Kıkırdak Delimi Nedir?
Kıkırdak deldirme, kulak memesinden daha sert olan kulak kıkırdak dokusunun, küpe takmak için delinmesi işlemidir.
Kıkırdak deldirme, kulak memesine kıyasla daha sert olan kulak kıkırdak dokusunun, küpe takılma amacıyla delinmesi işlemidir. Bu deldirme yöntemi, takının doğrudan sert dokudan (kıkırdak) geçerek arkasından dışarı çıkmasını sağlama amacıyla yapılmaktadır.
Kıkırdak, burun veya kulak gibi vücudun belirli bölgelerine, sıkılık ve esneklik sağlayan, ciltten daha sert ancak kemiklerden daha yumuşak bir bağ dokusudur. Ayrıca kıkırdakta kan damarı veya sinir ucu bulunmadığından dolayı bu bölgelerde güvenle kıkırdak deldirme işlemi yapılabilmektedir. Bununla birlikte kulaklarda çok fazla kıkırdak doku vardır ve kulağın en alt kısmındaki yumuşak etli loblar, kulağın kıkırdağa sahip olmayan kısımlarıdır.
Kıkırdak Deldirme Türleri
Kulak kıkırdak deldirme, küpe takılma amaçlı kulağın kıkırdak içeren herhangi bir bölümünün delinmesidir. Her kıkırdak piercingi, delinmekte olan kıkırdak alanına bağlı olarak farklı bir isimle anılmaktadır. Bununla birlikte kulağın delinebilen farklı noktaları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Standart lob piercing: En eski, en popüler ve en yaygın olan kulak kıkırdak deldirme türüdür. Bu işlemin tek farkı, standart lob delici ve geleneksel küpe takılarının kullanılmasıdır. Lob için kullanılamayan çok az sayıda küpe çeşidi vardır ancak en popüler olanları her tür ve stilden olan halka veya çivi şeklinde olan küpelerdir.
Üst lob piercing: Üst lob küpesi, kulak memesinin daha yukarısında yer alan lob piercingdir. Bu, kıkırdak piercinginden daha basit olduğu için, birçok kişinin daha genç yaşta küpe takmasından dolayı en eski ve en popüler kıkırdak delimi biçimidir.
Enine lob piercing: Enine lob piercing işleminde, bir takı kullanılarak lobdaki iki piercingten geçirilmektedir. Bu işlemde küpe kulak memesi ile paralel uzanacak şekilde konumlandırılır. Kulaktaki konumu bu kıkırdak delimi türünü çok yönlü kılar, bu da her tür halka ve çubuk şekilli takıların kullanılabileceği anlamına gelir.
Tragus piercing: Tragus piercing, tragus adı verilen kulak kanalının hemen önündeki küçük kıkırdak kanadının ortasından geçer. Bu kıkırdak delimi, ilk kıkırdak piercingi için tavsiye edilmez, çünkü tragus küçük veya kalınsa delme işlemi biraz daha zor olabilir.
Anti tragus piercing: Antitragus (sert kısım çıkıntısı) piercing işleminde, tragusun ve kulak memesinin arasındaki kıkırdak kanadı veya sırtından geçerek kıkırdak deldirme işlemi yapılır. Bunun uygulanması için anti tragus çok belirgin olmalıdır ve genel olarak 16G delim iğnesi ile delinir.
İç ve dış kabuklu piercing: Kabuklu piercing, aynı zamanda kulaktaki en büyük ve en kalın kıkırdak parçası olan kulak kabuğunun ortasından geçer. Bu durum, deniz kabuğu olarak adlandırılır çünkü kulağın bu kısmı deniz kabuğu gibi görünür. Deniz kabuğu kıkırdak deldirme piercinginde halter adı verilen düz sırtlı (labret takı olarak da adlandırılır), dişsiz veya raptiye gibi düz olan küpeler takılır. Dairesel halter ve kapalı halka olarak adlandırılan küpeler, deniz kabuğu piercinginde uyurken genellikle rahatsızlık verdiğinden dolayı uzun süreli kullanım için önerilmemektedir. İlk kulak kıkırdak deldirme işlemi, istenilen görünüme bağlı olarak 14G'den 18G'ye kadar delici iğnelerle yapılabilir.
Sarmal (Helix) piercing: Sarmal (Helix) piercing, üst kulak kıkırdağının deldirmenin adıdır. En yaygın kıkırdak deldirmeden biri olan sarmal piercing, kulağa ve takılmak istenilen takıya bağlı olarak 14G'den 18G'ye kadar delici iğneler kullanılır.
İleri sarmal (Helix) piercing: İleri sarmal piercing, üst kulakta sarmal piercing ile aynı kıkırdak sırtında yer almaktadır, ancak bu işlemde delici tragusun üzerinde ileriye bakacak şekilde yerleştirilir. Birçok kişi, kulağa dikey olarak hizalanmış 2 veya 3 piercing takmayı tercih ederken buna çift veya üçlü ileri sarmal denir. Kulağı vurgulayan uç parçalar için birçok seçenek vardır, ancak kıkırdak deldirme sonrası bölge iyileşene kadar sabit halka, dairesel halter veya düz halka şeklindeki küpeye geçene kadar beklenmelidir. İleri sarmal piercing, standart sarmaldan çok daha zordur çünkü takıların iyi oturmaları için kulak anatomisine göre dizilmeleri gerekir.
Daith piercing: Daith piercing, kulak kanalının hemen üzerinde, kulaktaki en küçük kıkırdak kıvrımından geçmektedir. Piercing, deniz kabuğu adı verilen kulağın orta kısmından önünden geçerek, tragusun arkasında ve üstünde oturur. Daith piercingin iyileşmesi için, başka takılarının kullanıldığı tek kıkırdak deldirme işlemi yapılmalıdır. Genellikle kalp, yıldız, hilal vb. şekilli takılar da daith piercinginde işlemi yapılması tercih edilmektedir.
Yörünge (Orbital) piercing: Yörünge piercing, teknik olarak bir arada iki piercing olan ve her ikisini de birbirine bağlayan bir sabit halka veya düz halka olan başka bir kıkırdak deldirme türüdür. Bu işlem, takıların kulağın etrafında döndüğü görünümü verir, bu nedenle orbital delme olarak adlandırılır.
Kale piercing: Kale piercing, aynı zamanda anti-heliks olarak da adlandırılan, deniz kabuğu görüntüsünde olan kulağın orta kısmında duran tragusun üstündeki kıkırdak katında dikey bir kıkırdak deldirme işlemidir. Kale piercing başlangıçta 16G delme iğnesi ile delinir ve iyileşmesi için kavisli halter küpeler kullanılır.
Rahat piercing: Rahat piercing, kulağın deniz kabuğu görüntüsünde olan orta kısmını kulağın kenarına doğru hizalayan antitragusun üstündeki kıkırdak katından yatay bir delme işlemidir. Rahat piercing 16G delme iğnesiyle ve genellikle kavisli halter şekilli küpe ile kıkırdak delimi yapılır.
Endüstriyel piercing: Endüstriyel delme işlemi, teknik olarak uzun düz şekilli küpe ile bağlanan iki piercing, dış sarmal ve ileri sarmal alanda delim işlemidir. Endüstriyel piercing ilk olarak 90'lı yıllarda daha sert kıkırdak delimi olarak kullanılan bir teknik olarak oluşturulmuştur. Genellikle 14G delme iğnesiyle kıkırdak delimi yapılır.
Kıkırdak Deldirme Nasıl Yapılır?
Kulak kıkırdak deldirme işlemi her zaman delme iğnesi ile yapılamamaktadır, çünkü delici tabanca sadece yumuşak doku delinmesi için tasarlanmıştır. Kıkırdağı delme tabancasıyla delmek, sert hipertrofik (doku hücrelerinin sayıca değil de hacim olarak artışı) yara izine neden olabilir. Normalde delici iğnelere karşı bir ön yargı vardır fakat, aslında delici iğneler çok daha az acı verir. Çünkü bu iğneler deriyi delmek için tasarlanmışlardır, oysa bir tabanca küpeyi itmek için sadece bir kuvvet uygulanmaktadır. Bununla birlikte kıkırdak delimi için yapılan işlemler aşağıdaki gibidir:
- %70 alkollü sterilize mendiller kullanılarak delinecek alan sterilize edilir. Bu, kulağın piercinge bulaşmış olabilecek bakterilerden tamamen arınması için yapılırken, işleme başlanabilmesi için kulağın kuruyana kadar beklenmesi gerekir.
- Kulak delimi yapılacak yer işaretlenir, çünkü küpenin yerleştirileceği alanı önceden planlamak çok önemlidir. Aksi takdirde piercing eğri, çok yüksek veya çok alçak olabilir. Her iki kulak da deliniyorsa, işaretlenen yerlerin eşit konumda olduğundan emin olunmalıdır.
- Kıkırdak delimi için kulağın boyutuna göre uygun delici iğne seçilir, çünkü seçilen uygun iğne uygun olmadığında işlem yapılan alanda şişmeye neden olabilir.
- Eller bakterilerin yayılma olasılığını azaltmak için yıkanmalı ve steril lateks eldiven takılmalıdır.
- İğne %10 alkol içeren hidrojen peroksit ile temizlenmelidir.
- Saçlar toplanmalıdır, çünkü saçlar kulakla küpenin arasına sıkışabilir veya kıkırdak delimi için iğne ile açılan delikten cildin içine itilebilir.
- İğne kulak memesine dik olacak şekilde uygun konuma yerleştirilir. Bu, kulakta yapılan işaret ile kabaca 90 derecelik bir açı yapması gerektiği anlamına gelir. İğneyi bu şekilde konumlandırmak, kulakta iğnenin daha etkili bir şekilde kaymasını sağlar.
- Delme işlemi için içi boş bir delici iğne kullanıyorsa, takılar iğnenin ortasından geçirilerek kulakta işaretlenen noktadan geçirilir.
- Kulak kıkırdak deldirme sonrası iğne kulağa tam yapışırken(girerken), küpenin şaftı iğnenin içi boş tüpüne yerleştirilir ve ardından kulağın sonuna kadar itilir.
- Küpe yerinde kaldığından emin olunduktan sonra iğne kulaktan yavaşça çıkarılır.
Kıkırdak Deldirme Zararları
Çoğu kıkırdak delimi kendiliğinden iyileşmektedir ancak hafif komplikasyon ve tahriş yaşanması yaygın bir durumdur. Nadiren de olsa kulağa zarar verme veya sistemik enfeksiyon gibi daha ciddi sorunlar yaşanabilir. Bununla birlikte delinen bölgeleri temiz tutmak ve gözlemlenen enfeksiyon semptomları için bir uzmana başvurmak çok önemlidir. Bunun yanında doğru kıkırdak deldirme bakımı yapıldığında zararlar en aza indirgenebilir.
Kıkırdak delimi olan yerde veya çevresinde bir yumru oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte en yaygın nedenler şu şekildedir:
- Kıkırdak delimi takip eden günlerde vücudun bağışıklık sistemi tetiklenir. Bunun sonucunda yarayı iyileştirmek için iltihaplanma morarma, kızarıklık, şişme ve bazen kıkırdak yumrusuna neden olabilir.
- Piercingin üzerinde veya yanında sivilce oluşabilir, bu lokalize bir enfeksiyon türüdür.
- Alerjik reaksiyon sonucu takılan küpenin yakınında kulak kıkırdak deldirme şişmesine neden olabilir. Bu şişme işlemin ardından veya takıyı değiştirdikten sonra genelde fark edebilir düzeydedir.
- Alerjik reaksiyonlar yoğun kaşıntı veya ağrıya neden olabilir. Takı alerjileri içinde nikel, çok yaygındır ve çoğunlukla gümüş veya altın takılarda bulunmaktadır.
Kıkırdak Deldirme Sonrası Riskler
Kıkırdak delimi, ciltte açık bir yaradır ve oluşturduğu kalıcı delik bir yara izidir. Oluşan bu yara izinin iyileşme süreci aylar hatta bazen bir yıl kadar sürebilir. Bu dönemde bağışıklık sistemi bakteriyel enfeksiyonları önlemek ve yarayı iyileştirmek için çalışır. Bazı enfeksiyonlar önemsizdir ve kendiliğinden düzelirken bazı enfeksiyonlar şiddetlidir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bunun için kıkırdak deldirme sonrası oluşan değişikliklere dikkat etmek gerekir. Kıkırdak deldirme sonrası olası riskler şu şekildedir:
- Kıkırdak deldirme sonrası granülasyon dokusu oluşabilir: Bu iyileşen bir yaranın yanında veya üzerinde büyüyen ekstra dokudur. Sert bir yumru veya su toplaması gibi görünebilir veya hissedilebilir. Dokuyu toplamak veya evde çıkarmaya çalışmak enfeksiyona neden olabilir.
- Keloid ve hipertrofik skarlar oluşabilir: Bunlar bir yaranın iyileşmesinden sonraki büyük yara izleridir. Herkeste bu izler oluşabilirken, daha koyu tenli kişilerin kıkırdak deldirme sonrası keloid alma riski daha yüksektir. Keloidler tipik olarak hipertrofik izlere nispeten daha büyüktürler. O kadar büyüyebilirler ki kaşınır veya bölgenin hareket ettirmesini sınırlayabilirler. Hipertrofik izler nispeten daha küçük yapıdadır ve zaman içinde iyileşerek kaybolabilirler.
- Kıkırdak delimi sonrası takının yer değiştirmesi ve reddedilme riski olabilir.
Kıkırdak Deldirme Sonrası İyileşme ve Bakım
Kıkırdak deldirme sonrası oluşan küçük enfeksiyonlar evde tedavi edilebilir. Kıkırdak delindikten sonra iyileşmesi en az üç ay sürerken, bazen altı ayı bile bulabilir. İşlem yapılan alana, çarpma, basınç veya takılma gibi eylemler istenmeyen komplikasyonlar oluşturabileceği ve iyileşme sürecine uzatabileceğinden dolayı, bu süre bir yıla kadar bile uzayabilir. İyileşmenin hızlı ve sağlıklı olması süreci için, işlem sonrası kıkırdak deldirme bakımı çok önemlidir. Bunun için yapılması gerekenler vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
- Steril, deniz tuzu solüsyonu hazırlayarak delinen bölge günde bir kez ıslatılmalıdır. Bu genellikle kulakta delinme bölgesinde kabuklanma olduğunda, temiz, nemli bir kâğıt havlu ile yapılmalıdır.
- Delinen kıkırdak bölgesine sert kimyasallar kullanılmamalıdır. Bu kimyasallar aslında delici bölgeyi kurutarak tahrişe neden olur ve bu da iyileşme süresini uzatabilir.
- Kıkırdak deldirme sonrası darbelere, takılmalara veya gereksiz basınçlara dikkat edilmelidir.
- Günlük temizlik seansının yanı sıra takılan takılarla oynanmamalıdır.
- Saçlar taranırken dikkat edilmelidir, çünkü tarak küpeye takılıp çekebilir.
- Kıyafet değişimlerinde de dikkat etmek çok önemlidir, çünkü takılan küpe herhangi bir kazak veya tişörtün üzerine takılma olasılığı yüksektir
- Kıkırdak yeri iyileşene kadar kulak üstü şapka veya kulaklıklardan kaçınılmalıdır
- Kıkırdak deldirme sonrası delik açılan bölge üzerine yatılmamaya dikkat edilmelidir, çünkü bir yastıktan gelen baskı da iyileşme süresini uzatabilir.
- Küpe takılan bölge iyileşene kadara havuz, jakuzi, gölet, göl ve okyanus sularından kaçınılmalıdır.
- Kullanılan takıların pas, küf içeren ve yapılarında zehirli maddeler barındıran alaşımlardan yapılmış olmamasına dikkat edilmelidir.
- Kulağı zorlayıcı ağırlıkta olan takılardan, aynı anda çok fazla takılmamasına özen gösterilmelidir.
- İyileşme sürecinde takı kulakta takılı olmalıdır. Çünkü iyileşme süresinden önce çıkarılan takılardan dolayı, delinen kıkırdakta küpe deliği kapanabilir.
Kıkırdak Delimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kulak kıkırdak deldirme ağrısı nasıl geçer?
Kulak kıkırdak deldirme yaptırdıktan hemen sonra kulağın ağrıması normaldir; bu ağrı genellikle iki hafta ila bir ay arasında sürer. Ağrıyı hafifletmek için ilk olarak yapılması önerilen ağrı kesicileri almaktır. Bunun yanında şişliği ve acıyı azaltmaya yardımcı olmak için günde bir veya iki kez ağrıyan bölgeye buz kompleksi uygulanabilir.
Kulak kıkırdak deldirme sırasında deldirme iğnesi acı verir mi?
Herkesin ağrı eşiği, aynı vücudun farklı bölgelerinde bile farklıdır. Bir kişi kulak kıkırdak deldirme sırasında acı hissederken, başka bir kişi için bu işlem daha az acı verici bir işlem olabilir. Küçük bir vücut dokusunu çıkarmak için iğneyi vücut kısmından itmek hızlı bir şekilde gerçekleşir ve acı hissedildiğinde delme işlemi genellikle bitmiş olur. Delme işleminin ikinci kısmı olan takı yerleştirme genellikle acıdan çok bir baskı hissine neden olur.
Kulak kıkırdak deldirme sonrası iyileşme ne kadar sürer?
Kıkırdak deldirme sonrası iyileşmesi biraz zaman alabilir, yani küpenin yerleşimine bağlı olarak dört aydan bir yıla kadar herhangi bir zaman diliminde iyileşme gerçekleşir. Kıkırdak, basit bir deri delinmesinden daha fazla etkilidir. İyileşme süresi boyunca takılar takılı olmalıdır, çünkü takı herhangi bu süre boyunca çıkarılırsa, delinen bölgenin kapanma riski yüksektir. Bununla birlikte delinen bölge ne kadar büyükse iyileşme süresi o kadar uzun sürmektedir.