Kılcal Damar Tedavisi Nedir?
Uzun süre tedavi edilmediğinde kılcal damarlardaki tıkanıklık artar ve ilerleyen dönemlerde ölümle sonuçlanabilecek kanamalara sebebiyet verebilir ve bu durumlarda tıkanıkları açmak için kılcal damar tedavisi uygulanır.
Kılcal damarlar, cildin üst katmanlarında yüzeye yakın konumda bulunan en küçük damarlardır. Bu damarlar dışarıdan bakıldığında yüzeye yakın konumlarından dolayı yüz ve bacaklarda çok rahat şekilde gözle görülebilmektedirler. Kılcal damar sorunları ve ciltte oluşan çatlamalar, bu damarların daha belirginleşmesine yol açar. Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren işlerde çalışan kişilerin ayakların kılcal damar sorunlarının oluşması daha sık görülmektedir.
Kılcal damar tedavisi daha çok tıkanıklık durumlarında tercih edilmektedir. Uzun süre tedavi edilmediğinde kılcal damarlardaki tıkanıklık artar ve ilerleyen dönemlerde ölümle sonuçlanabilecek kanamalara sebebiyet verebilir. Tedavi planlanırken mevcut sorun ve hastanın durumuna göre bir yöntem belirlenir. Bu tedavi genelde kılcal damarların daha belirgin hale gelmesi sebebiyle uygulanır. Kılcal damarların daha belirgin bir hal alması durumunda varis kılcal damar tedavisi uygulanır. Varis tedavisi için çok sayıda tedavi yöntemi vardır.
Kılcal Damar Tedavisi Çeşitleri
Kılcal damar sorunları daha çok bacak bölgesinde ortaya çıkar. Bazı hastalarda diğer vücut bölgelerinde de görülebilir. Damarlar genişlediğinde deride mavi ve kırmızı renkli lekeler ve ileri derece yaralanmalar şeklinde cilt sorunları görülür. Bu durumda damar tıkanıklığına bağlı olarak varis sorunları oluşur ve varise bağlı olarak kramp ve sancılar baş gösterir.
Kılcal damar sorunları genellikle lazer yöntemiyle tedavi edilmektedir. Lazer tedavisinin etkisiz kaldığı durumlarda ise cerrahi işlemlere başvurulur. Bu durumda damar açma yöntemi olan anjiyografi kullanılır. Kılcal damar varisi tedavi yöntemleri şöyledir;
Lazerle Kılcal Damar Tedavisi
Lazerle kılcal damar tedavisi, cerrahi işleme başvurulmadan, lazer ışınlarının tıkanıklıkları yakması ile uygulanan bir tedavidir. Yakılma sonucunda kılcal damar sorunlarında gerileme ve iyileşme görülür. Kan akışı kaldığı yerden devam eder ve hastanın konfor seviyesi yükselir. Lazerle kılcal damar tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi işlemlere başvurulması gereklidir.
Anjiyografi
Kalp hastalarında damar tıkanıklıklarının tedavisinde kullanılan cerrahi bir işlemdir. Bu uygulamada hastanın el bileği, kasık ya da kolundan damarlara girilir ve bir tüp yerleştirilir. Bu tüp sayesinde damar tıkanıklığı açılır. Kılcal damar tıkanıklıklarında cerrahi işlem olarak uygulanmaktadır.
Balon Tedavisi
Çok uzun bir süredir atardamar ve toplardamar tıkanıklıklarında kullanılan balon tedavisi kılcal damar sorunlarında da kullanılır. Tıkalı ya da dar damardan anjiyo yöntemiyle girilerek damarın çapına göre balon hazırlanır. Balon damarlardan sokularak gerekli tedavi uygulanır ve tıkanıklığın giderilmesi sağlanır.
Aterektomi Tedavisi
Bu yöntem kılcal damar tedavisi sürecinde tıkanık damarların tıraşlanması prensibiyle yapılmaktadır. Son yıllarda çok kullanılmayan bir yöntemdir. Özel bir cihaz yardımıyla, damarların çevresinde bulunan kireçler tıraşlanarak alınır. Bu işlem birkaç defa tekrarlanmalıdır. Aterektomi her zaman tek başına kılcal damar sorunlarını tedavi etmeyebilir. Balonla tedavi yöntemiyle birlikte daha etkili hale getirilebilir.
Radyofrenkans Tedavisi
Radyofrekans tedavisi kılcal damar sorunlarında da uygulanmaktadır. Radyofrekans kılcal damar tedavisi ameliyatsız bir tedavi şeklidir. Çok ince uca sahip bir alet ile varislere ulaşılır. Bu tedavi etkisini hemen göstermeye başlar. Böylece kılcal damar sorunları tamamen ortadan kalkar. Kılcal damar tedavisi için radyofrekans bacak, yüz ve burun bölgelerine uygulanabilir. İşlem ortalama 20 dakika içerisinde tamamlanırken kolay ve pratiktir.
Skleroterapi Varis Tedavisi
Kılcal varislerin ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biridir. Oldukça ince uçlu iğneler yardımıyla damar içine özel bir ilaç enjekte edilir. İlaç, etkilenen damarın kapanarak işlevinin sonlandırılmasını sağlar. İlaç etkisiyle kapatılan damar yine ilacın etkisiyle kurutulur ve vücut tarafından eritilip yok edilmesi sağlanır. Bu nedenle zararlı bir yöntem değildir.
Kılcal Damar Tedavisi Hangi Bölgelere Uygulanır?
Vücudun her noktasında kılcal damar sorunları yaşanabilir ancak bu sorunlara bacak ve yüz bölgesinde daha çok karşılaşılmaktadır. Kılcal damar tedavisi için aşağıdaki durumlarda tedaviye başvurulmaktadır:
- Burundaki Kılcal Damar Tedavisi: Kılcal damarlar burunda da yer alır. Zamanla damarlarda genişleme yaşanır ise ardından çatlama şikayetleri oluşur. Buna bağlı olarak burunda koyu kırmızı bir renk oluşur ve burun kanaması şikayetleri artar. Nezleye sık yakalananlarda görülen bir hastalıktır. Özel yöntemlerle tedavi edilmektedir.
- Göz Çevresindeki Kılcal Damar Tedavisi: Gözlerde yer alan kılcal damarlar çatlama veya genişlemeye bağlı olarak gözlerde kanlanmaya yol açar. Göz enfeksiyonu ya da bazı alerjilere bağlı olarak gözdeki kılcal damarlar çatlayabilir. Gözlerde yanma ve batma şikayetleri buna bağlı artar. Bazı hastalarda bulanık görmeye yol açabilir. Gözlerdeki kılcal damar sorunları tekrarladığında tedavisi için bir uzmana başvurmak gerekir.
- Bacaklardaki Kılcal Damar Tedavisi: Kılcal damarlar çok ince yapılıdır. Bacaklardaki kılcal damarlarda çatlama oluştuğunda şekil bozukluğu olur ve kan birikmesi, ödem gibi şikayetler ortaya çıkar. Kılcal damarlar genişleyebilir ve yırtılabilir böylece deri altında kanamaya yol açabilir. Bu durum daha fazla kan toplamasına yol açar. Bu sorunlar ağrı ortaya çıkmasına sebep olur. Bacaklardaki kılcal damar tedavisi genelde lazer yöntemiyle yapılır.
Kılcal damar sorunları genel olarak yüz ve bacaklarda çıksa da vücudun başka bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Bu durumda da ilerleyen süreçte büyük sorunlara yol açmaması adına tedavi edilmesi gereklidir.
Lazerle Kılcal Damar Tedavisi Yan Etkileri
Her cerrahi işlemde olduğu gibi kılcal damar tedavisi için de bazı riskler söz konusudur. Lazerle kılcal damar tedavisi yan etkileri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
- Morarma: Yapılan lazerle kılcal damar tedavisi sonrası morluklar görülebilir. Kan içeri doğru aktığı için bu şikayet olağandır. Ancak 2-3 gün içinde ortaya çıkan morluklar kendiliğinden geçecektir.
- Kızarıklık: Kılcal damar tedavisinde kızarıklık şikayetleri de ortaya çıkabilir. Çünkü işlem sırasında damarlarda kan birikir. Lazerle kılcal damar tedavisi sonrası kızarıklık bu birikime bağlı olarak görülür. Ancak birkaç gün sonra kendiliğinden geçer.
- Ödem: Kılcal damar tedavisinden sonra damarlar küçülür. Buna bağlı olarak kan akışı zorlanabilir ve farklı noktalarda ödemler görülebilir.
- Enfeksiyon: Kılcal damar tedavisi lazerle yapılıyorsa enfeksiyon riski çok azdır. Bu işlemde halk arasında deri yanması adı verilen bir sorun söz konusudur. Bu durum enfeksiyona yol açabilir. Ancak profesyonel bir doktor ve kaliteli bir ekipmanla enfeksiyon riski en aza inecektir.
Bacaklarda lazerle kılcal damar tedavisi sonrası ayak bileğinde karıncalanma hissi, uyuşma şikayetleri ve hissizlik şikayetleri ortaya çıkabilir. Bu şikayetler 2-3 ay içinde ortadan kalkmaktadır.
Kılcal Damar Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kılcal damar tedavisi sonrası daha konforlu bir süreç geçirmek ve tedavinin başarı oranını artırmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Doktorların belirttiği temel noktalar;
- Banyo: Kılcal damar tedavisinde cerrahi işlem uygulandıysa hekimin önerdiği süre boyunca duş alınmaması önerilir. Bu süreçte kesi bölgelerine su değmemelidir. Bunun yerine ıslak mendillerle hijyen sağlanabilir.
- Güneş Işığı: Kılcal damar ameliyatı sonrasında birkaç hafta güneşe maruz kalınmamalıdır. Güneşe maruz kalan hastalarda bu sürede tedavi başarısı etkilenir ve kesiler terlemeye bağlı enfeksiyon kapabilir.
- Soğuk-Sıcak Uygulamalar: Kılcal damar tedavisinden sonra kesi uygulandıysa bu bölgelere sıcak ve soğuk uygulamalar yapılmamalıdır. Ameliyat sonrasında çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda bulunulmaması önerilir.
- İlaç Kullanımı: Lazerle kılcal damar tedavisi sonrasında doktorun belirttiği antibiyotik, kan sulandırıcı aspirin ve ağrı kesiciler kullanılabilir. İlaç kullanımı mutlaka doktorun belirttiği şekil ve süre boyunca devam etmelidir.
- Hijyen: Kılcal damarlardan sonra işlem yapılan bölgeni hijyeninin korunması gerekiyor. Bunun için işlem etrafını belirli aralıklarla ıslak bir pamuk yardımıyla temizleme yapılabilir. Duş almaya başlayan hastalar ılık su tercih etmelidir.
- Cilt Bakımı: Kılcal damar sorunlarından sonra cilt bakımı konusunda doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Tıkanıklık yüzde olduğunda tedavi seanslara bölünür. Seanslar tamamlanmadan kimyasal ürünlerle cilt bakımı yapılmamalıdır. Cilt bakımı için kimyasal bileşenli ürünler doktor izin verdiğinde kullanılmaya başlanmalıdır.
- Spor ve Egzersiz: Kılcal damar sorunlarının tedavi edilmesinden sonra spor ve egzersizlerde yorucu ve yoğun aktiviteler 1-2 hafta kadar yapılmamalıdır. Taburcu olduktan sonra uzman hekimin önerdiği süre sonunda yavaş ve hafif hareketlerle spor etkinliklerine başlanabilir. Günde 30-40 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler işlemden sonra önerilir.
- Beslenme: İlk zamanlarda kabızlık durumlarıyla karşı karşıya kalmamak adına bol sıvı tüketmek gerekir. Vücut direncini güçlendirmek için de vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tüketilebilir. Uzman doktor tarafından önerilen beslenme programına uyulmalıdır.
- Varis çorabı: Uzman hekimin önerisi dahilinde işlem sonrası hastaların bir süre varis çorabı kullanması gerekebilmektedir.
Kılcal Damar Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kılcal damar tedavisi fiyatları ne kadar?
Kılcal damar tedavisi fiyatları tercih edilecek hastaneye, hastanede kalınacak gün sayısına, tedavide uygulanan yönteme, seans sayısına, kullanılacak olan malzemelere göre değişmektedir. Kılcal damar tedavisi fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için ilgili sağlık kuruluşundan randevu alınmalıdır.
Kılcal damar tedavisi SGK tarafından karşılanır mı?
Kılcal damar tedavisinin bir bölümü SGK tarafından karşılanmaktadır. Kılcal damar tedavisi yapan hastaneler araştırılmalı ve SGK anlaşması sorgulanmalıdır. Ayrıca, uygulanacak tedavi yöntemine göre SGK kapsamı farklılık göstermektedir.
Kılcal damar tedavisi için hangi bölüme gidilir?
Kılcal damar tedavisi için kalp ve damar cerrahisi bölümüne başvurulması gereklidir. Tedavi süreci ve planlaması, muayenenin ardından belirlenmektedir.
Kılcal damar tedavisi başarı oranı nedir?
Kılcal damar tedavisinde başarı oranı kullanılan yöntem, hastanenin olanakları ve doktorun tecrübesine göre değişir. Ayrıca hastanın tedaviye gösterdiği tepki de başarı oranını etkiler. Tecrübeli bir doktor ve tam donanımlı hastanede kılcal damar tedavisi yüksek oranda başarılı olacaktır.
Devlet hastanesinde kılcal damar tedavisi yapılır mı?
Devlet hastanesinde kılcal damar tedavisi yapılmaktadır ancak uygulanan tedavi yöntemlerinde farklılıklar bulunmaktadır. Yapılan test ve tetkiklerin ardından uygulanacak tedavi yöntemi planlandığında, sağlık kuruluşları arasından tercihler yapılabilir.
Kılcal damar tedavisi sonrası tekrar varis oluşur mu?
Kılcal damar tedavisi sonrasında tekrar varis oluşabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar lazer tedavisinde damarlı bölgelerde ortaya gelen iyileşmeden sonra farklı bölgelerde tekrar varis oluşumu şikayetlerinin görüldüğünü ortaya koymaktadır.
Kılcal damar tedavisinde uygulanacak yöntem nasıl belirlenir?
Kılcal damar tedavisinde damarın yapısı, türü ve bulunduğu bölge tedavinin belirlenmesinde temel ögedir. Doktor detaylı bir muayene yaparak kılcal damar sorununun türünü belirler. Daha sonra hastaya en uygun tedavi seçeneği belirlenir.
Kılcal damar tedavisinde en başarılı yöntem lazer mi?
Günümüzde kılcal damar tedavisinde genellikle cerrahi bir yöntem olmayan skleroterapi yöntemi kullanılmaktadır. Halk arasında iğne yöntemi olarak bilinen bu yöntemde biraz fazla enjeksiyon uygulandığı için lazer tedavi de sıklıkla tedavide kullanılmaktadır. Kılcal damar varislerinin cerrahi tedavilerinde en çok tercih edilen ve en güvenilir yöntem lazer tedavidir.