hayat kalitesinin azalmasına hem de alttaki nedene bağlı olarak ölümle sonuçlanmasına neden olabilir.
Kaval Kemiği Ağrısı Ne İyi Gelir?
Kaval kemiği ağrısı hastaların gündelik yaşamını oldukça kısıtlayan bir durum olup bu şikayetin giderilmesi oldukça önemlidir. Kaval kemiği ağrısı olan hastalarda istirahat edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca alt bacak bölgesine duruma göre sıcak ya da soğuk kompres yapılması ağrının kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır.
D vitamini ya da potasyum gibi minerallerin eksikliği kaval kemiğinde ağrıya neden olabileceği gibi ağrının artmasına da neden olabileceği için kaval kemiği ağrısı şikayeti olan hastalara D vitamini ve potasyum takviyesi verilmelidir.
Hamilelikte Kaval Kemiği Ağrısı
Hamilelik dönemi ciddi fiziksel ve hormonal değişikliklerin geliştiği bir dönem olup bu değişiklikler vücutta yaygın ağrılara neden olmaktadır. Hormonların etkisi ile bacak bölgesindeki kas ve bağlar zayıflar. Ayrıca bebeğin büyümesi ve anne adayının kilo alması sebebi ile kaval kemiğine binen yük artar.
Tüm bunlar sebebi ile bu dönemlerde yaygın bacak ağrıları ortaya çıkabilir. Bu durumda istirahat edilmesi, gerekiyorsa soğuk ya da sıcak uygulama yapılması ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır. Yine de şiddetli ağrıları olan ve hiç azalma göstermeyen anne adaylarının doktorlarına durumu anlatmaları oldukça önemlidir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Kaval Kemiği Ağrısı
Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen kaval kemiği ağrıları genelde büyüme ağrısı olarak yorumlansa da; sürekli devam eden, şiddetlenen ağrılar ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Kaval kemiği ağrısı olan bebek ve çocuklarda; kemik tümörleri, kan kanseri, romatizmal hastalıklar akla getirilmelidir. Ayrıca denge kurmanın ve yürümenin yeni öğrenildiği bebeklik donemi ile fazla hareketli olunan çocukluk döneminde kaval kemiğinde çatlak ya da kırığa bağlı ağrılar da sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumlarda doktora başvuru yapılması önemlidir.
Kaval Kemiği Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?
Kaval kemiği ağrısında başvuru yapılacak doktorlar hastanın ek şikayetlerine göre değişmektedir.
Kaval kemiğinde görülen ağrı hareket ettikçe artıyor ve bacakta solgun bir görünüm varsa durum damarlardaki sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu hastaların kalp ve damar cerrahisi bölümünde kalp ve damar cerrahisi uzmanına başvuru yapması uygun olacaktır.
Kaval kemiği ağrısı herhangi bir darbe ya da travmaya bağlı olmadan genel vücut kırgınlığı, kızarıklık ya da şişlik gibi cilt şikayetleri ile beraber ortaya çıkıyorsa iç hastalıkları (dahiliye) bölümünde iç hastalıkları uzmanına başvuru yapılabilir.
Kaval kemiği ağrısı hareket halinde azalırken, istirahat esnasında artıyorsa bu sorun bacaklara giden sinirler ile alakalı olabileceği için nöroloji bölümünde nöroloji uzmanına muayene olunmalıdır.
Trafik kazası, yüksekten düşme gibi çeşitli travmalar sonrası ortaya çıkan kaval kemiği ağrısında hastaların ortopedi ve travmatoloji bölümünde ortopedi ve travmatoloji uzmanına muayene olması gerekir.